Verenigde Staten

Ruim zeshonderd arrestaties bij een grote actie tegen Mexicaans drugskartel

Op verschillende plekken in de Verenigde Staten zijn ruim zeshonderd verdachten gearresteerd die in verband worden gebracht met activiteiten van een Mexicaans drugskartel. Zij werden opgepakt bij een gezamenlijke operatie van de Amerikaanse justitie en drugsbestrijdingsorganisatie DEA, zo maakten beide organisaties woensdag bekend. Bij de arrestatiegolf zijn „aanzienlijke hoeveelheden geld en drugs” in beslag genomen. De actie is het resultaat van zes maanden onderzoek, dat is omgedoopt tot ‘Project Python’. Dit onderzoek richt zich specifiek op het Jalisco-kartel (Cártel de Jalisco Nueva Generación). Dat kartel is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie onder meer actief in grote Amerikaanse steden zoals Los Angeles, New York, Chicago, Houston en Atlanta. Het Jalisco-kartel is de laatste jaren uitgegroeid tot een machtige en uiterst gewelddadige organisatie, die ook aanslagen op de politie niet schuwt. De leider is Nemesio Oseguera Cervantes, ook wel bekend als ‘El Mencho’. Hij wordt al langere tijd gezocht door de Amerikanen, die daarbij in 2018 het tipgeld voor informatie die leidt tot zijn arrestatie verhoogden tot 10 miljoen dollar. Onlangs werd zijn zoon voor drugshandel opgepakt in Mexico en uitgeleverd aan de VS. (NRC)