Defensiemedewerkers

Staat is aansprakelijk voor gezondheidsschade chroom-6

De Nederlandse staat is aansprakelijk voor de gezondheidsschade die vier voormalig defensiemedewerkers hebben opgelopen door blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De hoogte van de schadevergoeding wordt later bepaald in een vervolgprocedure bij de rechtbank. Defensie heeft sinds 2018 een compensatieregeling, maar de medewerkers vonden die vergoeding te laag. Defensie keert een vast bedrag uit van 3.850 euro, en bedragen tussen 5.000 en 40.000 euro afhankelijk van de symptomen. De vier personeelsleden werkten tussen 1984 en 2006 op locaties waar onderhoud werd gepleegd aan Amerikaans oorlogsmaterieel. Bij het stralen van de tanks kwam chroom-6 vrij. (NRC)