Minderjarigen

Meer wapenincidenten in Amsterdam en Rotterdam

Het aantal jongeren dat betrokken is bij geweldsincidenten in Amsterdam waarbij wapens een rol speelden, is de laatste jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie Amsterdam. In 2017 waren nog 208 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar betrokken bij een wapenincident, vorig jaar ging het om 320 gevallen. Het totaal aantal wapenincidenten steeg in de hoofdstad in dezelfde periode met 10 procent. Uit cijfers van de politie Rotterdam, opgevraagd door de NOS, blijkt dat het aantal steekincidenten met minderjarige verdachten in die stad vorig jaar bijna verdubbelde. In 2019 waren er 36 steekincidenten onder minderjarigen, tegenover 19 een jaar eerder. Tot incidenten met wapens rekent de politie wapenbezit, steekincidenten, overvallen, berovingen, bedreigingen en moorden. (NRC)