‘Douwe Egberts stelt beursgang uit vanwege economische onrust’

Koffiebedrijf Het koffie- en theebedrijf Douwe Egberts zou komende zomer naar de Amsterdamse beurs gaan. Naar verwachting was dat de grootste Nederlandse beursintroductie van dit jaar geweest.
Archiefbeeld van de fabriek van Douwe Egberts in Utrecht.
Archiefbeeld van de fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Foto Robin Utrecht / ANP

De kelderende beurskoersen van afgelopen week hebben Douwe Egberts (DE) bewogen om zijn beursgang uit te stellen. Dat hebben bronnen binnen het bedrijf aan het FD laten weten. DE was op het moment van schrijven nog niet bereikbaar voor commentaar. Het koffie- en theebedrijf zou komende zomer naar de Amsterdamse beurs gaan en dat zou naar verwachting de grootste Nederlandse beursintroductie van dit jaar worden.

Door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zouden de bankiers die de beursgang van DE begeleiden niet hun gebruikelijke rondgang langs aandeelhouders kunnen doen. „Dan wel omdat bankiers niet meer mogen reizen, dan wel omdat beleggers hen niet meer mogen ontvangen”, zegt een van de bronnen tegen het FD.

De AEX verloor afgelopen maand nagenoeg een kwart van zijn waarde, wat te wijten is aan zowel de economische gevolgen van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus als aan dat de olieprijs sterk daalt sinds afgelopen week. De eigenaar van DE, het Duitse JAB Holdings, dat het koffiebedrijf in 2013 juist van de beurs haalde, hoopte met de verkoop van een minderheidsbelang 3 miljard euro op te strijken.

Lees ook: Beurzen diep in rood door corona en olie