Recensie

Recensie Muziek

Magische ontmoeting van cello en viool

Violist Daniel Rowland en celliste Maja Bogdanovic brengen eerbetoon aan noordelijke en zuidelijke componisten

Het komt niet zo vaak voor dat viool en cello elkaar ten dans vragen, meestal geven beide de voorkeur aan de piano. Maar als ze het wel doen, kan dat tot magische muziek leiden. De in aarde gewortelde cello en de zwevende viool verkennen dan elkaars werelden of ontmoeten elkaar halverwege. Dat gevoel wekken violist Daniel Rowland en celliste Maja Bogdanovic tot leven op hun nieuwe album Pas de Deux. Ze dansen van het koude noorden naar het warmbloedige zuiden: van de nauwelijks hoorbare waterdruppels door de tienjarige Fin Sibelius naar de tango’s van de Argentijn Piazzolla. Het hart vormt Ravels eerbetoon aan de net gestorven Debussy. Het is omringd door werk van de eigentijdse componisten Penderecki, Vasks, Sollima en Nisinman. Vrijwel allemaal muzikale herinneringen die als spookachtige gestalten door de ruimte dansen, en met veel karakter en kleur, maar ook diepgang vertolkt.