Duitse geheime dienst monitort rechterflank Alternative für Deutschland

Duitsland Rechts-extremisme is de grootste bedreiging voor de Duitse democratie, zegt de geheime dienst aldaar. De rechtse flank van AfD zou er mogelijk onderdeel van zijn.
AfD-politici tijdens een debat in het Duitse parlement, eerder deze maand, over de aanslag in Hanau.
AfD-politici tijdens een debat in het Duitse parlement, eerder deze maand, over de aanslag in Hanau. Foto Omer Messinger / EPA

De invloedrijke rechtervleugel van de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) wordt gemonitord door de Duitse geheime dienst. Dat heeft de baas van het Bundesamt für Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang, donderdag bekendgemaakt. De AfD-tak heeft een strengere classificatie gekregen die inhoudt dat de beweging strenger kan worden gevolgd. De geheime dienst wil een beter beeld van extreem-rechts gedachtegoed binnen de partij.

De rechtervleugel van AfD, waarbinnen de omstreden politicus Björn Höcke een van de belangrijkste figuren is, is niet formeel georganiseerd. Wel komen aanhangers geregeld bij elkaar. Daarnaast is de stroming invloedrijk binnen de partij. Höcke is een van de politici die door de dienst als rechts-extremist wordt beschouwd, aldus Haldenwang.

Strengere classificatie

De geheime dienst beschouwt rechts-extremisme en -terrorisme momenteel als de grootste bedreiging voor de Duitse democratie, zei Haldenwang tijdens de persconferentie. Hij waarschuwde dat de stroming recent twaalf dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, met de aanslag in Hanau als nieuwste voorbeeld. Het dodental ligt in de voorbije decennia nog hoger. Er zijn volgens Haldenwang daarnaast nog veel meer mensen bereid geweldsdaden te plegen. Hij kondigde aan in samenwerking met andere diensten zowel binnen als buiten Duitsland extreem-rechts gedachtegoed strenger in de gaten te gaan houden.

Al sinds januari vorig jaar werd onderzoek gedaan naar de rechtse tak binnen de AfD, die in Duitsland ‘Der Flügel’ wordt genoemd. Dat onderzoek heeft geleid tot de strengere classificatie die Haldenwang nu heeft aangekondigd. Het besluit is opzienbarend omdat AfD een partij is met democratisch verkozen politici.