VS arresteren 600 verdachten gelinkt aan Mexicaans drugskartel

Arrestatiegolf De VS hebben honderden verdachten opgepakt die worden gekoppeld aan het Jalisco-kartel. Deze grootscheepse actie volgt op een maandenlang onderzoek.
DEA-agenten woensdagochtend bij een arrestatie bij een woonhuis in Diamond Bar, een voorstad van Los Angeles.
DEA-agenten woensdagochtend bij een arrestatie bij een woonhuis in Diamond Bar, een voorstad van Los Angeles. Foto Richard Vogel / AP

In de Verenigde Staten hebben de autoriteiten ruim zeshonderd verdachten gearresteerd die in verband worden gebracht met de activiteiten van een Mexicaans drugskartel. Ze werden opgepakt op verschillende plekken in een gezamenlijke operatie van de Amerikaanse justitie en drugsbestrijdingsorganisatie DEA, zo maakten beide organisaties woensdag bekend. Tijdens de arrestatiegolf werden „aanzienlijke hoeveelheden geld en drugs” in beslag genomen.

De actie is omgedoopt tot ‘Project Python’ en is het resultaat van zes maanden opsporingswerk. Het onderzoek richt zich specifiek op het Jalisco-kartel (Cártel de Jalisco Nueva Generación of kortweg CJNG). Dat kartel is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie onder meer actief in grote Amerikaanse steden zoals Los Angeles, New York, Chicago, Houston en Atlanta.

Lees ook: Mexicaanse kartels ontginnen Nederland om ‘crystal meth’ te koken

Tot dusver heeft het onderzoek geresulteerd in 350 aanklachten tegen leden van het kartel. „Project Python is de grootste klap die de Amerikaanse autoriteiten hebben uitgedeeld aan CJNG - en dit is nog maar het begin”, schrijft DEA-topman Uttam Dhillon in een verklaring. Volgens de drugsbestrijdingsorganisatie is het Mexicaanse kartel verantwoordelijk voor de productie en distributie van tonnen aan verboden drugs, waaronder cocaïne en heroïne. De DEA noemt CJNG daarnaast een van ‘s werelds grootste producenten van het verslavende middel methamfetamine, dat vaak ‘crystal meth’ of ‘ice’ wordt genoemd.

El Mencho

Het Jalisco-kartel is de laatste jaren uitgegroeid tot een machtige en uiterst gewelddadige organisatie, die ook aanslagen op de politie niet schuwt. De leider is Nemesio Oseguera Cervantes, ook wel bekend als ‘El Mencho’. Al langere tijd wordt hij gezocht door de Amerikanen, die in 2018 het tipgeld voor de informatie die leidt tot de arrestatie van El Mencho, verhoogden tot 10 miljoen dollar.

Een maand geleden werd de zoon van El Mencho opgepakt in Mexico en uitgeleverd aan de VS. Hij wordt verdacht van drugshandel en vuurwapengebruik. Eind februari werd ook de dochter van El Mencho gearresteerd op verdenking van financieel gewin door drugshandel.