Eric keek vooruit

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Schrijver Eric Oosthoek (71) tuurde najaar 1953 over de Biltse Duinen in Bilthoven.

„Aan het moment zelf heb ik geen enkele herinnering. Het moet een zondagse wandeling zijn geweest met onze honden Pieter en Roy. Bij hen voelde ik me veilig. Ze leerden mij als enig kind lijfsbehoud. De foto werd, zoals altijd, door mijn vader genomen. Ik hield van verkleden. Vader was tweeëntwintig jaar ouder dan mijn moeder. Ze kenden elkaar uit de oorlog. Hij was eerder getrouwd geweest, had al drie zonen, die ik enkel kende als ‘de jongens’.

„Als zoon van de bedenker van de Oosthoek-encyclopedie was mijn vader voorbestemd het bedrijf over te nemen. Hij werd al vroeg het bedrijf uitgegooid. Daarna zwierf hij enkele jaren in Parijs rond. Meer wist ik niet. Het huwelijk met mijn moeder was een jarenlang durend toneelstuk.

„Vanaf mijn dertiende verdween hij langzaam uit ons leven. Hij sliep elders en richtte zich op zijn projecten, zoals het bouwen van een klavichord of het opzetten van een stichting voor ouderen. Op mijn zeventiende koos mijn moeder voor een eigen bestaan. Ik ging studeren aan de toneelschool. Sindsdien werk ik ook graag in projectvorm. Het bouwen van een huis, een boek, een film: zaken die maken dat je niet aan andere dingen hoeft te denken.

„Ik kan niet tegen conflicten. Als die ergens ontstaan, dan loop ik direct weg. Voor mijn omgeving is dat soms lastig. Maar ik verlies mij graag in een andere wereld. Fantasie is een spier die je kunt trainen, hoorde ik ooit. Dat sprak mij aan. Na de regie-opleiding op de toneelschool maakte ik ruim dertig jaar televisiedrama, en ook als schrijver is fictie de kurk waarop mijn leven drijft.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.