Staatsbezoek Indonesië

Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor geweld

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend aan het begin van zijn staatsbezoek aan Indonesië excuses aangeboden voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd van het land. „Voor de geweldsontsporing aan Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen”, zei de koning tijdens zijn toespraak, in aanwezigheid van de Indonesische president Joko Widodo. „Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.” De excuses zijn niet bij alle Indonesiërs goed gevallen. De datum van onafhankelijkheid blijft een gevoelig punt. (NRC)

Achtergrond pagina 10-11