Coronavirus

Kabinet wil garant staan bij mkb-leningen

Middelgrote en kleine bedrijven die in financiële problemen komen door de uitbraak van het coronavirus, krijgen mogelijk opnieuw hulp van de overheid.

Naast de eerder ingevoerde tijdelijke regeling voor werktijdverkorting wil het kabinet dat de overheid garant staat voor de leningen van bedrijven uit het mkb, zo heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) woensdag bekendgemaakt.

De garantieregeling bestond al langer voor het stimuleren van investeringen door kleinere bedrijven. Onlangs mochten ondernemers die last hadden van de nieuwe regels rond PFAS en stikstof al aanspraak maken op overheidsgarantie bij leningen. Nu moeten ook bedrijven die geraakt worden door het coronavirus in aanmerking komen voor deze regeling.

„Dat betekent dat ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld kunnen krijgen om de moeilijke tijd die eraan komt te overbruggen”, zo zei Keijzer ter toelichting tegen persbureau ANP.

Met name bedrijven in de evenementenbranche, horeca, toerisme en detailhandel dreigen volgens haar in de problemen te raken. Het is nog niet bekend wanneer de regeling ingaat. Volgens Keijzer kan dat binnen uiterlijk twee weken lukken.