Filmproducent Weinstein krijgt 23 jaar cel voor seksueel misbruik

#metoo Voormalig filmproducent Harvey Weinstein werd vorige maand schuldig bevonden aan verkrachting en aanranding. Hij kon daarvoor tussen de 5 en 29 jaar cel krijgen.
Weinstein vorige maand bij de rechtbank in New York.
Weinstein vorige maand bij de rechtbank in New York. Foto Carlo Allegri/Reuters

Voormalig filmproducent Harvey Weinstein moet 23 jaar de gevangenis in voor verkrachting en aanranding. Een rechter in New York legde hem die straf woensdag op, melden internationale persbureaus. De advocaten van Weinstein, die door meer dan honderd vrouwen van misbruik is beschuldigd, hebben eerder al aangekondigd in beroep te gaan.

Een jury bevond Weinstein (67) vorige maand schuldig aan de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013. Volgens de juryleden staat daarnaast vast dat hij in 2006 bij een ontmoeting in zijn New Yorkse appartement productie-assisente Mimi Haleyi heeft gedwongen tot orale seks. Voor die misdrijven kon Weinstein tussen de 5 en 29 jaar cel krijgen.

In de rechtbank namen beide vrouwen woensdag nog eenmaal het woord. „Verkrachting gaat verder dan alleen het moment van penetratie. Het duurt voor altijd”, zei Mann. Haleyi zei dat Weinsteins misbruik haar „diep heeft beschadigd, misschien komt dat nooit meer goed”.

De producent zelf zei dat de rechtszaak hem in de war had gebracht. Mannen „worden beschuldigd van dingen die niemand van ons begrijpt”, aldus Weinstein, die vanwege gezondheidsproblemen in een rolstoel zat. „Ik voel me rot voor alle mannen die dit gevecht ook moeten doormaken.” Weinstein heeft altijd volgehouden dat al zijn seksuele contacten met actrices, medewerksters en andere vrouwen met wederzijdse instemming plaatsvonden. Woensdag herhaalde hij dat. Met Haleyi en Mann dacht hij „een serieuze vriendschap” te hebben. „Ik heb een prachtige tijd met ze beleefd.”

Looprek

Weinstein werd vorige maand na de uitspraak van de jury overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een hartingreep onderging. Daarna werd hij overgeplaatst naar de gevangenis. Zijn advocaten vroegen de rechter eerder deze week rekening te houden met de leeftijd en gezondheid van Weinstein, die tijdens het proces met een looprek in de rechtszaal verscheen en daarnaast een verzwakte indruk maakte. De verdediging verzocht de rechter daarom vijf jaar cel op te leggen, de lichtst mogelijke straf.

Lees ook deze recensie: Onthullende podcast over Weinsteins cocktailverbondjes

De aanklagers wilden juist dat Weinstein een straf zou krijgen die past bij „een leven vol misbruik van anderen”. Tientallen vrouwen beschuldigden de Hollywoodmagnaat eind 2017 in The New York Times en The New Yorker van ongepast gedrag, aanranding en verkrachting. Weinstein zou decennialang misbruik gemaakt hebben van zijn macht om veelal jonge, kwetsbare vrouwen te misbruiken. Vaak lieten zijn advocaten de vrouwen zwijgcontracten ondertekenen. Volgens de aanklager heeft Weinstein blijk gegeven van „een schokkend gebrek aan empathie, door anderen met minachting en op inhumane wijze te behandelen”.

Serieverkrachter

Van de zwaarste aanklachten, die hem levenslang konden opleveren, werd Weinstein vrijgesproken. Die aanklachten stelden dat Weinstein een serieverkrachter is. Om aan te tonen dat hij zich schuldig had gemaakt aan dit zogenoemde predatory sexual assault, voerden de aanklagers verklaringen op van meerdere vrouwen die ook zeiden misbruikt te zijn door Weinstein. Die konden de jury echter niet overtuigen. De beschuldigingen van de vrouwen waren niet aan de aanklacht toegevoegd, aangezien ze verjaard waren.

Als baas van productiemaatschappij Miramax, en later zijn eigen Weinstein Company, was Harvey Weinstein vanaf de jaren tachtig een zeer invloedrijke figuur in de filmwereld. Hij was de drijvende kracht achter succesfilms als The English Patient en Shakespeare In Love. Weinstein wierp zich ook op als mentor van jonge, veelbelovende actrices. Sommigen van hen, zoals Gwyneth Paltrow, Uma Thurman en Angelina Jolie, hebben gezegd dat ze vroeg in hun loopbaan door hem zijn lastiggevallen of misbruikt. Mede door de Weinstein-affaire werd de #metoo-beweging een wereldwijd fenomeen.

In Los Angeles loopt ook nog een zaak tegen Weinstein. Daar wordt hij eveneens verdacht van verkrachting en aanranding. De openbaar aanklager in de Californische stad liet woensdag weten de uitleveringsprocedure in gang te hebben gezet, zodat de producent in Los Angeles berecht kan worden.

Luister ook naar de NRC Vandaag-podcast over de veroordeling van Weistein: