Vaste boekenprijs blijft nog zeker 4 jaar bestaan

Boeken

De vaste verkoopprijs voor boeken blijft de komende vier jaar gehandhaafd. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) schrijft dat aan de Tweede Kamer. Ze neemt daarmee de conclusies over van een vierjaarlijkse evaluatie van de wet die de vaste boekenprijs verplicht. De evaluatie wijst uit dat de wet een „evident maatschappelijk belang gemoeid is” en een positief effect heeft op een „breed en divers aanbod van boeken” en op fysieke boekhandels.

De wet op de vaste boekenprijs bepaalt dat uitgevers de prijs van een boek vaststellen en boekverkopers daarvan niet mogen afwijken. Stunten met de prijs van een bestseller is daardoor onmogelijk en dat garandeert vaste marges voor boekhandels en uitgevers. Die hoeven zich door ‘kruissubsidiëring’ niet alleen te richten op commerciële titels: de winst op bestsellers compenseert het verlies op een niche-boek. De minister erkent de waarde van literaire genres als poëzie en essayistiek, waarvan het aanbod terugloopt.

In 2018 werden er 129.947 verschillende Nederlandse papieren boeken verkocht, vrijwel evenveel als in 2013. In totaal gaat het dan om ongeveer 40 miljoen boeken.

De handhaving van de wet is een opsteker voor fysieke boekhandels, die hun verdienmodel „onder druk” zien staan, zoals de minister schrijft. De fysieke boekhandel kampt met hoge kosten, ontlezing en concurrentie van online boekverkoop. Van Engelshoven wijst erop dat de boekhandel nog altijd een grote „culturele rol en maatschappelijke waarde” heeft, als etalage en aanjager voor nieuwe titels, en bijdraagt aan een „aantrekkelijk winkelklimaat”.

De marktpositie van onlinewinkels, met name marktleider Bol.com, is gegroeid, maar nog steeds was 76 procent van de boekenafzet afkomstig van verkoop in fysieke boekhandels, blijkt uit de cijfers uit 2018 waarop de minister zich baseert. Bovendien groeit het marktaandeel van e-boeken, maar niet hard: van 4,5 procent in 2013 naar 7,6 procent in 2018. Voor e-boeken geldt de vaste boekenprijs niet.