Oproep medisch specialisten: sluit scholen

Coronavirus De Federatie van Medisch Specialisten roept het kabinet op om het „maximale te doen wat nodig is” om het coronavirus in Nederland te bestrijden.

Foto Rob Engelaar/ANP

De Federatie van Medisch Specialisten roept Nederlanders op niet meer naar feestjes te gaan en zich te onthouden van sociale contacten. De specialisten vragen ook aan het kabinet of er „voldoende onderbouwing” is voor het besluit om de scholen open te houden. „Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel”, aldus voorzitter Peter Paul van Benthem.

Lees ook deze onderwijsblog van de oprichters van het Lerarencollectief basisonderwijs: Sluit de scholen, anders wordt de chaos groter

Zaterdagmorgen twitterde minister Arie Slob (Onderwijs, ChristeUInie) juist dat het kabinet blijft bij zijn standpunt om scholen open te houden. Van Benthem zegt echter: ‘Wij vragen de politiek: doe het maximale wat nodig is. Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus?’

Ook jonge mensen bij opnames in ziekenhuis

Aanleiding voor de oproep van de medisch specialisten is een webinar dat 1.000 artsen uit de acute zorg zaterdagochtend hielden over het snel groeiend aantal coronapatiënten in Nederland. Zaterdagmiddag bleek dat 957 mensen in Nederland positief zijn getest op het nieuwe coronavirus; 12 mensen zijn overleden. Niet alle van de 137 coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn ‘op leeftijd’ . Er zitten ook veertigers en zelfs één tiener bij. Onder de noemer ‘Lessen uit het zuiden’ (Brabant) discussieerden intensive care artsen en medisch microbiologen uit Brabant vanochtend over de organisatorische kanten van de zorg voor coronapatiënten.

Lees ook: Geen voetbal, wel school. Leg dat maar eens uit

De specialisten doen verder een „dringende oproep aan de politiek. Help ons in de ziekenhuizen aan de juiste materialen voor bescherming van zorgpersoneel en van de patiënten. Er is dringend behoefte aan mondkapjes en testmateriaal. Het werkt zeer demotiverend op de zorgverleners op de IC en verder in het gehele ziekenhuis wanneer de spullen er niet zijn.”

Voorzitter van de federatie Van Benthem: „We zien de dilemma’s over de te nemen maatregelen en we zien het verschil in beleefde urgentie. De dringende adviezen van de artsen in de ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen we echter niet in de wind slaan. Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten. Dit moeten we echt doen als we samen de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand willen brengen.”