Drie doden door raketaanval op Amerikaanse basis in Irak

Irak De Britse premier Boris Johnson spreekt van een „afschuwelijke aanval”. In het geval van Iraanse betrokkenheid kunnen de spanningen in de regio opnieuw oplopen.
Amerikaanse militairen op patrouille in Irak (archieffoto ter illustratie).
Amerikaanse militairen op patrouille in Irak (archieffoto ter illustratie). Foto Akeel Austin / EPA

Een raketaanval op een legerbasis ten noorden van Bagdad heeft aan twee Amerikanen en een Brit het leven gekost, melden bronnen aan verschillende persbureau’s. Het Amerikaanse leger heeft bevestigd dat er drie doden vielen, maar noemt niet de nationaliteiten van de slachtoffers. Door de aanval raakten ook twaalf mensen gewond.

Het gaat volgens Reuters om een aanval met achttien kleine raketten op de Taji-basis. Mogelijk werden de projectielen afgevuurd vanuit een truck.

De slachtoffers maken deel uit van een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS. In Irak zijn nog zo’n vijfduizend Amerikaanse militairen gelegerd en ongeveer vierduizend militairen uit andere landen, onder wie bijna vijfhonderd Britten.

Afzender onbekend

Wie achter de raketaanval zit, is nog onduidelijk. Mocht het gaan om door Iran gesteunde milities dan dreigen opnieuw spanningen tussen de VS en Iran. De Britse premier Boris Johnson heeft de aanval veroordeeld en zegt samen met de internationale partners de details van de „afschuwelijke aanval” te onderzoeken.

In januari doodden de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een luchtaanval. Ter vergelding vuurde Iran raketten af op een Amerikaanse basis in Irak, waardoor meer dan honderd militairen hersenletsel opliepen.

Woensdagavond hebben luchtaanvallen in het oosten van Syrië, vlak bij de grens met Irak, ook het leven gekost aan achttien leden van een Iraakse paramilitaire groep. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het gaat om leden van een pro-Iraanse militie.

Eveneens is onbekend wie deze aanval heeft ondernomen, maar Amerikaanse functionarissen zeggen tegen persbureau AP dat in elk geval geen enkel verband is met de raketaanval op de Taji-basis.