Achter glas

‘Alsof er een vijand om de hoek loert’

Foto Merlin Daleman

Ruim een week geleden besloot Renate Verhoofstad (46) haar werk bij de VPRO – ze maakt een documentaire over jonge sporters op weg naar de Olympische Spelen in Tokio – thuis voort te zetten. Dat leek haar verstandig: ze was verkouden én haar man Daniel Jores (46) was een paar weken daarvoor nog in Noord-Italië geweest. Daniel is net als jongste dochter Kate (5) fit maar heeft wel samen gereisd met de broer van de eerste man in Nederland bij wie daarna het coronavirus werd vastgesteld. Omdat oudste dochter (Julia van 12) ook verkouden werd, besloot ze die thuis te houden. Sommige mensen in haar omgeving zeggen tegen Verhoofstad dat ze zich aanstelt, maar inmiddels zijn er in het stadje wel twee coronagevallen. Dit weekend komt haar moeder terug uit de Verenigde Staten – zij is hartpatiënt. „En die zal haar kleinkinderen willen zien. Maar is dat wel verstandig?” Verhoofstad vraagt zich voortdurend af wat goed en slecht is, en of de maatregelen van het kabinet wel toereikend zijn. „Wij hebben geen corona, maar het voelt alsof er een vijand om de hoek loert, een sluipschutter.”