Recensie

Recensie Uit eten

Oost-Europese gerechten, simpel maar uitstekend

Uit eten Amsterdam Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.

Foto Aziz Kawak
Foto Aziz Kawak

Twee lezers kwamen de afgelopen tijd met belangwekkende vragen: kun je eigenlijk ook goedkoop eten in Amsterdam, en: hoe zit het met de toegankelijkheid voor rolstoelers? Om met dat laatste te beginnen: als een zaak níét rolstoeltoegankelijk is zullen we het voortaan ergens in het stuk vermelden. En betaalbare restaurants? Het is even zoeken, maar ze bestaan.

Restaurant Sunny Side aan de IJburglaan is zo’n betaalbaar restaurant en verder alles wat je niet verwacht. Van buiten ziet het eruit als een afhaalzaak en dat is het ook, je kunt er wel koffie en taart eten. Als je de trap naar de bovenverdieping neemt (geen lift) kom je terecht tussen de geel gesausde muren, hoor je overal Russisch spreken en zie je op de kaart veel Oost-Europese gerechten. Sunny Side wordt namelijk gerund door een vrouw uit Kazachstan, een man uit Litouwen en de vrouw die ons bedient komt uit Rusland. Om ons heen heft men om de haverklap een glas met sterk spul, uit de speakers klinkt Oost-Europese muziek – het lijkt of alle inzendingen van het Songfestival voorbij komen – en het is er machtig gezellig.

Wij willen ook wel eens Oost-Europees eten, tot nu toe lukte dat vooral in Berlijn of verder weg, dus we zijn razend nieuwsgierig. We bestellen een glas chardonnay uit Azerbeidzjan (5,50), daar wordt al zo’n achtduizend jaar wijn verbouwd, en bestuderen het menu, dat overigens eclectisch is. Naast gerechten uit Litouwen en Rusland zien we Marokkaanse, Mexicaanse en Amerikaanse gerechten, men is hier niet eenkennig. Voorgerechten kosten tussen de 6 en 9 euro, salades 8 euro, pasteitjes 4 euro en een hoofdgerecht kost 14,50. Maar omdat wij veel willen proeven, kiezen we het menu dat keuze uit al deze onderdelen van de kaart geeft plus een dessert (29,-).

Al snel staat er voor de één salade Lima Kiss met komkommer, tomaatjes, groene sla, avocado en gerookte kip op tafel; een prima, eenvoudige salade met verse ingrediënten, mooi fijn gesneden en lekker zuur van de citroen. De ander heeft Snowy Borovetz, eigenlijk een klassieke herderssalade met naast tomaatjes, komkommer, peper, peterselie en olijfolie smeuïge, witte, verse kaas – simpel maar uitstekend.

Dan gaan we aan de soep, op een plank met een pasteitje ernaast: de klassiek Slavische borsch (Kiev Calling) van runderbouillon, biet en groenten, een mooie balans van zuur en hartig, vergezeld door een pasteitje met wilde paddenstoelen. Dat pasteitje heet kibinai, het is een halvemaanvormig deeggerecht uit Litouwen, het wordt gevuld met vlees of groenten en met ei bestreken gaat het de oven in. Het is vrij droog en knetterhartig door de paddenstoelen, dus de bijgeleverde zure room is een welkome dip. De andere soep is Trakai Weekend – Trakai is een Litouwse stad en heeft blijkbaar een stevige soep met paddenstoelen, aardappel en fijngesneden groenten als typisch gerecht, deze is vol en hartig. Hier komt een uitstekend pasteitje met lamsvlees en zure room bij, het is allemaal bescheiden geportioneerd en da’s maar goed ook.

De hoofdgerechten moeten nog komen: koolrolletjes en Boston Chowder. Het koolrolletje is misschien wel hét ultieme Oost-Europese gerecht: dunne koolbladeren, gevuld met gehakt en rijst, een beetje pittig en voorzien van een rode tomatenreductie, lekker! Boston Chowder komt natuurlijk uit Noord-Amerika, maar deze doet meer denken aan Russische vissoep, namelijk met dikke room en steranijs en daarin zalm, garnalen, mosselen en witvis.

Inmiddels zit er een stevige syrah in het glas (5,50) en bereiden we ons mentaal en fysiek – het tempo is hoog, het eten best zwaar – voor op de desserts: honingcake en cottage cheese roll, beide uit Litouwen. De honingcake, een traditioneel feestgerecht, is aan de droge kant en van die honing proeven we maar weinig, maar de roll doet aan moscovisch gebak denken, luchtige cake met room en poedersuiker, superzoet en ouderwets aantrekkelijk. Bij Sunny Side wordt eenvoudig, goed en met liefde gekookt, de mensen zijn aardig en alle nationaliteiten komen samen, wat wil een mens nog meer?

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.