In decennia daalden koersen niet zo sterk

Beurzen De internationale financiële markten beleefden de afgelopen week de grootste schokken sinds de crisis van 2008. Noodmaatregelen wisten het tij niet te keren.

De sterkste daling van wereldwijde beurzen sinds ‘zwarte maandag’ in 1987. Een neergang van de olieprijs van een ongekende 35 procent. Een vlucht naar de Amerikaanse dollar. De internationale financiële markten beleefden de afgelopen week de grootste schokken sinds de financiële crisis van 2008.

Beleggers deden massaal hun aandelen van de hand, aangevuurd door een aanhoudende stroom nieuws over de verdere verspreiding van het coronavirus rond de wereld en bevriezing van menselijk verkeer in en tussen landen.

Aankondigingen van meerdere noodmaatregelen door overheden en centrale banken, gericht op het verzachten van de economische gevolgen van de virusuitbraak, wisten het sentiment niet of slechts tijdelijk te keren.

„We zagen de sterkste koersdalingen in decennia, voor sommige beurzen zelfs in hun geschiedenis,” reageert Derek Halpenny, hoofd onderzoek voor Europa en het Midden-Oosten bij MUFG, de grootste bank van Japan, vrijdag vanuit Londen. „Donderdag was het meest dramatisch. Het plotselinge inreisverbod van Trump voor Europeanen, met de nodige economische gevolgen van dien, jaagde beleggers de stuipen op het lijf. De kapitaalinjectie door de Europese Centrale Bank later op de dag wist het vertrouwen niet te herstellen.”

De overkoepelende Euro Stoxx 50, samengesteld uit de vijftig belangrijkste aandelen uit de eurozone, daalde donderdag bijna 12 procent. Net als nationale beurzen van Europese landen liet de Euro Stoxx vrijdag aanvankelijk een sterk herstel zien, maar dat verdampte.

Traditionele toevluchtshavens in tijden van beurspaniek daalden deze week opvallend genoeg ook, zegt analist Halpenny. „Amerikaanse staatobligaties, goud, alles ging deze week naar beneden. Dat duidt erop dat de volatiliteit zo groot was dat investeerders ook uit winstgevende beleggingen moesten stappen, gedwongen door hun eigen regels dat ze zich terugtrekken in geval van extreme koerssprongen.”

De VIX-index, een graadmeter van de angst voor grote schokken in de markten, steeg donderdag tot een ongebruikelijke hoogte van 75 punten. Gewoonlijk beweegt de VIX tussen de 10 en 20 punten.

De Amerikaanse dollar was een van de weinige plekken waar het kapitaal wel naartoe stroomde. „Vrijwel alle beleggingen worden als risicovol gezien. Daarom is er run op cash,” aldus Halpenny. Aangezien het aantal coronabesmettingen in Europa snel toenam de afgelopen week, wordt de dollar als veiliger geacht. De euro was donderdag nog maar 1,11 dollar waard, tegen 1,14 dollar woensdag.

Vrijdagavond na het sluiten van de Europese markten maakten de Amerikaanse aandelenbeurzen een forse sprong omhoog, na sterke dalingen eerder in de week. De aankondiging van president Trump dat hij extra geld vrijmaakt voor de strijd tegen het coronavirus resulteerde op Wall Street in de sterkste dagwinst van de S&P 500 sinds oktober 2008: 9,3 procent. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq eindigden beide ook ruim 9 procent hoger. Donderdag waren er nog verliezen tot 10 procent.