Twee zeldzame witte giraffen gedood door stropers in Kenia

Een witte giraffe.
Een witte giraffe. Hirola Conservancy / AFP

Stropers in Kenia hebben twee zeldzame witte giraffen gedood. Hierdoor is er wereldwijd nog maar één witte giraf in het wild over. Dat hebben Keniaanse natuurbeschermers dinsdag bekendgemaakt, meldt de BBC. De giraffen leefden in een nationaal park en zijn drie maanden geleden voor het laatst levend gezien. De karkassen van het vrouwtje en het jong zijn gevonden nabij een dorpje in het noordoosten van Kenia. De stropers zijn niet gepakt.

Het gaat slecht met de wereldpopulatie giraffen, die sterk is geslonken door urbanisatie en stropers, die doden de dieren voor hun huid. Sinds 1985 daalde het aantal giraffen met 40 procent van 155.000 naar 97.000 in 2015. Momenteel zijn er nog zo’n 68.000 volwassen exemplaren in het wild, aldus de African Wildlife Foundation.

De witte giraffen hadden de afwijking leucisme, waardoor hun huid verminderd pigment aanmaakt. Dit verschilt van albinisme, waarbij geen melanine, wat het bruinen van de huid veroorzaakt, wordt aangemaakt. (NRC)