Twee zeldzame witte giraffen gedood door stropers in Kenia

Stroperij Door toedoen van stropers leeft wereldwijd nog maar één witte giraf in het wild.
Een van de witte giraffen in het Keniaanse natuurgebied in 2017.
Een van de witte giraffen in het Keniaanse natuurgebied in 2017. Foto via Caters News Agency / AFP

Stropers in Kenia hebben twee zeldzame witte giraffen gedood. Hierdoor is er wereldwijd nog maar één witte giraf in het wild over. Dat hebben Keniaanse natuurbeschermers dinsdag bekendgemaakt, meldt de Britse omroep BBC.

De giraffen leefden in een nationaal park. Drie maanden geleden werden ze voor het laatst levend gezien. De karkassen van het vrouwtje en het jong werden gevonden in de buurt van een dorpje in het noordoosten van Kenia. Tot dusver hebben de autoriteiten de stropers nog niet kunnen oppakken.

De witte giraffen haalden het nieuws in 2017, toen ze op video werden vastgelegd:

Het gaat slecht met de wereldpopulatie giraffen. Die is sterk geslonken door urbanisatie en stropers, die de dieren doden voor hun huid. Sinds 1985 daalde het aantal giraffen met 40 procent van 155.000 naar 97.000 in 2015. Momenteel leven ongeveer 68.000 volwassen exemplaren in het wild, aldus de African Wildlife Foundation.

De witte giraffen hadden de afwijking leucisme, waardoor hun huid verminderd pigment aanmaakt. Dit verschilt van albinisme, waarbij geen melanine - wat het bruinen van de huid veroorzaakt - wordt aangemaakt. Ook gaat albinisme vaak gepaard met rode ogen.