Laatste nieuws

Spaanse regering neemt macht over van autonome regio’s

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Nederland liep zaterdag op tot 959. Er zijn nu twaalf mensen overleden. Wereldwijd sluiten steeds meer landen hun scholen en grenzen. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Trump test negatief op coronavirus, meldt zijn arts

Ook Sunweb Group en Prijsvrij annuleren vakanties tot eind maart

Sunweb Group en Prijsvrij annuleren voorlopig alle reizen en cruises vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat hebben de reisorganisaties zaterdagavond bekendgemaakt. Eerder op de dag maakte Corendon al bekend alle reizen in maart te annuleren.

Sunweb Group annuleert alle vlieg- en wintersportvakanties tot en met 31 maart. Reizen naar Turkije worden tot en met 17 april geannuleerd. Nederlanders die nu op vakantie zijn, kunnen in principe terugkeren op de geplande datum - mits het land waar ze zijn de grenzen niet sluit. Ruim 150.000 reizigers van Sunweb Group worden geraakt.

Ook alle reizigers die voor deze maand een vakantie hebben geboekt bij Prijsvrij, blijven noodgedwongen thuis. De reisorganisatie schrijft dat „de meeste vakantiebestemmingen ondertussen op slot zijn gegaan” of dat de komende uren zullen doen. Van de „paar bestemmingen die nog geen standpunt hebben ingenomen” verwacht Prijsvrij hetzelfde.

Eerder op de dag maakten branchevereniging ANVR en garantiefonds SGR bekend dat reizigers die hun vakantie willen omboeken, een zogenoemde Corona-voucher kunnen aanvragen bij hun reisorganisatie. Sunweb, Prijsvrij en Corendon zijn alle drie aangesloten bij de twee bedrijven.

Overleg tussen Federatie Medisch Specialisten en ministerie VWS

Het ministerie van Volksgezondheid houdt zondag overleg met de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). De organisatie sprak zich zaterdag kritisch uit over het kabinetsstandpunt om de scholen voorlopig open te houden. „Het kabinet neemt de oproep van de FMS serieus”, schrijft het ministerie in een verklaring. Het overleg kan mogelijk „de standpunten nader tot elkaar brengen”. Ook overlegt het kabinet zondag met de onderwijsraden.

Het ministerie baseert zich bij het besluit om de scholen op te houden op studies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaruit blijkt dat „jongeren tot twintig jaar nauwelijks geraakt worden door het virus” en een zeer beperkte rol spelen bij de verspreiding. „Daarbij komt dat het belangrijk is dat kinderen onderwijs blijven krijgen. En als de kinderen thuis zouden blijven, heeft dat een enorme weerslag op tal van vitale sectoren, waaronder de zorg”, schrijft het ministerie.

'Horeca in Zeeuwse grensplaatsen overspoeld door Belgen na verplichte sluiting cafés'

Zeeuwse plaatsen in de buurt van de Belgische grens zien zaterdag een grote toestroom aan Belgische klanten, melden Zeeuwse media. De Belgen zijn op zoek naar cafés en restaurants, omdat deze in hun thuisland sinds vrijdagavond gesloten zijn om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) overweegt noodmaatregelen te treffen.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem roept zijn landgenoten op te stoppen met wat Zeeuwse media „corona-toerisme” noemen. „Dit virus stopt niet aan de grenzen. Iedere Belg die denkt dat het een goed idee is om naar Nederland te gaan, heeft het fout.”

Onder meer in Sluis, Terneuzen en Hulst zijn veel Belgen gespot. Het is niet bekend om hoeveel Belgen het precies gaat en of andere Nederlandse provincies ook te maken hebben met een toestroom van de zuiderburen.

Twitter avatar pieterdecrem Pieter De Crem 'Dit virus stopt niet aan de grenzen. Het Nederlands Instituut voor Volksgezondheid heeft haar inwoners vandaag 'sociale beperkingen' opgelegd. Iedere Belg die denkt dat het een goed idee is om naar #Nederland te gaan heeft het fout. Blijf thuis, doe dit niet'. #COVID19BE

Ministers Van Veldhoven en Van Nieuwenhuizen blijven uit voorzorg thuis

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) werken de komende twee weken uit voorzorg thuis omdat ze in contact zijn gekomen met iemand die besmet bleek met het coronavirus. Van Veldhoven ontmoette afgelopen week de Franse staatssecretaris Brune Poirson in Brussel die besmet blijkt te zijn. Ze schrijft: „Ik voel me prima, maar werk uit voorzorg vanuit huis, conform advies van het RIVM”.

Van Nieuwenhuizen heeft een Indonesische collega ontmoet die het virus bleek te hebben. Ook zij voelt zich „goed” en heeft „geen klachten”. Zij blijft volgens persbureau ANP twee weken thuis. „Gelukkig kan dankzij telefoon en iPad het meeste werk gewoon doorgaan!”

Twitter avatar MinIenW Ministerie IenW Verklaring minister @SvVeldhoven: "Mijn Franse ambtsgenoot Brune Poirson is positief getest op het coronavirus. Dat bleek vandaag. Ik heb vorige week vrijdag samen met haar het Europese Plastic Pact gepresenteerd..." Lees meer: https://t.co/lgom6hOUZr

Spaanse regering neemt macht over van autonome regio's

Premier Pedro Sánchez van Spanje heeft drastische maatregelen afgekondigd bij de alarmfase die vanaf nu geldt in het Zuid-Europese land. Vanaf zaterdag neemt de Spaanse regering de macht in alle zeventien autonome regio’s van het hele land over om de uitbraak van covid-19 onder controle te kunnen krijgen. Daarbij wordt mogelijk daar waar nodig het leger ingezet.

Spanjaarden mogen verder alleen nog de straat op om boodschappen te doen, naar het ziekenhuis te gaan, ouderen bij te staan of naar hun werk te gaan. In het hele land zullen winkels, uitgaansgelegenheden, horeca en musea sluiten. Ook parken en speeltuinen gaan dicht. Alleen zaken die levensmiddelen verkopen en apothekers mogen openblijven.

Het aantal bevestigde besmettingen in Spanje is de laatste dagen sterk opgelopen tot 6.200. De hoofdstad Madrid blijft met circa de helft van de gevallen het epicentrum van Covid-19 in Spanje. In het hele land zijn 191 doden gevallen. 517 mensen zijn hersteld van het virus.

Een leeg metrostation in Bilbao. Foto Alvaro Barrientos/AP

Zeker 22 Friese basisscholen sluiten de deuren

De Friese Scholenkoepel Arlanta sluit vanaf maandag de deuren van alle 22 aangesloten basisscholen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, schrijven lokale media zaterdagavond. De aangesloten basisscholen staan in Dokkum, Bornwird, Westergeest, Hantumhuizen, Ee, Metslawier, Engwierum, Kollumerzwaag, Oudwoude, Kollumerpomp, Ternaard, Kollum, Burum, Paesens, Munnekezijl, Niawier en Oosternijkerk.

Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) bevestigde zaterdag het kabinetsstandpunt dat de scholen niet dicht hoeven. Hij schreef op Twitter „geen reden” te zien om te stoppen met lesgeven. Het kabinet wil dit beleid onder meer voorkomen dat ouders die in de zorg werken, thuis moeten blijven.

Ook online wordt gehamsterd, supermarkten hebben moeite met bestellingen

Nederlandse supermarkten hebben de grootste moeite om alle online bestellingen te verwerken. Jumbo neemt voorlopig geen bestellingen op omdat alle bezorg- en ophaalmomenten de komende dagen al vol zitten. De supermarktketen ziet veel meer klanten online bestellingen plaatsen. Zij schaffen ook nog eens meer artikelen aan dan gewoonlijk.

Ook Albert Heijn krijgt beduidend meer online bestellingen. Deze keten heeft meer mensen ingezet in de bevoorrading om de drukte aan te kunnen. De supermarktgigant vraagt klanten „boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet”. Verder zullen bestellingen niet tot in de keuken worden gebracht, maar tot de voordeur om persoonlijk contact te beperken.

Lege schappen in een filiaal van Albert Heijn. Foto Olivier Middendorp

Ook kleinere supermarkten zoals Coop en Dirk zien „extreme drukte” in de online winkels waardoor sommige producten niet beschikbaar zijn en het klanten niet altijd lukt om bestellingen te plaatsen.

Onlinesupermarkt Picnic heeft op sommige dagen te weinig mensen om alle boodschappen te kunnen bezorgen, schrijft zij op haar website. Daarom zijn sommige bezorgtijden al dagen van tevoren helemaal volgeboekt en kunnen klanten soms geen extra producten in hun virtuele mandje toevoegen. Ook mogen klanten geen bestellingen van boven de 300 euro meer plaatsen. Premier Mark Rutte riep Nederlanders deze week te stoppen met hamsteren. Hij noemde dit onnodig, „een beetje vervelend” en „niet sociaal”. Vooralsnog zorgt de coronacrisis niet voor tekorten, benadrukte hij.

NRC ging een dag mee met een Picnic-bezorger: Het hamsteren is begonnen: voor 60 euro aan extra groentenpotjes

Frankrijk sluit cafés, bioscopen en restaurants

In Frankrijk moeten cafés, winkels, restaurants en bioscopen de deuren sluiten in een poging de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Édouard Philippe zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Supermarkten, apotheken en benzinestations mogen wel open blijven.

Het openbaar vervoer blijft voorlopig rijden maar Philippe roept Fransen op er zo min mogelijk gebruik van te maken. Ook moeten mensen zoveel mogelijk vanuit huis werken. Het aantal bekende besmettingen in het land is zaterdag opgelopen van 3.661 naar 4.499. Ook zijn nog eens twaalf patiënten overleden waarmee het dodental op 91 uitkomt.

Twitter avatar EPhilippePM Edouard Philippe Seront notamment fermés les restaurants, cafés, cinémas, discothèques et commerces. Resteront en revanche ouverts les magasins et marchés alimentaires, les pharmacies, les stations essence, les banques, les bureaux de tabac et de presse. #COVIDー19 https://t.co/6tVktHy7JK

Sur la base des simulations de la progression de l'épidémie, j’ai décidé, en lien avec le président de la République, la fermeture à compter de ce soir minuit de tous les lieux recevant du public non indispensables à la vie du pays. #COVIDー19 pic.twitter.com/BuXrrdWKAA

— Edouard Philippe (@EPhilippePM) March 14, 2020

Kabinet komt maandag opnieuw bijeen voor crisisberaad

Maandag komt het kabinet opnieuw bijeen voor een crisisberaad waarin gesproken zal worden over de bestrijding van het coronavirus. Het is de vierde keer dat de ministers spreken over mogelijke maatregelen. Donderdag riep het kabinet Nederlanders onder meer op zoveel mogelijk thuis te werken. Ook werden evenementen met meer dan honderd bezoekers opgeschort.

Die dag werd ook bekendgemaakt dat Nederlandse scholen voorlopig openblijven. Dit staat in contrast met omringende landen zoals België, Frankrijk en grote delen van Duitsland. Het Nederlandse besluit leidde bovendien tot kritiek van onder meer de Federatie van Medisch Specialisten. De artsen vragen het kabinet zaterdag in een verklaring of er „voldoende onderbouwing” is voor deze keuze.

„Vele artsen vragen ons te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel”, schrijft voorzitter Peter Paul van Benthem. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristeUnie) schreef eerder op zaterdag geen reden te zien „te stoppen met lesgeven”.

Twitter avatar arieslob Arie Slob In deze crisis is het belangrijk om af te blijven gaan op het advies van medische experts. Op dit moment geen reden om te stoppen met lesgeven. Ik realiseer me dat we veel van leraren en schoolleiders vragen en er grenzen zitten aan wat ze kunnen doen (1)

Utrechtsch Studenten Corps: blijf zoveel mogelijk thuis

Het Utrechtsch Studenten Corps heeft zaterdag haar leden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

„Als wij in Nederland niets doen en de curve van Italië volgen, dan zitten we over een week in dezelfde penibele situatie", schrijft de vereniging in een verklaring. „Naast het feit dat u zelf besmet kunt raken, draagt u ook een grote verantwoordelijkheid tegenover de mensen om u heen die wellicht minder weerstand kunnen bieden tegen het coronavirus.”

Of andere verenigingen hun leden hetzelfde aanraden, is niet bekend. Vrijdag adviseerde de koepelorganisatie Landelijke Kamer van Verenigingen om alle sociëteiten voorlopig te sluiten. De organisatie vroeg haar leden geen „onnodige risico’s te nemen en het zekere voor het onzekere te nemen”.

Dodental Noorwegen en Denemarken loopt op, Noorse grenzen gesloten

Vanaf maandag zijn alle Noorse vliegvelden en havens gesloten. Ook zal aan de grens gecontroleerd worden. Dit heeft premier Erna Solberg zaterdag bekendgemaakt. Met deze stap hoopt Noorwegen de uitbraak van het coronavirus tegen te kunnen gaan. Noren in het buitenland mogen wel huiswaarts keren.

De grens met Zweden blijft voorlopig open, zei Solberg. Eerder op zaterdag werd bekend dat een tweede persoon in Noorwegen is gestorven aan Covid-19. Ook in het nabijgelegen Denemarken is inmiddels een dode gevallen. Zaterdag stierf een 81-jarig vrouw in Kopenhagen. De Deense grenzen zijn sinds zaterdag gesloten voor buitenlanders.

De Deense grens met Duitsland. Foto Martin Ziemer/EPA

Dodental Italië en Spanje loopt verder op

Het aantal geregistreerde besmettingen in Italië is zaterdag met 20 procent toegenomen ten opzichte van vrijdag. Momenteel zijn 21.000 mensen in het land positief getest. Ook het aantal patiënten dat is opgenomen op de intensive care is gestegen: van 1.328 naar 1.518. Dat meldt persbureau AP. Het aantal dodelijke slachtoffers is met 174 toegenomen, naar een totaal van 1.441. Bijna tweeduizend patiënten zijn inmiddels genezen verklaard.

Ook in Spanje is het dodental zaterdag gestegen, van 120 naar 193. Het land telde zaterdag 6.250 geregistreerde besmettingen met het virus. De regering heeft alle Spanjaarden opgeroepen thuis te blijven en alleen voor voedsel, medicijnen, zorg, werk of noodgevallen de deur uit te gaan.

Federatie Medisch specialisten: ga niet naar feestjes en sluit scholen

De Federatie van Medisch Specialisten roept Nederlanders op niet meer naar feestjes te gaan en zich te onthouden van sociale contacten. De specialisten stellen ook vraagtekens bij het kabinetsbesluit om de scholen open te houden. „Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel”, aldus voorzitter Peter Paul van Benthem.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Oproep medisch specialisten: sluit scholen
Twitter avatar de_specialisten Federatie Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten. Dat is de dringende oproep van de Federatie Medisch Specialisten aan alle Nederlanders. https://t.co/3GK8ev3s2T

Verenigde Staten breiden inreisverbod uit naar Verenigd Koninkrijk en Ierland

De Verenigde Staten breiden het inreisverbod voor Europa verder uit naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zaterdag bekendgemaakt. Het verbod gaat vanaf maandagnacht in. Aanleiding is het stijgend aantal besmettingen in die landen. Ook zei Pence dat Amerikanen ouderen in verzorgingstehuizen niet meer mogen bezoeken om hen te beschermen tegen een mogelijke besmetting met Covid-10.

President Donald Trump zei verder vrijdagavond te zijn getest op het coronavirus maar nog niet te weten wanneer de resultaten binnenkomen. Zijn temperatuur was „volledig normaal", zei hij. Trump bracht vorig weekend door in zijn buitenhuis Mar-a-Lago waar zeker drie mensen aanwezig waren die later besmet bleken met het virus, onder wie een communicatiemedewerker van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro. Het Witte Huis controleert de temperatuur van iedereen die in contact komt met Trump of vicepresident Mike Pence.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump SOCIAL DISTANCING!

Ondertussen is het dodental van het coronavirus in de VS zaterdag opgelopen naar vijftig. Trump heeft vrijdag de uitbraak tot nationale noodsituatie uitgeroepen en 50 miljard dollar uitgetrokken voor de strijd tegen het virus.

Maastricht UMC+ gaat patiënten screenen in tent

Vanaf maandag worden alle patiënten van wie vermoedt wordt dat zij besmet zijn met het coronavirus bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum gescreend in een tent op de parkeerplaats van het ziekenhuis. Met een mobiele CT-scanner die op een trailer van een vrachtwagen voor de deuren van de Spoedeisende Hulp is gereden, worden patiënten met verdachte luchtwegklachten gescreend om te zien of er sprake is van een virale luchtweginfectie.

De tent met de extra CT-scanner is een voorzorgsmaatregel voor het geval „dat het de kant op gaat van Noord-Brabant of Italië”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis zaterdag desgevraagd. „Op deze manier kunnen we de toestroom van grote aantallen patiënten beter aan.”

Limburg heeft, op Noord-Brabant na, de meeste besmettingen per 100.000 inwoners. Zaterdag nam het aantal geregistreerde besmettingen met 37 toe tot 104.

'Lockdown parties' op laatste avond dat Belgische kroegen open waren

Vrijdagavond, de laatste avond dat cafés in België de deuren nog mochten openen, hebben talloze cafés zogenoemde lockdown parties georganiseerd. Cafés en restaurants probeerden Belgen met kortingen en acties over te halen langs te komen voor een laatste dans, drankje of feestje.

Experts reageerden vrijdag geschrokken op de aankondigingen van de feestjes. Epidemioloog Pierre van Damme zei tegen de Belgische krant De Standaard dat de feestjes verdere verspreiding van het coronavirus in de hand konden werken. Hij stelde te begrijpen dat café-eigenaren de financiële klap door de uitbraak proberen te verzachten, maar zei ook dat zowel de eigenaren als bezoekers hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen.

Lees ook: Gewoon naar de kroeg, ondanks corona: ‘Studenten hebben overal schijt aan’

De adviezen en waarschuwingen ten spijt gingen veel lockdown parties vrijdagavond gewoon door. De feestjes zouden om 00.00 uur afgelopen zijn: het moment dat cafés formeel gesloten moesten worden. Volgens De Standaard waren er op verschillende plekken echter feestgangers die door wilden gaan. Dit heeft tot verschillende aanhoudingen geleid en op meerdere plekken werd zelfs traangas en pepperspray ingezet tegen mensen „die het moeilijk hadden met het opgelegde sluitingsuur”. De komende dagen zal de politie controleren of cafés en restaurants daadwerkelijk gesloten blijven. Overtreders riskeren een boete.

Ondertussen heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken alle Belgen opgeroepen het land niet meer te verlaten als dit niet noodzakelijk is. Hiermee hoopt het ministerie de uitbraak in te kunnen perken én te kunnen voorkomen dat Belgen vast komen te zitten in het buitenland. „Het risico om geblokkeerd te raken is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden”, aldus het ministerie.

Het centrum van Antwerpen is zaterdag vrijwel verlaten. Foto Virginia Mayo/AP

Reizigers kunnen 'Corona-voucher' aanvragen

Reizigers die hun vakantie willen omboeken in verband met de uitbraak van het coronavirus, kunnen vanaf zaterdag een zogeheten Corona-voucher aanvragen bij hun (Nederlandse) reisorganisatie. Hiermee kunnen ze hun reis omzetten in een voucher die ze binnen een jaar kunnen uitgeven aan een andere vakantie. Dat hebben de branchevereniging ANVR en garantiefonds SGR zaterdag bekendgemaakt.

De organisaties willen niet alleen reizigers de mogelijkheid bieden op een ander moment op vakantie te gaan, ook moet de actie reisorganisaties helpen „in deze bizarre situatie” hun bedrijf gezond te houden. Epidemieën en pandemieën worden normaal gesproken door de SGR expliciet uitgesloten van vergoedingen. De voucher kan worden uitgegeven door bedrijven die zijn aangesloten bij het garantiefonds en kunnen worden ingewisseld bij alle ANVR-reisondernemingen.

Bubbels en mondkapjes in Lissabon. Foto Mario Cruz/EPA

Jordanië, Egypte en Marokko nemen vergaande maatregelen

Jordanië heeft de grenzen gesloten vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Alle binnenkomende en vertrekkende vluchten zijn geannuleerd en aan de grenzen wordt streng gecontroleerd. Dat heeft premier Omar Razzaz zaterdag bekendgemaakt. Verder blijven universiteiten, scholen, toeristische locaties, sportcentra en bioscopen zeker twee weken gesloten.

De maatregelen zijn opvallend omdat in Jordanië nog maar één besmetting met het coronavirus bekend is. In de buurlanden zijn echter honderden mensen besmet. De enige Jordaanse patiënt was korte tijd opgenomen en is vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis. In Syrië is volgens de autoriteiten nog niemand besmet geraakt met het virus. Dat land heeft de parlementaire verkiezingen wel uitgesteld van 13 april naar 20 mei als „preventieve maatregel” tegen de uitbraak.

Ook andere landen in de regio nemen vergaande maatregelen. Egypte heeft zaterdag aangekondigd scholen en universiteiten twee weken te sluiten. Ook heeft president Abdel Fattah al-Sisi 100 miljard Egyptische pond (5,7 miljard euro) vrijgemaakt voor de strijd tegen de uitbraak. In Egypte zijn 93 besmettingen en twee dodelijke gevallen bekend.

Aantal besmettingen Marokko loopt op

Het aantal besmettingen in Marokko is ondertussen opgelopen tot zeventien, meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Vrijdag waren nog negen gevallen bekend. Onder de nieuwe gevallen zijn ook besmettingen die binnen Marokko zijn overgedragen. De andere waren vastgesteld bij mensen die onlangs in Spanje, Italië of Frankrijk waren geweest en het virus daar hadden opgelopen.

Eerder op zaterdag maakte Marokko bekend alle vluchten van en naar België, Nederland, Duitsland en Portugal voorlopig op te schorten. Ook vluchten van en naar China, Spanje, Italië, Frankrijk en Algerije zijn geannuleerd.

Corendon annuleert alle reizen in maart 

Reisorganisatie Corendon annuleert deze maand alle reizen om „verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen". Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt. Het gaat om alle reizen en cruises van zondag tot en met 31 maart.

„Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan", schrijft de reisorganisatie in een verklaring. „Het risico is erg groot dat het openbare leven op de vakantiebestemming stilvalt omdat restaurants, bars, musea en winkelcentra gesloten zijn.” Ook houdt de organisatie er rekening mee dat in Nederland verdere beperkingen oplegd worden aan reizen of het verblijven op drukke plaatsen zoals luchthavens.

Over de reizen na 31 maart neemt Corendon later een besluit. Voor alle reizigers die nu op vakantie zijn, verandert er vooralsnog niets. Klanten wiens vakantie is geannuleerd, houden het bedrag dat ze aan de reisorganisatie hebben betaald als tegoed voor een volgende vakantie.

Dodental coronavirus Verenigd Koninkrijk in 24 uur verdubbeld

Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 24 uur verdubbeld. Tot dusver zijn 21 mensen in het land overleden aan Covid-19, vrijdag stond de teller nog op tien. Dat heeft de National Health Service (NHS) zaterdag bekendgemaakt. Alle tien overledenen zaten in de risicogroep, aldus NHS-topman Chris Witty.

Premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten opgeroepen zeven dagen thuis te blijven als zij koorts hebben of hoesten. Deze groep wordt bovendien aangeraden zeker twee meter bij andere mensen uit de buurt te blijven en bij voorkeur alleen te slapen. Het VK heeft eerder de nationale noodtoestand uitgeroepen en alle grote evenementen vanaf volgende week geannuleerd. Scholen zijn voorlopig wel open.

Volgens de officiële cijfers zijn er nu 1.140 mensen in het VK besmet met het coronavirus. Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de regering, zei vrijdag echter dat er in realiteit waarschijnlijk vijf- tot tienduizend Britten besmet zijn met het virus.

Twee patiënten overleden, 155 nieuwe besmettingen, 959 Nederlanders positief getest op Covid-19

Sinds vrijdag zijn 155 Nederlanders positief getest op Covid-19. Dat heeft het RIVM zaterdag bekendgemaakt. Het totaal aantal Nederlanders waarbij het nieuwe coronavirus vastgesteld werd, komt daarmee op 959 te liggen.

Twee Nederlanders stierven het afgelopen etmaal aan de ziekte. Het ging volgens het RIVM wederom om oudere patiënten „met onderliggend lijden”. Het aantal dodelijke slachtoffers in Nederland komt daarmee op twaalf.

Sinds vrijdag werden minder Nederlanders positief getest op Covid-19, schrijft het RIVM. „Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen.”

Keukenhof opent niet op 21 maart, hoopt op 1 april

De opening van de Keukenhof is uitgesteld tot in ieder geval 1 april. De organisatie van de bloemententoonstelling in Lisse hoopt dat de noodverordeningen die donderdag van kracht werden om het coronavirus te bestrijden niet verlengd zullen worden.

De Keukenhof zou eigenlijk op 21 maart openen, maar omdat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen afgelast moeten worden kan dat niet. Op de Keukenhof komen zeker een miljoen bezoekers af, schrijft de organisatie. „Dat Keukenhof niet open kan is een enorme teleurstelling met grote financiële gevolgen voor alle betrokkenen. De verslagenheid onder de medewerkers en de partners die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt is groot.”

Het voortbestaan van de bloemententoonstelling loopt geen gevaar. „Over de periode na 31 maart volgt nadere informatie. Wij zijn er klaar voor om te openen op 1 april, de dag nadat de noodverordening afloopt.”

Bezoekers van de Keukenhof maakten vorig jaar foto's tussen de tulpen. Foto Robin Utrecht/ANP

Marokko beperkt reizen van en naar Nederland

Marokko houdt vliegtuigen van en naar Nederland aan de grond om het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat meldden de autoriteiten zaterdag. Een van de gevolgen is dat Marokkaanse Nederlanders niet meer in Marokko begraven kunnen worden. Vaak is het wel de wens om in een islamitisch land begraven te worden.

De reisbeperkingen van Marokko gelden ook voor België, Duitsland, Portugal, China, Spanje, Italië, Frankrijk en Algerije. Het is nog niet duidelijk wanneer het vliegverkeer weer wordt hervat. In Marokko zijn acht mensen besmet met het nieuwe coronavirus en is er één dode gemeld.

Wetenschappers Erasmus MC en UU vinden antilichaam tegen Covid-19-virus

Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht hebben een antilichaam gevonden tegen het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Het antilichaam zou uiteindelijk als basis kunnen dienen voor nieuwe opsporingsmethoden en een behandeling. De publicatie van het onderzoek ligt nog ter beoordeling bij het wetenschappelijke tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine zaterdag. Het is wel al gepubliceerd op de website BioRxiv – waar vakgenoten kunnen reageren op het onderzoek.

Antilichamen zijn eiwitmoleculen die aan lichaamsvreemde stoffen kunnen binden, zoals virusdeeltjes. Als het antilichaam aan het virus gebonden is, kan het afweersysteem het virus vernietigen.

Onderzoeksleider Berend-Jan Bosch van de Universiteit Utrecht noemt de vondst tegenover persbureau ANP „een eerste veelbelovende stap”, maar tempert de verwachtingen. „Het is nog veel te vroeg om te speculeren over de eventuele werkzaamheid bij mensen.”

Het antilichaam is nog niet getest op mensen en het duurt nog even voordat daarmee begonnen wordt. Vervolgens kan die testfase nog maanden duren. De wetenschappers proberen op dit moment een samenwerking aan te gaan met een farmaceutisch bedrijf, dat het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn.

Het antilichaam was al jaren geleden ontwikkeld tegen het coronavirus dat SARS veroorzaakte in 2003. In laboratoriumproeven bleek het antilichaam ook te binden aan het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Ruim vijftienhonderd nieuwe besmettingen en zestien nieuwe doden in Spanje

In Spanje loopt het aantal besmettingen met het coronavirus snel op. Zaterdag zijn 1.521 nieuwe besmettingen geconstateerd en zijn zestien doden gevallen door het virus, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

In totaal zijn er nu 5.753 mensen besmet met Covid-19 en 136 doden gevallen. Daarmee is Spanje de nummer vijf van 's werelds zwaarst getroffen landen en de nummer twee in Europa, na Italië. De meeste besmettingen zijn geconstateerd in de regio Madrid. Daar gaat het om bijna drieduizend mensen en zijn 133 doden gevallen.

Een leeg Plaza Mayor in Madrid. Foto Javier Soriano/AFP

De Spaanse regering heeft alle Spanjaarden opgeroepen om thuis te blijven. Alleen voor voedsel, medicijnen, zorg, werk of andere noodgevallen mogen inwoners nog de deur uit. Premier Sánchez zal naar verwachting vanmiddag een pakket met financiële hulp voor de door de pandemie getroffen personen presenteren.

Het land heeft de alarmfase uitgeroepen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het openbare leven is grotendeels stilgelegd. Onderwijsinstellingen zijn gesloten en veel winkels, cafés en restaurants eveneens. Vandaag zijn ook parken en tuinen in de hoofdstad gesloten.

De burgemeester van Sevilla kondigde zaterdag aan dat de jaarlijkse paasprocessies in de stad dit jaar niet doorgaan uit vrees voor het coronavirus.
Duizenden bezoekers komen jaarlijks op het evenement af tijdens de Goede Week (Semana Santa).

Ook in België zijn het afgelopen etmaal 133 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ook is een vierde Belg, een tachtiger, overleden aan Covid-19. Het totale aantal besmettingen ligt op 689.

In een Belgische gevangenis in Dendermonde ontstond zaterdag onrust, omdat een groep gevangen weigerde na de ochtendwandeling weer naar binnen te gaan. De gedetineerden eisen maatregelen tegen het coronavirus.

Distributiecentra supermarkten moeten 'alle zeilen' bijzetten

Distributiecentra van Nederlandse supermarkten draaien op maximale capaciteit om de schappen gevuld te houden. Dat zegt Marc Janssen, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL), zaterdag tegen persbureau ANP.

Na de aankondiging van de extra maatregelen om de uitbraak van Covid-19 in Nederland te bestrijden „is het drukker in de Nederlandse supermarkten”, merkt de brancheorganisatie voor de supermarkten in een persbericht op. „Door de grotere vraag naar houdbare artikelen, zetten de supermarkten alle zeilen bij om de schappen gevuld te houden.”

De brancheorganisatie benadrukt dat er er voldoende voorraden zijn en hamsteren onnodig is. Ook minister-president Mark Rutte (VVD) noemde het massaal inslaan van voorraden vrijdag onnodig en „niet sociaal”.

Het CBL verwacht dat de piekdrukte de komende dagen afneemt en de supermarkten snel weer hun „normale schapvoorraden” zullen hebben. Dit weekend rijden honderden extra vrachtwagens naar de circa 4.000 supermarkten om ze van producten te voorzien, zegt Janssen tegen ANP.

Het distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Beeld ter illustratie. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Bijna honderd nieuwe doden door Covid-19 in Iran

In Iran zijn binnen 24 uur bijna honderd mensen overleden aan Covid-19. Het dodental is zaterdag gestegen naar 611, ten opzichte van 514 een dag eerder. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie volgens persbureau Reuters.

Iran is na China en Italië het hardst getroffen door de coronacrisis. In totaal zijn er op dit moment 12.729 besmettingen geconstateerd, bijna 1.400 meer dan een dag eerder. Het leger is sinds vrijdag ingezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Revolutionaire Garde moet ervoor te zorgen dat mensen thuis blijven.

Lees ook: Angst in Iran slaat toe na snelle stijging dodental

Eerste Covid-19-besmettingen in Rwanda en Namibië

Rwanda en Namibië melden zaterdag de eerste besmettingen in hun land. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee komt het totale aantal Afrikaanse landen waar besmettingen zijn geconstateerd op negentien.

In Rwanda gaat het om iemand uit India, die aanvankelijk geen symptomen vertoonde maar zich vrijdag toch bij de gezondheidsdiensten meldde. In Namibië gaat het om een Spaans stel dat woensdag aankwam in het land.

Ondertussen is het aantal besmettingen in Indonesië met 27 opgelopen naar 96, meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Er zijn in totaal vijf mensen gestorven aan de ziekte.

Ook in de Filippijnen is het aantal besmettingen zaterdag met 34 opgelopen naar 98 mensen. Het dodental is toegenomen met drie personen naar acht. Ondertussen heeft de Filippijnse president Duterte de noodtoestand uitgeroepen en de hoofdstad Manila grotendeels op slot gedaan. In de hoofdstad geldt vanaf morgen een avondklok en zijn niet-noodzakelijke winkels een maand lang gesloten. Apotheken, supermarkten en banken blijven nog wel open.

Italië zingt en danst vanaf balkons

In heel Italië, dat sinds enkele dagen bijna geheel op slot zit, houden mensen die in quarantaine zitten de moed erin door samen liederen te zingen en muziek te maken. Sociale media staan vol met video's uit tal van Italiaanse steden, waar mensen op hun balkon zijn gaan zingen. Hele straten, flatgebouwen of soms zelfs wijken doen mee. Volgens twitteraars helpt de muziek tegen „angst en isolatie”.

Bewoners van een straat in Rome maken muziek met pannen en deksels en zingen 'Affacciati alla Finestra, Roma Mia!' om de verstilde straten nieuw leven in te blazen. Foto Andreas Solaro/AFP

Sommige Italianen zingen het volkslied, anderen 'Bella Ciao', een strijdlied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië populair werd onder de partizanen die zich verzetten tegen het fascisme. In Siena, waar vrijdag het eerste filmpje vandaan kwam, wordt 'Canto della Verbena' gezongen, een populair lied over de stad in Toscane.

In Florence laat een operazanger zijn stem vanaf zijn balkon galmen over de wijk. In Rome zingt bijna een hele flat 'Volare' van Domenico Modugno. En ook in Napels wordt er hard meegezongen en in Turijn wordt de 'Macarena' gedanst. Sommigen Italianen spelen trompet, terwijl anderen drummen, trommelen, viool spelen of een dj-set te voorschijn halen op hun balkon.

Twitter avatar RadioSavana RadioSavana Da Nord a Sud (Isole comprese) è plebiscito per l'Italia! 🇮🇹 #RadioSavana #CoronaVirus https://t.co/mjUk32R8R9

Luxemburg meldt eerste coronadode

In Luxemburg overleed vrijdag de eerste patiënt aan Covid-19. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het gaat volgens lokale media om een 94-jarige man. Het land kent 38 besmettingen van het nieuwe coronavirus.

Net als veel andere landen neemt Luxemburg maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Inwoners wordt aangeraden het spitsuur te vermijden en zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Nieuw-Zeeland en Saoedi-Arabië grotendeels op slot

Nieuw-Zeeland en Saoedi-Arabië sluiten de grenzen. Iedereen die Nieuw-Zeeland in wil, moet vanaf zaterdag veertien dagen in quarantaine. Dat heeft premier Jacinda Ardern bekendgemaakt.

Ook cruiseschepen mogen in Nieuw-Zeeland niet meer aanmeren. De maatregel geldt tot 30 juni. Ardern zei dat de „vergaande en ongekende maatregelen” nodig zijn om deze pandemie te beteugelen. In Nieuw-Zeeland zijn zes mensen besmet met het coronavirus. Er zijn nog geen doden gemeld.

Saoedi-Arabië legt vanaf zondag al het vliegverkeer van en naar het buitenland stil, melden internationale persbureaus. In Saoedi-Arabië zijn 86 besmettingen bevestigd en is ook nog geen dode gevallen.

Meer genezingen dan nieuwe diagnoses in Zuid-Korea

Voor de tweede dag op rij is in Zuid-Korea het aantal herstelde patiënten groter dan het aantal nieuwe Covid-19-diagnoses. Dat meldt persbureau Reuters zaterdag.

Volgens het Zuid-Koreanse Center for Disease Control and Prevention (KCDC) werd in het afgelopen etmaal bij 107 Koreanen het nieuwe coronavirus vastgesteld. 204 Covid-19-patiënten werden juist weer uit ziekenhuizen ontslagen.

Na China is Zuid-Korea het tweede Aziatische land waar de meeste besmettingen met Covid-19 vastgesteld werden. Ruim 261.000 Zuid-Koreanen zijn inmiddels getest op het nieuwe coronavirus. Bij 8.086 van hen werd het virus geconstateerd. 72 Zuid-Koreanen stierven tot nu toe aan de ziekte, waarvan vijf in het afgelopen etmaal.

WHO herintroduceert 'the dab' met voetballer Pogba tegen verspreiding corona

'Dabbing' is al lang uit, niemand gebruikt het armgebaar meer, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herintroduceert het internetfenomeen nu om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op Twitter deelt de WHO een foto van de Franse voetbalster Paul Pogba die zijn hoofd in zijn elleboog legt, terwijl hij zijn andere arm strekt.

Enkele jaren geleden was dabbing nog erg populair onder jongeren. Het gebaar begon zijn opmars op YouTube en sociale media en werd vrij snel mainstream. Zelfs Hillary Clinton leerde tijdens haar presidentscampagne in 2016 'the dab' en koning Willem-Alexander deed 'the dab' datzelfde jaar in Oldenzaal. Het gebaar werd vrij snel daarna doodverklaard. Een van de manieren om Covid-19 tegen te gaan, is niezen en hoesten in je elleboog, dus adviseert de WHO 'the dab'.

A proper #dab (covering your mouth and nose with the bend of your elbow) when you cough and sneeze is a good practice to protect yourself and others from #COVID19.

Thank you for your support, @paulpogba. #coronavirus pic.twitter.com/dEYxvX540M

— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 13, 2020

Apple sluit winkels buiten China

Apple sluit alle winkels buiten China tot en met 27 maart vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het bedrijf zaterdag. Apple winkels in China waren al gesloten, maar gaan vanaf vandaag weer open.

Foto Jason Lee/Reuters

„In al onze kantoren gaan we over naar flexibele werkregelingen wereldwijd buiten China”, voegde aldus bestuursvoorzitter Tim Cook. „Dat betekent dat teamleden op afstand moeten werken als hun werk dat toelaat.”

In China, waar het coronavirus zijn oorsprong heeft, loopt het aantal nieuwe gevallen de afgelopen dagen terug. Het land lijkt grip te krijgen op het virus. Zaterdag kwamen er elf nieuwe geregistreerde besmettingen bij. Op het hoogtepunt werd bij zo'n drieduizend mensen per dag Covid-19 vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde vrijdag dat Europa het nieuwe epicentrum is van de ziekte.

Werknemers van Apple die getroffen worden door de maatregel van het bedrijf krijgen gewoon doorbetaald. Online kan nog wel geshopt worden bij de elektronicagigant.

Alle ABC-eilanden weren Europese vluchten

Ook Bonaire weert voorlopig vluchten vanuit Europa om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Dat meldt persbureau ANP zaterdag. Cruiseschepen mogen dertig dagen lang niet aanmeren. Bonaire is het enige ABC-eiland waar het nieuwe coronavirus nog niet geconstateerd is.

Op Aruba is het nieuwe coronavirus bij twee bewoners vastgesteld. Het gaat om een Amerikaan die op het eiland werkt en een Arubaan die op vakantie was in de Verenigde Staten. Beiden zijn in quarantaine en aan de beterende hand. Toelating van reizigers uit Europa en andere besmettingshaarden wordt vanaf zondag tot in ieder geval 31 maart beperkt. Scholen zijn vanaf aanstaande maandag gesloten.

Vrijdag maakte de regering van Curaçao bekend voorlopig het luchtruim voor Europese vluchten te sluiten. KLM blijft vooralsnog vliegen op het eiland, zodat inwoners van het eiland nog terug kunnen komen. Op Curaçao is één Covid-19-besmetting bekend.

Huis van Afgevaardigden stemt in met wet voor betaald ziekteverlof en gratis coronatesten

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag (lokale tijd) een wetsvoorstel aangenomen waarmee miljarden worden vrijgemaakt voor gratis coronatests en betaald ziekteverlof voor mensen die besmet zijn met het virus. De maatregel komt een dag nadat president Trump de noodtoestand had uitgeroepen en 50 miljard dollar vrijmaakte om het coronavirus te bestrijden.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Democraat Nancy Pelosi. Foto Alex Wong/AFP

Het wetsvoorstel dat met een ruime meerderheid werd aangenomen in het door democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden moet voorzien in betaald verlof van twee weken voor Amerikanen die door Covid-19 zijn getroffen. Bedrijven krijgen een belastingverlaging om de kosten te dekken. Trump heeft zijn steun uitgesproken voor het wetsvoorstel, wat betekent dat de kans groot is dat de door Republikeinen gedomineerde Senaat het voorstel zal aannemen.

Werknemers moeten ook tot drie maanden onbetaald verlof kunnen opnemen als ze in quarantaine worden geplaatst of voor zieke familieleden moeten zorgen. Verder versterkt het voorstel de steun aan werklozen en het programma voor voedselhulp waar 34 miljoen Amerikanen afhankelijk van zijn. Het wetsvoorstel komt bovenop het noodpakket dat Trump vrijdag aankondigde.

Ook Jimmy Kimmel, Trevor Noah en Ellen DeGeneres stoppen voorlopig

Veel grote Amerikaanse talkshows worden vanwege het coronavirus voorlopig niet uitgezonden. Na Jimmy Fallon en Seth Meyers kondigden ook Jimmy Kimmel, Trevor Noah en Ellen DeGeneres aan hun shows te annuleren. Ze hopen allen hun programma na 30 maart weer te kunnen voortzetten.

Volgens Comedy Central, dat The Daily Show with Trevor Noah uitzendt, staat de veiligheid van het productieteam en de gasten voorop.

Ellen DeGeneres kondigde eerst aan haar programma zonder publiek te gaan uitzenden, maar kwam daar enkele uren later op terug met de aankondiging haar show tot 30 maart helemaal te schrappen.

Hey there. Me again. So, after some more thought, we have decided to suspend production completely until March 30th. We just want to take every precaution to ensure that we do our part to keep everyone healthy. I love you guys, and can’t wait to come back. I’m already bored.

— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) March 13, 2020

Stijging nieuwe gevallen China opnieuw zeer beperkt

China lijkt het coronavirus echt onder controle te hebben. De Chinese gezondheidscommissie rapporteerde elf nieuwe gevallen van Covid-19 en dertien doden. Vier van de nieuwe gevallen waren in de stad Wuhan, waar het virus zijn oorsprong vond.

Op vrijdag meldde China acht doden, dat was het laagste aantal sinds het land op 25 januari begon met het geven van een dagelijkse stand van zaken. Sinds het begin van de uitbraak zijn er 80.824 besmettingen bevestigd in China en daarvan zijn 65.541 mensen hersteld.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelde vrijdag bij monde van direceteur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus al dat Europa inmiddels het epicentrum van het nieuwe coronavirus is geworden.

Coronavirus rukt ook op in Latijns-Amerika

Het coronavirus breidt zich ook in Latijns-Amerika uit. In Guatemala, Paraguay, Venezuela, Uruguay en Suriname zijn vrijdag de eerste ziektegevallen vastgesteld.

Verschillende landen hebben hun luchtruim gesloten voor vluchten vanuit Europa. Elders moeten reigers uit Europa na aankomst eerst twee weken verplicht in quarantaine. In heel Latijns-Amerika zijn tot nu toe vijf mensen overleden aan het virus.

In veel landen zijn grote evenementen en festivals afgelast. In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn de komende twee weken ook alle scholen, theaters, stadions en concerthallen gesloten.

In Argentinië gaat de voetbalcompetitie vooralsnog wel gewoon door, maar wordt er zonder publiek gespeeld. Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Mexico gaat mogelijk maatregelen nemen aan de noordgrens met de Verenigde Staten. Er zijn daar met 16 bevestigde besmettingen nog relatief weinig gevallen.

Catalonië sluit zich af van de rest van Spanje

De 7,4 miljoen inwoners tellende Spaanse regio Catalonië gaat volledig in quarantaine. Er kunnen geen treinen, vliegtuigen en boten vanuit de rest van Spanje en het buitenland naar Catalonië komen, heeft regioleider Quim Torra bekendgemaakt.

Hij heeft de Spaanse regering om hulp gevraagd bij het toepassen van de preventieve maatregel, die verdere verspreiding van het coronavirus moet tegengaan. In Catalonië zijn 58 besmettingen vastgesteld en drie mensen overleden. Eerder werden 70.000 mensen in de regio in quarantaine geplaatst.

Catalonië strijdt al tijden voor onafhankelijkheid van Spanje; meerdere Catalaanse leiders zijn daarvoor veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Vrijdagmiddag kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez een twee weken durende alarmfase af voor het hele land. Vooral rond de hoofdstad Madrid is het openbare leven vrijwel volledig stil komen te liggen, constateert correspondent Koen Greven.

Vrijdagavond in Madrid. #COVID19 pic.twitter.com/R6HTYaNOE0

— Koen Greven (@KoenGreven) March 13, 2020

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rond Covid-19 in binnen- en buitenland bij.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelde vrijdag dat Europa het epicentrum is geworden van het coronavirus.

In Nederland werd duidelijk gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Veel mensen werkten vrijdag thuis, ook is ondanks dat de scholen open waren twintig tot dertig procent van de leerlingen thuisgebleven en vonden er geen evenementen en bijeenkomsten plaats waar meer dan honderd mensen op af zouden zijn gekomen. In Noord-Brabant, Flevoland en Twente zijn dergelijke activiteiten via een noodverordening strafbaar gesteld.

Een korte samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen op vrijdag op een rij:

  • Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Nederland liep vrijdag op tot 804. Er zijn nu tien mensen overleden.
  • Amerikaanse beurzen herstelden deels na een historische slechte week. President Trump kondigde noodhulp tot 50 miljard dollar aan. In Nederland sloot de AEX na eerder op de dag nog op forse winst te hebben gestaan met een miniem plusje.
  • KLM kondigde drastische stappen aan om het virus het hoofd te bieden. De luchtvaartmaatschappij wil werktijdverkorting aanvragen voor al het personeel en 1.500 tot 2.000 voltijdbanen schrappen.
  • Denemarken en Polen en later ook Oekraïne, Cyprus en Kosovo kondigden aan hun grenzen te sluiten voor buitenlanders. Goederen worden nog wel toegelaten.
  • Premier Rutte riep op te stoppen met hamsteren. Het is volgens hem niet nodig en bovendien "een beetje vervelend" en "niet sociaal" voor mensen die overdag werken en 's avonds lege schappen treffen.
Lees hier de andere ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus van vrijdag 13 maart terug: Amerikaanse beurzen herstellen deels na slechte beursweek