Corona in Amsterdam: een stuk stiller op straat, maar nog geen paniek

Talk of the Town De toeristensector begint het corona-effect te voelen: de horeca sloeg deze week al alarm. Elders luiden ze (nog) niet de noodklok.

Het Rokin, afgelopen woensdagmiddag. Normaal is het hier een stuk drukker.
Het Rokin, afgelopen woensdagmiddag. Normaal is het hier een stuk drukker. Foto Saskia van Loenen

„Kijk nou, hier sta ik dan.” Yuwan Lam, eigenaar van Dim Sum Court op de Zeedijk, staat schouderophalend in zijn uitgestorven restaurant. Sinds half januari is het hier niet meer vol geweest. „Het gaat hier stapje voor stapje naar beneden”, verzucht hij.

Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus maakt de restauranteigenaar zich grote zorgen om de toekomst van Zeedijk. Hijzelf kan het met wat financiële reserves nog uitzingen tot mei, misschien juni, maar hij vreest voor het voortbestaan van de startende ondernemingen om hem heen. „Als het volgende maand niet beter gaat, zijn zij hier allemaal weg.”

‘Hele grote opdonder’

Sinds januari herkent Lam het ‘Chinatown’ van Amsterdam niet meer terug. „Het was hier altijd druk, van ’s ochtends vroeg tot middernacht, vol met mensen. Maar kijk nu eens…” De straten zijn leeg, de boeddhistische tempel tegenover het restaurant is gesloten. In het lege Café Dijk 120, iets verderop, hangt de eigenaresse verveeld over de bar, klikkend op haar telefoon. „Geloof me, de economie krijgt een hele grote opdonder. Ik merk het, iedereen om me heen merkt het. We hebben niks te doen. Het is gewoon een klotetijd.”

Niet alleen de kleine ondernemers van de Zeedijk voelen de impact van het coronavirus. Uit cijfers van databedrijf STR blijkt dat bijna 200 hotels in Amsterdam alleen al in de eerste negen dagen van maart kampten met een gemiddelde terugloop van de kamerbezetting van meer dan 32 procent. Afgelopen maandag werden er zelfs 43 procent minder kamers verhuurd in de stad.

In de weekends valt het nog mee, vertelt Nico Evers, manager van Hotel Jakarta Amsterdam. Dan moeten de hotels het voornamelijk hebben van toeristen. „Die kunnen hun tickets vaak toch niet meer annuleren. Doordeweeks worden de rake klappen uitgedeeld. Dan stromen vanuit de zakenwereld de annuleringen binnen, omdat bedrijven hun personeel een reisverbod opleggen.” Afgelopen dinsdag werd de situatie zo nijpend, dat de Amsterdamse horeca aanklopte bij de gemeente Amsterdam voor financiële steun.

Het hoofd koel

Ligt heel Amsterdam nu plat? Als je het motto van Evers mag geloven – „als het met de hotels slecht gaat, gaat het slecht met de stad” – zou je denken van wel. Maar is dat ook zo? Op de Zeedijk regeren inderdaad de stilte en de leegte, maar een paar straten verderop houden de nuchtere Amsterdamse ondernemers het hoofd koel.

Zo schonk de kroegbaas van Bruincafé ’t Centrum aan het Rembrandtplein afgelopen weekend nog zorgeloos espresso’s aan Italiaanse klanten. Café The Old Bell aan hetzelfde plein zat datzelfde weekend nog stampvol. De hoteleigenaar van het Amsterdam House Hotel even verderop heeft zelfs meer boekingen dan voorheen, „van Italianen die niet terug mogen naar hun land en nog een paar nachten blijven”. Zolang het virus in de stad niet wijdverspreid is, lijkt er bij deze ondernemers weinig sprake van paniek. „Ik laat het gewoon maar op me afkomen”, aldus de eigenaar van Bruincafé ’t Centrum.

Ik merk het, iedereen om me heen merkt het. We hebben niks te doen. Het is gewoon een klotetijd

Eigenaresse Café Dijk 120 Zeedijk

De Amsterdamse musea merken een kleine terugloop in het aantal groepsboekingen, voornamelijk uit Italië en Azië, maar luiden nog niet de noodklok. Ook de rondvaartboten en cityhoppers vervoeren nog toeristen. Absoluut minder dan normaal voor de tijd van het jaar, maar afgelopen weekend zaten de boten van Rederij Kooij „nog vol met Italianen”, vertellen schippers Gerard Schilder en Herman van der Broek.

Het contrast is groot: Covid-19 raakt een deel van Amsterdam zwaar, terwijl in de rest van de stad het leven gewoon lijkt door te gaan, in afwachting van wat misschien gaat komen. Dat is dan ook precies wat burgemeester Femke Halsema beoogt, zo bleek uit haar schrijven woensdag aan de gemeenteraad : de situatie is de komende tijd weliswaar „onvoorspelbaar”, maar het openbare leven, inclusief evenementen, kan gewoon doorgaan. „Op deze manier hopen we dat de schade op de economie beperkt blijft.” De door Horeca Amsterdam aangevraagde noodhulp komt er nu in elk geval niet: daarvoor is het volgens het college nog te vroeg.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.