‘Beschuldiging racisme in Buitenhof maakt Baudet vogelvrij’

Kort geding Thierry Baudet eiste vanmorgen in een kort geding rectificatie voor uitspraken die over hem zijn gedaan in Buitenhof. Volgens de advocaat van het tv-programma profiteert de politicus juist van de ophef.

Thierry Baudet in de rechtbank voor het kort geding tegen de VPRO. Foto Bart Maat / ANP
Thierry Baudet in de rechtbank voor het kort geding tegen de VPRO.

Foto Bart Maat / ANP

Door Thierry Baudet „woorden in de mond” te leggen die hij niet heeft gezegd, heeft Buitenhof hem „vogelvrij” verklaard. Het politieke tv-programma gebruikte „het gif” van de „karaktermoord”, door het Kamerlid neer te zetten als racist. Daarom eisen Baudet en zijn partij, Forum voor Democratie, een rectificatie van de verantwoordelijke omroep VPRO.

Zo verwoordde advocaat Dirk Vermaat de grieven van Baudet woensdag in Lelystad in een kort geding van de politicus en zijn partij tegen de VPRO. „Er is gelogen. Er is keihard gelogen”, zei de advocaat. „De VPRO mag geen leugens verspreiden. Je mag geen nieuws maken – fake news.”

Lees ook: FVD en Buitenhof naar de rechter: ‘Dit is een kansloze zaak’

Volgens de raadsman beschuldigde Buitenhof de politicus ten onrechte van het verspreiden van racistische ideeën en van complottheorieën. Dat zou schadelijk zijn voor leider en de 45.000 Forumleden. Bovendien zou het programma door de uitlatingen medeverantwoordelijk zijn voor de bedreigingen die Baudet sindsdien ontving. „Het brengt sommige mensen het hoofd op hol.”

Blanke ras

In de Tweede Kamer sprak Baudet zich op 18 februari uit tegen de Europese meerjarenbegroting. Hij zei onder meer: „De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die staat. Dus [...] naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn.”

In Buitenhof van 23 februari kwam presentatrice Natalie Righton hier op terug. Ze zei tegen Eerste Kamerlid Henk Otten (ex-Forum, nu Groep Otten): „Uw voormalige partijgenoot Thierry Baudet [...] baarde nogal opzien [...] door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse immigranten.”

Baudet vindt dat geen correcte weergave. Volgens de VPRO had Baudet zich overigens voor die uitzending zelf aangeboden als gast, maar koos de redactie voor Otten. Ook herinnert de omroep eraan dat Baudet zelf twee jaar voor Buitenhof heeft gewerkt.

Muilkorven

Advocaat Jens van den Brink, die de VPRO verdedigde, stelt dat Buitenhof de opponent geen racist heeft genoemd, en dat Righton een adequate weergave heeft gegeven van Baudets gedachtengoed. Dit staaft de advocaat met een boeket aan citaten uit het Kamerdebat en eerdere uitlatingen van de politicus, waarin deze zegt te strijden voor een dominant blank Europa.

Lees ook: Baudet sprak niet over ras, maar zo klonk het wel

Ook blijkt volgens Van den Brink uit eerdere uitspraken dat Baudet ras, geloof en cultuur in theorie weliswaar als losstaande zaken beschouwt, maar in praktijk als onlosmakelijk verbonden. En nee, het was geen letterlijk citaat, maar een parafrasering: „Het is de taak van de journalist om de uitspraken van een politicus van duiding te voorzien.”

Volgens advocaat Van den Brink wil Baudet de pers „muilkorven”. De politicus en zijn partij zouden niet kunnen verdragen dat de pers onwelgevallige dingen over hen beweert. De raadsman stelt dat Baudet ruim voldoende toegang tot de media heeft om zijn kant van het verhaal te vertellen, en dat hij daar geen kort gedingen voor moet misbruiken.

Verder vindt hij dat de politicus met twee maten meet omdat hij zelf slordig is met feiten en citaten. Dat de kwestie de Forumleider zou beschadigen, trekt Van den Brink in twijfel. Volgens hem profiteert de Forumleider er juist van: „Hij is comfortabel met de ophef die hij zelf creëert. Je moet niet doen alsof je er schade van ondervindt, terwijl je er garen bij spint.”

Volgens Baudets advocaat trekt de tegenpartij „rookgordijnen” op. En zijn de eerdere uitspraken niet relevant. Buitenhof had bij het parafraseren van het Kamerlid immers niet naar die eerdere uitspraken verwezen. „De VPRO probeert het politiek debat de rechtszaal binnen te brengen. De advocaat vond verder de vele verwijzingen van de tegenpartij naar de jurisprudentie over persvrijheid van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet relevant.

Na afloop, op de stoep van de rechtbank, benadrukte Baudet voor de camera van RTL-talkshow Jinek wat voor hem van belang is: „Ze willen de racismekaart blijven spelen, dat moet afgelopen zijn.”

De rechtbank in Lelystad doet uitspraak op woensdag 25 maart.