Irak

Amerikaanse en Britse militairen gedood door raketaanval op basis van de VS

Een raketaanval op een legerbasis ten noorden van Bagdad heeft aan twee Amerikanen en een Brit het leven gekost, melden verschillende persbureaus. Het Amerikaanse leger bevestigde dat er drie doden vielen, maar noemde geen nationaliteiten van de slachtoffers.

Het gaat volgens Reuters om een aanval met achttien kleine raketten op de Taji-basis. Mogelijk werden de projectielen afgevuurd vanaf een truck.

De slachtoffers maken deel uit van een door de VS geleide internationale coalitie tegen IS. In Irak zijn nog zo’n vijfduizend Amerikaanse militairen gelegerd en circa vierduizend militairen uit andere landen, onder wie bijna vijfhonderd Britten.

Wie achter de raketaanval zit, is nog onduidelijk. Mocht het gaan om door Iran gesteunde milities, dreigen weer spanningen tussen de VS en Iran. De Britse premier Johnson heeft de aanval veroordeeld en zegt samen met de internationale partners de details van de „afschuwelijke aanval” te onderzoeken.

In januari doodden de Amerikanen de Iraanse topgeneraal SoQassem leimani met een luchtaanval. Ter vergelding vuurde Iran raketten af op een Amerikaanse basis in Irak, waardoor meer dan honderd militairen hersenletsel opliepen. (NRC)