Podcast

New Age of wetenschap: wat hebben we aan de Gaia-hypothese?

James Lovelock (100) stelt de aarde voor als een zelfregulerend systeem, waarin stenen, atmosfeer en leven één systeem vormen dat de boel in evenwicht houdt. De Gaia-theorie werd in de jaren ’70 populair in de milieubeweging en kritisch benaderd door evolutiebiologen. Maar is deze theorie van Lovelock vandaag nog relevant?

Vijftig jaar geleden ontwikkelde James Lovelock de Gaia-hypothese. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten, de inmiddels honderdjarige wetenschapper schreef dit jaar een nieuw boek. Biologieredacteur Gemma Venhuizen bezocht hem in zijn huis in Engeland en sprak hem over hoe relevant de Gaia-hypothese anno 2020 is.
Beluister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Op neutrinojacht in de Middellandse zee.