Recensie

Recensie Muziek

Verleidelijke disco en murmelende zang

Caribou uit Canada verwerkt veel samples van zangeressen in zijn muziek, en dat geeft een ‘ouderwets’ maar sfeervol effect.

De Canadees Dan Snaith, alias Caribou, werkte vijf jaar aan de opvolger van zijn populaire dance-album Our Love (2015). Suddenly is een bonte verzameling waarin electronica wordt ingezet voor allerlei genres. Er is een singer-songwriterachtig liedje, er is verleidelijke disco, en er zijn beschouwelijke tracks.

Op Suddenly heeft Snaiths zang zich naar de voorgrond gedrongen. Hij heeft geen gearticuleerde stem, maar klinkt op een murmelende manier hypnotiserend. Opvallend is de rol van samples, zoals in ‘Home’, met fragment uit het gelijknamige soulnummer van Gloria Barnes, uit 1971. Er zijn regelmatig loops en samples van onbekende vrouwenstemmen te horen – dat geeft een ‘ouderwets’ maar sfeervol effect. Van introspectie en melancholie tot dwingende dance, Caribou loodst je langs alle stemmingen van de dag.

Live: 29/4, TivoliVredenburg, Utrecht.