Brieven

Claimadvocaten zouden Groningen geholpen hebben

foto kees van de veen

Woensdag bezocht premier Rutte Appingedam, waar de wijk Opwierde-Zuid – ik woon op een steenworp afstand – deels wordt gesloopt wegens aardbevingsschade, terwijl de gefrustreerde bewoners in wisselwoningen verspreid over de stad wonen. „Het gaat allemaal te traag”, zei Rutte (‘We zijn in een hel terechtgekomen’, 11/3). De werkelijkheid rond de bevingsschade is dat degenen met de duurste huizen (van meer dan een miljoen euro) snel zijn uitgekocht. Daarmee is de gevaarlijkste ‘oppositie’ juridisch ongevaarlijk gemaakt. De gewone bevolking kent de rechtstoegang slecht en wordt door de overheid aan het lijntje gehouden. Zij krijgt te maken met medewerkers die het niet uitmaakt dat het verkrijgen van een regeling járen duurt of dat er helemaal niks van terechtkomt. Ik ken enkele mensen die hier dag en nacht mee bezig zijn. Zij worden opgezadeld met een administratie die die van een kleine onderneming overtreft. Op de lange baan schuiven is de tactiek. Mijn mening is dat de modale slachtoffers zich, collectief, het beste tot de Amerikaanse claimadvocaatuur hadden kunnen richten. Die zou hun belangen groots hebben verdedigd. Vanzelfsprekend deels ten eigen bate, maar de bevolking zou eerder schadeloos zijn gesteld en wellicht smartengeld hebben ontvangen.