zwijggeld

Minister De Jonge wil een verbod op zwijgcontracten in de zorg

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil zwijgcontracten in de zorg verbieden en heeft daartoe woensdag een wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd. Met die contracten kunnen zorginstellingen vastleggen dat patiënten of nabestaanden tegen betaling zwijgen over medische fouten en afzien van een rechtsgang of klachtenprocedure. Daardoor kunnen incidenten niet worden onderzocht. Volgens de minister staat dit „haaks op een open en lerende cultuur die nodig is voor goede zorg”. De Jonge noemt zwijgcontracten dan ook „volstrekt onaanvaardbaar”. Afgelopen jaren zijn „een aantal keer” zwijgcontracten gesloten na „ingrijpende gebeurtenissen”, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het is niet bekend om hoeveel overeenkomsten het precies gaat. (NRC)