Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Opnieuw een inbox vol coronapost. En vaak uit verre oorden, NRC-lezers blijven ondanks alles reislustig. U schreef ons om te vertellen hoe de virusaanpak bij u verschilt van die in Nederland, om een snelle analyse van de situatie te delen of om onvermoede voordelen van de crisis te benoemen.

Frans van Rumpt bijvoorbeeld, die in Denemarken was en waar de scholen wél sloten. „De BV Nederland mag niet op slot”, is volgens hem het Haagse devies. Waarom voetbaltrainingen met veertien man in de open lucht wél worden afgelast en lessen op school „met dertig man in een bedompt lokaal” weer niet, dat „valt niet uit te leggen”.

In Vietnam zag een lezer hoe voortvarend dat land de strijd tegen het virus aanpakt: met goede voorlichting, handgel op openbare plekken, veel mondkapjes en controles. Dat steekt „schril af tegen de klungelige Nederlandse aanpak”, aldus L. van den Bergh. Janita Gorte was van plan naar Spanje te reizen, maar zag toen dat België voor dat land een negatief reisadvies heeft afgegeven: „Nederland niet!” (Voor de volledigheid: ze zegde toch af.)

Zoals in deze bijlage ook twee predikanten schrijven: de crisis is een kans voor contemplatie. U begrijpt: daar staat de redactie Opinie voor open. Vanuit Qatar wond Tessa Kollen zich op over „doorgeslagen individualisme” dat ertoe leidt dat scholen moeten openblijven als opvang. „Zijn we nu echt zo diep gezonken dat er geen alternatief meer is voor de zorg voor onze kinderen?”

Ralph Posset (‘Volkskunstenaar’) te Den Bosch komt met een hele andere maatschappelijke analyse: herwaardering voor de misantroop. Wie zich onthoudt van sociale contacten heette tot nu „mensenschuw of schuchter” te zijn, schrijft hij. Het nieuwe devies: „Voor een gezonde samenleving hebben we meer mensenhaters nodig”. Ziet u ook zulke lichtpuntjes? Schrijf het ons.

chef Opinie