Laatste nieuws Covid-19

Amerikaanse Federal Reserve verlaagt rente met een procentpunt

Het aantal besmettingen in Nederland is zondag de duizend gepasseerd, en tot op heden zijn er twintig doden gemeld. In Nederland en de rest van de wereld worden steeds zwaardere maatregelen getroffen om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Dodental VS stijgt tot 63, Pence belooft meer testen

Guatemala meldt eerste dode door Covid-19

Guatemala heeft zijn eerste sterfgeval gemeld als gevolg van Covid-19, schrijft Reuters. Het gaat om een oudere man die onlangs de Spaanse hoofdstad Madrid bezocht, heeft minister van Volksgezondheid Hugo Monroy zondag verklaard.

De 85-jarige man vertoonde geen ziekteverschijnselen toen hij terugkeerde uit Spanje, zei Monroy tijdens een persconferentie. Guatemala heeft twee andere bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus.

In Guatemala en andere Midden-Amerikaanse landen worden strengere maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo hebben Guatemala, Honduras, El Salvador en Panama openbare bijeenkomsten aan banden gelegd.

El Salvador beperkt ook toegang en vertrek uit het land. Panama heeft vluchten uit Europa en Azië opgeschort, met uitzondering van vluchten met artsen, medische uitrustingen of humanitaire hulp.

Veel moskeeën in Nederland blijven dicht om verspreiding coronavirus tegen te gaan

De komende weken blijven honderden moskeeën in heel Nederland dicht. Het gaat om Marokkaanse moskeeën in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Ook sluiten alle Turkse moskeeën. De maatregel geldt tot 6 april, meldt ANP. Het besluit is genomen in navolging van de door het kabinet aangekondigde maatregelen.

Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van moskeeënkoepel SIORH, spreekt tegen het persbureau van een „emotionele, vergaande en ingrijpende maatregel”, waar zondag de hele dag over vergaderd is.

In elke Marokkaanse moskee mogen vanaf nu nog maar twee mensen naar bidden: de imam en de muezzin, die de oproep tot het gebed doet. De twee bidden daar namens de hele gemeenschap. Gelovigen worden door de organisaties opgeroepen om op andere manieren contact te zoeken, zoals via WhatsApp, en te kijken of anderen in de gemeenschap hulp nodig hebben. De Turkse moskeeën waren vrijdag ook al dicht, maar dat was omdat de vrijdaggebeden al waren afgelast.

Politieke doorbraak in België voor aanpak coronacrisis

De coronacrisis heeft voor België, waar het dagelijks leven sinds vrijdag grotendeels tot stilstand is gebracht, één onverwacht voordeel: na maanden van volledig vastzittende regeringsonderhandelingen werden negen politieke partijen het zondag wel eens. De huidige demissionaire minderheidsregering van liberalen en christen-democraten, geleid door Sophie Wilmès, zal vanuit de oppositie steun krijgen. Dat is zondagavond bekendgemaakt in een persconferentie.

Het gaat om een uitzonderlijk politiek akkoord, waarin sociaal-democraten, rechts-conservatieven en groenen afspraken de regering de komende drie maanden volmachten te zullen geven om de coronacrisis aan te pakken. Zo kan ze voortaan belangrijke beslissingen nemen zonder daarvoor eerst een meerderheid in het parlement te halen.
België zat sinds december 2018 met een demissionaire regering, nadat de vorige gevallen was. Die was, omdat ze slechts 38 van de 150 zetels in het parlement vertegenwoordigde, niet bij machte om belangrijke beslissingen te nemen.

België kampte al met een verwacht begrotingstekort van 12 miljard euro voor dit jaar, door de coronacrisis zal dat nog verder toenemen. Deze oplossing moet daarom vooral de economische, maar ook de gezondheidsimpact van de coronacrisis gaan aanpakken. Met de steun van de zes partijen komt de regering uit op een totaal van 127 zetels. Morgen zullen ze meteen overleg plegen over een noodbegroting.

Verkiezingen

Bij de verkiezingen in mei kozen de twee landsdelen behoorlijk anders. In Franstalig België deden linkse partijen het goed, in Vlaanderen juist rechtse Vlaams-nationalistische. Er waren onderhandelingen opgestart, maar een reeks informateurs boekte tot nu toe teleurstellende resultaten. Gesprekken voor een voorkeurscoalitie tussen Franstalige sociaal-democraten, de Parti Socialiste, en de rechts-conservatieven van de N-VA, die in beide landsdelen een meerderheid zou opleveren, liepen meerdere keren stuk.

Men begon inmiddels te vrezen voor nieuwe verkiezingen, en juist dat vonden veel partijen in crisistijd onacceptabel. Sinds donderdag zaten de partijen daarom na lange tijd weer aan tafel, in eerste instantie in de hoop op het samenstellen van een noodregering voor een jaar – maar dat plan strandde. Over deze constructie werden de partijen het wel eens. De onderhandelingen voor een definitieve regering worden ondertussen tijdelijk stilgelegd.

Deze maatregel kan eventueel nog eens worden verlengd met drie maanden.

Ook Tweede Kamer neemt maatregelen: minder vergaderingen

De Tweede Kamer gaat de „fysieke vergaderingen tot een minimum beperken” in het licht van de uitbraak van het coronavirus. Dat schrijft voorzitter Khadija Arib zondagavond in een brief aan de Tweede Kamerleden.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn de meeste debatten geannuleerd. Ook het Vragenuurtje gaat niet meer door. Alleen „de strikt noodzakelijke debatten die rechtstreekse betrekking hebben op het coronavirus” zullen nog worden gevoerd. Het eerstvolgende debat vindt plaats op woensdag 18 maart om 13.00 uur.

Waar mogelijk worden zaken digitaal afgehandeld en er wordt gekeken hoe medewerkers gespreid kunnen werken met bijvoorbeeld ochtend- en middagroosters. In lijn met de RIVM-adviezen werken de Kamermedewerkers thuis. In beginsel worden er geen stemmingen gehouden. De maatregelen blijven in ieder geval tot 6 april van kracht, staat in de brief. Het wekelijkse coalitieoverleg op maandag met fractievoorzitters, de minister president en vicepremiers zal maandag telefonisch plaatsvinden. Normaalgesproken komen zij bijeen op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Amerikaanse Federal Reserve verlaagt rente met een procentpunt, start koop obligaties

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft de rente verlaagd naar 0-0,25 procent om de economische impact van het coronavirus te verzachten. Dat is zondagavond (Nederlandse tijd) bekendgemaakt.

Daarnaast heeft de Fed een fors inkoopprogramma voor obligaties opgestart. De laatste keer dat dit middel werd ingezet was tijdens de financiële crisis van 2008.

Zes centrale banken besloten zondagavond ook om samen extra liquiditeit in Amerikaanse dollars beschikbaar te stellen. Via zogeheten swap lines, die ook tijdens de kredietcrisis werden ingezet, voorziet de Fed vijf andere centrale banken (de ECB, de Bank of England en de centrale banken van Japan, Zwitserland en Canada) van dollars. De leningen zijn voor 84 dagen in plaats van voor één week (het eerdere regime) en de rente erop wordt verlaagd.

De maatregel is een teken dat de centrale banken vrezen voor haperingen in het financiële systeem.

Zondagavond wiet hamsteren

NRC-redacteur Martin Kuiper zag hoe mensen zich, na de aankondiging van het kabinet, naar een coffeeshop in Amsterdam haastten:

Ze trokken een sprintje richting het centrum. Alessandro Gentili (27) en Giorgio Mastronati (19) waren net klaar met werken in de pastabar, toen ze hoorden dat de coffeeshops om zes uur zouden sluiten. Onderweg zagen ze waar ze voor vreesden: de ene na de andere shop bleek gesloten. Coffeeshop Media was hun redding. Het is 19.26 en er staat een forse rij voor de ingang. „Achteraan sluiten graag.”

Zondagmiddag kondigde minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) vergaande maatregelen aan om het coronavirus in Nederland te bestrijden: scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan maandag niet open. Horeca moeten zondagavond nog dicht. Cafés, restaurants, sportclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops moeten een half uur na de persconferentie van Bruins sluiten.

Hamsterden Nederlanders de afgelopen dagen toiletpapier, blikken soep en rijst, deze zondagavond wordt vooral veel wiet gekocht. Eigenlijk zou Mastronati liever thuis op zijn kamer zitten, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. „Maar ik rook altijd ’s avonds voor het slapen gaan.”

De bezoekers van Media begrijpen dat ook de coffeeshops dicht moeten. John Michaels (39): „We moeten alles eraan doen om het aantal besmettingen zo klein mogelijk te houden.” Alessandro Gentili begrijpt niet waarom Nederland pas zo laat scherpe maatregelen treft, zegt hij. „Mijn familie uit Rome kwam vorige week nog naar Amsterdam en werd niet gecontroleerd.”

Coffeeshopeigenaren zijn boos dat ze zondagmiddag pas hoorden dat ze hun tent moeten sluiten voor minstens drie weken. Op veel plekken in het land bleven coffeeshops langer open. Waar wiet- en hasjrokers de komende weken hun waar kopen? Op straat, zegt de portier van coffeeshop Prix D’ami droog. „Die straatjongens lopen lekker binnen.”

Een paar straten verderop is coffeeshop Popeye amper gesloten als een Aziatische man aan komt lopen. Verbaasd kijkt de man bij de zaak naar binnen als hij wordt benaderd door twee jongemannnen op straat. „China, wiet kopen?”

Ook bij coffeeshops in Eindhoven stonden zondagavond lange rijen. Foto Rob Engelaar/ANP

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

In ons liveblog volgen we alle ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Wil je die updates ook direct van ons ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief NRC Vandaag, dan praten we je iedere ochtend bij.

Inschrijven kan hier: www.nrc.nl/nieuwsbrieven

Kabinet zegt direct 300 miljoen euro toe aan MKB’ers

Het kabinet heeft versneld 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking gesteld aan midden- en kleinbedrijven die getroffen worden door de coronavirusuitbraak. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zondagavond bekendgemaakt.

Vanaf maandag kunnen ondernemers gebruikmaken van de verruiming van de zogenoemde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB). De overheid staat voor een groter percentage garant waardoor banken makkelijker kredieten kunnen verstrekken.

Ook kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen, evenals uitstel van betaling of verlaging van de voorlopige aanslag van belastingen. Zelfstandigen kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

Zzp'ers

Voor zzp'ers wordt nog gekeken naar extra hulp, zoals de mogelijkheid om inkomensondersteuning in te stellen voor zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis opdrachten mislopen. Het ANP meldt zondagavond dat de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) daarover hebben gesproken.

Eerder op zondag zei Wiebes in het programma WNL op Zondag over de situatie van de zzp'ers dat „zij wel de groep zijn die zelf hebben gezegd 'ik hoef geen vast dienstverband'. Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen”. Die uitspraken leidden tot veel ophef, op sociale media en onder Kamerleden. Ook FNV-voorzitter Han Busker was verontwaardigd, hij noemde de uitspraken van de minister „werkelijk stuitend”.Volgens het ANP wil het kabinet binnen een paar dagen meer laten weten over de hulp die aan de zzp'ers kan worden toegekend in verband met de pandemie.

Grapperhaus: ook maatregelen in de asielzoekersopvang, bij jeugdstraffen en reclassering

Ook door het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn zondagavond nieuwe maatregelen aangekondigd als onderdeel van de aanpak van het coronavirus. Zoals eerder in dit blog vermeld, gaan vanaf dinsdag 17 maart de gerechtsgebouwen dicht, tenzij een zitting urgent is. Het Juridisch Loket is ook niet meer fysiek bereikbaar, de loketten worden gesloten. Wie behoefte heeft aan advies en bijstand kan het Juridisch Loket wel telefonisch of via e-mail bereiken.

In een brief aan de Tweede Kamer wijdt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) verder uit over de diensten die onder het ministerie vallen. Over de opvang van asielzoekers schrijft hij: „Daarbij speelt uiteraard mee dat van vreemdelingen die nu Nederland bereiken niet steeds en op voorhand bekend is waar zij verbleven hebben voor hun komst naar Nederland. Besloten is daarom met ingang van 16 maart alle contacten tot een
minimum te beperken.” Zo worden asielzoekers die vanaf maandag in Nederland aankomen niet toegelaten in centra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Verder zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geen ondervragingen bij asielzoekers afnemen. Binnen de asielzoekerscentra moeten medewerkers de adviezen van het RIVM in acht nemen; daar is het moeilijker om contacten te beperken, zoals in andere onderdelen van de migratieketen.

Ook de taken van de reclassering en de uitvoering van leer-, werk- en taakstraffen worden beperkt. Veel van de taakstraffen die jongeren via bijvoorbeeld Halt krijgen opgelegd, kunnen niet doorgaan. Op projecten waar de jongeren worden ingezet zou dat ingaan tegen de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waarschijnlijk gaan de gesprekken met jongeren wel door, via de telefoon. De uitvoering van de straffen wordt daarom opgeschort, net als de werkstraffen.

De maatregelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid gelden in ieder geval tot en met 6 april.

Twitter avatar ministerieJenV Ministerie van Justitie en Veiligheid Vandaag zijn door het kabinet verdere maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Ook op het terrein van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Daarover lees je meer in deze brief: https://t.co/MwaHmoMzUS #coronavirusnl

Noorwegen en Frankrijk zeggen miljardensteun bedrijfsleven toe

Noorwegen en Franken hebben aangekondigd ondernemingen te helpen die door de uitbraak van het coronavirus in financiële problemen komen. Beiden landen hebben miljardensteun toegezegd.

De Noorse premier Erna Solberg kondigde zondag aan bedrijven met zeker 100 miljard kronen (ongeveer 13 miljard euro) te gaan steunen, meldt persbureau Reuters. „De regering zal doen wat nodig is en de mogelijke fondsen starten om de Noorse economie te beschermen en Noorse bedrijven, groot en klein, te steunen.”

De maatregel is tweeledig. De helft van het geld wordt geïnvesteerd in leningen voor kleine en middelgrote bedrijven en de andere helft bestaat uit overheidsgaranties voor grote bedrijven die bedrijfsobligaties uitgeven. Daarnaast wordt de betaling van loonheffingen opgeschort.

Frankrijk is bereid tientallen miljarden euro's te investeren om bedrijven door de economische crisis te loodsen, die het gevolg is van de coronavirusuitbraak. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zondag, meldt persbureau Reuters. „Al het geld dat nodig is, zal beschikbaar worden gesteld. We staan vierkant achter de ondernemers”, aldus Le Maire.

Parijs heeft al verschillende maatregelen genomen om het bedrijfsleven te helpen, waaronder het uitstellen van belastingen en loonkosten en het compenseren van bedrijven die kortere werkroosters hebben ingesteld. Het dodenaantal in Frankrijk liep zondag met 36 nieuwe gevallen op tot 127. Er zijn 5.400 bevestigde besmettingen in het land.

17:52 bij de McDonalds: sluiten op last van de overheid

NRC-redacteur Carola Houtekamer maakte, geheel toevallig, de sluiting mee van een McDonalds, nadat het kabinet zondagmiddag de nieuwe maatregelen had aangekondigd.

Om 17:52 rijdt een man in een grote zwarte auto de drive-thru van de McDonalds in Woerden op. Een opgeschoten jongen - giletje, petje, bezem in de hand - houdt hem bij de ingang tegen.
Hij buigt zich naar de man achter het stuur: „We zijn gesloten.”
„Waarom dan?”
De jongen, plechtig: „Op lást van de overheid.”
„Oh.”
De man staart naar zijn stuur.
„Nou. Ok.”
Hij knikt en rijdt weg.

Sommigen worden boos, zegt de jongen, maar de meesten niet.

Zien Hollanders zichzelf graag als dwars en eigengereid, bij het fastfoodrestaurant tussen de Pretfabriek en de afrit van de A12 zijn de verhoudingen vanavond glashelder: de staat beslist, het volk gehoorzaamt. Nog geen half uur geleden kondigde het kabinet het sluiten van alle restaurants en café’s in heel Nederland af, en nu staan hier de frituren uit en zijn de bestelluikjes neer. De laatste klanten konden tot stipt kwart voor zes bestellen bij het meisje met het vier-uren-contract. Of ze de abrupte sluiting erg vindt? „Nee hoor”, zegt ze monter, zonder een gedachte aan komende weken. „Ik denk dat ik vanavond nog wel mag blijven om schoon te maken.”

Buiten veegt een stel tieners in hoog tempo de klanten van het terras. Die laten zich zonder protest wegsturen. Een man loopt met een papieren zak naar z’n auto, bedremmeld dochtertje er achteraan. „Dan gaan we het maar thuis opeten.” Z’n vrouw, geagiteerd: „Of invriezen.”

Het gezin Van Maanen uit Alphen aan den Rijn dacht het nog wel te halen. Ze waren op weg naar Bodegraven en wilden er eigenlijk af bij de Mac bij De Meern. Maar toen ze om half zes op de radio hoorden dat alles dichtging, hadden ze het stuur omgegooid en waren ze hierheen gesneld. Net op tijd. Totdat ze buiten werden gezet. Nu eten ze met hun zoontje en dochtertje hun zakjes friet leeg achter hun auto, onder de paal met de reuzen-M. „Echt feestelijk”.

Om vijf over zes is het al stil. Het restaurant is verlaten, het afval is weggeprikt, de vuilnisbakken zijn geleegd, de schemer valt in. Een grote zwarte Dodge remt even ter hoogte van de afgesloten loketten, en rijdt dan het parkeerterrein weer af.

Vanaf dinsdag zijn gerechtsgebouwen gesloten

Vanaf dinsdag zijn de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges in Nederland gesloten, behalve voor urgente rechtszaken. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak zondagavond.

Urgente zaken die wel doorgaan, zijn „zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven omdat het bijvoorbeeld raakt aan de rechten van verdachten of rechtszoekenden”, zo stelt de Raad op de eigen website. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over urgente familiezaken of faillissementen, of zaken rondom hechtenis van verdachten. Als die zaken na 17 maart doorgang vinden, is daarbij geen publiek meer toegestaan. Het gehele gerechtsgebouw is niet meer zomaar toegankelijk.

Over uitspraken schrijft de Raad: „Er blijven uitspraken gedaan worden waar dat kan en moet”, al wordt daarbij slechts beperkt pers toegestaan. Om ervoor te zorgen dat er wel nog openbaarheid is van deze zaken, wordt gekeken naar de mogelijkheid van een livestream.

De sluiting van de gerechtsgebouwen blijft in ieder geval tot en met 6 april van kracht, net als de maatregelen van het kabinet. Eerder op zondag deden strafrechtadvocaten al een oproep tot de onmiddellijke sluiting van rechtbanken.

Koninklijke Horeca Nederland wil 5,1 miljard euro overheidssteun

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid horecaondernemers gaat ondersteunen met minimaal 5,1 miljard euro aan noodmaatregelen. Dat heeft de organisatie zondagavond bekendgemaakt middels een persbericht.

Het bedrag bestaat onder meer uit een „snelle en toegankelijke” werktijdverkortingsregeling en het „snel en eenvoudig” borgen van de inkomens van zelfstandige ondernemers door onder andere uitstel van betalingen van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

Verder schrijft de KHN uitstel van BTW-afdrachten voor de horecaondernemers te willen, evenals renteloze overbruggingskredieten, uitstel of tijdelijke ontheffing van betaling van belastingen en het „fiscaal vriendelijke behandelen” van private noodfondsen.

Door de zondag aangekondigde nieuwe maatregelen loopt het omzetverlies volgens de KHN snel op en komen veel ondernemers in „acute liquiditeitsproblemen”. „De lasten blijven immers vooralsnog bestaan, terwijl de inkomsten volledig wegvallen”, schrijft de KHN. Ook vraagt de brancheorganisatie om opheldering over de mogelijkheid van maaltijden afhalen en bezorgen.

Onder meer Thuisbezorgd, New York Pizza en Domino's Pizza hebben via een mail aan hun klanten laten weten open te blijven voor het bezorgen en/of afhalen van maaltijden en pizza's.

De cafés sluiten hun deuren, terrassen worden opgeruimd. Foto Phil Nijhuis/ANP

Advies KNVB: ook faciliteiten profclubs moeten dicht

Voetbalbond KNVB heeft alle profclubs geadviseerd om hun trainingsfaciliteiten en stadions te sluiten. Met die oproep volgt de bond het advies van de overheid alle sportaccommodaties te sluiten om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De maatregel is in ieder geval van kracht tot en met 6 april, net als de andere maatregelen die het kabinet zondag heeft aangekondigd.

Eerder deze week besloot de KNVB al om alle wedstrijden in het betaald voetbal uit te stellen tot en met 31 maart. Die maatregelen kwam overeen met het besluit dat het kabinet toen nam, om evenementen waar meer dan honderd mensen bijeen kwamen te schrappen. Het amateurvoetbal kwam toen ook vrijwel tot stilstand, profclubs gingen door met trainen. De KNVB roept hen nu dus op daar mee te stoppen.

Ajax had eerder op zondag al besloten om de jeugdopleiding in ieder geval tot het einde van de maand stil te leggen en jeugdteams niet meer te laten trainen. Volgens de voorzitter van spelersvakbond Vereniging van Contractspelers (VVCS), Evgeniy Levchenko, is het stoppen met trainen „de enige juiste maatregel”.

Banken zien toename vragen van ondernemers over kredieten

Het aantal ondernemers dat aanklopt bij hun bank met vragen over krediet neemt toe, maar het was in ieder geval tot de zondagmiddag aangekondigde maatregelen nog te overzien. Dat melden Rabobank en ABN Amro. Vooral vanuit horeca-ondernemers, winkeleigenaren en ondernemers in transport en logistiek komt een verhoogd aantal vragen, via de callcenters en andere communicatiemiddelen van de banken.

„We werken vanuit ABN AMRO zelf en in overleg met andere banken, overheid en werkgeversorganisaties aan breed te gebruiken oplossingen om ondernemers te helpen”, laat een woordvoerder weten aan NRC. „Daarnaast bieden we klanten die in acute problemen verkeren maatwerkoplossingen.”

Rabobank bekijkt de situatie bij hun klanten „van dag-tot-dag”. „De situatie verandert heel snel. Belangrijk is: onze inzet is erop gericht om onze klanten financieel gezond door deze crisis te laten komen.”

ING laat weten afgelopen week al een stijging te hebben gezien in het aantal vragen, maar dat dit niet in het weekend verder is toegenomen.

Lees ook: Lees ook: Waarom banken steun nodig hebben van de ECB

Banken mogen van toezichthouders niet zomaar soepel zijn in kredietverlening. Als ze bijvoorbeeld uitstel van betaling geven, moet onder de normale regels de betreffende lening in de boeken komen als 'slechte lening'. Een bank moet dan automatisch extra geld opzij zetten om potentiële verliezen te kunnen opvangen. Als deze stroppenpotten hard oplopen, kan dat de financiering van de banken zelf in gevaar brengen.

De centrale toezichthouder in de Europese bankenunie, de ECB, gaf eerder de nationale toezichthouders nadrukkelijk de mogelijkheid om op nationaal niveau extra maatregelen om zo banken, en daarmee indirect hun zakelijke klanten, verlichting te geven.

De banken staan tijdens de coronacrisis, samen met hun koepelorganisatie NVB, in nauw contact met VNO-NCW, MKB-Nederland, ministeries en toezichthouder DNB. Afgelopen week werd al bekendgemaakt dat de garantiestelling van de overheid voor leningen van banken aan het mkb wordt verruimd. Begin komende week is er weer overleg. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) herhaalde eerder op zondag in Buitenhof dat potentieel miljarden beschikbaar zijn om de „economie deze lastige fase door te krijgen”. „We zullen zorgen dat bedrijven doorgaan, dat mensen hun banen houden.”

Op1 ook op zondag vanwege nieuws coronavirusuitbraak

De talkshow Op1 wordt in de komende weken ook op zondag uitgezonden, om kijkers op de hoogte te houden van het nieuws rondom de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de NPO zondagavond bekendgemaakt. Tegen persbureau ANP zegt Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: „Dit zijn tijden van grote zorg en saamhorigheid waarin juist de Publieke Omroep van grote waarde wil zijn.”

De aankondiging van de extra uitzending kwam kort nadat het kabinet de nieuwe maatregelen had aangekondigd tegen de verspreiding van Covid-19. De eerste zondageditie van het programma wordt om 22.30 uur uitgezonden, Charles Groenhuijsen en Sander Schimmelpenninck gaan het presenteren.

Twitter avatar op1npo Op1 Vanavond wordt de extra uitzending van #Op1 gepresenteerd door @chgroenhuijsen en @SanderQuote. Rond de klok van 22:30 uur gaan we live op @NPO1! Meer info: https://t.co/bHNy9tjbtf https://t.co/E36naRj8Yq

Zondagmiddag was al bekend dat de NOS ook meer ruimte krijgt om het publiek te informeren over de uitbraak. Tussen negen uur en twaalf uur op maandagochtend is elk uur een nieuw live-journaal te zien op NPO 1. RTLZ en RTL Nieuws komen maandag voor de derde keer met een extra live-uitzending waarin experts vragen over het coronavirus beantwoorden.

Nieuwe sterfgevallen Italië, vergaande maatregelen tegen Covid-19 in het buitenland

Door verschillende landen zijn zondag nieuwe vergaande maatregelen aangekondigd ter bestrijding van het nieuwe coronavirus. Zo is in Zuid-Afrika een nationale staat van ramp afgekondigd, meldt persbureau Reuters. Het land legt vanaf 18 maart reisbeperkingen op aan reizigers uit risicolanden, zoals Italië. Alle evenementen met meer dan honderd mensen zijn verboden en scholen blijven vanaf woensdag gesloten tot na het paasweekend.

Colombia heeft beperkingen opgelegd aan iedereen die vanaf maandag het land binnenkomt. President Ivan Duque meldt via Twitter dat alle inkomende mensen wordt verplicht veertien dagen in isolatie te blijven.

Twitter avatar IvanDuque Iván Duque Me permito informarle al país: a partir de este 16 de marzo, se restringe el ingreso al país de personas no nacionales y no residentes en Colombia. Todos los pasajeros colombianos y residentes extranjeros tendrán aislamiento preventivo obligatorio por 14 días. #PrevenciónYAcción

Net als Nederland heeft Ierland alle horeca gevraagd haar deuren te sluiten. De regering wil dat vanaf middernacht tot tenminste het eind van de maand alles gesloten blijft, meldt persbureau Reuters. In Slowakije blijven alle winkels dicht, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, banken, tankstations en postkantoren.

Qatar gaat vanaf woensdag voor veertien dagen op slot. Alle inkomende vluchten worden geannuleerd, met uitzondering van goederenvlucht en doorvoer. Dat meldt persbureau Reuters. Algerije gaat vanaf dinsdag alle vluchten van en naar Frankrijk annuleren. Er worden nu noodvluchten georganiseerd om alle Algerijnen uit Frankrijk op te halen, zowel toeristen als Algerijnen die permanent in het land wonen.

Italië heeft zondagavond nieuwe dodenaantallen als gevolg van het coronavirus bekendgemaakt. In 24 uur zijn 368 nieuwe sterfgevallen gemeld. In totaal zijn nu 1.809 mensen in het land overleden aan het coronavirus.

Curaçao sluit ook scholen, in ieder geval één week

Op Curaçao gaan vanaf dinsdag alle scholen dicht, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus op het eiland te voorkomen. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath zondag aangekondigd, volgens persbureau ANP. De sluiting van de scholen geldt in eerste instantie voor een periode van een week, daarna wordt besloten of het noodzakelijk is dat de maatregel langer van kracht blijft. Leerlingen die in hun eindexamenjaar zitten, kunnen wel nog naar school.

Vrijdag werd op Curaçao het eerste besmettingsgeval gevonden, een man uit Nederland die op het eiland op vakantie is. Inmiddels zijn bij de autoriteiten drie patiënten met Covid-19 bekend. Direct nadat het eerste geval van het coronavirus bevestigd was, besloot Curaçao alle vluchten vanuit Europa te weren. Bonaire deed hetzelfde.

Sint-Maarten sluit vanaf dinsdag het luchtruim voor alle vluchten vanuit Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Op het eiland zijn nog geen besmettingsgevallen bekend.

Geen rijexamens bij CBR tot eind maart

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft alle toetsen, zowel praktijk- als theorie-examens, afgelast. Zondag, nog voordat de nieuwe maatregelen werden bekendgemaakt door ministers Bruins en Slob, stuurde het CBR daarover een brief naar het kabinet. In de brief stelt de organisatie dat de examens tot tenminste 31 maart zijn uitgesteld. Het is niet bekend of dat uitstel ook wordt gerekt tot en met 6 april, de datum die het kabinet hanteert voor de sluiting van scholen, sportclubs en horecagelegenheden.

Het CBR sluit haar deuren niet volledig. De organisatie wil het werk van de afdelingen Rijgeschiktheid en Klantenservice door laten gaan en laat medewerkers zo veel mogelijk thuis werken. Ook in België, Duitsland en Frankrijk hebben de verantwoordelijke instanties de rijexamens afgelast.

Overheid maakt lijst 'cruciale beroepsgroepen' bekend

Scholen en kinderopvanglocaties blijven open om kinderen op te vangen van ouders die werken in zogenoemde cruciale beroepsgroepen. Deze lijst van beroepsgroepen bestaat uit personeel in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de voedselketen, brandstoffentransport, het ophalen en inzamelen van afval en vuilnis, kinderopvang, media en communicatie, de hulpverleningsdiensten en noodzakelijke overheidsprocessen.

Mensen met werk uit de beroepsgroepen moeten inzetbaar blijven in verband met de bestrijding van het coronavirus. Ook is een lijst gepubliceerd met honderd bedrijven die al eerder als vitaal zijn aangemerkt en dus ook gebruik kunnen maken van de opvang. Het gaat onder meer om de electriciteits- en gassector, drinkwatervoorziening, internet en datadiensten en defensie.

Ook ANWB annuleert alle reizen

Na Corendon, de Sunweb Group, Prijsvrij, TUI en Sunair hebben ook de reisorganisaties van ANWB besloten alle reizen te annuleren. Het gaat om FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB en Travelhome met een vertrekdatum tot en met woensdag 31 maart.

„Het coronavirus heeft wereldwijd zo’n impact dat ANWB Reizen niet kan garanderen dat reizigers ter plekke kunnen genieten van een onbezorgde vakantie”, schrijft de organisatie in een verklaring. Reizigers kunnen aanspraak doen op de speciale corona-voucher van ANVR/SGR waarmee ze later een andere reis kunnen boeken.

Lange rijen voor coffeeshops

Na het besluit van het kabinet om alle cofeeshops tot en met 6 april te sluiten, proberen veel Nederlanders nog snel een voorraadje in te slaan. In veel steden ontstaan lange rijen voor de coffeeshops, die om 18.00 uur hun deuren verplicht sluiten.

100+ in de rij. #coffeeshop #Ede pic.twitter.com/uVDXpZzT2B

— Pieter T (@ptessel) March 15, 2020

Premier zegt stop met #hamsteren. Mega lange rij bij de #coffeeshop in #Tilburg. pic.twitter.com/p0smZxHySC

— Anthony (@anthonynotos) March 15, 2020

Superlange rij bij coffeeshop Botersloot Rotterdam. pic.twitter.com/URhAazW3x6

— Peter van Heemst (@petervheemst) March 15, 2020

Lange rij voor de coffeeshop na de aangekondigde sluiting om 18:00 uur #alphen pic.twitter.com/2wAsusRV7k

— Gerard van Linden (@gerardvanlinden) March 15, 2020

Drukte in de Haagse Herenstraat, lange rijen voor de twee coffeeshops die daar zitten. pic.twitter.com/CQSBJhsEwP

— Titia Ketelaar (@titia_k) March 15, 2020

Alle scholen, horeca, sportclubs en kinderopvangcentra drie weken dicht

Alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, sportclubs en kinderopvangcentra blijven tot en met 6 april gesloten. Dat hebben minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zondag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Sport- en fitness, sauna's, sexclubs en coffeeshops moeten vanaf zondagavond zes uur de deuren sluiten. „We vragen alle Nederlanders om, waar mogelijk, gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bij het boodschappen doen.” Dat komt volgens minister Bruins neer op zo'n anderhalve meter. De minister vroeg mensen bovendien niet te hamsteren. „Dat is niet nodig en veroorzaakt juist problemen”, aldus Bruins.

Lees ook: Kabinet: scholen, horeca en sportclubs drie weken dicht om coronavirus

Kinderen van ouders met vitale beroepen „kunnen naar de plek komen waar ze normaalgesproken heen gaan”, volgens minister Slob. „Die ouders hebben we ontzettend hard nodig, in de zorg en op andere plekken, om de aanpak van de crisis goed te laten verlopen.” Er wordt gekeken naar methoden om onderwijs te laten voortgaan, waarbij prioriteit geldt voor eindexamenscholieren.

‘Alle scholen, horeca, sportclubs en kinderopvangcentra gesloten’

Alle scholen en horeca in Nederland zouden vanaf maandag gesloten blijven om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat melden NOS en RTL Nieuws zondag, op basis van Haagse bronnen. Ook schrijven de twee media dat sportclubs en kinderopvangcentra dicht blijven.

Het is onbekend tot wanneer de regeling van kracht zou zijn. Het kabinet houdt een persconferentie, die is uitgesteld naar half zes, waarin meer bekendgemaakt wordt over nieuwe maatregelen.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Rond 17.30 uur geven ministers @bruno_bruins en @arieslob een persverklaring over aanvullende maatregelen in verband met het #coronavirus waartoe het kabinet vandaag heeft besloten. Volg het live via ➡️ https://t.co/RIwgIxIH8z

Forse stijgingen besmettingsgevallen VK en Spanje

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal bevestigde besmettingen gestegen van 1.140 naar 1.372, zo heeft het ministerie van Gezondheid en Sociale Zorg zondag laten weten. Er zijn inmiddels 35 patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Twitter avatar DHSCgovuk Department of Health and Social Care UPDATE on coronavirus (#COVID19) testing in the UK:
As of 9am on 15 March, a total of 40,279 have been tested:
38,907 negative
1,372 positive Across the UK, 35 patients who tested positive for coronavirus (COVID-19) have sadly died. https://t.co/ElnkxRnbJC

Ook Spanje heeft zondag een toename in het aantal gevallen gemeld: daar zijn tweeduizend nieuwe besmettingen geregistreerd. In de afgelopen 24 uur stierven ook meer dan honderd mensen, zo schrijft persbureau AP, waardoor het dodental op 288 staat. In Spanje zijn nu in totaal 7.753 patiënten met het coronavirus bekend.

Premier Rutte vertelt maandag meer over verspreiding coronavirus in Nederland

Maandagavond houdt premier Mark Rutte een toespraak op televisie over de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Dat wordt om zeven uur uitgezonden, door zowel de NOS als RTL.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat zondag weten: „De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden.”

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Ik spreek morgen om 19.00 uur op televisie (via NPO en RTL) het land toe over het #coronavirus. Ik ga dan in op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de getroffen maatregelen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden.

Grootste deel basisscholen Amsterdam twee weken gesloten

Het grootste deel van de basisscholen in Amsterdam blijft vanaf maandag twee weken gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat hebben de schoolbesturen zondag gezamenlijk besloten. De Amsterdamse scholen lopen daarmee vooruit op het landelijk beleid met betrekking tot Covid-19.

De scholen zullen met alle ouders overleggen over het voorzien in de opvang van kinderen. Vooral als de ouders werkzaam zijn in ,,vitale sectoren of beroepen’’, schrijven de bestuurders in een gezamenlijke verklaring.

Rond vijf uur is er een persconferentie door minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie). Mogelijk wordt besloten in het hele land de scholen te sluiten.

Amsterdamse basisscholen blijven twee weken gesloten. Foto Jean-Christophe Bott/EPA

Advocaten rechtsbijstand willen uitstel van zittingen

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) roept de rechtspraak op om deze maand alle niet-noodzakelijke zittingen uit te stellen, of gebruik te maken van technische oplossingen zoals videoverbindingen om contact te houden met rechtzoekenden. Dat meldt de organisatie zondagmiddag middels een persbericht.

Volgens de VSAN moeten betrokken instanties, zoals het UWV en de IND, de lopende termijnen van cliënten opschorten, zodat de advocaten ook hun afspraken met die mensen kunnen verzetten.

Eerder op zondag lieten ook strafrechtadvocaten weten dat zij willen dat de rechtbanken in Nederland per direct worden gesloten.

Lees ook: de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten ziet te weinig actie vanuit het ministerie en de rechtspraak

Maatregelen in buitenland: Duitsland sluit deel grenzen, Libanon roept 'medische noodtoestand' uit

In andere landen worden zondag ook meer maatregelen genomen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Duitsland heeft een gedeeltelijke sluiting van de landsgrenzen aangekondigd: vanaf maandagochtend gaan de grenzen met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk dicht. Er wordt een uitzondering gemaakt voor goederenvervoer en ook voor mensen die over de grens werken. De kranten Bild en Süddeutsche Zeitung melden dat er extra streng wordt gecontroleerd.

In Cyprus is een strenge grenscontrole ingesteld. Reizigers moeten kunnen bewijzen dat zij 'corona-vrij' zijn, volgens internationaal persbureau Reuters. In een verklaring stelt de president van het land dat wie wel binnen komt, twee weken in quarantaine moet. In het land worden ook de activiteiten van commerciële bedrijven, zoals winkels en winkelcentra, nachtclubs en hotels, opgeschort.

De autoriteiten in Libanon hebben volgens Reuters een „medische noodtoestand” afgekondigd. Daar gaan de banken dicht, aan burgers is gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken.

Mensen staan voor het gesloten concertgebouw in Keulen. Foto Martin Meissner/AP

NOC*NSF sluit alle sportfaciliteiten, Nike sluit winkels tijdelijk

NOC*NSF sluit alle trainingscentra voor topsporters vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de sportkoepel zondag besloten. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, noemt het besluit „heel rigoureus en heel pijnlijk” in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Topsporters kunnen tot tenminste eind maart niet trainen. „Wij kunnen ons niet onttrekken aan datgene wat er in de maatschappij gebeurt”, zei Hendriks. „Ik vind zelfs dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dan zijn halve maatregelen geen maatregelen. Vandaar dit besluit.”

Het Amerikaanse sportmerk Nike maakte zondag bekend vanaf maandag een groot gedeelte van haar winkels tijdelijk te sluiten om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Alle Nike-winkels in de Verenigde Staten, Canada, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland blijven tot 27 maart dicht, meldde het bedrijf in een verklaring. Klanten kunnen nog wel online producten bestellen.

Aantal besmettingen en doden Spanje neemt ruim toe

In Spanje zijn zondag ruim tweeduizend nieuwe besmettingen door het virus en meer dan honderd nieuwe doden gemeld. In het Zuid-Europese land zijn 288 mensen overleden door Covid-19.

Spanje, dat na Italië het zwaarst getroffen land is in Europa, heeft intussen sterke beperkingen opgesteld voor het sociale leven in het land. Nederlanders is door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeraden alleen voor noodzakelijke reizen naar het Ibirisch schiereiland af te reizen.

Ook Hongarije meldde zondag de eerste coronadode. In het land zijn 32 besmettingen aangetroffen. De regering heeft alle scholen gesloten.

Hoe gaan we het virus stoppen? En 29 andere vragen over het coronavirus

Geen bezoek voor besmette verpleeghuizen

Verpleeghuizen in met name Brabant en Limburg waar besmettingen zijn aangetroffen, zullen de deuren sluiten. Dat meldt branchevereniging ActiZ. Het is aan organisaties zelf om familieleden en naasten hierover in te lichten.

Eerder riep ActiZ al op om het bezoek te beperken tot één of maximaal twee keer per dag. Dat bleek in de praktijk onevenredig veel werk op te leveren voor het zorgpersoneel.

Binnen de zorginstellingen zelf zal naar andere manieren worden gezocht om ervoor te zorgen dat er toch contact is, wanneer er geen bezoek van buitenaf meer kan komen. ActiZ vermoedt dat dezelfde lijn binnenkort ook landelijk gevolgd zal worden.

176 nieuwe besmettingen, totaal nu op 1.135

Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn er van zaterdag op zondag acht dodelijke slachtoffers bijgekomen als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het totaal aantal Nederlandse doden komt daarmee op twintig. Er zijn sinds zaterdag 176 nieuwe besmettingsgevallen van Covid-19 vastgesteld, wat het totaal op 1.135 besmettingen brengt.

De dodelijke slachtoffers van het coronavirus hebben de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meerderheid van hen was ouder dan 70 en was al ziek. Tot op heden zijn er 162 patiënten in de ziekenhuizen opgenomen of opgenomen geweest.

Politie grijpt in bij te drukke bruiloft in Druten

In het Gelderse Druten heeft de politie zaterdagavond ingegrepen bij een huwelijksfeest. In een zaaltje hadden zich zeker 150 bruiloftsgasten verzameld. Het RIVM verbood donderdag bijeenkomsten met meer dan honderd personen, om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Voor zover zondag bij de politie bekend, zijn dergelijke meldingen vooralsnog zeldzaam en lijkt het voorval in Druten een incident te zijn geweest. Verschillende politiekorpsen laten desgevraagd weten niet bekend te zijn met een dergelijk voorval, ook politiebond de NPB niet. In Rotterdam was het in de nacht van zaterdag op zondag zelfs rustiger dan normaal.

Beperking aantal aangiften

De hoeveelheid ziekteverzuim bij de politie is niet toegenomen sinds het coronavirus in Nederland zijn intrede maakte. Politiepersoneel dat thuis kan werken, doet dat in overleg met leidinggevenden. Medewerkers met koorts en verkoudheidsklachten ook. “We zien op dit moment geen wezenlijk afwijkend beeld ten opzichte van de afgelopen jaren”, zegt een woordvoerder.

Grootschalige oefeningen en trainingen, bijvoorbeeld bij de ME, worden de rest van deze maand afgelast. Er worden in politiebureaus posters opgehangen om mensen te vragen voorlopig geen aangifte te doen als dat niet strikt noodzakelijk is.

Hoekstra: alles op alles voor Schiphol en Air France-KLM

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) beloofde zondag bij het televisieprogramma Buitenhof dat de Nederlandse overheid alles zal doen om Air France-KLM overeind te houden. Daarover heeft de minister overleg gepleegd met zijn collega in Frankrijk en de leiding van Air France.

Lees ook: ‘Trump botst met Berlijn over poging exclusieve rechten Duits vaccinbedrijf te kopen’

„Het gaat om iets vitaals voor onze economie. We zullen alles op alles zetten om het overeind te houden, samen met de Fransen. Hetzelfde geldt ook voor Schiphol. Het smalle belang van de schatkist valt in het niet bij het grotere belang van de economie.”

Maandag zal de minister bij zijn Europese collega's bepleiten om zo flexibel mogelijk te zijn in het hanteren van de begrotingsregels van de EU, om zo de economische gevolgen van het coronavirus beperkt te houden. „Met wat nu aan de hand is, moet je zij aan zij staan.”

Twitter avatar Buitenhoftv Buitenhof ‘We zullen alles op alles zetten om dat overeind te houden’ ‘Het smalle belang van de schatkist, valt in het niet bij het grotere belang van de economie’, aldus @WBHoekstra in #buitenhof over de gevolgen voor de economie #Coronavirusnl https://t.co/YtjyQmTfIR

Gaan de scholen toch dicht?

Het kabinet vergadert vanmiddag met het RIVM, de Federatie van Medisch Specialisten en onderwijsorganisaties over de vraag of de scholen toch moeten worden gesloten. De Federatie Medisch Specialisten betwijfelde zaterdagavond of er voldoende onderbouwing is dat kinderen weinig bijdragen aan de verspreiding van het virus. Een deel van de scholen en mbo-instellingen heeft zelf besloten maandag dicht te blijven en ook medische experts pleiten hiertoe.

Lees ook: Onderwijs wacht kabinetsbesluit met onbegrip af

'Reis alleen naar Spanje als dat noodzakelijk is'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Spanje zondag bijgesteld naar kleurcode oranje. Hetzelfde geldt voor de Canarische Eilanden. Nederlanders worden met klem verzocht om alleen nog naar het Iberisch schiereiland te reizen wanneer dat noodzakelijk is.

„De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven.”

Reisadvies #Spanje: in verband met ingrijpende maatregelen om verspreiding van het #coronavirus tegen te gaan, is het advies nu alleen noodzakelijke reizen (oranje).

Zie het reisadvies: https://t.co/7vqDh9vdv1

Voor meer info en vragen: https://t.co/8TQJeXcQDH pic.twitter.com/gaGjb3iJ2n

— 24/7 BZ (@247BZ) March 15, 2020

Burgemeesters schrijven brieven

Verschillende Nederlandse burgemeesters hebben de inwoners van hun gemeente aangeschreven om hen een hart onder de riem te steken. Op die manier lichten zij de maatregelen die zijn genomen nog eens toe en vragen ze mensen ook om rekening met elkaar te houden.

Zo wordt inwoners van de gemeente Haarlemmermeer gevraagd om na te denken over het meenemen van boodschappen voor anderen. Elkaar niet bezoeken betekent niet hetzelfde als geen contact, schrijft burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven. Dat kan immers ook via de telefoon of whatsapp, of „wat dacht u van een ouderwetse brief of kaart?”

„Het is lastig opeens je agenda om te moeten gooien omdat je niet naar je werk kunt,” schrijft burgemeester Koen Schuiling van Groningen. „Maar het is niet anders. Gezondheid is ons grootste goed.”

Ziekenhuis Breda waarschuwt voor ‘nepbericht’ op social media

Het gaat sinds zaterdag massaal rond op social media en in Whatsapp-groepen: een bericht waarin een intensive care-arts uit het Amphia Ziekenhuis in Breda waarschuwt dat de zorg in Brabant nu al “overbelast” dreigt te raken en de situatie rond het coronavirus in de provincie “hard aan het escaleren is”. De arts zou het bericht met alle intensive care-dokters in Nederland hebben gedeeld.

Het Amphia meldt nu op de website dat het om een “nepbericht” gaat dat “niet strookt met de werkelijkheid in het ziekenhuis”. Juist zaterdag kon het Amphia melden dat er maar één nieuwe coronapatiënt in het ziekenhuis was opgenomen. Het Amphia schrijft dat “het nog steeds mogelijk is om voor alle patiënten de noodzakelijke zorg te bieden, ondanks de moeilijke omstandigheden. De situatie is voor nu onder controle.”

Was het bericht nu volledig nep? Navraag bij een woordvoerder leert dat de intensive care-arts een paar dagen geleden, en niet zaterdag, wel een mail aan haar collega-artsen in Nederland heeft gestuurd. Maar aan het bericht zoals dat nu rondgaat op social media zijn volgens het ziekenhuis onwaarheden en overdrijvingen toegevoegd. Het belangrijkste is, zegt de woordvoerder: de inhoud is gedateerd en klopt niet. “Er is geen crisis in het Amphia.”

Dodental Iran stijgt snel

Het aantal mensen dat in Iran is overleden aan de gevolgen van Covid-19 is met 113 toegenomen. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van het ministerie van Volksgezondheid in Teheran. Daarmee staat het dodental in Iran op 724. Het aantal mensen bij wie de aandoening is vastgesteld, is met ruim duizend toegenomen tot 13.938.

Lees ook: Iraanse apotheker: ‘Ik moet zuinig zijn met mijn medicijnen’

Iran heeft met de sterkste uitbraak van het virus in het Midden-Oosten en het hoogste sterftecijfer door Covid-19 buiten China te kampen. De situatie wordt nog verergerd door de economische sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Dat heeft onder meer tot medicijntekorten in het land geleid.

Het land verzocht het IMF eerder om een hulppakket van vijf miljard dollar om de crisis in het land te bezweren. De Iraanse president Rohani wees een aanbod tot hulp van de Verenigde Staten daarentegen af: „Als u de waarheid spreekt, hef dan de sancties op medicijnen op.”

Vanwege de sancties wordt Iran extra hard getroffen door de virusuitbraak. Foto Carlos Barria/Reuters

Sluis sluit horeca om Belgen te weren

De Zeeuwse grensgemeente Sluis sluit zondag alle horeca en winkels nadat die gisteren overlopen werden door bezoek uit België, waar een dag eerder alles al gesloten werd. Volgens burgemeester Marga Vermue leidde dat zaterdagavond tot “chaotische taferelen”.

In Sluis maar ook het nabijgelegen Cadzand-Bad en Breskens waren zondag al maatregelen genomen, onder meer de afsluiting van parkeervakken. De dorpskernen liggen zo dichtbij de Belgische grens, dat ze in het weekend ook onder normale omstandigheden populair zijn bij Belgische bezoekers.

Ook burgemeester Paul van Miert van de Belgische stad Turnhout heeft zijn inwoners zondag opgeroepen hun heil niet in Breda, Eindhoven of Tilburg te zoeken. Tegelijkertijd heeft Van Miert zijn collega’s uit Breda, Eindhoven en Tilburg gevraagd om in Den Haag erop aan te dringen het beleid ten aanzien van horeca af te stemmen met dat in België.

„Mensen met weinig burgerzin steken gewoon de grens over om in Nederland dan maar naar een restaurant of café te gaan.” Het virus muteert en verspreidt zich razendsnel en een Nederlands-Belgische kruisbesmetting kunnen we momenteel missen als kiespijn," aldus Van Miert.

Foto Frank van Beek

Zenders hebben extra uitzendingen vanwege corona

De NOS komt vanaf maandag elke ochtend met een aantal extra edities van het Journaal vanwege de coronacrisis. Tussen 9.00 uur en 12.00 uur is elk uur een nieuwe live-journaal te zien op NPO 1. Dat heeft de NPO zondag bekendgemaakt. Ook wordt het programma Goedemorgen Nederland van WNL verlengd tot 10.00 uur.

Zondagavond wordt om 19.00 uur een special van het Jeugdjournaal uitgezonden. Hierin probeert het programma veel vragen die over het coronavirus leven bij kinderen en jongeren te beantwoorden. Deze uitzending zal voorzien zijn van een gebarentolk.
(ANP)

Aantal besmettingen België neemt sterk toe

Het aantal mensen dat is besmet met Covid-19 in België is toegenomen met 197. In totaal hebben nu 886 mensen in België het virus, meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid zondag. De grootste toename is in Vlaanderen. Bij onze zuiderburen zijn tot dusverre vier mensen overleden aan de gevolgen van de aandoening.

In België zijn alle lessen stopgezet, maar blijven scholen en locaties voor kinderopvang toch open. Op deze manier kunnen kinderen van mensen die bij hulpdiensten werken opgevangen worden en het werk voortgezet.

Oostenrijk stelt samenscholingsverbod in

Inwoners van Oostenrijk wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven. Bijeenkomsten van meer dan vijf mensen tegelijk worden verboden. Dat maakte kanselier Sebastian Kurz zondag bekend.

Reizigers uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Oekraïne zullen niet meer tot het land worden toegelaten, behalve wanneer ze twee weken in thuisisolatie kunnen verblijven of een gezondheidscertificaat hebben. Het is onduidelijk wanneer de maatregelen exact ingaan. Vanaf dinsdag gaan in Oostenrijk restaurants dicht.

Wintersportseizoen Frankrijk afgelast

Frankrijk sluit per direct alle skiresorts. Dat maakt de brancheorganisatie zondag bekend via Twitter. De resorts zullen voor de rest van het wintersportseizoen gesloten blijven.

Twitter avatar DSkiables Domaines Skiables #Coronavirus: la saison de ski se termine aujourd’hui.
Chaque exploitant a pris ses consignes auprès de son autorité organisatrice dans la nuit.
Vacanciers et professionnels, tous passionnés, nous devons nous faire une raison face à la gravité de la situation.
#Solidarité

Het seizoen was al minder succesvol dan voorgaande jaren, aangezien er maar weinig sneeuw was gevallen in de bergen en de winter relatief warm was. Verschillende resorts hadden hierdoor kunstsneeuw gebruikt om alsnog wintersporters te trekken.

Sommige pistes waren al gesloten vanwege sneeuwgebrek. Foto Regis Duvignau/Reuters

Corona beïnvloedt ook voorverkiezingen VS

De Amerikaanse staat Georgia maakte zaterdag bekend dat de Democratische voorverkiezingen worden uitgesteld, van maart naar mei. Eerder stelde ook al de staat Louisiana de voorverkiezingen uit. De gouverneur is bevoegd om een dergelijk uitstel zelf af te kondigen.

De presidentsverkiezingen in november uitstellen, wordt daarentegen stukken ingewikkelder. Mogelijkheden tot uitstel of annuleringen heeft de president niet, ook niet per decreet. De datum 3 november ligt al sinds 1845 federaal vast. Een wijziging zou eerst door het Congres moeten worden goedgekeurd en kan vervolgens nog aangevochten worden in de rechtbanken. Het beëdigen van de president op 20 januari ligt vast in de grondwet en kan daardoor nog moeilijker aangepast worden.

Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten neemt de afgelopen dagen sterk toe, met ruim drieduizend mensen die positief zijn getest voor Covid-19 en zestig mensen die zijn overleden.

Urbi et Orbi in Vaticaanstad zonder publiek

De Paasvieringen in en om Vaticaanstad – die doorgaans tienduizenden bezoekers en pelgrims trekken – vinden dit jaar zonder publiek plaats. Dat heeft het Prefectuur van het Pauselijk Huishouden, de woordvoering van de Rooms Katholieke Kerk, zondag bekendgemaakt.

„Gezien de huidige noodsituatie voor de internationale gezondheid, zullen alle liturgische vieringen in de heilige week worden gehouden in afwezigheid van gelovigen.” Tot en met tenminste 12 april zullen alle audiënties en andere publieke optredens van paus Franciscus via online streaming worden aangeboden. Het Sint Pietersplein blijft tot en met dan dicht voor publiek.

Zaterdagavond meldden de Italiaanse autoriteiten 1.441 dodelijke slachtoffers. Meer dan 21.000 mensen hebben positief getest op het nieuwe coronavirus.

De Paus tijdens het Urbi et Orbi van vorig jaar, toen voor een vol Sint-Pietersplein Foto EPA

Baltische staten leggen reisbeperkingen op

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen stellen strenge reisbeperkingen in. Estland zal vanaf dinsdag alleen nog mensen met een verblijfsvergunning of een familielid in het land toelaten. De regering zet grensbewaking in om te zorgen dat de maatregel wordt nageleefd. Eerder werden openbare gelegenheden als musea al gesloten in het land. Onder de ruim 1,3 miljoen inwoners zijn intussen 115 gevallen van besmetting gemeld.

Litouwen, dat negen besmettingen heeft gemeld, laat vanaf zondag alleen nog mensen met verblijfsvergunning of diplomatiek paspoort en NAVO-troepen toe. Sinds vrijdag zijn scholen, kinderopvangplekken en universiteiten in het land al gesloten. Letland zal vanaf maandag alleen nog per auto te bereiken zijn; internationale treinen, vliegtuigen en busdiensten worden geweerd.

Ook Sint-Maarten weert vluchten

Vanaf dinsdag sluit Sint-Maarten vanwege het coronavirus het luchtruim voor vluchten vanuit Europa, het VK en de VS. Dat maakte premier Silveria Jacobs op zaterdag bekend. Ook passagiersschepen vanuit die gebieden zijn niet welkom. De regel zal zeker twee weken gelden.

Door de maatregel niet direct in te laten gaan, hebben bewoners van Sint-Maarten die in het buitenland verblijven de tijd om terug naar huis te komen. Eerder dit weekend maakten de ABC-eilanden ook al bekend het luchtruim te sluiten voor Europese vluchten.

Argentinië

Ook Argentinië legde zaterdag reisbeperkingen op, door niet-Argentijnen die in de twee weken voor aankomst in een land zijn geweest dat sterk is getroffen door het coronavirus, niet meer toe te laten. In de maatregel, die zeker dertig dagen zal gelden, is niet specifiek aangegeven om welke landen het gaat.

Australië: alle internationale reizigers in zelf-isolatie

Alle internationale reizigers die vanaf zondag middernacht (lokale tijd) aankomen in Australië, moeten verplicht twee weken in zelf-isolatie om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison zondag verklaard, meldt Reuters.

Het land weert de komende 30 dagen ook buitenlandse cruiseschepen, kondigde de premier aan. Die maatregel wordt na een maand mogelijk verlengd. „We zullen moeten wennen aan een aantal veranderingen in onze manier van leven", aldus Morrison.

In Australië zijn 250 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Drie mensen zijn aan de longziekte overleden.

Vrouw van Spaanse premier Sanchez heeft Covid-19

De vrouw van de Spaanse premier Pedro Sanchez, Begoña Gomez, is besmet met het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van de Spaanse regering bekendgemaakt, meldt Reuters.

Volgens een verklaring maakt Gomez het goed. Zij en Sanchez verblijven in de ambtswoning van de premier in Madrid en „volgen de maatregelen die zijn voorgeschreven door de gezondheidsautoriteiten", aldus de verklaring.

Sanchez kondigde eerder op de avond een noodtoestand af in Spanje. Hij maakte bekend dat zijn regering drastische maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus in het land tegen te gaan. Het aantal bekende gevallen is er de afgelopen dagen fors opgelopen tot ongeveer 6.200. 191 patiënten zijn overleden.

De Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn vrouw Begoña Gomez in juni 2019 bij hun aankomst in het Japanse Osaka voor de topontmoeting van de G20. Foto Jorge Silva / Reuters

China meldt twintig nieuwe gevallen, voornamelijk reizigers vanuit het buitenland

China heeft zaterdag twintig nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld, heeft de nationale gezondheidscommissie van het land zondag verklaard. In zestien gevallen ging het daarbij om reizigers die naar China zijn gekomen vanuit het buitenland, meldt Reuters.

De overige vier nieuwe gevallen zijn geconstateerd in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak in China. In de rest van de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, zijn volgens de autoriteiten voor de tiende dag op rij geen nieuwe gevallen vastgesteld.

Het aantal mensen dat in China aan Covid-19 is overleden is opgelopen met tien, tot 3.199. Sinds de epidemie begon is bij meer dan 80.000 mensen in China de longziekte vastgesteld. Ruim 65.000 van hen zijn inmiddels genezen.

Nieuwe besmettingen zijn drastisch gedaald in China, waar vorige maand nog duizenden nieuwe gevallen per dag werden gemeld. De gezondheidscommissie verklaarde donderdag dat de piek van besmettingen voorbij was. Zaterdag meldde de commissie elf nieuwe gevallen.

Patiënt reisde terug vanuit Milaan

De laatste cijfers suggereren dat China, waar de epidemie in december begon, inmiddels meer risico loopt op nieuwe besmettingen vanuit het buitenland dan door middel van binnenlandse verspreiding. Van de zestien geïmporteerde gevallen zijn er vijf vastgesteld in Beijing en drie in Shanghai. Een van de gevallen in Shanghai betreft een Chinese burger die in Milaan woonde, en op 12 maart via Frankfurt naar China is gereisd. Ook is een geval in de provincie Gansu geïmporteerd vanuit Iran.

Ook in Zuid-Korea loopt het aantal nieuwe gevallen gestaag terug. Dat land meldde zondag 76 nieuwe gevallen, een daling ten opzichte van 107 een dag eerder en het laagste aantal sinds 21 februari. In totaal is bij 8.162 mensen de ziekte vastgesteld, en zijn 75 mensen overleden.

Suriname sluit scholen voor vier weken

In Suriname gaan alle scholen zeker tot en met 14 april dicht, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Surinaamse regering zaterdag besloten, meldt het ANP.

Minister van Onderwijs Lilian Ferrier heeft de maatregel zaterdagavond tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt. Het besluit geldt ook voor crèches, liet zij weten.

In Suriname is één persoon met het longvirus besmet.

Trump test negatief op coronavirus, meldt zijn arts

De Amerikaanse president Donald Trump is niet besmet met het coronavirus, is gebleken uit een test. Dat heeft de arts van de president, Sean Conley, zaterdagavond (lokale tijd) verklaard, meldt AP.

Eerder op de dag maakte Trump tijdens een persconferentie over de Amerikaanse aanpak van Covid-19 bekend dat hij was getest, nadat was gebleken dat hij in contact is geweest met zeker drie mensen bij wie sindsdien Covid-19 is vastgesteld. Hij zei geen symptomen te hebben, en dat zijn lichaamstemperatuur „volkomen normaal” was.

Trump leek zich eerder te verzetten tegen een test, maar kreeg in de afgelopen dagen herhaaldelijk vragen over zijn eigen gezondheid, omdat hij in contact is geweest met meerdere personen die besmet waren, onder wie mensen die hem vorig weekend bezochten in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Zo is Covid-19 vastgesteld bij de Braziliaanse diplomaat Nestor Forster, die vorige week bij Trump aan tafel zat tijdens het bezoek van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Ook een andere medewerker van Bolsonaro, die op de foto ging met Trump, bleek naderhand te zijn besmet.

„Een week na het diner met de Braziliaanse delegatie bij Mar-a-Lago is de president nog vrij van symptomen”, aldus Conley in een verklaring. Vrijdag had hij nog laten weten dat het niet nodig was de president op het virus te testen.

Het Witte Huis heeft verklaard dat mensen die in nauw contact komen met Trump of vicepresident Mike Pence uit voorzorg worden gecontroleerd op hun lichaamstemperatuur.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 2.800 gevallen van Covid-19 geconstateerd. Meer dan 50 mensen zijn aan de ziekte overleden. Er is groeiende kritiek op het gebrek aan testmiddelen; aangenomen wordt dat het aantal bekende gevallen fors zal stijgen als meer mensen worden getest.

President Donald Trump zaterdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis over de aanpak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Foto Yuri Gripas / Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt in binnen- en buitenland.

De afgelopen dagen namen steeds meer landen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Grenzen en scholen werden gesloten, evenementen en wedstrijden afgelast. Ook in Nederland zijn vergaande maatregelen getroffen tegen de uitbraak van het virus.

Een korte samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag:

  • Het aantal besmettingen en doden in Europa, volgens de WHO sinds deze week het epicentrum van de pandemie, loopt dagelijks op. In landen die eerder als grootste brandhaarden golden begint de crisis af te zwakken. Zo herstellen er in Zuid-Korea en China inmiddels meer patiënten dan dat mensen besmet raken.
  • In steeds meer Afrikaanse landen worden besmettingen met het coronavirus gemeld. Inmiddels zijn in 23 van de 54 Afrikaanse landen mensen positief getest op het virus.
  • Distributiecentra en (online) supermarkten kunnen het koopgedrag van Nederlanders bijna niet meer aan. Zij roepen mensen op te stoppen met hamsteren - een boodschap die premier Rutte eerder deze week ook verkondigde.
  • Het aantal bij het RIVM bekende besmettingen in Nederland is zaterdag opgelopen tot 959. Inmiddels zijn twaalf mensen in Nederland omgekomen door Covid-19.
  • De Federatie van Medisch Specialisten (FMS) stelde zaterdag dat de Nederlandse scholen wel zouden moeten sluiten. De FMS heeft zondag een spoedoverleg met het ministerie van Volksgezondheid. Maandag komt het kabinet bijeen voor een crisisberaad.
Lees hier het blog van zaterdag terug: Spaanse regering neemt macht over van autonome regio’s