Weinstein krijgt 23 jaar cel voor seksueel misbruik

#metoo Weinstein werd eerder schuldig bevonden aan verkrachting en aanranding. Hij kon daarvoor tussen de 5 en 29 jaar cel krijgen.

Een jury bevond Weinstein (67) vorige maand schuldig aan de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013.
Een jury bevond Weinstein (67) vorige maand schuldig aan de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013. Foto Jane Rosenberg/Reuters

Voormalig filmproducent Harvey Weinstein moet 23 jaar de gevangenis in voor verkrachting en aanranding. Een rechter in New York legde hem die straf woensdag op. De advocaten van Weinstein, die door meer dan honderd vrouwen van misbruik is beschuldigd, hebben eerder al aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Een jury bevond Weinstein (67) vorige maand schuldig aan de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013. Volgens de juryleden staat daarnaast vast dat hij in 2006 bij een ontmoeting in zijn New Yorkse appartement productie-assisente Mimi Haleyi heeft gedwongen tot orale seks. Voor die misdrijven kon Weinstein tussen de 5 en 29 jaar cel krijgen.

In de rechtbank namen beide vrouwen woensdag nog eenmaal het woord. „Verkrachting gaat verder dan alleen het moment van penetratie. Het duurt voor altijd”, zei Mann. Haleyi zei dat Weinsteins misbruik haar „diep heeft beschadigd, misschien voor altijd”.

De producent zelf zei dat de rechtszaak hem in de war had gebracht. Mannen „worden beschuldigd van dingen die niemand van ons begrijpt”, aldus Weinstein, die vanwege gezondheidsproblemen in een rolstoel zat. „Ik voel me rot voor alle mannen die dit gevecht ook moeten doormaken.”

Weinstein heeft altijd volgehouden dat al zijn seksuele contacten met actrices, medewerksters en andere vrouwen met wederzijdse instemming plaatsvonden. Woensdag herhaalde hij dat. Met Haleyi en Mann dacht hij „een serieuze vriendschap” te hebben. „Ik heb een prachtige tijd met ze beleefd.”

Zijn advocaten vroegen de rechter eerder deze week rekening te houden met de leeftijd en gezondheid van Weinstein, die tijdens het proces met een looprek in de rechtszaal verscheen en daarnaast een verzwakte indruk maakte. De verdediging verzocht de rechter daarom vijf jaar cel op te leggen, de lichtst mogelijke straf.

Serieverkrachter

De aanklagers wilden juist dat Weinstein een straf zou krijgen die past bij „een leven vol misbruik van anderen”. Tientallen vrouwen beschuldigden de Hollywoodmagnaat eind 2017 in The New York Times en The New Yorker van ongepast gedrag, aanranding en verkrachting. Weinstein zou decennialang misbruik gemaakt hebben van zijn macht om veelal jonge, kwetsbare vrouwen te misbruiken.

Van de zwaarste aanklachten, die hem levenslang konden opleveren, werd Weinstein vrijgesproken. Die aanklachten stelden dat Weinstein een serieverkrachter is. Om aan te tonen dat hij zich schuldig had gemaakt aan dit zogenoemde predatory sexual assault, voerden de aanklagers verklaringen op van meerdere vrouwen die ook zeiden misbruikt te zijn door Weinstein.

Die konden de jury echter niet overtuigen. De beschuldigingen van de vrouwen waren niet aan de aanklacht toegevoegd, aangezien ze verjaard waren.