‘Op mijn werk ben ik Chris, op Instagram fitgirlchris’

In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken.

Illustratie Anne Caesar van Wieren

Christel ’t Hart (34) doet aan crossfit en deelt haar sportieve leven op haar Instagram als @fitgirlchris. Ze heeft er 44 duizend volgers. „Op mijn profiel deel ik voor en na foto’s uit de tijd dat ik nog wat voller was versus nu. Soms komt daar de reactie op dat mensen de voor-foto juist mooier vinden dan na. Dat kan, maar voor de rechterfoto heb ik heel hard gewerkt. Daarom deel ik het. Ik geef nooit aan wat qua lijf goed of fout is, maar in mijn na-foto zit veel werk en energie. Het is niet enkel een foto waarop ik ‘dunner’ ben. Ik wil niet bodyshamen of praten over dik en dun, liever heb ik het over goed in je vel zitten.

„Ik zou nooit iets negatiefs over andermans lichaam zeggen. Sinds ik sport kan ik gespierde lichamen veel meer waarderen, door het werk. Bijzonder om te zien hoe een lijf zich aanpast aan wat ervan gevraagd wordt.

„Dat ik zo veel volgers heb, komt volgens mij grotendeels doordat ik zo vroeg ben ingesprongen op Instagram. Sociale media zijn voor mij niet mijn leven. Ik heb er nog een goede baan als commercieel projectmanager naast. Ik kies ervoor daar niets over te delen. De twee werelden houd ik gescheiden. Op mijn werk ben ik Chris, op Instagram fitgirlchris. Die naam is ontstaan door de fitgirlhype. Na die hype ontstond een soort antibeweging, maar ik heb besloten ’m lekker te houden. Het was immers al een beetje mijn merk.

„Voor mijn inkomen ben ik niet afhankelijk van Instagram, daardoor sta ik er relaxter in dan mensen die dat wel zijn. Al verdien ik er wel mee. Ik heb sponsors waar ik opdrachten voor doe. Die zorgen voor een zakcentje en soms is dat een vrij groot zakcentje.”

‘Een tijdje geleden stond ik op de cover van tijdschrift Women’s Health. Van die shoot heb ik de foto die was gemaakt en hoe de foto op de cover kwam, gedeeld op mijn profiel. Ik wilde voor mezelf vergelijken wat er gephotoshopt was en dat ook laten zien. Je hebt toch vaak het gevoel dat er perfecte mensen op dat soort foto’s staan. Het viel mij eigenlijk nog hartstikke mee hoeveel er was aangepast. Mijn haarkleur was iets veranderd en bij mijn benen was wat weggehaald. Op Insta reageerden allerlei volgers met wat zij zagen dat nog meer was aangepast. Daar werd ik bijna onzekerder van dan van de veranderingen.

„Of het blad er blij mee was dat ik het deelde, weet ik niet. Maar ik vind het zelf wel zo eerlijk om de realiteit te laten zien. Met het totaal van die shoot ben ik trouwens heel blij.

„Wat ik eet deel ik heel bewust niet online. Voor iedereen is dat zo anders. Ik ben vrij klein, dus wat ik eet verschilt enorm van iemand die 1,80 meter is. Mensen zijn toch snel geneigd een voorbeeld in je te zien en dat wil ik op dat vlak niet. Wel post ik het als ik bijvoorbeeld pannenkoeken eet, maar dat is meer om te bewijzen dát ik eet. Er zijn namelijk nog altijd mensen die denken dat ik dat niet doe. Zelf volg ik graag grote crossfitters zoals Tia-Clair en Annie Thorisdottir om te zien wat er allemaal nog te behalen is.”