Covid-19

Rutte wil vluchten uit risicogebieden schrappen, België schrapt alle lessen

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd die in heel Nederland gelden. Sociale contacten moeten worden gemeden, en wie zich ziek voelt, wordt opgeroepen thuis te blijven. Musea blijven gesloten, evenementen en sportwedstrijden worden afgelast. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Lees ook: Vrouw van Canadese premier Trudeau heeft Covid-19

Meer testlocaties, maar aantal testkits is beperkt

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) stelt dat er gezocht wordt naar extra medisch personeel, zoals gepensioneerden, studenten en via het Rode Kruis. Ook wordt er gekeken naar extra ruimte op de intensive cares. Operaties die uitgesteld kunnen worden, kunnen worden opgeschoven. Daarnaast zijn er patiënten die zelf hun behandeling hebben afgezegd.

De Kamer heeft daarnaast zorgen over de testcapaciteit. Brabantse ziekenhuizen testen hun personeel niet meer op het virus, ook niet als die medewerkers symptomen vertonen. Het aantal testkits is beperkt, stelt Bruins, maar het aantal testlaboratoria wordt uitgebreid. Binnenkort kan er op 38 locaties worden getest.

Lees ook: Brabantse ziekenhuizen testen hun personeel niet langer op coronavirus

Geen plannen om Nederlandse horeca te sluiten

Er zijn nu geen plannen om in Nederland de horeca te sluiten. Dat zegt premier Mark Rutte in het Kamerdebat over het coronavirus, in reactie op Belgische maatregelen. Daar worden scholen en de horeca gesloten.

De Kamer blijft bovendien kritisch op het besluit van het kabinet om de scholen niet te sluiten. „Je kunt een brand met water blussen”, stelt Maarten Hijink (SP), „maar je moet wel een heel goed verhaal hebben als alle buurlanden de brand met schuim aan het blussen zijn.” Hij wil een brief van het kabinet met een verklaring waarom het beleid niet strookt met het beleid van andere landen. Rutte wil die brief niet toezeggen. Hij noemt zo’n brief “nice to have”. „Daar hebben we geen tijd voor, we hebben een crisis te managen.”

Lodewijk Asscher wil weten of scholen die in een wijk staan met veel besmettingen, toch niet gesloten moeten worden om te voorkomen dat het virus zich daar nog verder verspreid. Rutte wil gaan kijken of er bij het besluit rekening is gehouden met die scholen.

Economie speelt een bijrol in het debat, maar de Kamer vraagt ook of zzp'ers en mensen met een nulurencontract die door de corona-uitbraak niet kunnen werken, financieel ondersteund kunnen worden. Ook daar gaat Rutte naar kijken.

België sluit horeca en schrapt lessen tot 3 april

Alle lessen op scholen in België worden tot 3 april opgeschort. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad besloten, melden Belgische media donderdagavond. Scholen blijven wel open om in opvang te voorzien voor ouders die dit zelf niet kunnen organiseren. Alle recreatieactiviteiten, zoals sportactiviteiten en culturele evenementen, worden opgeschort, ongeacht de grootte.

Verder blijven restaurants en cafés tijdelijk gesloten. Winkels die „essentiële diensten” leveren blijven wel open, waaronder apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoedsel. Alle andere winkels blijven open gedurende de week, maar sluiten in het weekend. Crèches blijven wel open en het openbaar vervoer blijft rijden.

In het land zijn 399 besmettingen gemeld en drie mensen die aan het coronavirus zijn overleden.

Burgemeester van New York roept noodtoestand uit

De burgemeester van New York Bill de Blasio heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat zal hem meer mogelijkheden bieden om de gezondheidscrisis aan te pakken. Het aantal besmettingen in de stad ligt momenteel op 95.

Wat de maatregelen precies zullen zijn, is nog niet duidelijk. Wel zei de burgemeester dat hij beslissing van de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, steunt dat alle bijeenkomsten van meer dan vijfhonderd mensen voorlopig niet doorgaan. „De laatste 24 uur zijn erg ontnuchterend geweest”, zei De Blasio tijdens een persconferentie. „Gisterochtend voelt als een lange tijd geleden.”

“Medisch geen noodzaak om scholen te sluiten”

Premier Mark Rutte benadrukt dat het medisch niet nodig is om scholen te sluiten. Meerdere partijen vragen het kabinet tijdens het Kamerdebat over het coronavirus om dit wel te doen.

PVV-leider Geert Wilders stelt dat het inconsequent is om bijeenkomsten met meer dan honderd personen af te raden, terwijl de scholen open mogen blijven terwijl daar gemiddeld driehonderd personen zijn. Rutte zegt dat kinderen „aanzienlijk minder vatbaar” zijn voor het virus en dat ouders in vitale sectoren zoals de zorg werken. Zij kunnen niet thuis blijven om voor hun kinderen te zorgen.

„Scholen zijn geen kinderopvang”, stelt Jesse Klaver. Hij wil dat er andere vormen van opvang worden bedacht om het zorgpersoneel toch aan het werk te houden. Ook wordt Rutte er op gewezen dat omliggende landen, zoals Polen en Frankrijk, scholen wel sluiten. Klaver ziet bovendien problemen met hygiëne op basisscholen en vraagt om bijvoorbeeld extra schoonmakers.

Rutte verdedigt de beslissing met het feit dat het Outbreak Management Team, waarin gezondheidsexperts zitten, hebben aangeraden om scholen juist open te houden. Rutte zegt dat hij in gesprek is met de scholen over wat voor extra middelen zij hebben om open te blijven.

Hoekstra kan zo 90 miljard euro in de coronacrisis steken

Whatever it takes. Dat is de boodschap die minister Hoekstra van Financiën (CDA) donderdag wilde laten doorklinken op vragen wat het kabinet kan doen om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De zakken van de staat mogen wat hem betreft leeg.

Lees verder: Hoekstra kan zo 90 miljard euro in de coronacrisis steken

Rutte wil vluchten uit risicogebieden schrappen

Het kabinet wil zo snel mogelijk alle vluchten uit risicogebieden schrappen, om te voorkomen dat er meer mensen Nederland binnenkomen die met het coronavirus besmet zijn. Dat zei premier Mark Rutte vanavond in de Tweede Kamer. Hij wilde die toezegging vandaag al doen, maar er moet eerst bekeken worden wat voor gevolgen dat heeft voor het transport van bijvoorbeeld medicijnen. Rutte hoopt de maatregel vrijdag alsnog bekend te kunnen maken.

Rutte stelt dat het kabinet niet te laat heeft ingegrepen om het virus in te dammen. „Dat het virus zich nu sneller verspreidt dan we dachten, wil niet zeggen dat we achterliggen met het nemen van maatregelen”, aldus Rutte. Er is volgens de premier wel sprake van een ‘kantelpunt’, met name in Brabant. Hij hoopt daarom dat ook “de enkeling die dacht: het zal zo’n vaart niet lopen” nu is overtuigd om de adviezen om bijvoorbeeld zo veel mogelijk thuis te werken, op zal volgen.

Of er nog extra maatregelen in Brabant komen, is niet duidelijk. Die maatregelen zullen door de veiligheidsregio’s in Brabant moeten worden genomen, stelt Rutte, en niet door het kabinet.

Reisadvies voor Madrid naar 'oranje'

Het reisadvies voor de Spaanse hoofdstad Madrid is donderdag aangepast naar 'oranje'. De regio heeft namelijk veel nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen strikt noodzakelijke reizen door te laten gaan. Voor Catalonië geldt code 'geel'.

Spanje besloot scholen en universiteiten te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Zo'n 10 miljoen studenten en scholieren moeten daarom de komende tijd thuisblijven.

Reisadvies #Spanje: Madrid heeft veel gevallen van het #coronavirus. Het reisadvies voor deze regio is daarom aangepast naar ‘oranje’ (alleen strikt noodzakelijke reizen). Catalonië gaat vanwege maatregelen naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s):https://t.co/7vqDh9vdv1 pic.twitter.com/1Ru7pOQLqB

— 24/7 BZ (@247BZ) March 12, 2020

In Spanje is bij bijna 2.300 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld, zeker 55 mensen zijn eraan overleden.

Kamp Westerbork schort herdenkingsbijeenkomst op

Herinneringscentrum Kamp Westerbork blijft de komende twee weken gesloten in verband met het coronavirus. Ook is de herdenkingsbijeenkomst die op 12 april zou plaatsvinden, verzet naar 13 september. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

„We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk overlevenden en nabestaanden bij deze herdenking aanwezig kunnen zijn, ook uit het buitenland,” schrijft directeur Gerdien Verschoor. „Voor 13 september hebben we gekozen omdat dit een historische datum is. Op die dag in 1944 vond het laatste transport vanuit Westerbork plaats.”

Ook voor Wall Street slechtste dag sinds 1987

Ook voor de beurzen in New York is donderdag de slechtste dag gebleken sinds 'Zwarte Maandag' in 1987. De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 10 procent, de S&P 500 met 9,5 procent.

Net als Europese beurzen zijn beleggers op Wall Street geschrokken van de maatregelen van president Trump tegen het coronavirus. De handel in New York moest voor een tweede keer deze week worden stilgelegd vanwege de grote verliezen. De Federal Reserve kondigde aan dat het extra geld in de markt gaat pompen. Dat bleek de gemoederen bij handelaren niet te bedaren.

Vanaf komend weekend mogen Europeanen de VS niet meer in. Eerder moest de AEX ook al zijn grootste dagverlies incasseren sinds 1987. De beurzen in Parijs en Madrid gingen zelfs nog harder onderuit.

Lees hoe de beurzen eerder deze week klappen kregen: Wall Street beleeft slechtste dag sinds financiële crisis van 2008

Tientallen moskeeën gesloten vanwege coronavirus

Tientallen moskeeën in de regio Haaglanden blijven vrijdag gesloten vanwege het coronavirus. Dat meldt het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden donderdag. Het vrijdaggebed is de drukst bezochte bijeenkomst van de week, waarbij doorgaans meer dan honderd mensen aanwezig zijn.

Alle andere bijeenkomsten in de moskeeën waarbij meer dan honderd bezoekers worden verwacht, worden afgelast. De maatregelen gelden de komende twee weken.

Ook de gebedshuizen die aangesloten zijn bij de Samenwerking Moskeeën Brabant en Zeeland hebben het vrijdaggebed opgeschort tot 31 maart, staat in een brief op Twitter. Dit geldt voor ten minste zes moskeeën. Voor alle andere bijeenkomsten met honderd personen of meer zal het moskeebestuur „een eigen afweging” maken, staat in de brief.

Tiroler skigebieden vanaf maandag dicht

Het coronavirus heeft ook zijn weerslag op het wintersportplezier. Alle skigebieden in de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn vanaf maandag gesloten, melden Oostenrijkse media. De skiliften zullen niet meer draaien en de hotels moeten dicht. Hiermee komt het wintersportseizoen in de regio tot een vervroegd einde. Normaal gesproken zouden de liften pas op 19 april stoppen.

„De gezondheid van onze gasten, medewerkers en de Tiroler bevolking staat op één. Dit besluit was niet gemakkelijk, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, aldus gouverneur van het gebied Günther Platter. In Tirol zijn 112 mensen besmet met het coronavirus, in heel Oostenrijk staat de teller op 302.

Twitter avatar krone_at Kronen Zeitung Die Spatzen pfiffen es schon von den Dächern - jetzt ist es endgültig fix: Tirol beendet mit kommendem Sonntag vorzeitig die Wintersaison!
https://t.co/xMNm5JI1i2 https://t.co/EwaW1VPTcP

Eerste Kamer komende twee weken gesloten

De Eerste Kamer zal de komende twee weken niet bijeenkomen. Dat heeft voorzitter Jan Anthonie Bruijn donderdag bekendgemaakt. De 75 leden gaan op reces om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het pand van de Eerste Kamer zal ook geen bezoek toelaten en het personeel werkt de komende veertien dagen in principe thuis. Normaal gesproken vergadert de Eerste Kamer elke dinsdag. De leden zijn veelal op leeftijd en behoren daarom tot de groep die extra kwetsbaar is voor het coronavirus.

Ook Frankrijk sluit scholen en universiteiten

Ook Frankrijk voert vergaande maatregelen door om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. President Emmanuel Macron heeft donderdagavond aangekondigd dat alle scholen, kinderopvangcentra en universiteiten vanaf maandag en tot nader order gesloten blijven. Ook roept hij Fransen van boven de zeventig op thuis te blijven en raadt hij bedrijven aan werknemers thuis te laten werken.

Macron stelde tijdens zijn toespraak verder dat hij denkt dat de maatregelen die de Europese Centrale Bank heeft getroffen, niet voldoende zijn om de Europese economie te beschermen. Hij vindt dat Europa op een „georganiseerde, grootschalige manier moet reageren” op de uitbraak van het virus. Hij noemde de uitbraak de „grootste gezondheidscrisis” van de eeuw.

De eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, die zondag plaatsvindt, gaat vooralsnog wel door. Hierbij zullen wel strikte voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Ook blijft het openbaar vervoer beschikbaar.

Macron spreekt het Franse volk toe. Foto Ludovic Marin/AFP

Klaver: niet het beste moment om te polderen

GroenLinks-leider Jesse Klaver riep het kabinet tijdens het Kamerdebat op niet bang te zijn „om grote, drastische besluiten” te nemen. GroenLinks vindt deze coronacrisis „niet het beste moment om te overleggen en te polderen”. Ook prijst Klaver de zorgverleners.

“Mensen zeggen hun vakanties af, werken in de weekenden door. Een sector die het toch al zo zwaar heeft, houdt Nederland draaiende.”

De VVD steunt de „stevige maatregelen” van het kabinet, zei Kamerlid Hayke Veldman. Volgens PVV-leider Geert Wilders is de VVD echter de „grote afwezige” in de crisis, omdat VVD-bewindslieden Rutte en Bruins volgens hem te laat zijn gekomen met maatregelen. Wilders zei tijdens het debat tegen Veldman dat „we nu in de penarie zitten omdat u met uw partij de andere kant opkeek”.

Veldman vindt dat het kabinet juist op de goede momenten de juiste stappen heeft gezet. „Als nu voor de balans gekozen wordt om de scholen niet te sluiten, dan is dat de goede keuze. Laten we met elkaar de rust bewaren.”

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma maakte de vergelijking tussen coronacrisis en een gevecht tegen „een onzichtbaar monster”. Hij steunt de „forse maatregelen” van het kabinet, maar vraagt ook: „Waarom nu, en waarom niet eerder?”

Eerste corona-dode in Noorwegen, koningspaar in quarantaine

In Noorwegen is donderdag voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft premier Erna Solberg bekendgemaakt, meldt de Noorse omroep NRK. Het gaat om een oudere persoon. Verder gaf Solberg geen details over de identiteit van het slachtoffer.

Het coronavirus heeft mogelijk ook de Noorse koning en koningin getroffen. Na een bezoek aan Jordanië moeten zij voorlopig in quarantaine blijven, meldt de Noorse krant Dagbladet. Beiden vertonen geen ziekteverschijnselen.

Turkije en Israël

In Turkije en Israël zijn ondertussen nieuwe maatregelen afgekondigd in verband met het coronavirus. Nadat Ankara woensdag de eerste besmetting meldde, werd een dag later besloten alle scholen een week te sluiten. Alle universiteiten blijven drie weken gesloten en sportevenementen zullen tot eind april zonder toeschouwers plaatsvinden.

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft opdracht gegeven alle scholen in zijn land te sluiten, als maatregel om verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen, meldt persbureau Reuters. „We veranderen onze binnenlandse routine om een buitenlandse dreiging aan te pakken, de dreiging van het virus”, aldus Netanyahu.

Advies voor universiteiten en hogescholen aangescherpt

Mbo’s, universiteiten en hogescholen hoeven niet dicht, liet premier Rutte weten, maar hij adviseerde om ‘grootschalige’ hoorcolleges online aan te bieden. Dit advies is inmiddels aangescherpt: universiteiten en hogescholen worden opgeroepen om ál hun onderwijs in ieder geval tot en met 31 maart op afstand te geven.

Lees meer over de gevolgen voor het onderwijs in Nederland: En de leraar? Die bikkelt gewoon door

Reisadvies Verenigde Staten aangescherpt na reisbeperkingen Schengenlanden

Het reisadvies voor de Verenigde Staten is aangepast naar de kleur oranje, oftewel: alleen noodzakelijke reizen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond. De aanleiding daarvoor is Trumps beslissing inreisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit de Schengenlanden, waar Nederland ook toe behoort.

Eerder was het reisadvies voor de VS nog groen, wat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Wie vragen heeft over de gevolgen van de beslissing van het ministerie wordt aangeraden contact op te nemen met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij waarbij de reis geboekt is. Nederlanders die al in de VS zijn, kunnen daar blijven of terugkeren naar hun thuisland.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reisadvies #VerenigdeStaten: Door inreisbeperkingen vanwege het #coronavirus kunnen buitenlandse reizigers uit Schengenlanden, waaronder Nederland, niet naar de VS reizen. Het reisadvies gaat daarom naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) Lees ook: https://t.co/LYEwB4Ctzx https://t.co/pA4iRXg19q

Asscher: Nederland bevindt zich in nationale crisis

PvdA-leider Lodewijk Asscher zei donderdagavond in het Kamerdebat dat Nederland zich in „een nationale crisis” bevindt. Hij prijst zorgverleners: de „mensen die een stap naar voren doen als anderen zeggen: ik blijf liever thuis.” De PvdA steunt de aanpak van het kabinet, maar vindt dat „we met elkaar de verantwoordelijkheid hebben om de vrijblijvendheid eraf te halen”.

Asscher wil liever achteraf kunnen zeggen dat we „overdreven” hebben gereageerd dan dat we moeten zeggen: „Het was te laat, het was te weinig”. De PvdA heeft net als andere partijen vragen over het openhouden van de scholen. „Waarom geen maatwerk en scholen sluiten in Brabant waar evident besmettingshaarden zijn?”

Minister Grapperhaus, minister Bruins en premier Rutte tijdens het debat. Foto David van Dam

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zei in het debat dat de coronacrisis laat zien dat „we allemaal kleine, kwetsbare mensen zijn”. Veel Nederlanders hebben volgens hem het gevoel dat Nederland steeds „een stap achterloopt”. Volgens Segers kan het appel op de bevolking „niet groot genoeg zijn”. Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu vroeg zich af of Nederland genoeg doet. „Waar gaat dit heen? Doen we alles wat mogelijk is?”

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning In #coronadebat spreekt @gertjansegers minister van Justitie @ferdgrapperhaus direct aan. Die gaat over de 'eredienst'. Volgens Segers moet Grapperhaus met de kerken gaan praten: hoe moet het zondag?
Twitter avatar pdekoning Petra de Koning Kuzu wil dat @MinPres de koepels van moskeeën oproept om 'bedachtzaam' te zijn ivm het vrijdaggebed morgen. #coronadebat 'Hij is er toch voor alle Nederlanders'

Vanaf vrijdag minder treinen in de spits vanwege coronavirus

Vanaf vrijdag zullen minder treinen rijden in de spitsuren. Dat heeft NS donderdagavond bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het spoorwegbedrijf gaat het om enkele tientallen treinen. Hij benadrukt dat het alleen de „extra spitstreinen” gaat en het reguliere schema buiten de spits gewoon wordt gevolgd.

De NS verwacht de komende dagen veel minder reizigers te vervoeren vanwege de maatregelen die het kabinet eerder op donderdag heeft bekendgemaakt. De afgelopen week zag het spoorwegbedrijf al een significante daling in het aantal reizigers, vertelt de woordvoerder desgevraagd. Ook wil het bedrijf het eigen personeel ontzien. Het is mogelijk dat conducteurs en machinisten ziek worden en de NS wil voorkomen dat de reguliere dienstregeling daardoor in gevaar komt.

Twitter avatar NS_online NS online Let op! Vanaf vrijdag 13 maart rijden in de spits minder treinen. Plan je reis kort voor vertrek in de reisplanner. https://t.co/4SBk6Z7fL5

Dodental Italië overschrijdt duizend, Brexitoverleg afgelast

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Italië is donderdag opgelopen tot 1.016 mensen. Dat meldt persbureau AP. Het aantal besmettingen is opgelopen tot 15.113.

Als gevolg van het virus is er een dreigend tekort aan bedden in ziekenhuizen in de regio Lombardije, in het noorden van het land. Inmiddels zijn daar 605 patiënten opgenomen, terwijl maximaal plek is voor 610 mensen.

Ondertussen gooit het coronavirus ook roet in het eten voor de Brexit-overleggen. Het overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dat volgende week zou plaatsvinden, is donderdagavond afgezegd. Mogelijk komt er een teleconferentie in de plaats.

Noodopvang COA gaat niet door vanwege Covid-19

Asielzoekers worden toch niet opgevangen op twee tijdelijke locaties in Leeuwarden en Goes. Aanleiding daarvoor zijn de nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagavond bekendgemaakt. Door het besluit dreigt een nog groter tekort aan opvangplaatsen te ontstaan.

Asielzoekers zouden vanaf 18 maart worden opgevangen in de Friezenhal van het WTC Expo in Leeuwarden en in de Zeelandhallen in Goes. De voorbereidingen voor het in gebruik nemen van de locaties gaan wel door. Het COA besluit later in overleg met de gemeentes wanneer de hallen alsnog gebruikt worden.

SP: Rutte lachte de problemen weg

SP-Kamerlid Maarten Hijink heeft de afgelopen dagen „een heel groot contrast gezien”, zei hij donderdagavond tijdens het Kamerdebat over de uitbraak van het coronavirus. Hij zag premier Rutte eerst „handenschuddend de problemen weglachen” terwijl in het buitenland „de wenkbrauwen gefronst worden over de vrijblijvendheid van de Nederlandse aanpak”.

Hijink vindt het goed dat het kabinet nu „historisch vergaande maatregelen” neemt, maar heeft ook nog „grote zorgen”. Over het onderwijs bijvoorbeeld. „Waarom stuurt hij onze kinderen naar school, terwijl diezelfde ouders thuis achter de computer laat zitten?”

De SP vraagt zich ook af wat de status van de vandaag aangekondigde maatregelen is. „Is er straks sprake van handhaving of is het een indringende oproep?”

Hoewel het debat van vanavond een belangrijke is, zitten niet veel Kamerleden in de zaal. Het parlement besloot eerder vandaag maatregelen te nemen zodat niet meer dan honderd man in de plenaire zaal tegelijkertijd verblijven. Bezoekers zijn niet meer welkom op de publieke tribune. De pers is dat nog wel, hoewel journalisten op de achterste rij van de tribune moeten zitten zodat zij op grotere afstand van de Kamerleden zijn.

Wilders: te weinig en te laat

Volgens PVV-leider Geert Wilders zijn de maatregelen die het kabinet vandaag nam „te weinig en te laat”. Wilders spreekt van „een stapje in de goede richting”, maar heeft vooral kritiek. De maatregelen hebben te lang op zich laten wachten, aldus de PVV-leider. „Wekenlang onderschatte het kabinet het coronavirus, terwijl landen om ons heen hard ingrepen. Die laksheid van niet onderkennen en te laks ingrijpen neem ik het kabinet zeer kwalijk.”

De PVV noemt het „onbegrijpelijk” dat het kabinet niet tot een inreisverbod heeft besloten voor risicolanden als Iran. Wilders vindt het ook “onacceptabel” dat het kabinet de scholen niet sluit. „Dat is spelen met mensenlevens.”

D66-leider Rob Jetten vindt dat het maatregelenpakket van vandaag laat zien dat het kabinet de „zorgen serieus neemt”. Hij heeft wel zorgen over de schade voor de economie en de gevolgen voor bedrijven. Jetten roept het kabinet op om „alle scenario’s klaar te zetten om werkgevers te helpen”. „De hulp van de overheid is nu geen luxe, maar pure noodzaak.”

Holland Casino sluit alle vestigingen

Holland Casino sluit vanaf middernacht alle veertien Nederlandse vestigingen tot en met 31 maart. Doorgaans zijn daar meer dan honderd mensen – gasten en medewerkers – tegelijkertijd aanwezig, laat de organisatie weten. Vanaf 23.00 uur mogen geen gasten meer naar binnen.

Holland Casino volgt daarmee de vanmiddag afgekondigde coronamaatregelen van het kabinet. „Als gastvrijheidsbedrijf neem je dit soort beslissingen liever niet, maar we hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid een constructieve bijdrage te leveren om deze situatie […] op te lossen”, aldus topman Erwin van Lambaart.

Mojo Events, het bedrijf achter talloze popconcerten en festivals, heeft bekendgemaakt zoveel mogelijk concerten die gepland staan tot en met 31 maart te verplaatsen naar later in het jaar. Concertgangers die niet op de nieuwe datum kunnen, krijgen hun geld terug.

Twitter avatar mojoconcerts MOJO BELANGRIJKE MEDEDELING
De Nederlandse overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Één van deze maatregelen is een verbod op evenementen in Nederland t/m 31 maart > https://t.co/N9ocBoID68

Trump, Bolsonaro en Trudeau mogelijk blootgesteld aan Covid-19, Trudeau in thuisisolatie

Mogelijk is de Amerikaanse president Donald Trump blootgesteld aan het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Trump had zaterdag een diner met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en een van diens communicatiemedewerkers, bij wie Covid-19 is vastgesteld. Toch maakt de Amerikaanse president zich geen zorgen, zei hij tegen een verslaggever van Reuters. Naar aanleiding van de besmetting wordt Bolsonaro's gezondheid in de gaten gehouden, meldt de krant Estadão.

Bolsonaro en Trump zijn niet de enige regeringsleiders bij wie het virus in de buurt komt. De Canadese premier Justin Trudeau zit sinds donderdag in thuisisolatie, nadat zijn vrouw Sophie Grégoire Trudeau griepverschijnselen vertoonde. Dat staat in een verklaring van de Canadese regering, meldt persbureau AP donderdag. Trudeau's vrouw is getest op het coronavirus, de uitslag hiervan is nog niet bekend.

Het diner in Mar-a-Lago. Foto Jim Watson/AFP

Mevrouw Trudeau heeft een bijeenkomst in het Verenigd Koninkrijk bezocht, waarna ze terugkeerde in Canada met verschijnselen van de longziekte. De premier blijft vanuit huis wel doorgaan met zijn werk. Hij heeft zelf geen symptomen van corona. Eerder koos de president van Portugal er ook al voor in thuisisolatie te verblijven.

Partijen reageren verdeeld op noodmaatregelen

Politici in Den Haag reageren verdeeld op de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus die premier Mark Rutte en minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) vanmiddag aankondigden.

PVV-leider Wilders vindt de maatregelen „te laat en te weinig”. Hij pleit voor een inreisverbod voor mensen uit risicolanden, maar specificeert niet welke landen dat volgens hem zijn. Ook noemt hij het open houden van scholen „onbegrijpelijk”. FVD-leider Thierry Baudet is het met de PVV eens en voorspelt dat de scholen volgende week alsnog dichtgaan.

De SP noemt de maatregelen „terecht”, maar vindt ook dat Nederlanders beschermd moeten worden „tegen de economische gevolgen van de genomen maatregelen”. Welke maatregelen het kabinet moet nemen, specificeert de partij niet. GroenLinks heeft nog niet formeel gereageerd op de aangekondigde maatregelen, maar maakt van het moment gebruik om Nederlandse zorgverleners te bedanken: „We zijn trots op jullie!” Tunahan Kuzu (Denk) laat weten dat zijn partij achter de genomen maatregelen staat.

Vanaf 18.30 uur debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van het coronavirus. De publieke tribune is gesloten voor publiek.

Grootste verliezen ooit op beurzen Parijs en Madrid

De beurzen in Parijs en Madrid hebben donderdag hun grootste verliezen ooit moeten incasseren vanwege de groeiende onrust rond het coronavirus. De Franse CAC 40 verloor 565, een daling van 12,28 procent. Ter vergelijking: na de aanvallen van 9/11 zakte die volgens persbureau AFP met 7,3 procent, en aan het begin van de economische crisis in 2008 met 7,7 procent.

De IBEX-35 in Madrid kelderde met 14,06 procent, de Italiaanse beurs FTSE MIB 16,9 procent. Andere Europese markten deden het iets minder slecht. De Britse FTSE 100 zakte 10,9 procent, de Duitse DAX noteerde een daling van 12,2 procent.

De Stoxx Europe 600 index, die de grotere beurzen van de regio bijhoudt, zag ook het grootste verlies ooit, van 11,5 procent. Het eerdere record was nog van 'Zwarte Maandag' in 1987, toen de Europese verzamelbeurs 'slechts' 8,5 procent kelderde. Investeerders vrezen voor grote economische gevolgen van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen dat komend weekend ingaat.

KLM blijft voorlopig vliegen naar de VS

KLM wil nog zeker twee weken blijven vliegen naar bestemmingen in de Verenigde Staten, „waar passagiers gescreend kunnen worden”. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij naar aanleiding van het reisverbod voor reizigers uit Europese landen. Zo moeten mensen ook de kans krijgen om naar huis te reizen.

KLM zegt wel per dag te bekijken of het dit kan blijven doen, om de gezondheid van klanten en medewerkers te borgen. „KLM houdt alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en staat in direct contact met de gezondheids- en luchtvaartautoriteiten”, schrijft de maatschappij.

Op een na grootste dagverlies voor AEX ooit

De AEX heeft donderdag zijn op een na grootste dagverlies ooit meegemaakt vanwege de toenemende onrust rond het coronavirus. De beurs in Amsterdam sloot uiteindelijk 10,8 procent lager op 432,10 punten.

De dag begon al slecht met een daling van 5,2 procent nadat president Trump had aangekondigd dat er een Amerikaans inreisverbod komt voor Europeanen. Later op de dag reageerden Europese beurzen op de paniek op Wall Street. De handel in New York moest voor een tweede keer deze week worden stilgelegd vanwege grote verliezen.

Amsterdam daalde tijdelijk zelfs meer dan 11 procent. Steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) werden door beleggers weinig positief ontvangen. Het grootste dagverlies stamt uit 1987, toen op 'Zwarte Maandag' de AEX 12 procent verloor.

Lees ook: OESO slaat alarm: wereldeconomie wordt flink geraakt door Covid-19

Tweede Kamer voorlopig niet voltallig in vergaderzaal, debatten gaan door

De 150 leden van de Tweede Kamer zullen voorlopig niet tegelijk in de plenaire zaal vergaderen. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag bekendgemaakt. Hiermee geeft de Kamer gehoor aan de nieuwe maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus, die voorschrijven niet met meer dan honderd personen samen te komen.

Het werk van de Kamer en de debatten gaan vooralsnog gewoon door. Bij stemmingen zullen fracties door een of twee leden worden vertegenwoordigd. Arib vraagt Kamerleden „terughoudend” te zijn met het aanvragen van hoofdelijke stemmingen - waar alle 150 Kamerleden bij aanwezig moeten zijn.

Ook het Kamerdebat met minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) over de aanpak van het coronavirus gaat vanavond gewoon door, dat staat gepland om 18.30 uur. Wel blijft de publieke tribune gesloten voor publiek, meldt de Tweede Kamer. Het Kamergebouw zou vanaf morgen al niet meer toegankelijk zijn voor bezoekers, zo maakte Kamervoorzitter Khadija Arib woensdag bekend.

Twitter avatar 2eKamertweets Tweede Kamer Het debat over de bestrijding van het #coronavirus is vanavond om 18.30 uur. De publieke tribune is gesloten voor publiek. Het debat is live te volgen via de gratis app Debat Direct en wordt live ondertiteld. Lees meer: https://t.co/U15rDS9YVX #covid19 #tweedekamer

Coronavirus aangetroffen in 44 van vijftig Amerikaanse staten

In 44 van de vijftig Amerikaanse staten zijn mensen besmet met het coronavirus, meldt persbureau Reuters donderdag. Ook in hoofdstad Washington D.C. is het virus ontdekt. Uit voorzorg sluit het Amerikaanse Congres zijn deuren voor het publiek tot april.

President Donald Trump heeft de organisatie van de Olympische Spelen bovendien gevraagd te overwegen de Spelen een jaar te verzetten naar de zomer van 2021. De Verenigde Staten zijn een van de landen die de meeste atleten afleveren voor deelname aan de Spelen. Woensdag verzekerde de organisatie van de Spelen nog dat het evenement door zal gaan deze zomer.

Groot deel protestantse kerkdiensten gaat niet door

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) raadt via Twitter aan kerkdiensten niet door te laten gaan. „Het is een advies, wij kunnen kerken niets verbieden”, zegt een woordvoerder van de PKN donderdag tegen NRC. Ze vermoedt dat de meeste diensten zullen worden geannuleerd, maar is nog niet op de hoogte van concrete aantallen.

Kerken zijn volgens de woordvoerder op zoek naar verschillende „creatieve manieren” om diensten toch te kunnen laten doorgaan. „Een predikant uit Tilburg heeft de website coronaviering.nl geclaimd waarop zondag een online viering wordt gehouden. Wij verzorgen zondagochtend samen met de EO op tv ook een korte viering.” Volgens de woordvoerder is juist nu behoefte aan kerkdiensten. „Mensen zijn toch bezorgd en kunnen bij de kerk steun vinden.”

Wat voor maatregelen moskeeën en andere gebedshuizen treffen, is vooralsnog niet bekend.

Twitter avatar PKNnl Protestantse Kerk in Nederland Gezien de maatregelen vanuit de overheid (donderdag 12 maart 15.15 uur) raden wij gemeenten aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te lasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. Deze maatregel geldt tot en met 31 maart 2020. https://t.co/qugOcvfTD6

Spaans kabinet keurt noodpakket van miljarden euro's goed voor bestrijding corona

Het Spaanse kabinet heeft een noodpakket van miljarden euro's goedgekeurd dat de impact van het coronavirus moet verzachten. Dat maakte minister-president Pedro Sánchez donderdag bekend. Regionale autoriteiten krijgen 2,8 miljard euro om de gezondheidszorg op lokaal niveau te versterken, het Spaanse ministerie van volksgezondheid kan rekenen op 1 miljard euro extra voor de meest acute gezondheidszorg.

Daarnaast neemt het kabinet ook fiscale maatregelen. Belastingverplichtingen voor zelfstandigen zullen worden uitgesteld. Donderdag stond het Spaanse dodental als gevolg van het coronavirus op 84, terwijl 2.968 mensen geïnfecteerd waren.

Rijksmuseum en Van Gogh Museum sluiten deuren

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum sluiten tot april hun deuren. Dat hebben de Amsterdamse musea donderdag aangekondigd. Kort daarvoor maakte minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) bekend dat alle evenementen waarbij meer dan honderd mensen aanwezig zijn, afgelast moeten worden.

De Museumvereniging, de brancheorganisatie voor Nederlandse musea, pleegt momenteel een crisisoverleg waarin besloten zal worden of alle musea de deuren moeten sluiten. De vereniging komt later op donderdag met een verklaring, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Ook NOC-NSF geeft gehoor aan de nieuwe regels. De sportkoepel heeft haar leden opgeroepen alle evenementen, zowel in de prof- als de amateurwereld, af te gelasten. Ook clubbijeenkomsten in de sportwereld, moeten geannuleerd worden. De KNVB heeft vervolgens bekendgemaakt dat de oefenwedstrijden van Oranje tegen Spanje en de Verenigde Staten niet doorgaan.

Het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto Ramon van Flymen/ANP

Samenvatting nieuwe maatregelen tegen uitbraak coronavirus

Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) en directeur Jaap van Dissel van het RIVM hebben donderdag extra maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De maatregelen gelden voor het hele land en zijn in elk geval tot en met in elk geval 31 maart van kracht.

De nieuwe maatregelen

 • Nederlanders met klachten moeten thuisblijven
  Iedereen die last heeft van neusverkoudheid en/of hoesten en/of keelpijn en/of koorts, moet vanaf nu thuisblijven. Hen wordt aangeraden sociale contacten te mijden en de huisarts alleen te bellen als de klachten verergeren.
 • Grote evenementen en bijeenkomsten afgelast
  Alle evenementen waar meer dan honderd mensen aanwezig zijn, zijn per direct afgelast. Dit geldt ook voor evenementen op publieke locaties als musea, concertzalen, theaters en sportclubs.
 • Zoveel mogelijk thuiswerken
  Nederlanders wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Ook worden werkgevers opgeroepen geen bijeenkomsten te organiseren waarbij meer dan honderd personen aanwezig zijn.
 • Vermijd contact met kwetsbare personen
  Nederlanders moeten zo min mogelijk contact hebben met ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Deze kwetsbare personen wordt ook gevraagd gezelschappen en het openbaar vervoer te mijden.
 • Zorgpersoneel en werknemers 'vitale processen' blijven werken
  Nederlanders die werkzaam zijn in de zorg of „vitale processen” wordt gevraagd aan het werk te blijven. Ook wordt hen verzocht niet naar het buitenland af te reizen.

Vergaande maatregelen in het buitenland voor inperking coronavirus

In het buitenland wordt op verschillende manieren ingegrepen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In veel landen zijn donderdag extra maatregelen afgekondigd.

Tsjechië sluit de grenzen voor vijftien landen vanwege de uitbraak van Covid-19. Onder andere reizigers uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk komen het land niet meer in. Dat heeft premier Andrej Babis donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Verder staan Italië, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zwitserland, China, Korea en Iran op de lijst.

Tsjechische inwoners mogen ook niet meer reizen naar risicolanden en -gebieden. De overheid heeft alle publieke bijeenkomsten van dertig personen of meer geannuleerd, en plekken als sportcentra en sauna’s gesloten. Restaurants moeten vanaf 20.00 uur gesloten zijn.

Ook in Algerije worden stappen genomen, nadat daar voor het eerst iemand is overleden aan het coronavirus. Alle scholen, universiteiten blijven gesloten, ten minste tot 5 april. Dat heeft president Abdelmadjid Tebboune besloten, meldt persbureau Reuters. In het land zijn 24 besmettingen gemeld.

Manilla op slot

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft vergaande maatregelen afgekondigd om de uitbraak van het virus in te perken, meldt persbureau Reuters. De hoofdstad Manilla gaat op slot: alle binnenlandse reizen naar de stad, per vliegtuig, boot of trein, zijn verboden. Grote openbare evenementen zijn geannuleerd en scholen blijven de rest van de maand gesloten. Duterte dreigde met een gevangenisstraf voor ambtenaren die zich niet aan de regels houden.

Donderdag is in Azerbeidzjan voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus. Dat heeft de crisisdienst van het land bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het gaat om een vrouw die in quarantaine zat, nadat ze was teruggekeerd uit Iran.

Wedstrijden in betaald voetbal afgelast tot en met 31 maart

Alle wedstrijden in het betaald voetbal zijn als gevolg van de landelijk aangescherpte maatregelen tot en met 31 maart afgelast. De KNVB hoopt zo bij te dragen aan het indammen van het coronavirus, aldus persbureau ANP.

De beslissing van de voetbalbond volgde donderdag kort nadat het kabinet bekend had gemaakt dat vanwege het coronavirus in heel het land geen evenementen meer gehouden mogen worden met meer dan honderd bezoekers. Voor de eredivisie betekent het besluit van de KNVB dat twee speelrondes zijn afgelast. Onder meer De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax zal deze maand niet gespeeld worden.

Er is niet gekozen om de wedstrijden zonder toeschouwers te spelen. „Het uitgangspunt is dat we met publiek willen spelen zolang dat kan. Dat is nog mogelijk als we de wedstrijden van maart naar achteren verschuiven”, aldus een KNVB-woordvoerder tegen persbureau ANP. In veel andere landen is de voetbalcompetitie ook stilgelegd, waaronder in Spanje en Italië.

Tennisorganisatie ATP heeft alle toernooien in het mannentennis voor de komende zes weken uitgesteld. De tennistoernooien van Indian Wells en Miami waren al afgelast. Voorlopig gaan ook de toernooien van Houston, Marrakech, Monte Carlo, Barcelona en Boedapest niet door.

Kinderen wel naar school om te voorkomen dat sommige ouders niet kunnen werken

Hoewel bijeenkomsten met meer dan honderd mensen niet meer zijn toegestaan, is er niet voor gekozen om de scholen te sluiten. Op scholen vinden niet veel besmettingen plaats, zei premier Mark Rutte. Bovendien zou het thuishouden van kinderen betekenen dat ouders niet naar hun werk kunnen. Dat heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld de zorg.

„Het sluiten van de scholen draagt op dit moment heel weinig bij aan de bestrijding van de crisis”, zei Rutte. Wel liet hij weten begrip te hebben voor de situatie van docenten, die daardoor wel naar hun werk moeten. Zij dragen er door te werken aan bij dat ouders die als verpleger of bij de politie werken, gewoon hun werk kunnen doen, aldus de premier.

De premier en RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukten dat kinderen wél thuis moeten blijven als ze klachten hebben, zoals koorts, verkoudheidsklachten of keelpijn.

Hogescholen en universiteiten wordt geadviseerd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden om te voorkomen dat honderden studenten samenkomen in collegezalen. Voor het mbo ziet het kabinet vooralsnog geen reden voor extra maatregelen.

Minister Bruins kondigt nieuwe, verregaande maatregelen aan voor heel Nederland

Alle Nederlanders met een lichte neusverkoudheid, hoest- of keelklachten en eventueel koorts moeten indien mogelijk thuisblijven. Ook moet iedereen voorlopig proberen zo weinig mogelijk sociaal contact te hebben, zoveel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden. Evenementen met meer dan honderd bezoekers zullen voorlopig niet doorgaan. Dit geldt ook voor publieke locaties als musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Ook wordt geadviseerd ouderen en personen met verminderde weerstand zo weinig mogelijk te bezoeken. Kwetsbare groepen moeten gezelschap en het openbaar vervoer mijden. De maatregelen gelden in ieder geval tot het eind van deze maand.

Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) donderdagmiddag bekendgemaakt op een speciaal ingelaste persconferentie in Den Haag na crisisoverleg van het kabinet. Aanleiding is dat er nieuwe besmettingsgevallen zijn gevonden waarvan de bron niet kan worden achterhaald en dat ziekenhuizen onder druk zijn komen te staan. Ook speelt mee dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak als een pandemie heeft gekarakteriseerd. Nederland heeft „niet meer exact grip” op de uitbraak, aldus Bruins. Vooralsnog ziet het kabinet geen reden om scholen te sluiten.

Maatregelen nemen in hevigheid toe

In Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn vastgesteld, zijn sinds dinsdag al strengere maatregelen van kracht. Alle evenementen met meer dan duizend bezoekers zijn sindsdien verboden in de zuidelijke provincie. Inwoners werd al aangeraden zo weinig mogelijk sociaal contact te hebben. Maandag adviseerde premier Mark Rutte alle Nederlanders al geen handen te schudden.

Het RIVM maakte eerder op donderdag bekend dat het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland is opgelopen tot 614. In de afgelopen 24 uur hebben 111 nieuwe patiënten positief getest op de door het coronavirus veroorzaakte ziekte Covid-19. Het dodental staat nog steeds op vijf.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), premier Mark Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel (vlnr) tijdens de persconferentie. Helemaal links de gebarentolk. Foto Sem van der Wal/ANP

Wall Street voor tweede keer stilgelegd, AEX keldert

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag opnieuw een kwartier stilgelegd, omdat de koers meer dan 7 procent inleverde bij opening. Het is de tweede keer deze week dat dat gebeurt, nadat maandag de beurzen ook al een kwartier stillagen. Dat gebeurt automatisch op het moment dat de Amerikaanse koers meer dan 7 procent inlevert bij de opening.

De Dow Jonesindex daalde donderdag bij de opening met 1.700 punten. Kort na de opening van de Amerikaanse beurzen daalde de AEX-index in Amsterdam met 10 procent. De rode cijfers zijn mede het gevolg van het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump, waardoor Europeanen vanaf zaterdag dertig dagen de Verenigde Staten niet meer in kunnen.

Door de scherpe daling van de olieprijs aan het begin van de week, voorspelden analisten al dat de financiële beurzen wereldwijd slechte cijfers zouden tonen. Ook de perikelen rondom het coronavirus zorgen voor onzekerheid in de financiële wereld.

Foto Reuters

Stresstests voor banken uitgesteld

Vanwege de crisis volgend op de uitbraak en verspreiding van het coronavirus, worden Europese banken dit jaar niet onderworpen aan tests om te kijken of hun financiën tegen theoretische stresssituaties kunnen. De Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft de jaarlijkse stresstests uitgesteld tot 2021, zo maakte de toezichthouder donderdag bekend .

Het uitstel moet ervoor zorgen dat banken genoeg personeel hebben om de kritische functies in de lucht te houden nu het virus op steeds meer plekken in Europa het economische verkeer en de inzetbaarheid van personeel beïnvloedt.

De EBA schrijft in het persbericht dat de lokale toezichthouders, zoals in Nederland DNB, zo ruim mogelijk gebruik moeten maken van de mogelijkheden die besloten liggen in de toezichtregels om banken die het moeilijk hebben, te ondersteunen. „Toezichthouders werken er samen met de banken aan om hun steun aan huishoudens en bedrijven - vooral mkb - op peil te houden."

Eerder op donderdag maakte de Europese Centrale Bank ook een aantal maatregelen bekend gericht op het helpen van de bankensector tegen de gevolgen van de coronacrisis. Zo zijn de kapitaaleisen voor banken tijdelijk verlaagd. Tot waarschijnlijk opluchting van de banken is de negatieve rente niet verder verlaagd. De negatieve rente zet het verdienmodel van banken al een tijd sterk onder druk.

Princess Cruises schort alle reizen voorlopig op

Princess Cruises, de op een na grootste cruisemaatschappij ter wereld, schort tot 11 mei alle reizen op. Schepen die momenteel varen, maken hun reis af of worden vanaf 17 maart teruggeroepen. Dat heeft de rederij donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf laat weten alle gasten zo veilig mogelijk terug naar huis te laten keren.

Een van de schepen van Princess Cruises is de Diamond Princess: het schip dat in februari noodgedwongen op zee in quarantaine ging. Geen enkel land wilde het schip laten afmeren, omdat aan boord mensen met het coronavirus besmet waren. In totaal raakten ruim zevenhonderd passagiers besmet.

Eerder op donderdag weigerde Sint-Maarten een ander cruiseschip, de MS Braemar, te laten afmeren omdat ook aan boord van dit schip besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Woensdag weigerden Aruba en Barbados het schip ook al. Van de duizend passagiers aan boord zijn vijf mensen positief getest op het virus. Aan boord zijn ook twee Nederlandse passagiers. Op dit moment ligt de MS Braemar voor de kust van de Dominicaanse Republiek.

Noodtoestand in Tsjechië afgekondigd, Slowakije sluit vliegvelden

In Tsjechië is voor de komende dertig dagen de noodtoestand afgekondigd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft premier Andrej Babis woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Alle publieke evenementen in het land waarbij doorgaans meer dan dertig mensen bijeenkomen worden afgelast en restaurants zullen om 20.00 uur dichtgaan. Ook worden reizigers uit risicogebieden geweerd, aldus de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek.

Buurland Slowakije zegt donderdag grenscontroles te zullen instellen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Volgens premier Peter Pellegrini mogen alleen nog mensen die in Slowakije een woning hebben het land nog in. Daarnaast heeft de overheid besloten het internationale vliegverkeer van en naar Slowakije stop te zetten. Vrachtvliegtuigen krijgen wel toestemming om te landen en op te stijgen. Tot slot gaan alle scholen dicht.

Net als Slowakije, Slovenië, Noorwegen en Ierland heeft ook Litouwen donderdag besloten scholen, universiteiten en kinderopvangbedrijven te sluiten. Dat geldt in ieder geval voor de komende twee weken, aldus de Litouwse autoriteiten.

UEFA overlegt volgende week over Europese competities en EK 2020

De UEFA overlegt volgende week dinsdag met alle aangesloten voetbalbonden over de gevolgen van het coronavirus voor de Europese voetbalcompetities en het EK 2020. Er zal middels een videoconferentie zowel over nationale competities worden gesproken als over de Champions League en de Europa League, meldt de Europese voetbalbond donderdagmiddag.

In steeds meer Europese landen zijn de voetbalcompetities stilgelegd of worden wedstrijden in lege stadions gespeeld. Zes wedstrijden in de achtste finales van de Europa League gaan donderdagavond vooralsnog door, een deel zonder publiek. Twee duels werden al afgelast vanwege het coronavirus. In Nederland gaan vooralsnog alleen de wedstrijden in Noord-Brabant niet door.

De Champions League en de Europa League bevinden zich momenteel beide in de achtste finales. Veel ruimte om wedstrijden te verzetten is er niet. De finales staan zo'n twee weken voor de start van het EK voetbal gepland.

Lees ook: De KNVB laat de clubs zo lang mogelijk voetballen, mét publiek

Aantal Nederlandse besmettingen met Covid-19 stijgt tot 614

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 614. In de afgelopen 24 uur testten 111 nieuwe patiënten positief op Covid-19, meldt het RIVM. Het dodental blijft op vijf staan.

De meeste patiënten bij wie Covid-19 is vastgesteld, komen uit Noord-Brabant. In deze provincie zijn 273 mensen besmet, 50 meer dan woensdag. Alle Brabanders wordt sinds dinsdag aangeraden zo min mogelijk sociaal contact te hebben. Ook zijn alle evenementen met meer dan duizend bezoekers in de provincie verboden.

Na Noord-Brabant zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Utrecht (80 besmettingen), Zuid-Holland (68), Limburg (53) en Gelderland (48). Bijna 40 procent van de patiënten is besmet geraakt in het buitenland. Bijna iedereen is in Italië geweest. Het RIVM kan bij 123 patiënten de bron van besmetting niet achterhalen.

Het kabinet voert momenteel in Den Haag een crisisoverleg over de uitbraak van het coronavirus. Na afloop houdt premier Mark Rutte een persconferentie.

ECB versoepelt kapitaaleisen voor banken, rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de kapitaaleisen voor banken vanwege het coronavirus. Dat heeft ECB-president Christine Lagarde donderdag bekendgemaakt. Dit betekent dat banken goedkoper leningen kunnen afsluiten om de economische gevolgen van de uitbraak beter op te kunnen vangen.

Ook koopt de ECB 120 miljard euro aan obligaties extra om de economie te beschermen tegen de impact van de crisis. De depositierente is niet verlaagd, iets wat vooraf wel voorspeld was door analisten. Er bestaan grote zorgen rondom de economische activiteit, nu in verschillende EU-landen steeds verdergaande maatregelen worden genomen om het virus in te perken.

Lees meer over de ECB-maatregelen in dit nieuwsbericht: ECB schiet banken te hulp, geen renteverlaging

Marathon van Rotterdam uitgesteld

De marathon van Rotterdam is uitgesteld, meldt de organisatie donderdag. De marathon zou plaatsvinden op 5 april, maar de organisatie vindt het „niet verantwoord gezien de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19” om de race door te laten gaan.

Vooralsnog is het de bedoeling dat de marathon op een later tijdstip alsnog gelopen wordt. Wanneer is nog niet precies bekend, daarover gaat de organisatie binnenkort in gesprek met haar partners.

Reizigers in de rij op Schiphol

In de vertrekhal op Schiphol ontstond donderdagochtend een lange rij van bezorgde reizigers met veel vragen. Nadat de Amerikaanse president Trump woensdagnacht reisrestricties afkondigde, verkeren veel reizigers in het ongewisse: mogen ze nog naar de VS? Kunnen ze hun ticket nog annuleren of omboeken? En mogen Amerikanen vanuit Nederland wel terug naar hun thuisland?

Stephanie en Bratt Miller uit Californië kwamen woensdag aan in Amsterdam om hun huwelijksreis te vieren. Ze wilden vier dagen blijven. Nu staan ze alweer op Schiphol. „Ik heb midden in de nacht met mijn moeder zitten bellen om te overleggen over hoe we terug kunnen komen”, vertelt Stephanie.

De reisrestricties gaan zaterdagochtend Nederlandse tijd in voor minstens dertig dagen. Veel Amerikanen proberen dan ook op Schiphol vóór vrijdag een vlucht terug te bemachtigen. Lukt dat niet dan is het nog maar de vraag wanneer ze weer naar huis mogen.

Ook Nederlandse reizigers die op het punt stonden te vertrekken naar de VS, weten niet wat te doen. Berjen Wijling wilde met een vriend een week naar New York, maar hij weet niet of ze na die week nog terug kunnen. Het grondpersoneel op Schiphol kan hen en de andere reizigers weinig zekerheid bieden: „We kunnen weinig beloftes doen”, „We kunnen geen garantie geven”, „Alleen als het heel belangrijk is, zou ik gaan”, klinkt het aan de balie. Intussen blijven reizigers zich aansluiten in de rij om tickets om te boeken of vluchten te annuleren.

Mensen in de rij bij de informatiebalie van KLM op Schiphol donderdag. Foto Olaf Kraak/ANP

Ook Noorwegen en Slovenië sluiten scholen

Ook in Noorwegen en Slovenië gaan alle scholen en kinderopvangcentra vanaf vrijdag dicht vanwege uitbraken van het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Noorse persbureau NTB en de Sloveense premier Marjan Sarec. Eerder besloten onder meer Italië, Denemarken en Ierland scholen en crèches te sluiten.

In Noorwegen zijn 632 mensen positief getest op het coronavirus. In Slovenië staat de teller op 82. Er zijn voor zover bekend nog geen dodelijke slachtoffers gevallen in deze landen.

Ook in Nederland wordt gesproken over het sluiten van scholen. De voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) zegt tegen de NOS voor een landelijke sluiting te zijn. Wat het kabinet gaat doen, is nog onduidelijk. Later op donderdag zal premier Mark Rutte een persconferentie houden.

Kamerdebat uitgesteld, later vanmiddag persconferentie premier Rutte

Het debat in de Tweede Kamer met minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) over het coronavirus, is donderdag uitgesteld tot 18.30 uur. Dat meldt de Tweede Kamer op haar website. Het kabinet voert in Den Haag een crisisoverleg. Na afloop zal premier Mark Rutte een persconferentie houden.

Premier Mark Rutte. Foto Bart Maat/ANP

Formule 1-team McLaren trekt zich terug uit de Australische grand prix

Formule 1-team McLaren trekt zich terug uit de Australische grand prix in Melbourne komend weekend, omdat een teamlid positief getest is op het coronavirus. Het teamlid is direct in zelfquarantaine gegaan bij het opmerken van symptomen, laat McLaren in een verklaring weten. Het team verklaart „een zorgplicht” te voelen voor werknemers, partners, concurrenten en Formule 1-fans.

Of de terugtrekking van McLaren gevolgen heeft voor de hele race, is nog niet bekend. Maandag verklaarde de lokale organisatie dat het evenement, mét publiek, door zou gaan. Wereldkampioen Lewis Hamilton uitte eerder kritiek op de beslissing de grand prix in Melbourne door te laten gaan. Lewis zei „heel, heel verrast” te zijn dat de race nog gepland stond.

Alle scholen in Ierland gesloten, premier waarschuwt voor gevolgen virus

Alle scholen en kinderopvangcentra in Ierland zijn vanaf vrijdag tot en met 29 maart gesloten. Ook zijn bijeenkomsten die binnen plaatsvinden met meer dan honderd mensen vanaf nu verboden. Buitenevenementen met meer dan vijfhonderd personen worden ook geannuleerd, net als alle culturele evenementen.

Deze noodmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft premier Leo Varadkar woensdag bekendgemaakt. De premier heeft zijn landgenoten bovendien opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven.

In Ierland zijn momenteel 43 besmettingen bekend, in Noord-Ierland zijn 18 gevallen gemeld. „Er zullen nog veel meer gevallen komen”, waarschuwde Varadkar. „Mensen zullen ziek worden en we moeten de tragische werkelijkheid onder ogen komen dat mensen zullen sterven.” De premier spreekt over „onbekend terrein”.

CDU zegt belangrijke partijbijeenkomst af vanwege coronavirus

Een belangrijke partijbijeenkomst van de Duitse regeringspartij CDU is donderdag afgezegd vanwege het coronavirus. Op 25 april zouden CDU-leden samenkomen om een nieuwe partijvoorzitter te kiezen. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. Volgens de partij moeten de „veiligheid en gezondheid van de burgers” op alle mogelijke manieren worden beschermd.

De nieuwe partijvoorzitter volgt Annegret Kramp-Karrenbauer op. Ook zou hij of zij bondskanselier Angela Merkel op termijn kunnen opvolgen. Elf kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld. Onder hen zijn de premier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet, oud-fractievoorzitter Friedrich Merz en voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag Norbert Röttgen.

Twitter avatar akk A. Kramp-Karrenbauer Für die @CDU ist klar: Die Gesundheit der Menschen in unserem Land hat für uns Vorrang vor allem anderen. Deshalb wird der CDU-Parteitag am 25. April nicht stattfinden können. Ich werde dem Bundesvorstand daher heute empfehlen, diesen zu verschieben. https://t.co/i5ndNGZzfx

Meer dan tienduizend besmettingen bekend in Iran

Het dodental in Iran is in één dag toegenomen van 354 naar 429 mensen, maakt het Iraanse ministerie van Volksgezondheid donderdag bekend. Ook zijn in één dag meer dan duizend mensen positief getest op het virus. Daarmee komt het officiële cijfer op 10.075 besmettingen.

Iran is al langer een grote besmettingshaard voor het virus: na China, Zuid-Korea en Italië kent het land de meeste besmettingen. Eerder vandaag vroeg de Iraanse Centrale Bank een lening bij het IMF aan van meer dan 5 miljard dollar. Het virus, dat bovenop Amerikaanse sancties komt, raakt het land economisch hard. Verschillende buurlanden hebben hun grenzen gesloten voor import vanuit Iran.

34 ouderen in Belgisch rusthuis besmet met coronavirus, eerste dode in Polen

In een Belgisch wooncomplex zijn 34 ouderen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Elf van hen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Alain Maron donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een rusthuis in Watermaal-Bosvoorde.

Ook werd donderdag bekend dat nog eens 85 mensen in België positief zijn getest op het virus. Hiermee komt het totaal aantal bekende besmettingen in het land op 399.

Ondertussen is het aantal besmettingen ook in Duitsland opgelopen. Daar zijn momenteel 2.078 mensen positief getest. Drie mensen zijn tot dusver overleden aan Covid-19. Tot slot hebben de Poolse autoriteiten donderdag bekendgemaakt dat het virus ook daar een dodelijk slachtoffer heeft geëist. Over zijn of haar identiteit is niets bekendgemaakt.

Spaanse voetbalcompetitie stilgelegd, spelers Real Madrid in quarantaine

Ook de Spaanse voetbalcompetitie is stilgelegd vanwege het coronavirus. Er wordt zeker de komende twee weken niet gevoetbald, meldt LaLiga, de organisator van de hoogste competitie. In eerste instantie zouden de wedstrijden worden gespeeld zonder publiek. LaLiga heeft onder meer besloten de wedstrijden af te gelasten nadat spelers van Real Madrid in quarantaine zijn geplaatst.

De Spaanse krant El Mundo meldde eerder donderdag dat alle voetballers en basketballers van Real Madrid donderdag naar huis zouden zijn gestuurd nadat een basketballer van de club positief testte op Covid-19. Het is niet duidelijk wanneer zij weer naar de club mogen. Ook zijn er „mogelijk positieve gevallen” bij spelers van andere clubs, aldus LaLiga.

Eerste doden door Covid-19 in Oostenrijk en Griekenland

In Oostenrijk is donderdag de eerste persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat melden Oostenrijkse media. Het gaat om een 69-jarige man die zijn besmetting zou hebben opgelopen in Italië. Hij overleed in het ziekenhuis in Wenen.

De grens tussen Italië en Oostenrijk is sinds deze week grotendeels gesloten. Alleen mensen die een doktersverklaring bij zich hebben worden doorgelaten. In Oostenrijk zijn 302 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Ook in Griekenland is donderdag het eerste sterfgeval gemeld als gevolg van het virus. Volgens de autoriteiten gaat het om een 66-jarige man die eind vorige maand naar Israël en Egypte was afgereisd. Hij zou al last hebben gehad van gezondheidsproblemen. In Griekenland zijn 99 gevallen met het virus bekend.

Donderdag is in de Griekse plaats Olympia wel het olympisch vuur ontstoken. Bij de ceremonie, die normaal door mensen wordt bijgewoond, was nu geen publiek aanwezig. De ceremonie had wel een unicum: voor het eerst droeg een vrouw als eerste persoon de fakkel. Die wordt na een estafette van zeven dagen overgedragen aan de organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio, die in de zomer worden gehouden. Of de doorgang van de Spelen in gevaar komt door het coronavirus, is nog onduidelijk.

De Griekse actrice Xanthi Georgiou droeg donderdag de fakkel met het olympisch vuur. Foto Thanassis Stavrakis/AP

Oranje Fonds roept op tot uitstel duizenden vrijwilligersacties NLdoet

Het Oranje Fonds heeft opgeroepen alle activiteiten uit te stellen die vrijdag en zaterdag gepland staan voor NLdoet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland die jaarlijks gehouden wordt. Er stonden verspreid over het land ongeveer 8.700 klussen gepland waarbij deelnemers „iets goeds konden doen voor een ander” - van schilderen tot tuinieren.

„NLdoet staat voor sociale verbinding. En dat strookt niet met de oproep tot sociale onthouding”, aldus waarnemend directeur Marc van Hal van het Oranje Fonds. „Maar er is niets belangrijker dan gezondheid.” Vooralsnog komt er geen nieuwe landelijke actiedag.

Europese Unie keurt inreisverbod VS af

De Europese Unie keurt het inreisverbod van de Verenigde Staten af. Dat heeft EU-president Charles Michel donderdag gezegd na een overleg tussen EU-landen, meldt persbureau ANP. Volgens hem is het Amerikaanse besluit „eenzijdig en zonder overleg genomen”.

In de nacht van woensdag op donderdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat Europeanen in ieder geval de komende dertig dagen de Verenigde Staten niet meer mogen inreizen. Volgens Trump heeft de Europese Unie „gefaald” in de poging het coronavirus in te dammen.

Michel had donderdag al na de aankondiging van Trump gezegd dat „economische ontregeling” moest worden tegengegaan. Volgens hem zal de EU meer „krachtige maatregelen” nemen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Spaanse minister besmet met coronavirus, alle kabinetsleden worden getest

De Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero is positief getest op het coronavirus. Dat melden Spaanse media donderdag. Haar man, vice-president Pablo Iglesias, is in quarantaine geplaatst. De twee zijn sinds januari namens hun partij Podemos lid van de Spaanse regering.

Lees ook dit profiel van Irene Montero en Pablo Iglesias: Een links stel dat alles met elkaar deelt

De Spaanse regering zegt alle leden van het kabinet te gaan testen op het virus. Donderdag houdt het kabinet nog een buitengewone vergadering over de wijze waarop het coronavirus moet worden tegengaan. Daarbij zal ieder kabinetslid dat nodig is voor de goedkeuring van een eventueel plan aanwezig zijn. Volgende vergaderingen van premier Pedro Sánchez en zijn kabinet zullen via video-calls plaatsvinden.

Een hooggeplaatste ambtenaar in Madrid zegt dat de Spaanse overheid een totale lockdown van de hoofdstad overweegt. Het kabinet zei woensdag nog dat daar geen sprake van was. Inmiddels zijn in Spanje meer dan 2.200 infectiegevallen bekend.

Belgisch voetbal ook in lege stadions, tot eind maart geen amateurvoetbal

De voetbalvelden in België blijven tot eind maart nagenoeg leeg. Dat heeft de Belgische voetbalbond donderdag besloten, onder meer op aanraden van de autoriteiten in het land. Komend weekend wordt nog wel gevoetbald in de laatste speelronde van de twee hoogste competities, al gebeurt dat in lege stadions.

De Belgische competitie zou daarna in april hervat moeten worden met play-offs. Over het doorgaan van die wedstrijden is nog geen beslissing genomen. Alle jeugd- en amateurwedstrijden zijn per direct afgelast. Ook de bekerfinale gaat later deze maand niet door.

Lees ook: De KNVB laat de clubs zo lang mogelijk voetballen, in volle stadions

In veel andere Europese landen worden voetbalwedstrijden de komende weken zonder publiek afgewerkt. In Italië en Zwitserland liggen de competities voorlopig helemaal stil. In Nederland zijn alle wedstrijden in Noord-Brabant van komend weekend uitgesteld, zowel in het betaald als amateurvoetbal. De wedstrijden buiten deze provincie gaan wel door, mét publiek.

Vanmiddag nieuw crisisberaad kabinet

De ministers komen donderdagmiddag opnieuw bijeen in een crisisberaad over de situatie rond Covid-19 in Nederland. Ze worden dan bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel over de verspreiding van het virus in Nederland. Ook zal er gesproken worden over eventuele nieuwe maatregelen om die verspreiding tegen te gaan. Als er wordt besloten tot extra maatregelen, worden die naar verwachting donderdagmiddag aangekondigd.

Het is de derde keer dat deze zogeheten ‘Ministeriële Commissie Crisisbesluitvorming’ (MCCB) bijeenkomt. De vergadering wordt voorgezeten door premier Mark Rutte (VVD). Een groot deel van het kabinet schuift aan: onder meer de ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA), Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), Ank Bijleveld (Defensie, CDA) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg en een vertegenwoordiger van de korpsleiding van de nationale politie zijn aanwezig.

Doet Nederland genoeg tegen het coronavirus? Lees deze analyse: ‘Risico dat Nederland achter de feiten aanloopt’

Donderdagochtend spreken topambtenaren van de betrokken ministeries al in een ambtelijk crisisberaad over de situatie rond het virus en mogelijke maatregelen.

Wethouder Rotterdam: nog geen noodzaak om Songfestival af te gelasten

Coronavirus of niet, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat vooralsnog door. Dat heeft Rotterdams wethouder Said Kasmi (D66, Toerisme) donderdagochtend gezegd tegen het AD. „Er is geen enkele noodzaak om het Songfestival af te gelasten”, aldus Kasmi. Desondanks stelt hij dat de gemeente zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM en dat hij medio april meer duidelijkheid verwacht. Het Songfestival wordt van 12 tot en met 16 mei gehouden in Ahoy.

Ook de marathon van Rotterdam gaat zondag 5 april vooralsnog door, stelt de organisatie . Wel wordt de marathon gelopen zonder atleten uit Kenia. Dat Afrikaanse land, waar nog geen besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, heeft donderdag alle atleten verboden de komende vier weken deel te nemen aan internationale evenementen. Rotterdam is een van de weinige steden in Europa waar de stadsmarathon dit voorjaar nog niet is geannuleerd of uitgesteld.

De gemeenteraad in Rotterdam houdt donderdag een debat over de uitbraak van het coronavirus en eventuele maatregelen die moeten worden getroffen.

Minister Blok: reisverbod Verenigde Staten ,,een verrassing”

Volgens minister Stef Blok (VVD, Buitenlandse Zaken) heeft het reisverbod dat de Amerikaanse president Trump woensdagnacht aankondigde „potentieel grote consequenties” voor een handelsland als Nederland. „Er is veel persoonlijk- en handelsverkeer”, zei Blok op een persconferentie in Indonesië, waar hij samen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima op staatsbezoek is.

De minister wil eerst in kaart brengen wat die consequenties zullen zijn, voor er eventuele maatregelen worden genomen. Hij zegt daarover nauw contact te hebben met andere lidstaten. Het reisadvies voor Nederlanders naar de VS aanpassen, is een Nederlandse aangelegenheid. Daarbij laat het kabinet zich adviseren door de RIVM.

Kort na de bekendmaking van Trump, die zei dat Europeanen in ieder geval de komende dertig dagen de VS niet mogen inreizen, is Nederland geïnformeerd. Het was „een verrassing”, aldus Blok.

Lees ook: President Trump sluit de grenzen voor reizigers uit Europa

Australië pompt 17,6 miljard dollar in economie, Iran vraagt IMF om miljardenhulp

De Australische regering gaat ruim 17,6 miljard Australische dollar (omgerekend bijna 10 miljard euro) in de nationale economie pompen om de financiële gevolgen van het coronavirus in te dammen. Dat zegt premier Scott Morrison donderdag tegen persbureau Reuters. Het is het eerste financiële stimuleringspakket in het land sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008. Toen wist de Australische regering door de noodmaatregelen een recessie te voorkomen.

Het geld is onder meer bestemd voor kleine bedrijven, leerlingen en bijstandsgerechtigden. In Australië zijn tot nu toe zo’n 140 bevestigde besmette gevallen met het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Iran

Iran heeft het Internationaal Monetair Fonds om financiële hulp gevraagd bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus in het land. Dat zegt de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Javad Zarif op Twitter. Volgens persbureau Reuters gaat het om een lening van 5 miljard dollar. Iran is hard geraakt door het coronavirus, met tot dusver meer dan 9.000 bevestigde besmettingsgevallen.

Kazachstan en Slovenië

De Kazachstaanse overheid heeft donderdag besloten alle openbare evenementen te schrappen en scholen en universiteiten tot nader orde te sluiten, meldt persbureau Reuters. In het land, dat grenst aan China, zijn nog geen bevestigde gevallen met het virus. Ook het aantal vluchten vanuit Kazachstan naar westerse gebieden is teruggedraaid. De conferentie van de Wereldhandelsorganisatie, die in juni in Kazachstan zou worden gehouden, gaat niet door.

Landen gaan heel verschillend om met coronatesten: Meer testen betekent meer besmette personen vinden

In Slovenië kunnen alle leerlingen vanaf maandag niet meer naar school. Woensdag werden al twee middelbare scholen in het land, dat grenst aan het noorden van Italië, gesloten. Volgens premier Marjan Sarec is het nu tijd om alle leeromgevingen te sluiten. Wanneer de scholen weer open gaan, is niet bekend. In Slovenië zijn tot nu toe 57 besmettingen met coronavirus bekend.

Inreisverbod VS

De Europese ministers beraden zich donderdag in Brussel over de maatregel van de Amerikaanse president Trump om dertig dagen geen Europeanen meer de Verenigde Staten in te laten. Volgens EU-president Michel moet Europa er alles aan doen om „economische ontwrichting te voorkomen”.

Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie, zegt te overwegen vliegvelden te sluiten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens directeur Dag Falk-Petersen van de Noorse luchtvaartmaatschappij Avinor is het mogelijk dat een van de twee landingsbanen op het vliegveld van Oslo wordt gesloten.

De brandweer in Iran desinfecteert straten in Teheran. Foto Atta Kenare/AFP

De krappe speelkalender van de UEFA wordt nóg krapper

De UEFA dreigt tegen steeds meer problemen aan te lopen op de toch al krappe speelkalender nu Juventus-verdediger Daniele Rugani positief is getest op Covid-19. Daardoor gaat mogelijk de hele selectie van de koploper uit Italië twee weken in quarantaine, stelt een anonieme betrokkene bij persbureau Reuters. Dit zou betekenen dat de wedstrijd in de Champions League volgende week dinsdag tegen Olympique Lyon niet kan doorgaan.

Veel ruimte om de wedstrijd opnieuw in te plannen, heeft de Europese voetbalbond niet. De eerste wedstrijden in de kwartfinales van de Champions League staan gepland voor 7 april en tussendoor staan ook nog interlandvoetbal op het programma. Tussen de finale van de Champions League, op 30 mei, en de start van het EK voetbal zit bovendien nog geen twee weken. Ook ligt de Italiaanse voetbalcompetitie tot begin april stil, waardoor veel competitiewedstrijden moeten worden ingehaald.

Het speelschema in de Europa League moet ook al op de schop. Donderdagavond gaan de wedstrijden Sevilla - AS Roma en Internazionale - Getafe niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Aanleiding is het reisverbod dat Spanje heeft ingesteld met Italië. De wedstrijd zou in eerste instantie zonder publiek worden gespeeld, zoals ook gebeurt bij veel andere voetbalwedstrijden in Europa. Getafe, dat Ajax uitschakelde in de vorige ronde, had al laten weten niet naar Italië te willen afreizen uit gezondheidsoverwegingen.

Juventus speelde afgelopen weekend in een leeg stadion tegen Internazionale. Foto Vincenzo Pinto/AFP

Arabische beurzen sluiten met forse verliezen

Ook de Arabische beurzen kelderden donderdag. De beurzen in Dubai en Abu Dhabi sloten met respectievelijk min 7,8 en min 6,5 procent. De beurs in Saoedi-Arabië leed een verlies van 4 procent. In Hongkong sloot de beurs op de laagste koers sinds 2017.

Begin deze week stonden de beurzen wereldwijd ook al diep in het rood nadat Saoedi-Arabië de olieprijs met 30 procent liet dalen na een conflict met Rusland.

AEX opent na inreisverbod VS met verlies van ruim 5 procent

De AEX-index is donderdagochtend geopend met een verlies van 5,2 procent. Aanleiding is het inreisverbod voor Europese reizigers dat de Verenigde Staten aankondigden. Het aandeel van Air France-KLM kelderde met ruim 15 procent.

De beurzen in Londen en Madrid openden met vergelijkbare verliezen. De Duitse DAX opende voor het eerst sinds 2016 onder de 10.000 punten. Het aandeel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa stond kort na de opening op een verlies van 9 procent.

De Amsterdamse aandelenbeurs. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

'Piek van corona-epidemie in China is voorbij'

De piek van de uitbraak van het coronavirus in China is voorbij, stelt de Chinese Nationale Gezondheidscommissie donderdag. Afgelopen etmaal werden vijftien nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Acht patiënten komen uit de provincie Hubei, dat daarmee het laagste aantal dagelijkse besmettingen registreerde sinds de uitbraak van het coronavirus.

De afgelopen week neemt het aantal nieuwe besmettingen gestaag af in China. In Hubei, waar de meeste patiënten besmet raakten en de meeste doden vielen, zijn donderdag reisbeperkingen versoepeld en wordt in de eerste sectoren de industriële productie hervat. De stad Wuhan, de vermoedelijke bron van het coronavirus, blijft goeddeels afgesloten.

Het dodental in China steeg afgelopen 24 uur met 11 tot 3.169. Ruim 80 procent van de bijna 81.000 patiënten met Covid-19 in China is hersteld van het virus. Buiten China is het aantal vastgestelde besmettingen de afgelopen twee weken verdertienvoudigd, stelde de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag.

Lees meer over de maatregelen die werden getroffen in China

EU-president Michel: economische ontwrichting moet worden voorkomen

EU-president Charles Michel stelt dat „economische ontwrichting” moet worden voorkomen nu de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod heeft aangekondigd voor Europese reizigers. „We zullen de situatie vandaag beoordelen”, schrijft Michel donderdagochtend op Twitter. Hij benadrukt dat Europa „alle noodzakelijke maatregelen” treft om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Schiphol bekijkt momenteel samen met de luchtvaartmaatschappijen welke gevolgen de maatregel heeft voor vluchten naar de Verenigde Staten. Reizigers die worden getroffen door het inreisverbod, wordt aangeraden contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waar zij hebben geboekt. KLM heeft nog niet gereageerd op Trumps maatregel.

Twitter avatar eucopresident Charles Michel Following the travel ban @realDonaldTrump announced, we will assess the situation today. Economic disruption must be avoided. #Europe is taking all necessary measures to contain the spread of the #COVID19 virus, limit the number of affected people and support research.

Zoektocht naar overlevenden Chinees quarantainehotel beëindigd, 29 doden

Het instorten van een hotel in de Chinese stad Quanzhou, afgelopen zaterdag, heeft aan 29 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AFP op basis van Chinese media. Tot dusver was niets bekend over het aantal slachtoffers. Zo'n zeventig mensen raakten bedolven onder het puin van het ingestorte hotel, dat werd gebruikt als quarantainecentrum ter bestrijding van het coronavirus.

De hulpdiensten hebben donderdagochtend het laatste lichaam geborgen en de zoektocht naar overlevenden beëindigd. Dinsdag werd nog een slachtoffer levend onder het puin gehaald, bijna zeventig uur nadat het hotel was ingestort.

Het is nog onduidelijk hoe de instorting heeft kunnen gebeuren. Uit de eerste onderzoeken zou al wel zijn gebleken dat er onder meer problemen waren met de constructie van het gebouw, meldt persbureau Reuters. Er zijn meerdere mensen aangehouden die ervan verdacht worden hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Reddingswerkers afgelopen weekend tijdens de reddingsoperatie. Foto STR/AFP

De belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen nacht

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen nacht een drastische maatregel aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Verenigde Staten sluiten vanaf vrijdag middernacht de grenzen voor reizigers uit Europa, met uitzondering van Groot-Brittannië. Het inreisverbod, dat niet voor goederen geldt, duurt voorlopig dertig dagen. Ook kondigde Trump een pakket stimuleringsmaatregelen aan om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de gevolgen van de uitbraak van Covid-19. Economen verwachten forse verliezen op de Amerikaanse beurzen.

Lees ook het nieuwsbericht: President Trump sluit de grenzen voor reizigers uit Europa

Ook de Indiase regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. Het Aziatische land verstrekt tot zeker 15 april geen visa meer aan toeristen. Indiase burgers die nu in het buitenland zijn, moeten een visum aanvragen om terug te keren naar hun vaderland.

Daarnaast treft het coronavirus nu ook de NBA, de nationale basketbalcompetitie van de Verenigde Staten. Deze is voor onbepaalde tijd stilgelegd nadat een speler van Utah Jazz besmet bleek te zijn met het virus. Ook de Amerikaanse acteur Tom Hanks heeft het coronavirus, maakte hij afgelopen nacht bekend.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het vorige blog terug: Amerikaanse luchtvaartsector in verwarring over maatregelen Trump
[/up]