Op straat

‘Lekker, die rust’, zegt de Nederlander

Foto Olivier Middendorp

Verlaten straten, lege winkels, cafés waar slechts een eenzame klant aan de bar hangt. Nederland heeft geluisterd naar Mark Rutte. Een dag nadat de premier ingrijpende maatregelen aankondigde om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beteugelen, is de bevolking in een ander ritme terechtgekomen. Wie het kan, past zijn activiteiten aan. Degenen die niet vanuit huis hun taken kunnen uitvoeren, arriveren toch op de werkvloer. „Best lekker die rust”, wordt er gezegd. „Goed voor het milieu”. „Eindelijk een keer niet in de rij voor een koffie.” Over negen maanden kunnen we vast een geboortegolf verwachten, verkondigt een psycholoog op het NOS Radio 1 Journaal. Johan Cruijff zei het al: „Elk nadeel heb zijn voordeel.”

Ondertussen werken mensen in de zorg lange dagen. Kwetsbare groepen maken zich zorgen. Nederland zet zich schrap.