Brieven

Brieven

Foto Phil Nijhuis/ANP

In haar column Grijp coronavirus aan als leerproces (9/3) merkt Louise Fresco terecht op dat we door de coronacrisis kunnen leren over vraagstukken die verder gaan dan het beheersen van een pandemie. Zo brengt het virus potentieel nuttige veranderingen voor het bedrijfsleven mee. The Economist gaf ook een voorzet (5/3): het wordt interessant om te zien of nieuwe technologieën massaal werken op afstand mogelijk maken, waardoor het kantoor ‘opnieuw wordt uitgevonden’. Als de productiviteit net zo efficiënt of beter blijkt kan het argument voor telewerken onweerstaanbaar zijn. „Er is tekort aan alles”, schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn NRC-dagboek uit Genua (10/3) over de situatie in Noord-Italië. Van apothekerswaar tot ziekenhuisbedden – ook in Nederland wellicht binnenkort een probleem. Voor „bedrijven die zich zorgen maken over gammele productieketens in een tijd van handelsoorlogen” is het virus een kans om die ketens duurzamer opnieuw op te bouwen, aldus nog eens The Economist. Te denken valt aan alternatieve leveranciers dichtbij, of grotere voorraden. Het virus zal niet direct een eind maken aan werken op kantoor of aan wereldwijde productieketens, maar bedrijven moeten niet blind zijn voor deze kans om oude gewoontes in twijfel te trekken.