Laatste nieuws Covid-19

VS kondigen strengere maatregelen aan, zwaarste dagverlies op Wall Street

Het aantal besmettingen in Nederland is maandag opgelopen naar 1.413, en tot op heden zijn er 24 doden gemeld. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Frankrijk zet 100.000 agenten in om uitbraak te bestrijden

Belgische koning Filip steekt bevolking hart onder riem

De Belgische koning Filip heeft maandagavond in een televisietoespraak de Belgen toegesproken. Hij benadrukte dat alle Belgen een rol spelen in het bestrijden van deze crisis en stak ze daarnaast een hart onder de riem: „Elkeen van ons kan ertoe bijdragen om deze crisis het hoofd te bieden. Deze beproeving zal ons sterker maken.”

Volgens Filip bevindt België zich nu in een cruciale fase wat betreft het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus. Vorige week werden strenge maatregelen afgekondigd. Zo werden evenementen afgelast en lessen opgeschort. „Dit vraagt een groot aanpassingsvermogen van ons allen. We moeten dit voor onszelf doen, maar ook voor de anderen en vooral voor de kwetsbaren onder ons”, zei Filip. Veder benadrukte de koning dat „ook van de jongeren verantwoordelijkheidsbesef wordt gevraagd.”

Extra mondkapjes naar België

De Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, heeft laten weten dat in het land binnenkort zo'n half miljoen mondmaskers en dertigduizend coronatestkits voorhanden zullen zijn. Het materieel wordt geschonken door de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation uit China. De Block schrijft op haar eigen website dat de schenking onder meer tot stand kwam dankzij „persoonlijke tussenkomst van de koning”: tijdens een staatsbezoek in China enkele jaren geleden, ontmoette Filip de Alibaba-oprichter Jack Ma.

De maskers en testkits zijn in de eerste plaats bedoeld voor het Belgische zorgpersoneel, schrijft de minister.

De Belgische koning Filip dinsdagavond, zijn toespraak vanuit Brussel werd live uitgezonden. Foto Benoit Doppage/Benoit

Franse politie houdt controle op beperkingen

Om te controleren of de Fransen zich houden aan de strengere maatregelen die vanaf dinsdagmiddag ingaan, worden 100.000 politieagenten ingezet. Dat heeft volgens persbureau Reuters de minister voor Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, laten weten na de toespraak van president Emmanuel Macron. Uit die speech werd eerder niet duidelijk hoe de nieuwe regels zouden worden afgedwongen.

Vanaf morgenmiddag mogen mensen alleen nog maar hun huis uit voor 'noodzakelijke verplaatsingen': boodschappen, dokterbezoek of werk als dat niet vanuit huis kan worden gedaan. In het hele land worden controleposten opgericht. Wie zich niet houdt aan de nieuwe beperkingen, kan een boete tot 135 euro krijgen.

KPN sluit alle winkels

KPN sluit vanaf morgen tijdelijk alle winkels in het land. De maatregel geldt tot en met 6 april. Dat meldt het telecombedrijf maandagavond. Ook beperkt KPN vanaf woensdag de activiteiten van monteurs. Die komen tot begin volgende maand alleen bij urgente storingen bij mensen thuis.

Komende vrijdag worden zestien winkels verspreid over het land geopend waar klanten terecht kunnen voor vragen en producten en diensten, „op een manier die veilig is voor klanten en medewerkers”.

Het telecombedrijf zegt alles geregeld te hebben om klanten op afstand te kunnen bedienen, online via kpn.com en telefonisch.

VS komen met strengere richtlijnen: niet meer dan 10 mensen bijeen

Amerikanen moeten niet meer naar bijeenkomsten met meer dan tien mensen gaan. Dat heeft president Donald Trump maandagavond (Nederlandse tijd) aangekondigd. Hij vraagt de bevolking om cafés en restaurants te mijden. Wie zich ziek voelt, moet thuisblijven. De maatregelen zijn in ieder geval de komende vijftien dagen van kracht.

Today, President @realDonaldTrump and the Coronavirus Task Force are announcing new guidelines for Americans to blunt the impact of Coronavirus and stop the infection from spreading. pic.twitter.com/vU9hJYwDK2

— The White House (@WhiteHouse) March 16, 2020

Grootste dagverlies ooit op Amerikaanse beurs

Wall Street is donderdag met de grootste dagverliezen gesloten sinds de beurscrash op Black Monday, in 1987. De Dow Jones-index ging met een min van 10 procent de handel uit op 21.200,62 punten. De bredere S&P 500 eindigde met een koersverlies van 9,5 procent op 2480,64 punten en techbeurs Nasdaq zakte 9,4 procent tot 7201,80 punten.

Kort na opening werd de handel nog voor een kwartier stil gelegd: de beurzen in New York gingen zo hard onderuit dat een automatisch noodmechanisme werd ingeschakeld om te grote paniek en daaruitvolgende verkopen te voorkomen.

Lees ook: Fed grijpt grootscheeps in op financiële markten

Zondagavond kondigde de Amerikaanse Federal Reserve, de Fed, nog maatregelen aan: de komende tijd worden via kortlopende leningen biljoenen dollars in het Amerikaanse financiële systeem gepompt. Ook wordt begonnen met een opkoopprogramma van Amerikaanse staatsleningen.

De aankondiging van het inreisverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten, heeft een grote impact gehad op de Amerikaanse beleggers. Dat kwam nog bovenop de schadelijke gevolgen - sowieso veel annuleringen - die de wereldwijde uitbraak van het coronavirus al had op de luchtvaart. Onder meer de maatschappijen Delta Air Lines en United Airlines sloten tot bijna 25 procent in het rood.

„We moeten de luchtvaartmaatschappijen steunen”, heeft de Amerikaanse president Donald Trump volgens persbureau Reuters gezegd. De coronacrisis is „niet hun schuld”. Hoeveel steun hij de sector heeft toegezegd, en of dergelijke afspraken al concreet zijn gemaakt, zei hij niet.

Eurogroep: geen nieuwe maatregelen

De Eurogroep neemt geen nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Dat hebben de ministers van Financiën van de EU maandagavond gezegd.

De Europese Unie heeft volgens de ministers al maatregelen genomen ter waarde van 1 procent van het bruto binnenlands product om de economische crisis als gevolg van de coronavirusepidemie te bestrijden. Dat komt neer op een bedrag van ruim 180 miljard euro.

Hoewel er geen nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, zegt de Eurogroep klaar te staan om alles te doen wat nodig is.

Twitter avatar EUCouncilPress EU Council Press The #Eurogroup adopted a statement on #COVID19 economic policy response.
➡ Read it here: https://t.co/ta9OnuMtw4

Canada sluit grenzen voor buitenlandse reizigers, VS uitgezonderd

Canada sluit zijn grenzen voor de meeste reizigers die geen burgers of inwoners zijn van het land, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Justin Trudeau maandag verklaard in Ottawa. Vooralsnog worden Amerikanen uitgezonderd van de maatregel.

De Canadese regering heeft Canadezen die in het buitenland verblijven het afgelopen weekend aangeraden thuis te komen, nu commerciële vluchten nog beschikbaar zijn. Het land draagt luchtvaartmaatschappijen echter op om passagiers met ziekteverschijnselen niet aan boord te laten van vluchten naar Canada, aldus Trudeau maandag.

De premier sluit niet uit dat Canada zijn grens met de Verenigde Staten sluit, wegens de groeiende epidemie bij de zuiderburen. Dat zou een ongekende maatregel zijn voor zijn land, dat economisch in hoge mate met de VS is geïntegreerd.

Canada heeft 324 bevestigde gevallen van Covid-19. Trudeau zit in zelf-isolatie en werkt thuis in Ottawa omdat zijn vrouw, Sophie Grégoire Trudeau, is besmet met het coronavirus. Zij heeft milde symptomen. Trudeau raadt alle Canadezen aan zoveel mogelijk thuis te blijven.

Meer landen weren reizigers

Overigens heeft ook Rusland maandag een inreisverbod afgekondigd voor buitenlandse reizigers. Evenals in Canada geldt dat verbod, dat woensdag ingaat, niet voor enkele speciale groepen, zoals diplomaten en bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen.

Emmanuel Macron: Frankrijk in staat van oorlog tegen coronavirus

Kort nadat minister-president Mark Rutte de Nederlandse bevolking toesprak, richtte president Emmanual Macron zich tot de Fransen. Hij kondigde in een televisietoespraak opnieuw strengere maatregelen aan die de bewegingsvrijheid van de bevolking verder moeten inperken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zaterdag was de sluiting van cafés en restaurants bevolen, de scholen waren maandag dicht. Maar, zo stelde Macron streng: „Ik heb ook mensen gezien die wel naar parken kwamen, die samenkwamen en zich niet hielden aan de maatregelen en de adviezen.” Vanaf dinsdagmiddag, zei hij, mogen inwoners in heel Frankrijk alleen het huis verlaten als het gaat om 'noodzakelijke verplaatsingen': om boodschappen te doen, als zij naar een arts moeten, of als zij absoluut niet thuis kunnen werken. Alle bedrijven moeten vanavond stappen nemen om hun werknemers in staat te stellen vanuit huis te werken.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt het land toe op televisie. Foto Ludovic Marin / AFP)

De maatregel geldt voor minstens vijftien dagen. In de toespraak werd niet duidelijk op welke manier die noodzakelijkheid wordt gecontroleerd, al sprak Macron wel van straffen voor het breken van deze regels. „Als u ons wilt helpen bij de strijd tegen het virus”, stelde de president, „blijft u dan thuis”.

De staat neemt verdere maatregelen. Zo wordt de tweede ronde van de gemeenteverkiezingen uitgesteld. Ook grote hervormingen, onderdeel van Macrons politieke agenda, worden stilgezet - te beginnen met de hervormingen van het pensioenstelsel. De Franse spoorwegen hebben besloten voorlopig geen kaartjes of vervoersbewijzen te controleren in de treinen. De krant Le Parisien berichtte dat spoorwegmaatschappij SNCF het besluit heeft genomen om personeel zo min mogelijk kans te laten maken op besmetting.

Laatste dodental: 148 patiënten overleden in Frankrijk

Net als Rutte stelde Macron dat het gaat om maatregelen die ongekend zijn voor een land in vredestijd. Evenwel is Frankrijk „in oorlog”, zei hij, „niet tegen een leger, maar om de gezondheid”. Volgens de laatste cijfers die maandagavond bekend zijn gemaakt, zijn in de laatste 24 uur in Frankrijk 1.210 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd. In het land zijn nu in totaal 6.633 patiënten positief getest op het coronavirus, 148 patiënten zijn overleden.

Er is de regering veel aan gelegen om de bevolking daartegen te beschermen. Zo is er ook geldelijke steun voor de Fransen: huren en gas- en waterrekeningen worden tijdelijk opgeschort en het sociaal vangnet wordt „uitgebreid voor werknemers”. Er wordt een staatsgarantie ingesteld tot 300 miljard euro, voor alle bankleningen die kleinere bedrijven zijn aangegaan met banken.

Tot slot kwamen er internationale en 'gecoördineerde' maatregelen aan bod. Vanaf morgenmiddag zijn de Franse grenzen gesloten, zoals ook bij andere lidstaten van de Europese Unie volgens Macron. Zoals eerder maandag werd voorgesteld, worden dinsdag de Europese buitengrenzen gesloten voor dertig dagen.

KLM vraagt werktijdverkorting aan voor al haar personeel

KLM heeft 70 procent werktijdverkorting aangevraagd voor al haar medewerkers. De luchtvaartmaatschappij verwacht nog maar 10 tot 20 procent van het normale aantal vluchten te kunnen uitvoeren, meldt zij maandag. De maatregelen gaan aanzienlijk verder dan vrijdag werd aangekondigd. Toen waarschuwde KLM al dat er mogelijk meer nodig zou zijn. In Nederland werken 28.500 mensen voor het bedrijf.

KLM-topman Pieter Elbers. Foto Eric Piermont/AFP

KLM-topman Pieter Elbers heeft maandag het personeel laten weten dat de vooruitzichten slechter zijn dan verwacht. Hij acht dit echter nodig om kosten te besparen maar wel te voorkomen dat personeel onbetaald thuis komt te zitten en passagiers niet meer gerepatrieerd kunnen worden, zo staat in een verklaring. Het slechte nieuws komt min of meer overeen met de verlaging van het aantal vluchten die moederbedrijf Air France-KLM eerder maandag aankondigde.

Vrijdag maakte KLM bekend dat vanwege het virus 1.500 tot 2.000 banen verdwijnen, er voor 300 tot 400 miljoen euro minder wordt geïnvesteerd en allerlei projecten worden uitgesteld. Ook gaan zes grote, dure 747's eerder uit de roulatie. Toen dacht KLM nog 60 tot 75 procent van zijn vluchten uit te kunnen voeren.

Lees ook: Bodem is nog niet bereikt bij KLM

Rutte nam risico, maar trof de juiste toon

Premier Rutte richtte zich tien minuten live tot het Nederlandse volk. De laatste keer dat een premier dat deed, was in 1973. Zullen Ruttes woorden net zo lang beklijven als die van Joop den Uyl?

Lees ook: Rutte nam risico, maar trof de juiste toon

Kunstsector loopt wekelijks tientallen miljoenen euro's mis door maatregelen

De kunstsector zal naar verwachting zo'n 60 tot 100 miljoen euro per week mislopen door de maatregelen tegen het coronavirus. Dat schat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66), meldt persbureau ANP. De minister zegt zich zorgen te maken om de positie van zzp’ers in de sector.

Er wordt nu gewerkt aan een steunpakket door het kabinet, waar ook de culturele sector in wordt meegenomen. Volgens de minister gaat iedereen in de kunstwereld de klap voelen, maar „we moeten voorkomen dat mensen hun huur niet kunnen betalen”.

Een speciaal team, bestaande uit mensen van het ministerie en uit de sector, gaat bekijken hoe de gevolgen van de coronacrisis voor de kunst- en cultuursector moeten worden aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om „een film die niet naar het buitenland kan, voorstellingen die niet doorgaan, kaartjes die niet meer worden verkocht en misgelopen horeca-inkomsten”.

Bijna 1.200 nieuwe besmettingen in Duitsland

In Duitsland is sinds zondag bij 1.174 nieuwe patiënten besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Robert Koch Institut maandagavond. Het totaal aantal coronabesmettingen in Duitsland is daarmee opgelopen tot 6.012. De afgelopen 24 uur overleed één besmette patiënt, waarmee het dodental in het land nu op dertien ligt.

Om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, sloot Duitsland maandagochtend de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk voor niet-essentieel verkeer. Mensen worden alleen de grens overgelaten als dit nodig is voor hun werk of als het om goederenvervoer gaat. Volgens Duitse media heeft de regering daarnaast besloten alle winkels te sluiten die niet gericht zijn op persoonlijke verzorging.

Meer over Ruttes toespraak: het kabinet wil dus geen 'lockdown'

In zijn toespraak maandagavond sprak premier Rutte over drie mogelijke scenario's voor de verdere bestrijding van Covid-19.

Het eerste is om het virus „maximaal” te controleren zodat kwetsbaardere groepen zo min mogelijk gevaar lopen, maar het land nog wel zo goed en kwaad als kan blijft functioneren. Dit is de optie waarvoor nu gekozen wordt. Het tweede scenario's is niets doen, met een grote piek in het aantal besmettingen en overbelasting van het zorgstelsel tot gevolg. Het derde scenario houdt in dat het land op slot gaat en niemand nog de deur uit mag, in de hoop dat het aantal nieuwe besmettingen naar nul kan.

Minister-president Mark Rutte spreekt op televisie het land toe over het coronavirus. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het tweede scenario (niets doen) is hoe dan ook geen optie. Het is gevaarlijk en zal tot grote aantallen slachtoffers leiden, aldus Rutte. Maar een totale lockdown heeft volgens hem ook geen zin. Het land zal dan niet weken of maanden op slot moeten, maar een jaar. Bovendien zal de dreiging van het virus niet helemaal verdwijnen, waardoor het alsnog kan toeslaan. „Nederland is een open land en zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus als een golf door de wereld blijven gaan en ons land niet overslaan.”

Het kabinetsbeleid is er nu op gericht dat beetje bij beetje zoveel mensen immuun worden dat de kwetsbaarderen door hen beschermd zijn. Die zogenoemde groepsimmuniteit zal (zolang er geen vaccin is) wel moeten komen van mensen die ziek worden en genezen. Daarom is het volgens de premier van belang om, tot het zover is, de mensen die het ziekst worden zo goed mogelijk voor het virus te beschermen.

Premier: ongekende maatregelen tegen coronavirus voor land in vredestijd

Het kabinet neemt voorlopig nog geen nieuwe maatregelen om de verspreidingen van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd in een zeldzame toespraak waarin hij de maatregelen tegen coronavirus „ongekend voor een land in vredestijd” noemde.

„Ik realiseer me dat u grote zorgen hebt”, zei Rutte over de uitbraak van het coronavirus. „En daarom wil ik u zeggen dat het onze absolute prioriteit is de risico’s voor u zo klein mogelijk te maken.”

De laatste keer dat de premier zich op deze manier tot het volk richtte was tijdens de oliecrisis in de jaren 70 toen premier Den Uyl het land toesprak. Rutte zei tijdens de toespraak dat hij alles zal doen om ondernemers te steunen. „De opgave waar we voor staan is heel groot”, aldus Rutte. „Met alle onzekerheden die er zijn is één ding duidelijk. We moeten dit echt met zeventien miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u. Dank u wel.”

Geen 'lockdown'

Het land zal niet helemaal op slot gaan, kondigde hij aan. „We houden per dag de vinger aan de pols”, zei Rutte. Het kan zijn dat er op een gegeven moment nieuwe maatregelen komen, aldus de premier, of dat maatregelen juist versoepeld worden. De regering gaat uit van een scenario waarbij het virus maximaal gecontroleerd wordt, zodat de verspreiding wordt uitgesmeerd. „Het coronavirus is onder ons en zal onder ons blijven”, aldus Rutte. „De komende tijd zal een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet raken.”

Rutte vertelde dat er op een gegeven moment groepsimmuniteit kan ontstaan in de bevolking. Met de huidige maatregelen kan de piek van de virusuitbraak worden uitgesmeerd over een langere periode, aldus Rutte. Het kan volgens de premier echter maanden duren voordat dat zover is. Nu is het volgens de minister-president vooral zaak om de meest kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen.

De premier liet weten mee te leven met de familieleden van mensen die zijn overleden aan het virus en aan mensen die besmet zijn. Verder richtte hij zich specifiek tot ouderen. „Prioriteit is het risico voor u zou klein mogelijk maken.”

Premier Mark Rutte sprak het land toe vanuit zijn werkkamer. Foto Robin Utrecht/ANP

Ook Roparun afgelast

Ook de Roparun gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de organisatie van de jaarlijkse estafetteloop maandagavond bekendgemaakt. De Roparun is een jaarlijkse non-stop estafetteloop van Parijs en Bremen naar Rotterdam in voor mensen met kanker.

„Als organisatie die zich inzet voor het welzijn van zieke mensen, vinden wij het onze verplichting om veiligheid en gezondheid altijd de hoogste prioriteit te geven”, schrijft de organisatie op zijn website.

De Roparun zou dit jaar voor de 29ste keer plaatsvinden en stond traditioneel gepland voor het pinksterweekend, dit jaar van vrijdag 29 mei tot en met maandag 1 juni. Er zouden bijna vierhonderd teams deelnemen, die in totaal tot nu tot bijna 1,4 miljoen euro hebben opgehaald. De organisatie beraadt zich er momenteel op wat er met dit bedrag gebeurt en benadrukt dat het „de vele goede doelen” blijft steunen.

Forse toename dodelijke slachtoffers Italië

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het coronavirus is de afgelopen 24 uur in Italië met 349 opgelopen. Het totale Italiaanse dodental komt daarmee op 2.158, bijna 20 procent meer dan op zondag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Italiaanse autoriteiten maandagavond bekend hebben gemaakt.

Het aantal besmettingen met Covid-19 in Italië is met 3.233 opgelopen tot 27.980. In percentages (13 procent) is dat de laagste dagelijkse toename sinds de uitbraak van het coronavirus, hoewel de cijfers uit sommige regio's aan het begin van de avond nog ontbraken. Italië is na China het zwaarst getroffen door Covid-19.

G7-leiders noemen coronapandemie een 'menselijk drama' en kondigen nauwere samenwerking aan

De leiders van de G7 zullen „alles wat nodig is” doen om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken. De zeven rijke industrielanden en de Europese Unie spraken maandag met elkaar over de gevolgen van de gezondheidscrisis, meldt persbureau AFP. Ze spraken onder meer af data over de verspreiding met elkaar te gaan delen in de hoop een beter begrip van de ziekte te krijgen.

De G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het VK, de VS en de EU) noemen het virus een „menselijk drama en een wereldwijde gezondheidscrisis”, aldus AFP. De ministers van Financiën zullen wekelijks overleg voeren om economische maatregelen te bespreken. Ook de reisbeperkingen tussen landen worden „gecoöridneerd", aldus het persbureau.

De leiders spraken met elkaar maandagmiddag via een videoverbinding. De Canadese minister-president Justin Trudeau werkt vanuit huis. Hij zit in quarantaine omdat zijn vrouw besmet is met het virus.

Premier Johnson: vermijd niet essentieel contact met anderen

Terwijl op Europese continent drastische maatregels zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt het Verenigd Koninkrijk voorzichtig de eerste stappen tegen het virus. Premier Boris Johnson adviseerde alle Britten maandagavond tijdens een persconferentie om al het niet-essentiële contact te vermijden.

Iedereen die met iemand in contact is gekomen die hoest of verhoging heeft moet veertien dagen thuis blijven, aldus de premier. Ook moeten de Britten kroegen, theaters en andere sociale gelegenheden vermijden. Ook roept Johnson het volk op om alleen gebruik te maken van de nationale gezondheidszorg NHS als het echt nodig is. Ouderen, zwangeren en mensen met een slechte gezondheid wordt gevraagd om extra op te letten. Er zal niet extra worden getest, zo zei Johnson als reactie op de toespraak van de Wereldgezondheidsorganisatie (zie update hieronder).

Andere aanpak

De scholen en kinderdagverblijven blijven vooralsnog open. De wetenschappelijke adviseur van het kabinet Patrick Vallance zegt wel dat het sluiten van scholen een optie is, maar alleen „op het juiste moment”. In het VK zijn tot nu toe bijna 1.400 besmettingen geconstateerd en zijn 35 doden gevallen. Het land krijgt veel kritiek vanwege zijn aanpak van het virus.

De nieuwe verklaringen van de premier duiden erop dat er mogelijk een eind komt aan de strategie die het VK tot nu toe hanteerde om het virus te bestrijden. Het plan van de regering en de gezondheidsautoriteiten in het land was om gebruik te maken van groepsimmuniteit om zo de gevolgen van de ziekte tegen te gaan. Kortom, zo veel mogelijk (vooral jonge) mensen moesten ziek worden, zo was het idee, zodat zij vervolgens immuun zouden worden voor de ziekte, wat dan weer zou leiden tot bescherming tegen Covid-19.

Groepsimmuniteit is een term die meestal wordt gebruikt als het gaat over de vaccinatie van kinderen. Neem bijvoorbeeld mazelen, een van de meest besmettelijke ziektes, kan zich al verspreiden als meer dan 5 procent van de mensen niet immuun is. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding, is het idee. Maar in het geval van Covid-19 moet de ziekte zich dus eerst verspreiden, met alle gevolgen van dien.

Een demonstrant houdt een portret van Boris Johnson met een 'coronavirus-thema' omhoog. Foto Kirsty Wigglesworth/AP

Wereldgezondheidsorganisatie: „We hebben een simpele boodschap: test, test, test”

Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt, worden wereldwijd meer mensen getest op het coronavirus. „Je kunt een brand niet geblinddoekt bestrijden. En we kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie besmet is”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag in een persconferentie. „We hebben een simpele boodschap voor alle landen: test, test, test.”

Tedros stelt dat „elke vermoedelijke besmetting” met Covid-19 moet worden getest. Bij positieve resultaten moeten dan óók degenen worden getest met wie de besmette patiënt de afgelopen twee dagen contact heeft gehad. Dat gebeurt volgens de WHO nu onvoldoende. „De meest effectieve manier om besmettingen te voorkomen en levens te redden, is het doorbreken van de transmissieketen. En om dat te doen, moet je testen en isoleren.”

In zijn toespraak benadrukte Tedros verder dat Covid-19 een „ernstige ziekte” is. „Hoewel we bewijs hebben dat suggereert dat zestigplussers het grootste risico lopen, zijn jongeren, inclusief kinderen, gestorven.” Daarnaast uitte hij zijn zorgen dat het coronavirus in steeds meer ontwikkelingslanden is vastgesteld. „Tot nu toe hebben we epidemieën in landen met goed georganiseerde gezondheidszorg. Maar zelfs zij hebben moeite ermee om te gaan.”

Lees ook: Tekort aan coronatests: gebrek aan plastic plaatjes

1,5 miljoen tests

De afgelopen week kwamen er vanuit meerdere landen berichten over een dreigend tekort aan coronatests. Volgens Tedros worden „elke dag meer tests” geproduceerd om aan de wereldwijde vraag te voldoen. De WHO heeft tot nu toe bijna 1,5 miljoen tests geleverd aan 120 landen.

Nederlanders wier klachten overeenkomen met die van Covid-19, worden niet vanzelfsprekend getoetst op de ziekte. Voornamelijk mensen uit „kwetsbare groepen” worden getest op het coronavirus, aldus het RIVM. Een (huis)arts bepaalt wie wel of niet wordt getest.

'Coffeeshops mogen wiet verkopen vanuit afhaalloket'

Coffeeshops mogen toch weer cannabis gaan verkopen. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls maandag gezegd na overleg tussen de voorzitters van de veiligheidsregio's (van wie hij er een is) en het kabinet, meldt ANP. Wel moeten maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat er in de shops te veel mensen bij elkaar komen.

Zondag maakte het kabinet bekend dat, net als andere horecagelegenheden, ook coffeeshops gesloten worden. De burgemeesters vreesden dat dat besluit zou leiden tot een toename van de straatverkoop van drugs. Een aantal van hen pleitte daarom bij de minister voor een versoepeling van de regels, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om wiet te kopen aan een loket.

Lees ook: meerdere burgemeesters schreven de afgelopen dagen hun inwoners een brief

Het kabinet lijkt nu met het verzoek van de burgemeesters ingestemd te hebben. Coffeeshops mogen wiet en hasj verkopen vanuit een afhaalloket, mits ze zich aan de hygiënerichtlijnen van het RIVM houden, aldus Bruls volgens ANP.

Kort nadat bekendgemaakt werd dat de coffeeshops dicht zouden moeten, ontstonden er zondag lange rijen bij de zaken. Direct daarna zagen de burgemeesters een toename in de illegale verkoop.

Een lange rij voor een coffeeshop in Eindhoven, rond zes uur zondagavond. Het was net bekendgemaakt dat alle horeca drie weken dicht moesten om verspreiding van het coronavirus in te perken. Foto Rob Engelaar/ANP

Spanje sluit de grenzen

Spanje gaat zijn buitengrenzen weer bewaken vanwege de verspreiding van het virus. Dat heeft minister Fernando Grande-Marlaska maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Alleen Spanjaarden, mensen die in Spanje wonen en mensen die vanwege hun werk moeten reizen, komen het land nog in. De grensbewaking gaat om middernacht in, aldus Grande-Marlaska.

De reisbeperkingen gelden voor vervoer door de lucht, over de weg en over het spoor. Er zijn afspraken over gemaakt met andere Europese lidstaten en ook met het directe buurland Portugal, aldus Reuters. Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), prees Spanje maandag voor de doortastende aanpak van de regering, maar riep de inwoners van het land op meer te doen om verspreiding te voorkomen en zo goed mogelijk de richtlijnen op te volgen. „Dit is iedereens zaak, en ieders verantwoordelijkheid”, zei hij.

Spanje telt volgens cijfers van de WHO 7.753 bevestigde gevallen. Maandag kwamen er tweeduizend nieuwe patiënten bij. 288 mensen zijn overleden.

De internationale Luchthaven Málaga-Costa del Sol wordt gedesinfecteerd. Foto Jon Nazca/Reuters

‘Europese Commissie verwacht krimp economie, mogelijk recessie’

De Europese economie krimpt dit jaar naar verwachting met 1 procent door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt maandag uit een document van de Europese Commissie, dat in handen is van persbureau Reuters.

In andere interne documenten van de Commissie staan volgens Reuters pessimistischere cijfers. Daaruit zou blijken dat het virus kan leiden tot een recessie met een krimp van 2,5 procent of zelfs 3,9 procent. Dat terwijl de Commissie vorige maand nog een groei van 1,4 procent voorspelde voor 2020.

„De Covid-19-crisis heeft naar schatting een zeer groot nadelig economisch effect op de EU en de eurozone”, aldus het Commissiedocument. EU-ministers van Financiën bespreken deze maandag de mogelijkheden om de economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Mogelijk komen zij later met een financieel hulppakket.

'The Passion' aangepast, opnames GTST stilgelegd

Naast Koningsdag in Maastricht gaat ook de uitzending van het televisieprogramma The Passion in Roermond niet door zoals gepland. Dat hebben de omroepen EO en KRO-NCRV, de producent en de burgemeester van Roermond maandag bekendgemaakt. De uitzending wordt niet geschrapt. De makers zoeken een andere manier „om het verhaal van de verbinding van God met mensen, en tussen mensen onderling, juist in deze tijden van onzekerheid” te vertellen.

The Passion is een live uitgezonden vertolking van het paasverhaal, opgevoerd door bekende artiesten en acteurs voor een groot publiek. Die vorm kan in ieder geval niet doorgaan, tot spijt van de makers. Volgens de omroepen hebben kijkers nu vanwege het virus juist behoefte aan een vertelling over het lijden van Christus. „Juist nu we elkaar niet kunnen ontmoeten, zoeken we in het verhaal van The Passion naar troost en houvast”, schrijven zij in een verklaring.

Het coronavirus treft ook Meerdijk, de fictieve plaats waar Goede Tijden Slechte Tijden zich afspeelt. De opnames van de soap zijn tot en met 6 april stilgelegd, heeft de producent laten weten aan ANP. Voor de kijkers is dat niet direct een probleem. De afleveringen die worden uitgezonden tot en met 8 mei zijn al klaar.

'Goede Tijden Slechte Tijden'-personages Nina en Bing. Opnames van de soap zijn tot en met 6 april stilgelegd.

Branchevereniging kappers: sluit alle kapsalons

Het is een vraag die vast bij meer Nederlanders speelt nu al veel maatregelen zijn genomen: mag je wel nog naar de kapper?

De Algemene Nederlands Kappers Organisatie (ANKO), de branchevereniging voor kappers, heeft alle kapperszaken maandagmiddag opgeroepen hun salons te sluiten. De organisatie zegt niet meer te kunnen wachten op nieuwe richtlijnen vanuit het kabinet en verzoekt ondernemers de deuren vanaf morgen tot en met 6 april te sluiten.

„Als branchevereniging hebben we de gezondheid van ondernemers en hun werknemers, onze verantwoordelijkheid naar klanten en het maatschappelijk belang in afweging genomen”, schrijft de ANKO op zijn website. De organisatie stelt „meerdere malen” om duidelijkheid te hebben gevraagd voor de kappersbranche, maar die nog niet te hebben gekregen. De maatregelen die het kabinet heeft getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben vooralsnog geen gevolgen voor kapsalons.

Parijzenaars pakken hun koffers, ziet onze correspondent

Overal in Parijs zie je maandag mensen met koffers zeulen. Het zijn geen toeristen maar Parijzenaars die de auto volladen om de stad te verlaten.

„Iedereen is aan het vertrekken”, zegt een man bij de bakker in het achttiende arrondissement. „Ja,” zegt de verkoopster. „Het komt erop aan naar een dunbevolkt gebied te gaan waar er nog ziekenhuisbedden zijn. Want hier zitten we er middenin.”

De aankondiging dat president Emmanuel Macron maandagavond om acht uur opnieuw de natie gaat toespreken, lijkt die de exodus te hebben aangejaagd. Het gerucht gaat dat Parijs vanavond op slot gaat. Dat Macron een totale lockdown gaat afkondigen. Dat het leger ingezet gaat worden om een avondklok af te dwingen.

„We gaan morgen gewoon open”, zegt de jongen aan de kassa van de supermarkt. „Maar ik kan u niet zeggen hoe lang wij openblijven. De avondklok, weet u?”

Voor de deur van de supermarkt staat een lange rij. Een beveiliger laat telkens een klant binnen wanneer een andere de winkel verlaat. Zo voorkomt men te grote groepen binnen. De supermarkt is nog bevoorraad; er is zelfs nog toiletpapier.

Nu wordt het serieus

Parijs lijkt de coronacrisis pas maandag echt serieus te nemen. Zaterdag was al wel de sluiting van alle cafés en restaurants bevolen, en ook de scholen bleven vandaag dicht. Maar omdat er zondag wel gewoon verkiezingen waren, leek het allemaal nog niet zo erg.

De parken in Parijs en de autovrije kaaien langs de Seine zagen zondag zwart van het volk. Volgens de Franse media was president Macron gechoqueerd door de schijnbaar achteloze houding van veel Parijzenaars. Op maandag beval de stad Parijs de sluiting van alle openbare parken en tuinen.

De woordvoerster van de regering deed de berichten in de media en op sociale media dat er een totale lockdown zit aan te komen, maandag af als fake news. Ook het bericht dat er een decreet is gestemd om het leger in te zetten om een avondklok af te dwingen is formeel ontkend.

Een bezoeker met een mondkapje bij de Arc de Triomphe in Parijs deze maandag. Foto Lionel Bonaventure/AFP

Zo staat het er nu voor:

 • In Nederland zijn in de afgelopen 24 uur 278 nieuwe besmettingen vastgesteld, staat in het dagelijks communiqué van het RIVM. In totaal is er bij 1.413 mensen in Nederland Covid-19 vastgesteld. 24 patiënten zijn overleden. Maandag meldden ook Spanje (ruim duizend nieuwe besmettingen), België (172 nieuwe gevallen, vijfde persoon overleden) en Iran (in de laatste 24 uur 129 patiënten overleden) grote stijgingen in het aantal patiënten.
 • De zondag aangekondigde maatregelen in Nederland hadden duidelijk impact: het was rustig tijdens de ochtendspits. In het openbaar vervoer is het aantal reizigers met 85 procent afgenomen, zo meldde onder meer de NS. Op de weg was het extreem rustig: staat er op een reguliere maandagochtend zeker 180 kilometer file door het hele land, vanochtend was de langste file 13 kilometer en waren rond half negen de enkele opstoppingen die er waren, al opgelost.
 • En de economische gevolgen tekenen zich steeds sterker af. In de Verenigde Staten werd de beurshandel op Wall Street voor de derde keer in een week tijd stilgelegd bij de opening, vanwege forse verliezen. Met zo'n maatregel wordt geprobeerd paniekverkopen te voorkomen. De AEX en andere Europese beurzen verloren ook flink bij opening en de koersen daalden verder. De Amsterdamse index noteerde rond de middag 7,4 procent in de min, op 400,78 punten.
  Meerdere luchtvaartmaatschappijen schrappen bij elkaar opgeteld tijdelijk tienduizenden banen, autobouwer PSA sluit alle Europese fabrieken. In China daalde de productie in januari en februari met ruim 13 procent.
 • De Europese Commissie heeft voorgesteld de buitengrenzen van de Europese Unie te sluiten. Regeringsleiders van de Europese lidstaten moeten daar nog wel mee instemmen.
 • Premier Mark Rutte houdt maandagavond om 19.00 een toespraak op televisie, uitgezonden op de zenders NOS en RTL. Het is uitzonderlijk dat de minister-president Nederlanders zo toespreekt. Koningsdag gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus, hebben de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg maandag besloten. Ook het Koningsdagconcert is afgelast.
  Rutte is niet de enige die vanavond spreekt; een uurtje later houdt de Franse president Emmanuel Macron een toespraak.

Koningsdag gaat niet door vanwege coronavirus

Koningsdag, dat zou plaatsvinden in Maastricht, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Dat hebben de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg maandag besloten. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat ook het Koningsdagconcert, dat gepland stond voor 6 april, en andere evenementen niet door gaan.

Hoewel Koningsdag pas plaatsvindt op 27 april en de afgekondigde maatregelen van de regering vooralsnog duren tot en met 6 april, hebben de gevolgen een grote impact op de voorbereidingen voor Koningsdag, schrijven de gemeente en provincie in een verklaring. Daardoor kan het programma niet gerealiseerd worden.

De gemeente en provincie betreuren dat het evenement niet kan doorgaan. Mogelijk wordt Koningsdag op een later moment gevierd. De gemeente en provincie nemen contact op met alle inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers die worden getroffen door het besluit.

Europese Commissie stelt sluiting buitengrens voor

Er geldt de komende dertig dagen een inreisverbod voor „niet-essentiële reizen” naar de Europese Unie. Die maatregel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen maandag voorgesteld.

Regeringsleiders van de 27 Europese lidstaten moeten wel nog officieel hun fiat geven - zij komen dinsdag bijeen in de Europese Raad.

Een aantal groepen, zoals inwoners van de EU en hun familie, diplomaten en grensbewakers mag wel nog de EU in, wat de commissie betreft. Ook medisch personeel, onderzoekers en mensen die goederen vervoeren mogen nog de Europese Unie in.

Von der Leyen kondigde ook nieuwe regels aan waarmee medische goederen en bederfelijke waar sneller de EU in kan. Ook goederen die nog de Unie in moeten kunnen om de fabrieken draaiende te houden zijn nog welkom. De Commissie komt later met een voorstel voor verregaande economische steun, zo zei de voorzitter.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen The @EU_Commission presents guidelines on border measures & proposes: 1⃣Green lanes/fast lanes giving priority to essential transport to keep the mobility sector going & ensure economic continuity 2⃣Temporary restriction on non-essential travel to the EU (30 days) https://t.co/9bda9MntF0

‘Duitsland sluit alle niet-essentiële winkels’

In een poging verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de Duitse regering maandag besloten om alle winkels te sluiten die niet op persoonlijke verzorging gericht zijn.

De landelijke regering zou volgens Duitse media een lijst met aanbevelingen hebben gestuurd naar de afzonderlijke bondsstaten.

Onder de zaken die openblijven zijn onder meer apotheken, drogisterijen, supermarkten, weekmarkten, benzinestations, banken en postkantoren. Ook groothandels en wasserettes blijven geopend.

Het gaat hierbij nadrukkelijk nog niet om een ‘shutdown’, zoals die in Italië van kracht is. In dat scenario zijn enkel apotheken en supermarkten nog bereikbaar voor burgers.

Maleisië op slot na snelle toename aantal coronapatiënten

Maleisië gaat grotendeels op slot om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle reizen van en naar het land worden stilgelegd en scholen, religieuze instellingen, winkels en overheidsinstellingen gaan dicht tot en met het einde van de maand. Dat meldt persbureau Reuters maandag.

Alleen supermarkten, tankstations en banken blijven open. Het aantal bevestigde coronapatiënten is vandaag snel toegenomen, met 138 nieuwe gevallen. Daarmee komt het totaal aantal infecties nu op 566.

Veel van de nieuwe patiënten waren aanwezig op een congregatie van islamitische geestelijken begin deze maand in de hoofdstad Kuala Lumpur. Op het evenement waren zo’n 16.000 mensen afgekomen uit verschillende landen.

Het evenement werd gehouden op een moment dat het land in politieke chaos verkeerde – een week nadat de premier van het land was opgestapt. Van de 14.500 Maleisiërs die aanwezig waren op het evenement hebben maar zevenduizend mensen zich gemeld om getest te worden op het virus.

Ook in Singapore en Brunei hebben mensen zich gemeld met Covid-19 die aanwezig waren op het evenement in Kuala Lumpur. In Singapore zijn alle moskeeën gesloten.

Burgemeesters: sta wietverkoop toch toe om straathandel tegen te gaan

Een aantal burgemeesters vindt dat er aanvullende maatregelen getroffen moet worden om de straathandel in wiet tegen te gaan. Het moet mogelijk blijven om af te halen, zo zullen zij bepleiten in een overleg van de Veiligheidsregio's.

Burgemeester Paul Depla van Breda vindt (mede namens zijn ambtgenoten in Tilburg en Etten-Leur) dat het mogelijk moet zijn om wiet te verkopen aan een afhaalloket. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zou graag zien dat het mogelijk blijft om reguliere cannabisverkoop zoveel mogelijk voort te zetten en stelt voor dat coffeeshops bijvoorbeeld open zouden kunnen blijven als er minder klanten tegelijk worden binnengelaten.

Drogisterijmedewerkers hebben ook 'cruciaal beroep'

Drogisterijmedewerkers worden toegevoegd aan de lijst van 'cruciale beroepsgroepen' die het kabinet sinds zondag hanteert. Dat meldt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), de koepelorganisatie van de Nederlandse drogisterijen, maandagmiddag. Daardoor kan personeel van drogisterijen gebruik blijven maken van kinderopvang en onderwijs.

Drogisterijen worden door gezien als „specialist in zelfzorg en het toegankelijke verkooppunt voor zelfzorggeneesmiddelen als paracetamol”, aldus het CBD. Om die reden wordt deze beroepsgroep als vitaal aangemerkt in verband met de bestrijding van het coronavirus. Personeel in onder meer de zorg, hulpverleningsdiensten, de voedselketen en het onderwijs stonden al op de lijst met 'vitale beroepen'.

Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) zei maandag voorafgaand aan het crisisoverleg in Den Haag al dat de lijst mogelijk verder wordt uitgebreid. Het is nog niet bekend na drogisterijpersoneel ook andere beroepen zullen volgen.

Koninklijk Huis spreekt waardering uit voor solidariteit Nederland

Het Koninklijk Huis heeft maandag voor het eerst officieel gereageerd op de coronacrisis in Nederland. Via een bericht verspreid op sociale media spreken koning Willem-Alexander en koningin Maxima onder meer hun waardering uit voor het personeel in de zorg. Ook prijzen zij de solidariteit van Nederland: „Geweldig dat zoveel mensen solidair zijn, al was het maar door ouderen een extra teken van leven te geven.” Het koningspaar zegt verder ook mee te leven met patiënten en zorgverleners.

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Bericht van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima n.a.v. coronavirus COVID-19.
https://t.co/rB5H0Qq5iE https://t.co/7uQAYrkr9Z

Amsterdams ziekenhuis ontwikkelt corona-app

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG heeft een app ontwikkeld waarmee inwoners van Amsterdam en omgeving kunnen controleren of ze mogelijk besmet zijn met Covid-19.

De app moet ervoor zorgen dat de forse drukte bij huisartsenposten en de eerste hulp afneemt, en is bedoeld voor gebruikers in de buurt van Amsterdam. Zij kunnen symptomen als lichaamstemperatuur, hoesten of kortademigheid opgeven, en krijgen informatie via de app.

Aan de hand van de symptomen schat ziekenhuispersoneel of acute zorg nodig is. Als dat het geval is, neemt het personeel via de app contact op.

Twitter avatar olvg OLVG OLVG lanceert corona-check app voor Amsterdam. Deze app biedt online hulp bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het #coronavirus Voor meer info check onze liveblog: https://t.co/gnM0BbXtd3 https://t.co/n474VLUaZc

Catalaanse leider Quim Torra besmet met coronavirus

De Catalaanse regiopremier Quim Torra is positief getest op het coronavirus, melden Spaanse media maandag. Torra heeft last van symptomen zoals koorts en hoesten, maar blijft voorlopig wel aan het werk. Hij gaat daarom in quarantaine in een overheidsgebouw in Barcelona.

Torra riep alle Spanjaarden maandag op sociaal contact zoveel mogelijk te beperken, om zo de enorme uitbraak in het land in te dammen. Zondag werd al bekend dat de vicepremier van de regio, Pere Aragonès, besmet was geraakt. Ook hij zit in quarantaine.

Brancheorganisatie CBL roept op: doe in je eentje boodschappen

De brancheorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept consumenten maandag op om voorlopig in hun eentje naar de supermarkt te komen en van het boodschappen doen geen uitje te maken. Ook adviseert CBL klanten om zeker anderhalve meter afstand van elkaar te houden zodat de kans op besmetting verkleind wordt. Met het advies hoopt de organisatie het besmettingsgevaar ook voor supermarktmedewerkers zo klein mogelijk te houden.

In navolging van het advies roept supermarktketen Deen klanten maandag in een verklaring op de website op alleen te komen: „Wij willen iedereen vragen om zoveel mogelijk ALLEEN boodschappen te doen. Laat gezinsleden thuis als dat kan.” Deen telt in Nederland tachtig filialen.

Maandag was het volgens CBL nog steeds erg druk in de supermarkten. Een woordvoerder van de organisatie hamert er daarom nogmaals op dat extra boodschappen inslaan niet nodig is.

Twitter avatar cblnieuws CBL Oproep aan iedereen in Nederland.
Als je boodschappen doet: 1. Koop wat je nodig hebt, er is genoeg en morgen weer
2. Houd 1,5 meter afstand
3. Betaal met PIN
4. Doe alleen boodschappen Zo helpen we elkaar. Alle medewerkers in de supermarkten staan voor u klaar. https://t.co/O6ogkaOkOv

Autoconcern PSA sluit alle Europese fabrieken

Autobouwer PSA sluit al zijn Europese fabrieken. Het bedrijf kan de productielocaties niet open houden doordat er te weinig onderdelen geleverd worden en de vraag op de automarkt is ingezakt, maakte het maandag bekend.

In de komende dagen gaan vijftien fabrieken in Frankrijk, Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Portugal en Slowakije tot zeker 27 maart dicht. In de fabrieken werken vele duizenden medewerkers.

PSA, waar onder meer Peugeot, Citroën, DS en Opel onder vallen, is niet het eerste merk dat noodgedwongen fabrieken moet sluiten. Onder meer Fiat Chrysler, Volkswagen en Jaguar Land Rover hebben in een of meer van hun fabrieken de productie moeten terugschroeven vanwege teruglopende vraag, bevoorradingsproblemen of ziekte van de medewerkers.

Citroëns bij een PSA-fabriek in Spanje. Foto Salvador Sas/EPA

Beurshandel Wall Street opnieuw stilgelegd om fors openingsverlies

Voor de derde keer in een week tijd is de Amerikaanse beurshandel bij opening stopgezet. Bij de openingsbel noteerde de S&P 500 een verlies van ruim 8 procent, de Dow Jones stond ruim 10 procent lager. Bij een verlies van meer dan 7 procent wordt de handel automatisch stilgelegd om paniekverkopen te voorkomen.

Zondag verlaagde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente tot tussen de 0 en 0,25 procent. Deze poging om de beurzen tot rust te brengen lijkt maandag niet het gewenste effect te hebben.

Ook in Amsterdam zijn de verliezen fors; rond 14.30 uur noteerde de AEX-index een verlies van ruim 8 procent.

Lees ook: Fed grijpt grootscheeps in op financiële markten

Spaanse militaire politie confisqueert 150.000 mondkapjes voor ziekenhuizen

De Guardia Civil in Spanje heeft 150.000 mondkapjes in beslag genomen uit een fabriek in de zuidelijke stad Jaén. Dat heeft het politiekorps maandag gemeld, aldus persbureau Reuters. De gezichtsmaskers zijn bedoeld om ziekenhuizen te voorzien.

85.000 van de mondkapjes zijn naar het Infanta Sofía ziekenhuis gebracht in hoofdstad Madrid. De overige maskers worden naar andere ziekenhuizen gebracht, aldus de militaire politie. De confiscatie van medische hulpmiddelen is mogelijk doordat Spanje dit weekend de noodtoestand heeft afgekondigd.

In Spanje zijn bijna 8.800 mensen besmet met het coronavirus. Maandagochtend maakte het Zuid-Europese land bekend dat er in de laatste 24 uur meer dan duizend nieuwe besmettingen bij waren gekomen. Bijna driehonderd Spanjaarden zijn inmiddels overleden aan Covid-19. Maandagochtend overleed een man van 21.

Bruins sluit maatregelen voor 'openbaar vervoer en winkels' niet uit

Voorafgaand aan een crisisoverleg in Den Haag heeft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg maandag gezegd dat nieuwe preventiemaatregelen tegen het coronavirus niet zijn uitgesloten. „We kijken dan onder meer naar wat we kunnen met het openbaar vervoer en andere winkels dan voedselleveranciers.” Als die maatregelen genomen worden, zullen ze volgens Bruins niet meteen ingaan.

De minister zei verder dat de lijst met 'vitale beroepen' die het kabinet heeft opgesteld, mogelijk verder zal worden uitgebreid. Personeel uit sectoren op die lijst (waar onder meer de zorg, de politie, defensie en het onderwijs op staan) kunnen onder meer gebruik blijven maken van kinderopvang en onderwijs.

Bij het overleg maandagmiddag in Den Haag zijn behalve Bruins en premier Mark Rutte zes andere ministers aanwezig. Ook zitten vertegenwoordigers van het RIVM en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid aan. Namens de burgemeesters is de voorzitter van het Veiligheidsberaad aanwezig.

Leidt corona naar wéér een financiële crisis? Luister deze aflevering van NRC Vandaag

In onze dagelijkse nieuwspodcast NRC Vandaag besprak economieredacteur Maarten Schinkel vrijdag de gevolgen van de corona-uitbraak voor de wereldeconomie. Kan dit het begin zijn van weer een crisis? Luister de podcast hieronder, via Spotify of in uw podcastapp.

Israëlische rabbijn: kus Klaagmuur voorlopig niet

Joden in Jeruzalem moeten de komende tijd afzien van het kussen van de Klaagmuur. Dat heeft de belangrijkste rabbijn van de stad maandag geadviseerd. De Klaagmuur geldt als heiligdom voor joden. Hoewel het kussen van de muur geen religieuze verplichting is, wordt dit door sommigen wel gedaan. Maar dat is vanwege de corona-uitbraak voorlopig niet verstandig, aldus de rabbijn. Vorige week adviseerde de rabbijn die gaat over de heilige plek gelovigen al om weg te blijven bij de Klaagmuur.

Islamitische autoriteiten in de stad besloten eerder al om de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepelmoskee voorlopig dicht te houden in verband met de uitbraak van het virus. In Israël zijn nu 255 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

278 nieuwe besmettingen in Nederland, dodental stijgt naar 24

Het aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 in Nederland is de afgelopen 24 uur met 278 opgelopen. Dat meldt het RIVM. Het is de grootste dagelijkse stijging tot nu toe. Zondag liep het aantal infecties nog met 176 op.

In totaal is in Nederland nu bij 1.413 mensen Covid-19 vastgesteld. Sinds zondag overleden vier nieuwe patiënten aan het coronavirus, waarmee het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 24 is komen te liggen. Al deze dodelijke slachtoffers zijn tussen de 59 en 94 jaar oud. De gemiddelde leeftijd is 79 jaar.

108 van de 278 nieuwe besmettingen zijn afkomstig uit de provincie Noord-Brabant, waar in totaal 554 patiënten besmet zijn met Covid-19. Daarna zijn de meeste van het totaal aantal coronapatiënten afkomstig uit Limburg (149), Utrecht (140) en Zuid-Holland (136).

De coronacrisis in cijfers

De scholen zijn dicht, de kroegen gesloten. Veel mensen werken thuis, sporttrainingen zijn afgelast. Het is stil op straat door de maatregelen die het kabinet zondag heeft aangekondigd om de coronacrisis te bezweren. Hoe groot de impact precies is, heeft CBS geprobeerd aan de hand van cijfers in kaart te brengen.

Vele tienduizenden bedrijven zijn gesloten. Nederland telt ruim negenduizend cafés, 625 musea en 13.425 bedrijven die zich bezighouden met sport, zoals fitnesscentra en zwembaden. Er zijn ruim drieduizend sauna's en solaria, 1.180 bedrijven in de kermis-, pretpark- en themaparkwereld. Begin dit jaar telde het land 28.875 eetgelegenheden die nu gedeeltelijk dicht moeten, hoewel afhaal- en bezorgrestaurants (deels) geopend blijven.

Het onderwijs telt ruim 3,6 miljoen scholieren en studenten, en becijferde het CBS. Een kleine 40 procent zit op de basisschool, 26 procent op het voortgezet onderwijs. Een half miljoen leerlingen zit op het mbo, en nog eens 750.000 op het hbo of de universiteit.

Eerder somde CBS-woordvoerder Dick ter Steege al eens op hoeveel mensen hun tijd op een andere manier moeten besteden. Per week gaan zo'n 80.000 mensen naar toneel of cabaret, 245.000 mensen naar een musical of concert en 635.000 mensen naar een museum. 730.000 mensen kunnen niet naar de bioscoop.

Twitter avatar dicktersteege Dick ter Steege Een week #corona raakt zo’n
35 000 toneel-
45 000 cabaret- &
60 000 musicalliefhebbers
185 000 concert-
635 000 museum- &
730 000 bioscoopbezoekers
750 000 studenten
1 ,2 miljoen voetballers
1 ,5 miljoen kerkgangers
en
800 000 tachtigplussers die misschien minder bezoek krijgen.

RIVM staakt voorlopig bevolkingsonderzoek naar kankers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stopt tot nader order met bevolkingsonderzoek naar verschillende soorten kanker. Het instituut zegt dat ziekenhuizen in Nederland hun volledige capaciteit nodig hebben voor de zorg voor patiënten met het coronavirus.

Tot en met 6 april worden daarom geen uitnodigingen verstuurd. Wie er recent nog een ontving, bijvoorbeeld om een uitstrijkje te maken voor baarmoederhalskankeronderzoek, kan nog wel deelnemen aan onderzoek. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, specifiek het laten maken van mammogrammen, wordt voorlopig wel stopgezet.

Advies: geen bezoek meer in Brabantse verzorgingstehuizen

Verpleeg- en verzorgingstehuizen in Noord-Brabant moeten vanaf morgen uit voorzorg alle bezoekers weren om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Dat advies geeft het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg Brabant maandag aan de instellingen voor ouderenzorg in Brabant.

Volgens Conny Helder, bestuurder van branchevereniging Actiz, is deze maatregel nu „preventief” nodig. Sinds een aantal dagen stijgt het aantal besmettingen in de ouderenzorg „snel” volgens Helder. Precieze cijfers heeft ze nog niet. In een poging dit af te remmen wordt instellingen nu aangeraden tot nader order geen enkele bezoeker meer toe te laten.

Zondag raadde Actiz instellingen met besmettingen al aan om alle bezoekers te weren. Voor de instellingen die nog ‘coronavrij’ zijn gold de afgelopen dagen dat er nog één bezoeker per bewoner per dag mocht worden toegelaten. Maar in de praktijk werkt dit niet goed, zegt Helder. „We zagen op veel plaatsen dat de bezoekersmaatregel niet werd opgevolgd en medewerkers waren veel tijd kwijt aan discussie met familie. Soms leidde dit zelfs tot agressie.”

Helder noemt het weren van bezoek „een duivels dilemma” voor de ouderenzorg. „We kunnen daardoor niet de zorg leveren die we zouden willen leveren, de tijd van maatwerk is voorbij. Dit heeft direct gevolgen voor de kwaliteit van leven.” Toch is de maatregel op dit moment „onontkoombaar”, zegt de Actiz-bestuurder.

Maximaal dertig aanwezigen bij uitvaart

Bij uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken mogen vanaf dinsdag maximaal nog maar dertig mensen aanwezig zijn. De maatregel is genomen op last van het RIVM, meldt de branchevereniging voor de uitvaartsector BGNU maandagmiddag. De vereniging noemt de maatregelen tegenover ANP „echt verschrikkelijk voor nabestaanden”, maar vraagt om begrip „gezien de zeer bijzondere omstandigheden”.

Ook wordt er geen koffie of thee meer geschonken, om eventueel fysiek contact daarbij te voorkomen, en mag er na een uitvaart geen nazit meer plaatsvinden. Als alternatief voor het handen schudden, adviseert de BGNU om tijdens het uitspreken van de condoleance „uw hand op uw hart” te leggen. De uitvaartbegeleider zal daarnaast voornamelijk telefonisch contact onderhouden om het fysieke bezoek tot een minimum te beperken.

Nederlanders blijven hamsteren

Het hamsteren in Nederlandse supermarkten is, ondanks herhaaldelijke oproepen van het kabinet, niet opgehouden. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Consumenten blijven veel meer inslaan dan dat zij op de korte termijn nodig hebben, terwijl hier geen reden toe is en het andere klanten benadeelt.

Het CBL drukt de bevolking op het hart niet meer in te kopen dan normaal. Volgens de branchevereniging hoeven consumenten niet bang te zijn dat er onvoldoende eten in de supermarkten ligt en is hamsteren dus overbodig. „De voedselvoorziening gaat koste wat kost door”, aldus een woordvoerder. „Zelfs in het geval dat een deel van Nederland wordt afgesloten.”

Ondanks de ongebruikelijke drukte kampen supermarkten volgens het CBL vooralsnog niet met personeelstekorten. Wel vragen sommige supermarkten oud-medewerkers om weer te komen werken, aldus persbureau ANP. „Het werk is nu pittig en ook supermarktmedewerkers kunnen ziek worden”, aldus een woordvoerder. „Dat is iets waar we op moeten anticiperen.”

Pinguïns lopen rondje door aquarium

Het Shedd-aquarium in Chicago is gesloten voor publiek vanwege de uitbraak van het coronavirus. De pinguïns kregen daardoor de zeldzame kans om ook eens een rondje te lopen door het aquarium, waar normaal gesproken alleen bezoekers mogen komen.

„Bij gebrek aan bezoekers is ons personeel creatief in het vermaken van de dieren”, vertelt een woordvoerder van het aquarium aan de Chicago Tribune. Het aquarium deelde een vrij aandoenlijke video van Wellington, een zuidelijke rotspinguïn, die zichtbaar onder de indruk is van een tank vol zoetwatervissen uit de Amazone.

Twitter avatar shedd_aquarium Shedd Aquarium Penguins in the Amazon?! 🐧🌴 Some of the penguins went on a field trip to meet other animals at Shedd. Wellington seemed most interested in the fishes in Amazon Rising! The black-barred silver dollars also seemed interested in their unusual visitor. https://t.co/KgYWsp5VQD

Timmermans zit in zelfquarantaine

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie heeft zich afgelopen weekend in zelfquarantaine geplaatst vanwege de coronauitbraak. Timmermans zou zich „pico bello” voelen, zeggen ingewijden tegen persbureau ANP, maar werkt uit voorzorg tot en met vrijdag aanstaande vanuit huis.

Begin deze maand was Timmermans aanwezig bij de presentatie van het European Plastic Pact, in Frankrijk. Ook minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) bezocht de presentatie, alsmede haar Franse ambtsgenoot Brune Poirson. Bij Poirson werd later een coronabesmetting geconstateerd. Van Veldhoven ging om die reden al eerder in quarantaine.

Behandeling zaak tegen Thijs H. gaat door, maar tijdspad is onzeker

Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges sluiten vanaf dinsdag hun deuren. Alleen zeer urgente zaken, waarbij rechten van verdachten of rechtzoekenden in het geding zijn, gaan nog door. Het betekent ook dat het verdere verloop van behandelingen ongewis is, zo werd maandag duidelijk tijdens een pro-formazitting in de zaak rond Thijs H. bij de rechtbank in Maastricht.

H. wordt ervan verdacht op zaterdag 4 mei vorig jaar een 56-jarige vrouw, die haar hond uitliet in de Scheveningse Bosjes in Den Haag, te hebben doodgestoken. De 28-jarige H. staat ook terecht voor de moord op een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man, drie dagen later. Beide slachtoffers lieten die dag op de Brunssummerheide in Heerlen hun hond uit en werden op dezelfde wijze om het leven gebracht als de vrouw in Den Haag.

H., gedetineerd in Vught, was maandag voor het eerst afwezig tijdens de zitting. Hij wilde vanwege het coronavirus geen enkel risico nemen, meldde zijn advocaat.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar hoe het verder moet in verband met alle coronamaatregelen, is onduidelijk. Officier van justitie Joan Holthuis pleitte voor een ruime planning: „We zijn op zoek naar de waarheid. Als het een paar maanden langer duurt om die boven water te krijgen, dan is dat maar zo.”

De rechters in de zaak willen er, in vol besef van het „glazen-bolachtige karakter” van hun beslissing, toch de vaart in houden en blijven bij de al eerdere planning. Voor de inhoudelijke behandeling is vijf dagen uitgetrokken, vanaf 22 juni. Voor die tijd staat er, op 9 juni, een pro-formazitting ingepland.

Macron boos over grenssluitingen

De Franse president Emmanuel Macron heeft zich volgens zijn woordvoerder boos gemaakt over grenssluitingen die een aantal lidstaten van de Europese Unie hebben doorgevoerd. Hij voerde maandag telefonisch overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en president van de Raad van Europa Charles Michel.

Voor dinsdag is een videoconferentie gepland met nog meer leiders in de Europese Unie. Daar zal worden gezocht naar een meer gecoördineerd plan van aanpak voor het hele blok. In heel Europa zijn voor zover bekend nu meer dan 50.000 mensen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

ANVR: extra overheidssteun nodig voor de reisbranche

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft het kabinet maandag in een gesprek met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) gevraagd om maatregelen te treffen om de reissector extra te ondersteunen. Naast de werktijdverkorting die ondernemers kunnen aanvragen zijn „aanvullende, substantiële, sectorspecifieke financiële maatregelen” nodig, zo liet ANVR-voorzitter Frank Oostdam maandag weten. Een bedrag noemde hij daarbij niet.

Het coronavirus kost reisondernemers geld omdat veel reizen worden omgeboekt of geannuleerd, schrijft de ANVR. Dat kan tot gevolg hebben dat bedrijven zoveel moeten terugbetalen dat ze in financiële problemen raken. De ANVR en het garantiefonds SGR hebben vouchers in het leven geroepen, zodat reizigers ervan verzekerd zijn dat ze in het komende jaar toch nog weg kunnen en de ondernemers het geld niet kwijt zijn. Desalniettemin heeft de branche volgens de ANVR behoefte aan extra steun vanuit de regering.

Minister Blok heeft steun betuigd aan de reissector en zijn waardering uitgesproken voor het werk dat de medewerkers verzetten om reizigers te informeren over de ontwikkelingen, aldus de ANVR. Hij zou toegezegd hebben „de situatie van de reissector onder de aandacht te brengen van zijn collega’s in het kabinet”.

Ruim 20.000 aanvragen voor werktijdverkorting

Ruim twintigduizend bedrijven hebben inmiddels werktijdverkorting aangevraagd vanwege de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt persbureau ANP maandag op basis van gegevens van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vrijdag lag het aantal bedrijven dat gebruik wil maken van de regeling nog op vijfduizend.

Bedrijven kunnen werktijdverkorting aanvragen als er veel minder werk is voor het personeel door een calamiteit die buiten hun ondernemersrisico liggen, zoals de uitbraak van Covid-19. Daarvoor moet er voor minstens 20 procent van de werknemers helemaal geen werk zijn. De werknemers voor wie de regeling wordt aangevraagd, krijgen een ww-uitkering.

De aanvragen die tot nu toe zijn ingediend, hebben betrekking op 300.000 werknemers. Onder meer KLM vroeg vrijdag werktijdverkorting aan voor 30 procent voor alle 33.000 medewerkers van de luchtvaartmaatschappij. Gemiddeld vragen jaarlijks tussen de honderd en tweehonderd bedrijven om werktijdverkorting.

Lees ook: Wat houdt werktijdverkorting precies in? En hoe zit het met flexwerkers en zzp’ers?

Al 3.500 extra zorgmedewerkers melden zich om te helpen

Binnen 24 uur hebben zeker 3.500 zorgmedewerkers zich gemeld om bij te springen als ziekenhuizen onderbemand raken. Per uur ontvangt het coördinatiepunt dat beroepsorganisatie NU’91 gister heeft geopend vijfhonderd nieuwe aanmeldingen, aldus woordvoerder Michel van Erp. „Dit overtreft nu al mijn verwachtingen.”

Het gaat onder meer om pas-gepensioneerde verpleegkundigen, studenten die in het laatste jaar van hun zorgopleiding zitten en mensen met een zorgdiploma die recentelijk ander werk zijn gaan doen. Zij geven hun contactgegevens, ervaring en diploma-informatie door zodat zij gemakkelijk benaderd kunnen worden op het moment dat ziekenhuizen in de problemen komen.

NU’91 houdt contact met ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid om te bepalen wanneer extra inzet nodig is en om de logistiek achter het noodproject te bespreken, aldus Van Erp. Volgens de woordvoerder zitten ziekenhuizen in Noord-Brabant „heel dicht tegen dat punt aan”. Hij is dan ook blij dat zoveel zorgmedewerkers zich aangemeld hebben. „Deze beroepsgroep gaat er voor staan op het moment dat dat nodig is.”

China haalt inwoners op uit Italië

China heeft maandag een vliegtuig naar Milaan gestuurd om 125 inwoners op te halen die momenteel in Italië zijn. Dat melden internationale persbureaus op basis van Chinese staatsmedia. Het is niet bekend of passagiers van deze vlucht besmet zijn met Covid-19. De situatie van alle passagiers, onder wie studenten, wordt gecontroleerd en in de gaten gehouden.

In Beijing is intussen een ziekenhuis heropend dat in 2003 gebouwd was vanwege de uitbraak van SARS, een ander coronavirus. In het Xiaotangshan-ziekenhuis zullen patiënten worden behandeld die China betreden en in een ander land besmet zijn geraakt met Covid-19. In de provincie Hubei, waar Covid-19 voor het eerst uitbrak, zijn sinds een week alle noodziekenhuizen gesloten waar Covid-19-patiënten werden behandeld. Maandagochtend zijn de reisrestricties in de provincie verder versoepeld, waardoor duizenden inwoners de provincie kunnen verlaten als zij buiten Hubei werkzaam zijn.

Sinds zondag is Covid-19 buiten China bij meer patiënten vastgesteld dan binnen China, waar het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen de afgelopen dagen gestaag afneemt. Volgens de laatst bekende cijfers is het coronavirus bij 81.020 patiënten in China vastgesteld. Ruim 3.200 patiënten in China overleden aan de ziekte, bijna 68.000 mensen zijn inmiddels hersteld.

Ruim duizend nieuwe besmettingen in Spanje

In Spanje is maandagochtend bekendgemaakt dat in de afgelopen 24 uur meer dan duizend nieuwe besmettingen met Covid-19 zijn vastgesteld.

Een kleine 8.800 mensen in Spanje zijn nu gediagnosticeerd met Covid-19. Er zijn nu meer besmettingen vastgesteld dan in Zuid-Korea. Alleen in China, Italië en Iran zijn meer infecties geconstateerd.

In Spanje zijn nu 297 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus, vertelde hoofd van de Spaanse rampenbestrijdingsdienst Fernando Simón. Maandagochtend is een jongeman van 21 uit Málaga overleden. De noodtoestand die dit weekend al afgekondigd was, is verlengd met in elk geval vijftien dagen.

Zondag heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Spanje bijgesteld. Nederlanders worden met klem verzocht alleen af te reizen wanneer dat noodzakelijk is.

Het hoofd van de Spaanse rampenbestrijdingsdienst Fernando Simón. Foto Emilio Naranjo/EPA

Grootste stijging van dodental Iran tot nu toe

Het aantal patiënten dat in Iran is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is de afgelopen 24 uur met 129 opgelopen. Dat is de hoogste dagelijkse stijging sinds Covid-19 in het land is uitgebroken. In Iran zijn nu 853 patiënten overleden aan het coronavirus, melden Iraanse autoriteiten maandagochtend.

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Iran is de afgelopen 24 uur met 1.053 opgelopen tot bijna 15.000. Iran is na China en Italië het zwaarst getroffen door de uitbraak van Covid-19.

Hongarije sluit grenzen voor buitenlanders

Hongarije heeft, in een poging de uitbraak van het coronavirus in te dammen, de grenzen gesloten voor buitenlanders. Dat heeft de Hongaarse minister-president Viktor Orbán maandag bekendgemaakt. Zondag overleed de eerste Hongaarse patiënt aan de door het virus veroorzaakte ziekte Covid-19.

Orbán kondigde bovendien aan dat alle winkels en bioscopen dicht moeten, op winkels na die voedsel en medicijnen verkopen. Evenementen in de sportwereld en culturele sector zijn voorlopig eveneens verboden. Daarnaast heeft de Hongaarse leider restaurants beperkte openingstijden opgelegd en moeten privébijeenkomsten in principe worden afgelast, behalve als het om familie-aangelegenheden gaat.

Ook in meerdere Oost-Europese landen zijn maandag nieuwe maatregelen afgekondigd. Rusland sloot de grens met Wit-Rusland en in de Oekraïense hoofdstad Kiev blijven cafés, restaurants en winkelcentra gesloten. Inwoners wordt opgedragen zich zo min mogelijk naar andere steden te verplaatsen.

Georgië, waar vooralsnog 33 besmettingsgevallen bekend zijn, heeft met ingang van maandag eveneens de grenzen volledig gesloten voor alle buitenlanders.

Alle bungalowparken Center Parcs dicht

In Nederland, België, Duitsland en Frankrijk worden vanaf maandagmiddag 12.00 uur alle parken van Center Parcs gesloten. Dat besluit is zondagavond genomen in overleg met de betrokken autoriteiten van elk van de landen. Het gaat in totaal om 27 vakantieparken, waarvan er negen in Nederland liggen. Center Parcs blijft in Nederland tot en met ten minste 6 april gesloten. De zes Franse vestigingen gaan op zijn vroegst op 15 april pas weer open.

Landal Greenparks heeft inmiddels drie Nederlandse parken gesloten en houdt in de meeste andere faciliteiten zoals restaurants en bars gesloten. Hetzelfde geldt voor Roompot Vakanties, dat vooralsnog zijn parken niet sluit.

172 nieuwe besmettingen in België, vijfde persoon overleden

In België zijn 172 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat hebben de Belgische autoriteiten maandagochtend bekendgemaakt. Het totaal aantal positieve tests staat nu op 1.058. Ook is een 88-jarige Covid-19-patiënt overleden, waarmee het dodental van de virusuitbraak in België is opgelopen tot vijf.

Om de coronacrisis in het land het hoofd te bieden, is in het land zondag een tijdelijke minderheidsregering ingesteld. Die mag besluiten nemen om de pandemie te bestrijden. De vertrekkende regering krijgt voorlopig steun van de oppositie.

Baden-Württemberg gaat vliegverkeer stilleggen

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg gaat al het vliegverkeer stilleggen, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het verbod moet binnen en enkele dagen van kracht worden, zegt een woordvoerder van het regiobestuur tegen persbureau Reuters. Er wordt onderzocht of voor vrachtverkeer door de lucht uitzonderingen gemaakt kunnen worden.

Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland, is een van de zwaarst getroffen regio’s van het land. Bekende en grote luchthavens zijn die van Stuttgart en Karlsruhe.

Ov grotendeels leeg tijdens ochtendspits

Het aantal ov-reizigers in de ochtendspits is vanwege de maatregelen tegen het coronavirus vanmorgen met 85 procent afgenomen. Dat zeggen brancheorganisatie OV-NL en spoorvervoerder NS. Vanwege de sluiting van de scholen en het advies om te thuis te werken, is het momenteel „extreem rustig in het ov”, zegt NS. Het bedrijf laat vanwege de corona-uitbraak geen extra treinen meer in de spits rijden.

Het aantal reizigers in het openbaar vervoer daalde de afgelopen dagen al met zo’n 50 procent, meldt brancheorganisatie OV-NL. De organisatie verwacht dat door ziekte onder ov-personeel en het teruglopen van het aantal reizigers, dienstregelingen bij verschillende vervoerders komende tijd aangepast zullen worden.

Den Haag Centraal lag er maandagochtend verlaten bij. Foto Phil Nijhuis/ANP

President Macron spreekt om 20.00 uur Frankrijk toe

De Franse president Emmanuel Macron spreekt om 20.00 uur op maandag het land toe. Dat maakte het Élysée maandagochtend bekend. Vandaag houdt Macron ook een topoverleg over de grenzen met de Duitse bondskanselier Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Vanmorgen sloot Duitsland de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk. Frankrijk heeft zijn grenzen nog niet gesloten.

In Franrijk zijn alle scholen, horeca en winkels dicht. Alleen supermarkten en apotheken zijn open. In het land zijn nu ruim vijfduizend besmettingen vastgesteld, 127 mensen zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden. De situatie verslechtert in rap tempo, waarschuwde het hoofd van de Franse nationale gezondheidsdienst vandaag.

Duitsland begint met uitvoeren grenscontroles

Duitsland is maandag begonnen met het uitvoeren van controles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grensovergangen zijn gesloten voor niet-essentieel verkeer in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen mensen die omwille van hun werk of goederenvervoer de grens over moeten, worden doorgelaten.

De Duitse regering heeft de maatregel zondagavond voor onbepaalde tijd afgekondigd. Minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken zei dat continue geëvalueerd moet worden welke maatregelen noodzakelijk zijn. Volgens Duits media betekent dit dat de mogelijkheid bestaat dat er ook nog extra controles komen aan de grens met andere buurlanden België, Polen, Tsjechië en Nederland. In Duitsland is bij ruim 4800 mensen vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dertien van hen zijn overleden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

In ons liveblog volgen we alle ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Wil je die updates ook direct van ons ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief NRC Vandaag, dan praten we je iedere ochtend bij.

Inschrijven kan hier.

Tsjechië sluit 21 steden en dorpen af om corona-uitbraak in te dammen

Tsjechië heeft maandag 21 steden en dorpen afgesloten in een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat meldt persbureau AP. De plaatsen liggen in een gebied zo’n 250 kilometer ten oosten van hoofdstad Praag.

Het Midden-Europese land heeft inwoners van de steden en dorpen verboden zich te verplaatsen indien dat niet noodzakelijk is voor werk of het inslaan van voedsel of medicijnen. De maatregel is in eerste instantie tot 31 maart van kracht. Minister-president Andrej Babis heeft Tsjechische burgers aangespoord waar mogelijk thuis te werken of vakantiedagen op te nemen.

Tsjechië kent tot nu toe ongeveer driehonderd gevallen van besmetting met het coronavirus. Er zijn volgens cijfers van de Johns Hopkins University nog geen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Uitzonderlijk rustige ochtendspits

Het was zoals verwacht maandagochtend uitzonderlijk rustig op de weg. Rond half negen ’s ochtends waren de paar files die verspreid over het land gestaan hadden al verdampt. Dat is volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat een zeldzaamheid.

Om half zeven ’s ochtends stond er in verband met een incident (vermoedelijk een ongeval) één file van 13 kilometer. Uiteindelijk bleef dat het hoogste aantal filekilometers van de ochtend. Op een reguliere maandagochtend pieken de files op minstens 180 kilometer.

Volgens Rijkswaterstaat neemt het aantal weggebruikers al af sinds vorige week dinsdag, toen inwoners van de provincie Noord-Brabant werd gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. „Toen stond ’s avonds op het hoogtepunt 99 kilometer file, terwijl 275 kilometer gebruikelijk is.”

AEX onder de 400 punten, ook andere Europese beurzen verliezen

De AEX-index is maandag met een verlies van ongeveer 5 procent geopend en staat nu op 411 punten. Even na half tien dook de index voor het eerst sinds 2016 onder de 400 punten.

Op het Damrak verloor Air France-KLM ruim 15 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij bekend had gemaakt aanvullende maatregelen te treffen vanwege de corona-uitbraak.

Ook de andere Europese beurzen noteren maandag te midden van de coronapandemie flinke verliezen. Terwijl hoofdindex in Milaan bij opening met 5,3 procent kelderde, verloren de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen tot 4,6 procent. De koersen bleven vervolgens dalen.

Vorige week leden de beurzen in Europa en de Verenigde Staten al recordverliezen, niet alleen door het coronavirus maar ook door een grote daling van de olieprijs. Een deel van die verliezen wonnen de markten overigens weer terug.

De aandelenmarkten reageren op de onzekerheid die in Europa heerst. Zo hebben steeds meer landen hun grenzen gesloten en nemen zij andere drastische maatregelen die effect hebben op de economie, zoals het sluiten van horecagelegenheden. Ook luchtvaartmaatschappijen verkeren in zwaar weer doordat het aantal reizigers tot 90 procent terugneemt.

Dekkingsgraad pensioenfonds ABP afgelopen maand gedaald

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP is in februari fors gedaald, als gevolg van de coronacrisis en lopende handelsconflicten. Het gaat om een daling van 5,4 procentpunt, meldt ABP maandag. De financiële positie van het fonds is nu onder het minimumniveau. Dat is vastgesteld op 94,3 procent.

De actuele dekkingsgraad daalde afgelopen maand van 94,1 procent naar 88,7 procent. Dat betekent dat ABP voor elke euro die het in de toekomst moet uitkeren, minder dan 89 eurocent in kas heeft. ABP kan nog niet zeggen wat dit nu voor klanten betekent. Of de pensioenen komend jaar moeten worden verlaagd, hangt af van de dekkingsgraad op 31 december dit jaar.

Ook bij zorgfonds PFZW staan de zaken er slecht voor. Daar daalde de graadmeter tot 90,4 procent, van 95,7 procent eind januari. Bij de metaalfondsen PME en PMT zakte dekkingsgraad eind vorige maand tot 92,3 procent.

Air France-KLM schrapt tot 90 procent van de vluchten

Air France-KLM gaat drastisch minder vluchten uitvoeren. Dat heeft de luchtvaartcombinatie maandag aangekondigd in een winstwaarschuwing. Er worden op korte termijn naar verwachting 70 procent tot 90 procent minder stoelen verkocht, waardoor een even groot deel van de vluchten geschrapt moet worden.

Concreet betekent dat voor nu dat Air France al zijn Airbus A380-toestellen (het grootste passagiersvliegtuig ter wereld) aan de grond zet. KLM doet dat met de vloot Boeing 747’s. Die verminderde capaciteit blijft zeker twee maanden van kracht.

Air France neemt verder een aantal – niet nader benoemde – bezuinigingsmaatregelen die dit jaar 200 miljoen euro op zouden moeten leveren. Niettemin houdt de groep rekening met een veel lagere jaaromzet dan voorheen geraamd werd. Vrijdag is een extra krediet van 1,1 miljard euro opgenomen en zowel de Nederlandse als Franse regering heeft waar nodig steun beloofd.

Niettemin heeft KLM in Nederland al ingegrepen door 1.500 à 2.000 banen te schrappen en de werktijd voor 30 procent te verkorten. Het deel van het personeel waarvan KLM volgende maand de contracten niet verlengt, bestond uit uitzendkrachten, was tijdelijk in dienst of ging toch al met pensioen.

Van gedwongen ontslagen is voorlopig nog geen sprake, zei topman Pieter Elbers. Hij wilde echter niet uitsluiten dat die wel volgen. „We zijn nog lang niet aan de bodem van deze ellende. KLM gaat dit overleven, maar niet vanzelf.”

Wat weten we nu eigenlijk over het coronavirus? Luister deze aflevering van NRC Vandaag

In onze dagelijks nieuwspodcast NRC Vandaag bespreekt de chef van NRC’s wetenschapsredactie, Lucas Brouwers, de zin en onzin rondom de corona-uitbraak. Wat weten we nu eigenlijk over het virus? En hoe effectief zijn de maatregelen die het kabinet heeft getroffen? Luister de podcast hieronder, via Spotify of in uw podcastapp.

Groot aantal hotels en casino's in Las Vegas sluit deuren

De Amerikaanse hotel- en entertainmentgroep MGM Resorts heeft aangekondigd al zijn hotels en casino’s in Las Vegas te sluiten. De maatregel gaat dinsdag in. Maandag worden voorzieningen als kuuroorden, casino’s en sportscholen al gesloten.

MGM Resorts is eigenaar van in totaal 25 luxe hotels en casino’s, waarvan er elf in Las Vegas staan. Het gaat onder meer om beroemde megacasino's als Bellagio, MGM Grand en Luxor. Tot en met ten minste 1 mei zullen geen nieuwe reserveringen meer worden aangenomen.

Volgens Amerikaanse media zijn twee medewerkers van MGM-vestigingen in Las Vegas vorige week met Covid-19 gediagnosticeerd. Verspreid over het hele concern werken 52.000 mensen voor MGM Resorts.

Het Bellagio-hotel in Las Vegas. Foto Ruud Taal/ANP

SAS ontslaat tijdelijk 10.000 mensen, grote problemen voor andere luchtvaartmaatschappijen

De Zweeds-Deense luchtvaartmaatschappij SAS heeft tijdelijk ongeveer tienduizend werknemers ontslagen als gevolg van de corona-uitbraak. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om 90 procent van het personeelsbestand. De maatregel is genomen omdat de vraag naar vluchten volgens SAS „min of meer is verdwenen”.

SAS is niet de enige luchtvaartmaatschappij die flink lijdt onder de gevolgen van de pandemie. British Airways zal in april en mei zeker 75 procent minder vluchten uitvoeren en heeft laten weten in strijd te zijn voor zijn „voortbestaan”. KLM en Air France houden respectievelijk alle Boeing 747-toestellen en alle Airbus A380-vliegtuigen aan de grond. De toestellen zijn vanwege de lage passagiersaantallen te duur geworden.

Verder heeft Lufthansa, de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, volgens Reuters staatssteun aangevraagd en behaalde United Airlines in maart 1,5 miljard dollar minder inkomsten dan vorig jaar. Ondanks een flink teruggebracht aantal vluchten verwacht de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij tot aan de zomer met nagenoeg lege vliegtuigen te vliegen. United brengt de salarissen van werknemers met 50 procent terug.

Volgens het CAPA Centre for Aviation, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in luchtvaart, zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen in de wereld eind mei failliet zijn als regeringen niet ingrijpen.

Berlijn: Trump mag fabrikant coronavaccin niet overnemen

Medicijnfabrikant CureVac komt niet in Amerikaanse handen. Dat heeft de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zondag tegen ZDF gezegd. Het bedrijf zou werken aan een vaccin tegen Covid-19. „Als het daar in slaagt”, zegt Spahn, „zal dat beschikbaar zijn voor de hele wereld.”

Het biotech-bedrijf uit Tübingen had naar verluidt de aandacht getrokken van de Amerikaanse president Donald Trump, die volgens de Duitse krant Welt Am Sonntag uit zou zijn geweest op exclusieve rechten op het middel voor de Amerikaanse markt. De regering-Trump zou bovendien hebben gehengeld naar het personeel van CureVac.

Aruba weert buitenlandse vluchten

Aruba gaat alle vluchten uit het buitenland weren om een verdere uitbraak van het coronavirus op het eiland te voorkomen. Dat heeft de regering zondagavond lokale tijd aangekondigd. De maatregel gaat in op 17 maart en duurt tot en met 31 maart.

Eerder kondigde de regering al restricties aan voor Europese vluchten. Nu geldt het verbod ook voor vluchten uit Noord- en Zuid-Amerika. Luchtvaartmaatschappijen mogen nog wel toeristen ophalen van het eiland, waar vooralsnog twee besmettingsgevallen zijn gemeld.

Tegelijkertijd roept minister-president Evelyn Wever-Croes alle Arubanen in het buitenland op terug te keren van vakantie nu dat nog kan. Ook raadt ze bewoners af om van het eiland te vertrekken.

België vormt coronakabinet

In België begint onder leiding van interim-premier Sophie Wilmès maandag de formatie van een zogeheten coronakabinet. Zondag is een akkoord bereikt over een tijdelijke minderheidsregering, met steun van liefst zeven oppositiepartijen. Het minderheidskabinet mag alleen besluiten nemen over aangelegenheden die met de coronacrisis te maken hebben.

Het kabinet Wilmès twee bestaat net als het vorige uit de partijen MR, CD&V en Open Vld en krijgt voor tenminste drie tot zes maanden steun én mandaatrecht van oppositiepartijen PS, sp.a, Groen, Ecolo, N-VA, cdH en Défi. Dat betekent een royale meerderheid van meer dan honderd zetels in het Belgische parlement, dat net als de Tweede Kamer 150 leden telt.

PS en N-VA

Sinds de verkiezingen van vorig jaar mei is tevergeefs geformeerd in België. De Waalse PS en Vlaamse N-VA, de twee grote winnaars van die stembusgang, kwamen er onderling telkens niet uit. Ook de wens dat de twee partijen samen een noodregering zouden vormen, werd vorige week van tafel geveegd door PS-leider Paul Magnette. Die benadrukte tegenover de Franstalige zender RTL zondag nog eens waar de nieuwe minderheidsregering volgens hem voor staat: „Het gaat niet om de vorming van een nieuwe regering. We zitten middenin een grote crisis. De enige prioriteit moet zijn om de coronacrisis aan te pakken en de mensen te verzorgen.”

Na het vertrek van voormalig premier Charles Michel naar de Raad van Europa werd Wilmès in oktober vorig jaar de eerste vrouwelijke premier van België.

De huidige #begov erkent de grote verantwoordelijkheid die het akkoord van vanavond met zich meebrengt. We zijn plichtsbewust en bereid te werken in het belang van alle Belgen. De ploeg, gesteund door een grote unie, is opgewassen tegen de uitdagingen die wachten. #Coronavirus

— Sophie Wilmès (@Sophie_Wilmes) March 15, 2020

Grotere terugslag Chinees bedrijfsleven door corona dan verwacht

Het Chinese bedrijfsleven heeft in januari en februari een grotere tik opgelopen dan verwacht als gevolg van de corona-uitbraak. Dat meldt persbureau AP maandag op basis van cijfers van de Chinese regering.

In de detailhandel werd ruim 20 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder en de productie in fabrieken daalde met ruim 13 procent. Nog niet eerder viel de Chinese productie zo sterk terug.

De sterke daling is het gevolg van het sluiten van winkelcentra en andere bedrijven eind januari en het verlengen van de nieuwjaarsvakantie. China heeft hiermee geprobeerd de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

Hoewel fabrieken mondjesmaat weer openen, waarschuwen economen dat het nog maanden zal duren voordat de Chinese economie weer op volle toeren draait. De cijfers voor maart zullen waarschijnlijk nog sterker tegenvallen.

Hulplijn van Rode Kruis Nederland voor mensen in thuisisolatie

Het Rode Kruis opent een speciale hulplijn voor mensen die assistentie nodig hebben tijdens de uitbraak van het coronavirus. Dat laat de organisatie maandagochtend weten. Via het telefoonnummer 070-4455888 kunnen mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten, om hulp of een luisterend oor vragen.

Het Rode Kruis heeft publieksonderzoek laten uitvoeren, waaruit is gebleken dat 84 procent van de Nederlanders denkt dat kwetsbaren extra hulp nodig hebben als zij thuis moeten blijven, bijvoorbeeld met boodschappen of het verzorgen van een maaltijd. „Nederlanders lijken zich vooral zorgen te maken om de ouderen en zwakkeren in hun omgeving”, schrijft het Rode Kruis in een persbericht.

De hulporganisatie raadt burgers aan de nieuwsvoorziening goed in de gaten te houden, zodat zij op de hoogte zijn van maatregelen die worden genomen. Maar: „Als je merkt dat bepaalde nieuwsberichten ervoor zorgen dat je van streek raakt, kun je dat soort berichten beter mijden.” Wie thuis moet blijven uit voorzorg of omdat hij of zij ziek is, kan volgens het Rode Kruis het beste een dagschema volgen.

Eerste dode door Covid-19 in Mexico

In Mexico is een eerste dode gevallen als gevolg van het coronavirus. Het zou gaan om een zakenman bij wie de ziekte was geconstateerd na terugkeer van een reis naar de Verenigde Staten. Dat hebben Mexicaanse media zondag gemeld op basis van twee bronnen, schrijft Reuters.

In Mexico zijn 41 mensen besmet met het coronavirus. De longziekte heeft zeventien van de twintig landen van Latijns-Amerika bereikt. Alleen in Nicaragua, El Salvador en Haïti zijn nog geen besmettingen gemeld.

New York en Los Angeles sluiten restaurants en theaters

De burgemeesters van New York en Los Angeles, de twee grootste steden in de Verenigde Staten, hebben zondag restaurants, cafés, theaters en bioscopen in hun steden bevolen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt Reuters.

Horecagelegenheid mogen alleen nog eten en drinken leveren op bestelling, via bezorging, is besloten.

„Het virus kan zich snel verspreiden door de nauwe contacten die mensen in New York hebben in restaurants, cafés, en plekken waar we vlak bij elkaar zitten", verklaarde burgemeester Bill de Blasio van New York op Twitter. „We moeten die cyclus doorbreken.”

Twitter avatar NYCMayor Mayor Bill de Blasio The virus can spread rapidly through the close interactions New Yorkers have in restaurants, bars and places where we sit close together. We have to break that cycle. Tomorrow, I will sign an Executive Order limiting restaurants, bars and cafes to food take-out and delivery.

Eric Garcetti, burgemeester van Los Angeles, liet zondagavond weten dat ook sportscholen in de stad voorlopig dicht moeten blijven. De sluitingen in L.A. gaan zondag om middernacht (plaatselijke tijd) in en gelden tot zeker 31 maart. Mogelijk worden ze verlengd.

Het bevel in New York wordt dinsdag om 9:00 uur (plaatselijke tijd) van kracht en heeft betrekking op meer dan 50.000 restaurants in de stad. „Onze stad heeft te maken met een dreiging zonder precedent”, aldus de Blasio. „We moeten erop reageren met een oorlogsmentaliteit.”

Dodental en besmettingen in alle andere landen nu hoger dan in China

Het aantal bekende gevallen van Covid-19 in alle landen van de wereld buiten China is zondag het aantal gevallen binnen China voorbijgestreefd. Ook het dodental als gevolg van het coronavirus buiten China ligt voor het eerst hoger dan binnen het land waar de uitbraak in december begon.

Dat blijkt uit cijfers die worden bijgehouden door onder meer de Amerikaanse Johns Hopkins University en de website Worldometer.

In totaal zijn in de hele wereld inmiddels meer dan 169.000 gevallen van de longziekte geconstateerd. Ongeveer 81.000 daarvan, iets minder dan de helft, is in China. Ongeveer 6.500 mensen zijn wereldwijd aan de gevolgen van Covid-19 overleden, waarvan ruim 3.200 in China.

De groei van het aantal sterfgevallen en besmettingen buiten China gaat de afgelopen dagen veel harder dan die binnen het land. China meldde maandag opnieuw een laag aantal nieuwe besmettingen: 16 nieuwe gevallen. Daarmee is het totaal aantal bekende gevallen volgens de nationale gezondheidscommissie opgelopen tot 80.860. Het dodental in China steeg met 14 tot 3.213, aldus de commissie.

Amerikaanse gezondheidsdienst: evenementen van 50 personen of meer afzeggen

De Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert bijeenkomsten van vijftig personen of meer de komende acht weken overal in de Verenigde Staten af te gelasten of uit te stellen - het meest vergaande voorstel van een federale organisatie tot nu toe om de verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan, meldt AP.

De gezondheidsdienst voegde toe dat „de dagelijkse operaties van scholen, het hoger onderwijs en bedrijven” van de aanbeveling zijn uitgezonderd. Ook hebben de richtlijnen van staten voorrang op het federale advies, verklaarde de organisatie zondag. Volgens de CDC moeten bij alle bijeenkomsten voorzorgsmaatregelen worden genomen, onder meer door erop toe te zien dat mensen niet te dicht bij elkaar komen en dat ze hun handen wassen.

Al voor de waarschuwing van de CDC zijn in de VS veel evenementen afgezegd en bedrijven in de horeca en amusementssector gesloten, terwijl de Amerikaanse bevolking zich in hoog tempo opmaakt voor strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

Starbucks gaat over op drive-thru

Gouverneurs van meerdere staten, waaronder Ohio en Illinois, hebben scholen, restaurants en cafés gesloten. De gouverneur van Calornië raadt die stap ook aan, maar heeft nog geen bevel uitgevaardigd. Pretparken als Disney World in Florida zijn gesloten. Stranden in de staat weren vakantiegangers. En koffieketen Starbucks liet weten voorlopig alleen afhaal- en drive-thrubestellingen te accepteren.

Amerikaanse reizigers die terugkeerden vanuit het buitenland op luchthavens in de VS werden geconfronteerd met lange rijen om te worden ondervraagd over hun gezondheid. Daardoor stonden velen van hen urenlang opeengepakt in afgesloten ruimtes - precies wat gezondheidsautoriteiten afraden. De burgemeester van Chicago had felle kritiek op het feit dat ongeveer 3.000 mensen onder dergelijke omstandigheden bij elkaar stonden op de luchthaven O'Hare.

Reizigers staan zondag in de rij op de luchthaven JFK in New York. Foto Johannes Eisele / AFP

Anthony Fauci, hoofd bestrijding van infectieziekten van de federale overheid, zei dat een nationale sluiting van het openbare leven van twee weken wat hem betreft wenselijk is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. „Ik denk dat Amerikanen zich moeten voorbereiden om te schuilen, veel meer dan we nu als land doen", zei hij zondag.

President Donald Trump heeft geen aanwijzing gegeven dat hij zover is om die maatregel uit te vaardigen. Hij probeerde zondag de Amerikaanse bevolking gerust te stellen, door te zeggen dat zijn regering de situatie „onder geweldige controle” heeft. Critici menen juist dat hij veel te lang wacht met drastische stappen.

Dodental VS stijgt tot 63, Pence belooft meer testen

Het dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is zondag opgelopen tot 63. In totaal is bij 3.373 mensen in de VS inmiddels Covid-19 vastgesteld, een stijging van 430 besmettingsgevallen, meldt Reuters.

In de Verenigde Staten bestaat al dagenlang grote kritiek op een gebrek aan testmiddelen. Waarnemers gaan ervan uit dat het aantal bekende gevallen van Covid-19 in de VS fors zal oplopen wanneer meer mensen op het virus worden getest. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zondag verklaard dat Amerikanen binnen enkele dagen in meer dan 2000 laboratoria terecht kunnen om zich te laten testen.

Pence, voorzitter van de taakgroep van het Witte Huis voor bestrijding van het coronavirus in de VS, verklaarde ook dat de federale regering maandag met nieuwe richtlijnen komt voor restaurants, cafés en andere bedrijven, meldt AP. Volgens Anthony Fauci, hoofd bestrijding van infectieziekten van de taakgroep, „is het mogelijk” dat horecagelegenheden dicht moeten, zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Strengere maatregelen

De Amerikaanse bevolking bereidt zich voor op strenge stappen tegen de verspreiding van het coronavirus, die lijken op de maatregelen die worden genomen in Europese landen. Op veel plaatsen is al besloten winkels, bars en restaurants te sluiten en evenementen op te schorten.

Maatregelen variëren per staat en stad. In New York City worden openbare scholen met ingang van komende week gesloten, waardoor 1,1 miljoen kinderen thuis moeten blijven. De maatregel volgt op de sluiting van scholen in andere delen van de VS. Zaterdag zei burgemeester Bill de Blasio van New York nog dat het van belang was om scholen juist open te houden.

President Donald Trump heeft de Amerikaanse bevolking gemaand om te stoppen met hamsteren en „te ontspannen". Hij reageerde op het feit dat supermarkten in veel delen van het land met lege schappen zitten, nu veel Amerikanen extra boodschappen inslaan, van levensmiddelen in blik tot toiletpapier. „Er is geen reden voor wie dan ook in het land om te hamsteren", aldus Trump. Volgens de president „zal het allemaal voorbij gaan".

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zondag in het Witte Huis tijdens een persconferentie over de aanpak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Foto Alex Brandon / AP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt in binnen- en buitenland.

De afgelopen dagen namen steeds meer landen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Grenzen en scholen werden gesloten, evenementen en wedstrijden afgelast. Ook in Nederland zijn vergaande maatregelen getroffen tegen de uitbraak van het virus.

Een korte samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen van zondag:

 • Alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, sportclubs en kinderopvangcentra in Nederland blijven tot en met 6 april gesloten. Sport- en fitness, sauna's, sexclubs en coffeeshops moesten vanaf zondagavond zes uur de deuren sluiten.
 • Scholen en kinderopvanglocaties blijven enkel open als opvang voor kinderen van ouders die werken in zogenoemde cruciale beroepsgroepen. Deze lijst van beroepsgroepen bestaat onder meer uit personeel in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer.
 • De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangegeven dat horecaondernemers minimaal 5,1 miljard euro aan noodmaatregelen van de overheid nodig te hebben. Door de nieuwe maatregelen loopt het omzetverlies volgens de KHN snel op en komen veel ondernemers in „acute liquiditeitsproblemen”.
 • Het kabinet heeft versneld 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking gesteld aan midden- en kleinbedrijven die getroffen worden door de coronavirusuitbraak. Vanaf maandag kunnen ondernemers gebruikmaken van de verruiming van de zogenoemde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB).
 • Er zijn van zaterdag op zondag acht dodelijke slachtoffers bijgekomen in Nederland als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op twintig. Het totale aantal vastgestelde besmettingen in Nederland is nu 1.135.
 • Zondagavond Nederlandse tijd werd bekend dat de Amerikaanse Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, de rente heeft verlaagd om de economische impact van het coronavirus te verzachten.
Lees hier het blog van zondag terug: Amerikaanse Federal Reserve verlaagt rente met een procentpunt, start koop obligaties
[/up]