Ombudsmannen

Opvanglocaties asielzoekers moeten worden verbeterd

De opvanglocaties voor asielzoekers die wachten op het begin van hun procedure moeten worden verbeterd. Dat schreven de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en de Kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag in een brief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD). Door de lange wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst zitten asielzoekers lang op plekken die zijn bedoeld voor korte opvang. Die hebben minder voorzieningen zoals dagbesteding en er is minder privacy. Negenduizend asielzoekers wachten nu op het begin van hun procedure. De lange wachttijden veroorzaken onrust bij asielzoekers, aldus de brief. De procedure hoort binnen een paar weken te beginnen, maar sommige asielzoekers wachten al bijna twee jaar. (NRC)