In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de wereld tot stilstand kwam door het coronavirus, werd traangas ingezet bij vrouwenrechtenprotesten in Istanboel, verraste Vladimir Poetin vriend en vijand en kunnen waaghalzen naar een nieuwe plek.
De Chinese president Xi Jinping zwaait naar een coronapatiënt en medische staf via een videoconferentie in een ziekenhuis in Wuhan. Hier brak het coronavirus uit, dat inmiddels over de hele wereld is verspreid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde de uitbraak deze week tot een pandemie. China nam rigoureuze maatregelen, evenals Italië. Ook in Nederland zijn inmiddels ingrijpende maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan: grote evenementen zijn afgelast, theaters en musea zijn gesloten, iedereen wordt opgeroepen sociale contacten te beperken en zo veel mogelijk thuis te werken.
Foto Xie Huanchi/AFP
Twee jaar is hij nu aan de macht in Chili: Sebastián Piñera. Reden tot vreugde was dat voor velen zeker niet. Demonstranten gingen de straat op om opnieuw zijn beleid aan de kaak te stellen. Een prijsverhoging van metrokaartjes leidde afgelopen najaar tot massale antiregeringsprotesten. Betogers zijn de grote (sociale) ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land meer dan zat.
Foto Sebastian Silva/EPA
Verwrongen metaal, gesmolten plastic platen, veel is er niet meer over van de vaak provisorisch gemaakte huizen in een sloppenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Een verwoestende brand legde meer dan tweeduizend huizen in de as, meer dan tienduizend mensen moeten een ander onderkomen zoeken.
Foto Monirul Alam/EPA
Overal in Nederland worden tijdelijk opvanglocaties voor vluchtelingen gereedgemaakt, zoals hier in de Friezenhal van het WTC Expo-gebouw in Leeuwarden. De extra opvang is nodig omdat de instroom hoger is dan verwacht.
Foto Catrinus van der Veen/ANP
Vladimir Poetin verraste vriend en vijand dinsdag met een plotseling ingeschoven wetsvoorstel om hem ook na 2024 aan de macht te houden. Russische parlementsleden konden bijna niet anders dan instemmen met het voorstel, samen met andere grondwetswijzigingen. Door het voorstel wordt het aantal termijnen van Poetin als president weer op nul gezet waardoor hij ook na zijn huidige termijn zou kunnen aanblijven. Deze betoger denkt daar het zijne van: op het bord staat „Dit is het legitimeren van machtstoe-eigening”.
Foto Dimitar Dilkoff/AFP
Gadegeslagen door een kat rust deze Oekraïense soldaat even uit in een loopgraf vlak bij Krasnohorivka in de Oekraïense regio Donetsk. Hier woedt sinds 2014 een burgeroorlog tussen door Rusland gesteunde separatisten en het leger van Oekraïne. In dit gebied werd op 17 juli 2014 door een Boek-raket vlucht MH17 uit de lucht geschoten. Alle 298 passagiers en bemanningsleden van het toestel dat uit Amsterdam op weg was naar Maleisië, kwamen om. Deze week begon in Nederland het proces tegen vier verdachten.
Foto Anatolii Stepanov/AFP
Ondanks een demonstratieverbod gingen in Istanbul zondag duizenden vrouwen de straat op. Ze grepen Internationale Vrouwendag aan om meer rechten te eisen en te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. De Turkse oproerpolitie zette traangas in.
Foto Yasin Akgul/AFP
In Ethiopië werd begin deze week herdacht dat een jaar geleden een toestel van Ethiopian Airlines kort na het opstijgen neerstortte, nabij de hoofdstad Addis Abeba. Alle inzittenden en bemanningsleden kwamen om. Het was de tweede crash van een Boeing 737 MAX in amper een half jaar tijd en leidde ertoe dat Boeing de productie van de 737 MAX-toestellen stillegde. Het toestel dat neerstortte in Ehtiopië was net als dat van Lion Air, dat in het Indonesische Jakarta crashte, pas enkele maanden oud.
Foto Michael Tewelde/AFP
Begin deze week was er weer een: een supermaan. Het was al de tweede keer dit jaar dat de maan iets dichter bij de aarde stond. En als het dan ook nog volle maan is, zoals begin deze week, levert dat prachtige beelden op, zoals deze foto van het klooster van Santa Cruz de la Popa in het Colombiaanse Cartagena.
Foto Ricardo Maldonado Rozo/EPA
De laatste eer wordt betoond aan een omgekomen Amerikaanse militair na zijn aankomst op de basis in Dover, in de staat Delaware. De militair kwam met een collega zondag in Irak om het leven bij een inval in een complex dat in handen is van Islamitische Staat. Operation Inherent Resolve is de codenaam van de missie van de VS en vijftien bondgenoten, waaronder Nederland, tegen deze terreurgroep.
Foto Mark Makela/Getty Images/AFP
Negen jaar geleden vond voor de Japanse kust een zware zeebeving plaats met een kracht van 9. De daaropvolgende tsunami richtte veel schade aan. Een vloedgolf van 14 meter hoog beschadigde de kerncentrale Fukushima dusdanig dat er radioactieve straling vrijkwam. De zeebeving kostte het leven aan meer dan 18.000 mensen, meer dan 100.000 mensen moesten worden geëvacueerd wegens de kernramp. Ieder jaar wordt de ramp herdacht. De ceremonie was dit jaar versoberd in verband met de corona-uitbraak.
Foto Jiji Press/AFP
Deze drie voormalige politieagenten worden verdacht van het ontvoeren en vermoorden van Camila Díaz Córdova, een transgender die onder hun bescherming stond toen ze de Verenigde Staten werd uitgezet. In de VS had de vrouw asiel aangevraagd omdat ze voor haar leefde vreesde als ze terug moest naar El Salvador. Deze week oordeelde de rechter in San Salvador dat de mannen terecht moeten staan. Tot ontsteltenis van mensnrechtenorganisaties wordt de zaak niet bestempeld tot ‘haatmisdrijf’, agressie tegen lhbt’s.
Foto Jose Cabezas/Reuters
In Italië is deze week, om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, het dagelijks leven tot stilstand gekomen. Alles is gesloten, zoals deze markt in Rome. Alleen supermarkten en apotheken zijn open. Maar ook daar gelden strikte regels: niet meer dan een handvol mensen tegelijk de winkel in. Het dodental in Italië als gevolg van het coronavirus ligt al boven de duizend.
Foto Alberto Pizzoli/AFP
Een nieuwe blik op de iconische skyline van New York. Deze week ging in de Amerikaanse stad ‘Edge’ open, het hoogst liggende uitkijkpunt van het westelijk halfrond. Wie geen last heeft van hoogtevrees, kan op de honderdste verdieping van winkelcentrum Hudson Yards op een hoogte van 344 meter van het uitzicht genieten.
Foto Angela Weiss/AFP
Tussen de bontgekleurde traditionelere exemplaren valt deze heteluchtballon in de vorm van een tyrannosaurus goed op. Deze T-Rex-ballon neemt voor het eerst deel aan het luchtballonfestival in Canberra, dat deze week werd gehouden. Het evenement in de Australische hoofdstad is een van de grootste in zijn soort ter wereld.
Foto Lukas Coch/EPA