‘Mooiste beroep tussen varen en wal in’

Keurmeesters Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Bas Wolfslag (44) inspecteert zeeschepen, hier een exemplaar van 160 meter lang op een werf in Schiedam. Het schip is toe aan zijn vijfjaarlijkse keuring – eentje waarbij het schip binnenstebuiten wordt gekeerd om te controleren of het nog zeewaardig en, vooral, veilig is. Zonder zo’n goedkeuring mag het schip niet varen. Wolfslag werkt bij DNV GL, een Noors-Duits bedrijf dat inspectiewerk doet voor de internationale scheepvaart.

Wolfslag deed de zeevaartschool en studeerde werktuigbouwkunde. Voor hem is dit „het mooiste beroep tussen varen en walwerk in. Het komt het dichtst bij varen in de buurt zonder dat je continu de zee op moet.”