Vluchtelingencrisis Griekenland 2.000 euro voor migranten om terug te keren

Kampen zoals Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn overbevolkt.
Kampen zoals Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn overbevolkt. Foto Aggelos Barai/AP

Migranten op de Griekse eilanden kunnen tijdelijk aanspraak maken op 2.000 euro als ze vrijwillig terugkeren naar hun thuisland. Met de financiële handreiking probeert de EU iets te doen aan de overbevolkte kampen zoals Moria op het eiland Lesbos.

Het bedrag is ruim vijf keer zoveel als waar migranten momenteel aanspraak op kunnen maken bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het aanbod blijft slechts een maand staan, maakte eurocommissaris Ylva Johansson donderdag bekend tijdens een bijeenkomst in Athene. Zij houdt rekening met 5.000 migranten die mogelijk mee willen doen aan deze regeling.

Johansson noemt het een „kans om de druk op de eilanden te verminderen” en om iets te doen tegen de „onacceptabele” omstandigheden in de kampen. Veel vluchtelingen kunnen niet terug naar hun thuisland maar bepaalde economische migranten willen mogelijk wel van de regeling gebruikmaken omdat ze toch niet verwachten dat ze in de EU kunnen blijven. De regeling wordt gefinancierd met de 700 miljoen euro die de EU apart heeft gezet. Volgens Johansson hebben zeven lidstaten beloofd 1.600 minderjarigen op te vangen die zonder familie of begeleiding in de kampen zitten. Alleen al in kamp Moria zitten meer dan 18.000 mensen, terwijl er plek was voor 2.200. (NRC)