NBA legt competitie stil vanwege besmette speler

In Nederland is tot dusver bij meer dan vijfhonderd mensen het coronavirus vastgesteld, waarvan meer dan 220 in Noord-Brabant. In deze provincie zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals het afgelasten van grote evenementen. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Lees ook: Zoektocht naar overlevenden Chinees quarantainehotel beëindigd, 29 doden

Amerikaanse luchtvaartsector in verwarring over maatregelen Trump

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn duidelijk niet voorbereid op het inreisverbod voor reizigers uit Europa dat president Donald Trump in de nacht van woensdag op donderdag aankondigde.

Zo laat American Airlines weten contact te hebben met de nationale overheid om de "aanwijzingen goed te kunnen snappen en doorvoeren". De maatschappij stelt dat de maatregel van invloed is op veertien vluchten per dag naar Parijs, Frankfurt, München, Barcelona, Madrid en Zurich.

Woordvoerders van Delta Airlines en United Airlines zeggen tegen The Wall Street Journal zo snel mogelijk aanpassingen in het aanbod te zullen doorvoeren.

Tom Hanks besmet met coronavirus

De Amerikaanse acteur Tom Hanks is besmet met het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij bekendgemaakt via Twitter. Ook zijn vrouw Rita Wilson is besmet.

pic.twitter.com/pgybgIYJdG

— Tom Hanks (@tomhanks) March 12, 2020

Het stel is in Australië voor filmopnames en ligt nu in het ziekenhuis. Hanks speelt de rol van de Nederlander Colonel Parker in een nieuwe Elvis Presley-biopic.

Futures voorspellen nieuw bloedbad op Wall Street

Nadat president Donald Trump een inreisverbod heeft aangekondigd voor reizigers uit Europa voorspellen de futures nieuwe klappen voor Wall Street, meldt CNBC. De Dow Jones zal naar verwachting zo'n 1.000 punten lager openen, een verlies van meer dan vier procent. Ook de futures voor de S&P 500 en de Nasdaq zijn scherp omlaag gegaan.

NBA legt competitie stil vanwege besmette speler

De nationale basketbalcompetitie van de Verenigde Staten, de NBA, komt voor onbepaalde tijd stil te liggen. De NBA heeft dat besluit genomen nadat er een speler van Utah Jazz besmet bleek met het nieuwe coronavirus.

Woensdagavond lokale tijd zou er een wedstrijd gespeeld worden tussen Utah Jazz en Oklahoma City Thunder, maar vlak voor aanvang werd het testresultaat bekend.

"The NBA schort tot nader order alle wedstrijden op", laat de basketbalcompetitie weten in een schriftelijke verklaring. "De NBA zal de tijd dat de competitie stil ligt gebruiken om de vervolgstappen te bepalen ten aanzien van de pandemie van het coronavirus."

Eerder op de dag leek de NBA nog te neigen naar het spelen van wedstrijden zonder publiek.

Trump gaat reizigers uit Europa weren

De Amerikaanse president Donald Trump gaat vanwege het coronavirus alle reizigers uit Europa weren in de Verenigde Staten. De maatregel gaat vrijdag om middernacht lokale tijd in en zal zeker dertig dagen duren.

Het inreisverbod moet verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de VS tegengaan. Volgens Trump heeft de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de Verenigde Staten. De reisbeperkingen gelden niet voor Groot-Brittannië.

Trump meldde eerder dat het verbod ook het vrachtverkeer vanuit Europa zou betreffen, maar kwam daar later op terug: "De beperking stopt mensen, niet goederen."

Eerder legde Trump al een inreisverbod op aan reizigers uit China en Iran.

Lees hier het nieuwsbericht van correspondent Bas Blokker: President Trump sluit de grenzen voor reizigers uit Europa

India verstrekt voorlopig geen toeristenvisa meer

Toeristen kunnen voorlopig geen visum meer krijgen voor India. De Indiase regering wil zo de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan. De maatregel geldt tot 15 april.

Mensen die voor zaken of projecten in het meer dan 1,3 miljard aantal inwoners tellende land moeten zijn, blijven wel welkom. Net als diplomaten en overheidsfunctionarissen.

Taj Mahal

De Taj Mahal in Agra, de bekendste toeristische trekpleister van India. Foto EPA/STR

Ook voor Indiase burgers die in het buitenland wonen gelden reisbeperkingen. Zij kunnen tot half april niet visumvrij naar hun vaderland reizen. En voor mensen die uit buitenlandse risicolanden als China, Italië en Iran terugkeren naar India geldt voorlopig een verplichte quarantaine van twee weken.

In India zijn op dit moment zestig bevestigde coronabesmettingen.

Woensdag werd ook bekend dat de Centraal-Amerikaanse landen Guatemala en El Salvador geen Europeanen meer toelaten uit angst voor het coronavirus. Er zijn in zowel Guatemala als El Salvador nog geen besmettingen vastgesteld met het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

Eerder heeft Israël al aan alle toeristen gevraagd het land te verlaten.

Op1 zonder gasten vanwege komst hoogleraar Radboudumc

Bij talkshow Op1 wordt woensdagavond geen publiek toegelaten wegens vrees voor de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de redactie van het NPO-programma bekendgemaakt.

Het besluit is genomen vanwege de afzegging van een van de gasten. Het gaat om hoogleraar neurologie Bas Bloem. Hij wilde niet naar de studio komen vanwege aangescherpte richtlijnen bij het Nijmeegse Radboudziekenhuis waar hij werkzaam is. Bloem mocht van zijn werkgever niet aanwezig zijn als er meer dan dertig mensen in de studio waren.

„Als ziekenhuis hebben wij een enorme verantwoordelijkheid om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Als ik ziek word kan ik de kwetsbare mensen voor wie wij moeten zorgen ook ziek maken en bovendien kan ik mijn collega's besmetten. We moeten voldoende zorgverleners overhouden om voor alle zieke mensen te zorgen.”

Bloem is woensdag samen met een parkinsonpatiënt te gast in het programma. De presentatie is in handen van Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen.

Twitter avatar op1npo Op1 We hebben vanavond geen publiek in de #Op1 studio. Neuroloog Bas Bloem is te gast en het Radboudumc, waar hij werkzaam is, heeft strenge regels rondom het #coronavirus. Het maximale aantal mensen in een ruimte waar Bas Bloem mag zijn, is 30. Een uitleg: https://t.co/FQWf8ybGBv

Alle winkels, restaurants, bars in Italië gesloten

Vanaf woensdagavond zijn alle winkels, kapperszaken, restaurants en bars in heel Italië op last van de regering gesloten. Alleen winkels waar eten wordt verkocht en apotheken mogen open blijven. Ook is bedrijven gevraagd alle onderdelen plat te leggen die niet essentieel zijn voor de productie van voedsel en andere essentiële producten.

Deze nieuwe restricties heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte woensdag bekendgemaakt middels een videotoespraak. Met de maatregelen hoopt de Italiaanse regering verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Conte denkt dat de resultaten van de maatregelen binnen twee weken zichtbaar zullen zijn.

Premier Conte maakte de nieuwe maatregelen woensdag bekend. Foto Filippo Attili/EPA

Het openbaar vervoer zal toegankelijk blijven en de landbouw-, banken-, post- en verzekeringssectoren blijven actief. Ook mogen bedrijven hun producten wel bij klanten thuis blijven leveren. Eerder werd het de 60 miljoen Italianen al geadviseerd een meter afstand van elkaar te houden en niet te reizen.

Lees ook: Italiaanse viroloog: Nederland, onderschat deze epidemie niet

'Coronavirus bedreigt wetenschappelijk onderzoek Noordpool'

Het coronavirus bedreigt een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt op de noordpool. Het Britse natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature meldt woensdag dat een onderzoeker die aangesloten is bij een grote missie positief is getest op het virus dat Covid-19 kan veroorzaken.

Het gaat om de missie MOSAiC die uitgevoerd wordt op het onderzoeksschip Polarstern. Dat schip ligt sinds oktober vastgevroren in de Noordelijke IJszee. Vanaf de Polarstern voert een roulerende groep wetenschappers onderzoek uit naar de gevolgen van klimaatverandering op het poolijs en het klimaat in het gebied.

De onderzoeker die besmet is met het coronavirus werkt in een team dat vanuit vliegtuigen onderzoek doet naar de omgeving. Dit onderzoek is voorlopig uitgesteld en twintig van zijn directe collega's zitten momenteel in quarantaine. Alle onderzoekers die naar de Noordpool afreizen, worden vanaf nu bij voorbaat getest op het coronavirus.

De Polarstern ligt sinds oktober vastgevroren. Foto Steffen Graupner/AP

Denemarken sluit alle scholen, ambtenaren blijven thuis

Alle scholen, kinderopvangcentra en universiteiten in Denemarken blijven vanaf nu twee weken gesloten. Dat heeft de premier van het land Mette Frederiksen woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ook blijven alle ambtenaren die „niet-essentiële” functies bekleden vanaf vrijdag thuis.

Frederiksen erkende tijdens een persconferentie dat het besluit „enorme gevolgen” zal hebben. Zij vertelde dat de regering echter denkt dat het alternatief nog ernstiger zou zijn. De premier hoopt met de maatregelen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In Denemarken zijn voor zover bekend 442 mensen besmet met het coronavirus dat Covid-19 kan veroorzaken. De ziekte heeft nog geen dodelijke slachtoffers geëist in het Scandinavische land.

Een drive in-testlocatie voor het coronavirus in Aarhus. Foto Ritzau Scanpix/AFP

Reisadvies Iran aangescherpt vanwege 'toenemende gezondheidsrisico's'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af de Iraanse provincies Fars, Gilan en Sistan en Beloetsjistan te bezoeken. Het reisadvies voor deze provincies is woensdag aangepast naar 'rood': niet reizen. Het ministerie adviseert de rest van het land alleen te bezoeken als dit strikt noodzakelijk is.

Een brandweerman gebruikt desinfectiemiddel op een markt in Teheran. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Nederlanders die momenteel in de islamitische republiek zijn, wordt aangeraden het land te verlaten. Dit is mogelijk ingewikkeld, aangezien Gilan en Fars door de overheid zijn afgesloten en meerdere steden een intern reisverbod hebben. Ook zijn veel vluchten van en naar Iran geannuleerd.

Buitenlandse Zaken schrijft dat er „toenemende gezondheidsrisico's” zijn vanwege beperkte medische voorzieningen en het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus. Iran heeft eerder alle scholen, universiteiten en culturele centra gesloten. Ook zijn onder andere sportevenementen en de vrijdagmiddaggebeden afgelast.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reisadvies #Iran: Vanwege het #coronavirus is voor meerdere provincies en steden een reisverbod aangekondigd. Voor deze gebieden geldt nu: alle reizen worden afgeraden (rood). Ben je in Iran? Maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten. Lees ook:
https://t.co/3RfyGphMVp https://t.co/EQeQAL7iGH

In Iran zijn momenteel negenduizend besmettingen bekend. Ruim 350 mensen zijn aan Covid-19 overleden. Bijna drieduizend mensen zijn hersteld van de ziekte.

Aantal besmettingen in Duitsland stijgt met 20 procent in één dag

In Duitsland is het aantal bevestigde coronabesmettingen woensdag gestegen van 1.296 naar 1.567, een toename van circa 20 procent. Dat meldt het Robert Koch Institut, dat de Duitse coronacijfers bijhoudt. Het dodental blijft vooralsnog beperkt: drie mensen bezweken er aan Covid-19.

Frankrijk zag woensdag het dodental oplopen tot 48, meldt persbureau Reuters. Dit betekent dat er in het afgelopen etmaal vijftien mensen aan de gevolgen van een virusbesmetting zijn overleden. In Frankrijk is nu bij 2.281 mensen Covid-19 vastgesteld. Gisteren waren dat er nog bijna vijfhonderd minder.

Latijns-Amerikaanse landen leggen reizigers restricties op

Het wordt steeds ingewikkelder om te reizen in Latijns-Amerika. Guatemala heeft woensdag bekendgemaakt vanaf donderdag alle reizigers uit Europese landen tegen te houden bij de grens. Ook toeristen uit China, Iran en Zuid-Korea worden geweigerd. Colombia plaatst mensen uit China, Italië, Spanje en Frankrijk twee weken in quarantaine. Op de grens van Argentinië staat deze groep hetzelfde te wachten. Argentinië plaatst ook reizigers uit Duitsland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Iran twee weken in quarantaine.

Met de maatregelen hopen de landen de verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt te kunnen beperken. Tot dusver valt de uitbraak in Latijns-Amerika relatief mee. In de hele regio zijn voor zover bekend twee mensen overleden aan Covid-19.

Ook in andere delen van de wereld zijn reisrestricties opgelegd. Steeds meer landen weigeren bezoekers uit landen waar veel besmettingen bekend zijn, andere plaatsen toeristen uit brandhaarden als Italië en China in quarantaine. Woensdag werd bijvoorbeeld bekend dat Hongarije alle reizigers uit Italië, China, Zuid-Korea en Iran gaat weigeren.

Nog meer afgelastingen in sportwereld door coronavirus

Het seizoen in de MotoGP, het wereldkampioenschap voor motorcoureurs, wordt steeds verder in de war geschopt door het coronavirus. Woensdag werd bekend dat de Grand Prix van Argentinië niet op 19 april zal plaatsvinden, maar op 22 november. De race had de seizoensopening moeten worden, nadat eerder de Grands Prix van Qatar, Thailand en de Amerika’s al waren afgelast of uitgesteld. Het kampioenschap begint nu op 3 mei met een race in Spanje.

De eerste Formule 1-race van het jaar, in het Australische Melbourne, gaat zondag gewoon door. Wel werd woensdag duidelijk dat drie medewerkers van raceteams in quarantaine zijn gezet omdat zij mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Ze zijn getest; de uitslagen zijn nog niet bekend. Eerder werd al bekend dat de handtekeningensessies met de F1-coureurs in Melbourne zijn geschrapt.

Spaanse beker

Ook in de niet-gemotoriseerde sporten zorgde het virus woensdag voor afgelastingen. Zo werd de finale van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, uitgesteld. Athletic Bilbao en Real Sociedad zouden op 18 april tegenover elkaar staan. Wanneer de wedstrijd wordt ingehaald, is nog niet bekend. Wedstrijden in de hoogste Spaanse profcompetities moeten de komende twee weken al zonder publiek plaatsvinden. Twee duels in de Europa League door voor donderdag gepland waren, zijn ook uitgesteld. Het gaat om de wedstrijden Internazionale - Getafe en Sevilla - AS Roma.

Daarnaast werd bekend dat het finaletoernooi in de Fed Cup volgende maand niet door gaat. Het tennistoernooi met landenteams voor vrouwen stond op de agenda voor 14 tot en met 19 april. In gastland Hongarije zijn echter overdekte bijeenkomsten van meer dan honderd mensen verboden. Tennisfederatie ITF liet weten de finales in elk geval nog in 2020 te willen inhalen.

Twitter avatar MotoGP MotoGP™ We regret to announce that the #ArgentinaGP 🇦🇷 has been postponed due to the coronavirus outbreak 📋 Read full details regarding the updated 2020 schedule ⬇️ #MotoGP | 📰
https://t.co/wqUBS7boKb

Dodental Italië loopt op tot 827

Het aantal dodelijke slachtoffers in Italië als gevolg van Covid-19 is gestegen naar 827, een stijging van ruim 31 procent vergeleken met de vorige telling, toen er 631 dodelijke slachtoffers bekend waren. Dat meldt persbureau Reuters woensdagavond op basis van nieuwe cijfers van de Italiaanse gezondheidsautoriteiten.

Het aantal gemelde besmettingen is ook sterk opgelopen. Er zijn inmiddels 12.462 gevallen bekend, tegenover 10.149 bij de vorige telling. Dat betekent een toename van 22,8 procent.

Volgens WHO-arts Mike Ryan zit Italië momenteel samen met Iran in “de frontlinie” van het nieuwe coronavirus, maar zullen andere landen “spoedig in dezelfde situatie zitten.” Ryan is het hoofd van het noodhulpprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie en strijdt al twintig jaar tegen pandemieën, waaronder SARS en ebola.

Eerste coronabesmettingen Groningen gemeld, virus in alle provincies

Ook in de provincie Groningen zijn besmettingen met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt vastgesteld. Dat heeft GGD Groningen woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee heeft het virus alle Nederlandse provincies bereikt.

Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om een 62-jarige vrouw uit de gemeente Pekela en een 21-jarige student die in Groningen woont. De student zou in Noord-Italië zijn geweest. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de vrouw besmet is.

Tweede Kamer sluit deuren voor bezoekers vanwege coronavirus

De Tweede Kamer sluit voorlopig haar deuren voor bezoekers om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib woensdag bekendgemaakt. De maatregel gaat vrijdag in. Het is niet bekend hoe lang het publiek niet aanwezig kan zijn. Journalisten blijven wel welkom.

De plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Eerder op de dag maakte het Internationaal Strafhof bekend tot nader order de deuren te sluiten voor bezoekers.

WHO bestempelt uitbraak coronavirus tot 'pandemie'

De uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt is een pandemie. Dat heeft directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag bekendgemaakt. Momenteel zijn buiten China dertien keer zoveel gevallen bekend als twee weken geleden. Tedros benadrukte dat alle landen samen „het verloop van de pandemie” kunnen beïnvloeden.

Tedros zei dat de WHO zich niet alleen ernstig zorgen maakt over de verspreiding van het virus, maar ook over de manier waarop verschillende landen hiermee omgaan. Hij sprak over „alarmerende niveaus van passiviteit”. Volgens de WHO-baas moeten alle landen nadenken over beheersings- en beperkingsmaatregelen.

Michael Ryan, het hoofd van het team dat gaat over gezondheidscrises bij de WHO, stelde dat Iran en Italië momenteel in de frontlinie van het virus staan. Hij benadrukte dat andere landen zeer binnenkort met uitbraken van vergelijkbare grootte te kampen zullen krijgen.

WHO-baas Tedros. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Coronabesmettingen op cruiseschip bij Curaçao

Zeker vijf opvarenden van een cruiseschip dat momenteel op de Caraïbische Zee vaart, zijn besmet met het coronavirus. Het schip was dinsdag afgemeerd in Curaçao, waar zeven opvarenden zijn getest. Vijf bleken besmet, één test was negatief en van één test is de uitslag nog niet bekend. Dat meldt persbureau ANP op basis van de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

De opvarenden van het schip zijn niet op Curaçao geweest. Wel is medisch personeel aan boord geweest. Curaçao heeft het RIVM op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen. De meeste opvarenden zijn afkomstig van de Filippijnen. Anderen komen uit Thailand en Indonesië. Ook zouden één of twee Nederlanders aan boord zijn. Voor zover bekend is niemand ernstig ziek.

Het schip, de MS Braemer van rederij Fred Olsen, zou hierna afmeren op Barbados. Dit land heeft echter kenbaar gemaakt het cruiseschip niet te willen ontvangen. Het is niet bekend waar het schip nu naartoe gaat.

Kabinet wil garant staan bij mkb-leningen

Mkb-bedrijven die in de financiële problemen komen door de uitbraak van het coronavirus, krijgen mogelijk opnieuw hulp van de overheid. Naast de eerder ingevoerde tijdelijke regeling voor werktijdverkorting wil het kabinet dat de overheid garant staat voor de leningen van deze bedrijven, zo maakte staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) woensdagmiddag bekend.

De regeling bestond al langer voor het stimuleren van investeringen door kleinere bedrijven. Onlangs mochten ondernemers die last hadden van de nieuwe regels rond PFAS- en stikstof al aanspraak maken op overheidsgarantie bij leningen. Nu moeten ook bedrijven die geraakt worden door het coronavirus in aanmerking komen voor deze regeling.

„Dat betekent dat ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld kunnen krijgen om de moeilijke tijd die eraan komt te overbruggen”, zegt Keijzer tegen persbureau ANP. Met name bedrijven in de evenementenbranche, horeca, toerisme en detailhandel dreigen volgens haar in de problemen te raken. Het is nog niet bekend wanneer de regeling ingaat, maar volgens Keijzer kan dat binnen uiterlijk twee weken lukken.

Qatar vindt 238 nieuwe besmettingen

In Qatar is bij 238 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat brengt het totaal aantal bekende besmettingen op 262, meldt de regering in Doha woensdag. De stijging is veruit de grootste tot nu toe in het Golfstaatje.

De nieuwe besmettingen zijn volgens de autoriteiten allemaal gevonden bij expats, die in dezelfde woonwijk wonen als drie mensen bij wie het virus zondag was vastgesteld. Daarna waren de expats al in quarantaine geplaatst. Degenen bij wie het virus nu is vastgesteld, hebben contact gehad met de reeds bekende Covid-19-patiënten.

Het eveneens aan de Perzische Golf gelegen Koeweit maakte woensdag bekend het vliegverkeer stil te leggen. Het verbod geldt voor alle binnenkomende en vertrekkende passagiersvluchten. Vrachtvluchten zijn uitgezonderd. Verder heeft de regering alle burgers vanaf 12 maart twee weken vrij gegeven. Restaurants en cafés moeten dicht.

Eerste doden in Bulgarije en Zweden

Ook in Zweden en Bulgarije heeft Covid-19 dodelijke slachtoffers geëist. Woensdag maakten internationale persbureaus bekend dat een oudere vrouw met een „onderliggende ziekte” is overleden in een ziekenhuis in Stockholm. In Bulgarije stierf een 66-jarige vrouw. Haar 74-jarige man is ook besmet met Covid-19 en „vecht voor zijn leven”.

Het zijn de eerste dodelijke slachtoffers in de twee landen. In Zweden zijn tot dusver 477 mensen positief getest op het coronavirus. In Bulgarije staat de teller op zes.

Kunstbeurs Tefaf gaat dicht vanwege coronavirus

De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht gaat dicht vanwege het coronavirus. Een van deelnemende handelaren is maandag in zijn woonplaats positief getest. Van de openingsdag, afgelopen donderdag, tot en met zaterdag heeft hij op de beurs gestaan.

In een persbericht laat het beursbestuur weten dat de beslissing om de beurs vier dagen eerder te sluiten is genomen na overleg met gezondheidsorganisaties en het Mecc, het congresgebouw waar de beurs jaarlijks wordt gehouden. Ook de veranderde situatie in de regio, de toenemende zorgen onder deelnemers, bezoekers en de medewerkers van de beursorganisatie hebben een rol gespeeld. Nanne Dekking, voorzitter van het Tefaf-bestuur stelt dat de organisatie het „niet langer gepast” vindt om door te gaan zoals gepland.

Hygiënemaatregelen bij de ingang van de kunstbeurs. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Groningen enige provincie zonder bekende besmettingen, UMCG neemt maatregelen

Groningen is voor zover bekend nog altijd de enige Nederlandse provincie waar geen Covid-19 is vastgesteld, blijkt uit de nieuwe cijfers van het RIVM. In het noordoosten van Nederland komt de ziekte sowieso nog relatief weinig voor.

Drenthe telt volgens de meest recente cijfers twaalf besmettingen, Friesland drie. Ook afgezet tegen het aantal inwoners komt het aantal besmettingen nog niet in de buurt van zuidelijker gelegen provincies. In Friesland is nog geen halve besmetting op 100.000 inwoners geteld. In Brabant zijn dat er ruim acht.

Het UMCG in Groningen heeft strenge regels ingevoerd om te voorkomen dat personeel, bezoekers of patiënten ziek kunnen worden. Medewerkers van het academisch ziekenhuis wordt ontraden te reizen, zakelijk bezoek wordt zoveel mogelijk beperkt en bijeenkomsten zijn afgeblazen. Bezoekers die verschijnselen vertonen zoals hoesten, koorts of niezen, komen het ziekenhuis niet meer in. De afdeling voor kindergeneeskunde mag alleen door door ouders bezocht worden.

Coronavirus eist drie levens in België

Ook in België heeft Covid-19 dodelijke slachtoffers geëist. Een vrouw en twee mannen zijn dinsdag en woensdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid bekendgemaakt. Dinsdagavond overleed een 90-jarige vrouw, woensdag bezweken ook twee mannen van 73 en 86 jaar oud.

De vrouw leed aan meerdere chronische ziektes en verbleef in een verzorgingstehuis in Etterbeek. Het is onduidelijk of de mannen naast het coronavirus ook aan ziekten leden. Het enige wat bekend is, is dat de 73-jarige man op 4 maart is opgenomen in een ziekenhuis in Ukkel waarna zijn toestand „snel achteruit” ging. De 86-jarige man verbleef sinds de diagnose in quarantaine in een verzorgingstehuis in Sint-Genesius-Rode.

Een drive in-testlocatie in Luik. Foto Francois Lenoir/Reuters

Oliebedrijf Aramco gebruikt arbeidsmigrant als menselijke desinfectiepaal

Op sociale media circuleert een foto van een arbeidsmigrant die bij het Saoedi-Arabische staatsoliebedrijf Aramco werd ingezet als menselijke desinfectiepaal. Op Twitter wordt Aramco door gebruikers beschimpt vanwege het "racisme" en de "klasse-discriminatie" die uit de foto's zou blijken.

Aramco heeft via Twitter gezegd „zeer ontevreden” te zijn over het „beledigende gedrag dat werd ingezet om het belang van desinfectie te benadrukken” en stelt dat dit zonder toestemming van het bedrijf gebeurde. „Het bedrijf heeft de handeling direct een halt toe geroepen en heeft drastische maatregelen genomen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

طبقية خليجية
اهداء من أرامكو pic.twitter.com/FpWsUNw7mE

— هشام فقيه (@HishamFageeh) March 10, 2020

Aantal Nederlandse Covid-19-besmettingen stijgt met 121 tot 503

Het aantal patiënten bij wie Covid-19 is vastgesteld is opgelopen tot 503. Dat zijn er 121 meer dan dinsdag. Die stijging is deels te verklaren door extra onderzoek in Brabantse ziekenhuizen, zegt het RIVM. Ook is een vijfde patiënt overleden. Het gaat om een 68-jarige die al ziek was.

De ziekte komt voor zover bekend het meest voor in Noord-Brabant. In die provincie zijn 223 mensen besmet. Om die reden hebben de drie veiligheidsregio's in die provincie dinsdag besloten alle bijeenkomsten met meer dan duizend mensen te verbieden. Brabanders wordt aangeraden zo min mogelijk sociaal contact te hebben om verdere verspreiding te voorkomen.

Na Noord-Brabant telt de provincie Utrecht met 66 patiënten het grootste aantal zieken. In Zuid-Holland wonen er 57, in Limburg 48. Van 92 patiënten is niet bekend waar ze de ziekte hebben opgelopen. Zeker 199 mensen zijn ziek geworden in het buitenland.

In Brabant is afgelopen weekend een steekproef gedaan in zes ziekenhuizen om te zien of personeel of patiënten met klachten met de ziekte besmet zijn. Daarbij werden in totaal zo'n zestig nieuwe gevallen vastgesteld.

Italië trekt 25 miljard euro uit voor economische schade Covid-19

De Italiaanse regering trekt 25 miljard euro uit om de economische schade die het coronavirus teweegbrengt, op te vangen. Premier Conte maakte woensdag bekend dat ongeveer 12 miljard euro op korte termijn wordt uitgegeven. Het resterende bedrag is bedoeld voor schade die de komende maanden wordt verwacht. De regering besteedt het geld ook aan maatregelen die de gezondheidszorg dienen te versterken.

De combinatie van deze extra uitgaven en de dalende belastinginkomsten, maken het vrijwel zeker dat Italië niet alleen lopende begrotingsafspraken niet kan nakomen, maar ook dat het moeite krijgt om het begrotingstekort onder de grens te houden die in Europa is gesteld: drie procent van het bbp.

Nog maar een week geleden had het Italiaanse kabinet een plan van 7,5 miljard euro gepresenteerd. Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat veel meer geld is vereist. De uitgaans- en toerismesector lijden gigantische verliezen. Sinds maandagavond een algemeen uitgaansverbod werd ingesteld voor heel het land, met uitzonderingen voor werk, gezondheid of een aantoonbare noodzaak, is het openbare leven voor een groot deel tot stilstand gekomen.

Sportbonden geven gehoor aan oproep NOC-NSF

Naast de KNVB heeft ook een aantal andere sportbonden wedstrijden maatregelen getroffen vanwege het coronavirus. De tien grootste bonden hebben woensdag vrijwel allemaal een aangescherpt advies op hun website gezet. NOC-NSF raadt alle sportclubs aan om dit weekend in Noord-Brabant geen wedstrijden te organiseren.

Tennisbond KNLTB adviseert in navolging van de koepel Brabantse clubs de wedstrijden en andere evenementen af te gelasten. Trainingen kunnen volgens bond wel doorgaan. Clubs in andere provincies wordt aangeraden de hygiëneregels op te volgen.

De Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft alle wedstrijden én trainingen tot 22 maart afgelast. Ook cursussen en andere bijeenkomsten zijn geschrapt. Clubs wordt aangeraden voorzichtig te zijn en adviezen van onder meer het RIVM op te volgen.

Hockeybond KNHB heeft de Brabantse wedstrijden tot en met zondag afgelast. Paardensportbond KNHS en de zwembond KNZB ook. De gymnastiekbond KNGU neemt later woensdag een besluit over de wedstrijden in Brabant. De Atletiekunie heeft nog geen nieuw besluit bekendgemaakt.

Sportvisserij Nederland, in ledenaantallen na de KNVB de tweede bond van het land, heeft nog geen nieuw advies verspreid. Wel liet de bond eerder weten de adviezen van NOC-NSF op te volgen. De bond is zo groot omdat lidmaatschap verbonden is aan de vispas. Voor dit weekend staan geen viswedstrijden op de agenda.

Van alle sporters die zijn aangesloten bij een bond, is meer dan 70 procent lid van een van de tien grootste.

Nederlanders in quarantaine in hotel Vietnam

Een groep toeristen van reisbureau Kras zit in quarantaine in een Vietnamees hotel. 25 van de 27 reizigers zijn Nederlanders, bevestigt een woordvoerder van Kras woensdag aan NRC. Onduidelijk is nog waar in Vietnam de toeristen zich bevinden, en of zij besmet zijn met het coronavirus.

De Vietnamese autoriteiten hebben de vakantiegangers in isolatie geplaatst omdat ze een binnenlandse vlucht hebben gedeeld met een mogelijke Covid 19-patiënt. Er is een test bij hen afgenomen om vast te stellen of zij de ziekte ook hebben. Donderdag zou de uitslag er moeten zijn, aldus Kras.

Nadat duidelijk was geworden dat ze in het betreffende vliegtuig hadden gezeten, werden de toeristen uit hun hotel gehaald en overgeplaatst naar een ander onderkomen. De omstandigheden in dat hotel zijn slecht, vertelt een van de reizigers aan de NOS. „Er ligt muizenpoep en we moeten zelf voor drinken zorgen.” Kras zegt het hotel „niet geschikt” te vinden. De reisorganisatie heeft contact met de toeristen.

Italiaanse zanger probeert jongeren thuis te houden met 'online houseparty'

De Italiaanse zanger Jovanotti draagt zijn steentje bij om te voorkomen dat jongeren de deur uit gaan en zo bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Hij organiseert om 14.00 uur woensdagmiddag een „online houseparty” (#jovahouseparty), live te volgen op Instagram (lorenzojova). Jovanotti is ook een actieve deelnemer aan de #iorestoacasa (ik blijf thuis) campagne op sociale media, die afgelopen zondag door artiesten is ingezet.

Italiaanse gezondheidsexperts maken zich grote zorgen over de nonchalance waarmee vooral veel jongeren zijn omgegaan met de mogelijkheid van besmetting. Ze vermoeden dat het Covid-19-virus in een aantal gevallen aan kwetsbaardere oudere mensen is overdragen door jongeren die zelf geen of nauwelijks ziekteverschijnselen vertoonden. Pas na het kabinetsbesluit van maandagavond om in heel Italië de bewegingsvrijheid aan banden te leggen, houden ook veel jongeren zich aan het voorschrift om fysieke sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

Dodental Iran blijft sterk stijgen: nu 354 slachtoffers

In Iran is het aantal doden als gevolg van het coronavirus opnieuw in recordtempo opgelopen. De autoriteiten maakten woensdag 63 nieuwe sterfgevallen bekend, de grootste stijging tot nu toe. Dat melden internationale persbureaus. In totaal zijn er in Iran 354 mensen bezweken aan Covid-19.

Daarnaast kreeg het land er 958 bevestigde besmettingen bij. Dat brengt het totaal aantal bekende Iraanse Covid-19-gevallen op exact negenduizend. De autoriteiten roepen mensen op zo veel mogelijk thuis te blijven.

Alleen in China en Italië zijn er meer coronabesmettingen en doden dan in Iran. Het land maakte dinsdag melding van 54 nieuwe sterfgevallen. Dat was toen ook al een record. Het Iraanse dodental is sinds afgelopen weekend sneller aan het oplopen.

Geen amateurvoetbal in Noord-Brabant vanwege coronavirus

Er wordt dit weekend niet gevoetbald in Noord-Brabant. De KNVB heeft woensdag besloten dat alle amateurwedstrijden van Brabantse clubs worden uitgesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De voetbalbond volgt daarmee het advies dat sportkoepel NOC-NSF eerder op de dag uitbracht.

Zowel de thuis- als uitwedstrijden van Brabantse veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan zeker tot en met maandag niet door, evenals door de KNVB georganiseerde bijeenkomsten in de provincie. Na maandag wordt gekeken of de maatregel verlengd wordt. De amateurwedstrijden in andere provincies gaan wel door.

Dinsdag werd al bepaald dat de wedstrijden in de ere- en eerste divisie komend weekend in Noord-Brabant niet doorgaan. De KNVB overlegt woensdag met alle betaaldvoetbalclubs over de gevolgen van het coronavirus.

Angela Merkel: doe zoveel mogelijk om verspreiding van het virus af te remmen

Deskundigen denken dat 60 tot 70 procent van de Duitsers besmet zou kunnen raken met het virus. Er moeten daarom maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat het gezondheidsstelsel overbelast kan raken en om te voorkomen dat de economie beschadigd raakt, zei bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie over de virusuitbraak.

Als een voetbalwedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden om te voorkomen dat ouderen en zwakken ziek worden, dan is dat maar zo, zei Merkel. Eerder was al besloten dat evenementen met meer dan duizend bezoekers geschrapt moeten worden. Organisatoren van bijeenkomsten met minder bezoekers, zouden er volgens Merkel ook goed aan doen om te overwegen ervan af te zien. Zeker omdat er nog geen vaccin of behandeling beschikbaar is.

„Hoe langzamer het virus zich verspreidt, hoe beter het gezondheidsstelsel ermee kan omgaan", vulde minister van Volksgezondheid Jens Spahn aan. Nu het virus eenmaal in Duitsland is, zouden ziekenhuizen en overheden zich er daarom volgens hem op moeten richten het coronavirus zoveel mogelijk af te remmen. Ook hij riep burgers en organisatoren op zich verantwoordelijk op te stellen, zelfs als het om bijeenkomsten met minder dan duizend bezoekers gaat. „Een rockconcert of een dansclub is iets anders dan een examen waarbij je een meter uit elkaar zit.”

Merkel prees de aanpak van regionale diensten en leiders in de deelstaten, maar waarschuwde ook dat die het zich niet kunnen veroorloven om de verantwoordelijkheid door af te schuiven. Er is volgens bondskanselier onverminderd onderlinge coördinatie nodig.

In Duitsland zijn volgens het Robert Koch Institut, verantwoordelijk voor de bestrijding van infectieziekten in het land, ruim 1.200 besmettingen vastgesteld. Twee mensen zijn aan Covid-19 overleden. Het instituut stelde vooralsnog dat sprake was van een gematigd gevaar voor de volksgezondheid. Wel spreekt het instituut van een pandemie.

Lothar Wieler van het Robert Koch Institut, minister van Volksgezondheid Jens Spahn en bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie over het coronavirus. Foto Axel Schmidt/Reuters

KLM schrapt meer vluchten naar Italië

KLM schrapt tot 3 april vanwege het coronavirus al haar vluchten naar Milaan, Venetië en Napels. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt, meldt ANP. Op Milaan en Venetië vloog KLM al sinds maandag niet meer, maar het bedrijf heeft nu besloten meer vluchten te laten vervallen.

Het vasteland van China doet KLM ook al niet meer aan. Vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen zijn tot en met 3 mei geschrapt, vluchten naar Beijing en Shanghai tot 28 maart. Passagiers die tickets hebben voor andere bestemmingen mogen kosteloos hun reisdatum wijzigen.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al grote aantallen vluchten geschrapt. Strenge Europese regels waardoor maatschappijen hun rechten om te mogen opstijgen of landen kunnen verliezen als ze er geen gebruik van maken, zijn om die reden versoepeld.

Organisatie Olympische Spelen rekent erop dat het toernooi gewoon kan doorgaan, elders wel meer evenementen afgeblazen

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio overweegt niet om het toernooi te verplaatsen. Dat heeft het hoofd van het team, Yoshiro Mori, woensdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Een lid van het organiserend comité had aan datzelfde persbureau laten weten dat momenteel een of twee jaar uitstel de meest realistische mogelijkheid is als de Spelen dit jaar door het coronavirus niet kunnen doorgaan. Hij zou daarvoor volgens Mori zijn excuses hebben aangeboden. „Ons uitgangspunt is dat we doorgaan met de voorbereidingen", zei hij tegen Reuters. „Daarom zijn we helemaal niet bezig met een andere koers of wijziging van de plannen.”

Wereldwijd zijn woensdag allerlei evenementen afgeblazen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo hebben het Antwerpse Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal besloten de komende twee weken geen concerten meer te organiseren, liet de topman van het de zalen weten op Studio Brussel. Dat is niet op verplichting van de overheid, die wel adviseert evenementen met meer dan duizend bezoekers af te blazen.

In Nederland is ook een aantal evenementen geschrapt. In Noord-Brabant zijn alle bijeenkomsten met meer dan duizend man verboden. Woensdag besluit de KNVB of amateurwedstrijden in die provincie moeten worden afgelast. Ook wordt een besluit genomen over de wedstrijden in de ere- en eerste divisie. De profwedstrijden in Brabant gaan in ieder geval niet door.

Urbi et Orbi dit jaar zonder Nederlandse bloemen

Op het Sint-Pietersplein in Rome staan dit jaar met Pasen geen bloemen uit Nederland. De veiligheidsrisico's zijn te groot, heeft bloemenprojectleider Paul Deckers dinsdag bekendgemaakt. Het is volgens hem niet verantwoord om medewerkers naar Italië te sturen, nu in dat land een groot aantal Covid-19-besmettingen is vastgesteld.

Het was eigenlijk de bedoeling dat paus Franciscus dit jaar zijn Urbi et Orbi zou uitspreken vanaf een balkon vol anthuriums voor een plein met bolbloemen. Wat er nu met de bloemen gaat gebeuren, weet Deckers nog niet, zo vertelde hij woensdagochtend aan het NOS Radio 1 Journaal. Ze zullen niet worden weggegooid. Mogelijk komen ze terecht bij instellingen, zoals normaal ook gebeurt na afloop van de paasmis.

Nederland heeft in de voorbije 35 jaar niet één keer verstek moeten laten gaan in de levering van bloemen, zei Deckers op de radio. Toch moest hij dit jaar voor de medewerkers naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid nemen. Bovendien houdt hij er rekening mee dat er op het Sint-Pietersplein helemaal niets gaat gebeuren. „Op dit moment is het zo dat alle officiële ceremonies niet doorgaan. Dan kun je op je Nederlandse klompen aanvoelen dat die grote ceremonie ook niet door kan gaan.”

Een leeg Sint-Pietersplein in Rome, dinsdag. In Italië zijn strenge maatregelen afgekondigd vanwege het grote aantal coronabesmettingen. Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters

Britse centrale bank treft maatregelen om economische verstoring door coronavirus te voorkomen

De Britse economie zal in de „komende maanden” last krijgen van Covid-19, en daarom heeft de Bank of England woensdag een pakket maatregelen aangekondigd. Volgens de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk is het nog moeilijk in te schatten hoe groot de impact precies zal zijn en hoelang de problemen zullen duren, maar is de kans op een „economische verstoring” groot. De bank heeft onder meer besloten de rente te verlagen tot 0,25 procent.

Economische maatregelen zijn nodig om „bedrijven op de been en mensen aan het werk te houden en te voorkomen dat een tijdelijke verstoring op langere termijn economische schade veroorzaakt”, aldus de Bank of England. In het licht van de ziekte wordt op de markten minder risico genomen, ziet de bank, die stelt dat er aanwijzingen zijn voor onzekerheid „in extreme mate” op de financiële markten.

De virusuitbraak kan volgens de Bank of England van invloed zijn op „zowel de vraag als het aanbod” in de Britse economie. Daarom is naast het rentebesluit nog een aantal maatregelen aangekondigd, onder meer voor de financiering van bedrijven.

Of het aangescherpte monetaire beleid genoeg zal zijn om de markten gerust te stellen, moeten economen nog zien. Karen Ward, voormalig economisch adviseur van de Britse regering en strateeg bij JPMorgan Asset Management, zegt in de Financial Times bijvoorbeeld meer te verwachten van de begrotingsplannen die de minister van Financiën donderdag zal aankondigen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens de meest recente cijfers 324 Covid-19-besmettingen vastgesteld. Zes mensen zijn overleden. Een van de zieken is de staatssecretaris van Volksgezondheid Nadine Dorries.

Meer dan duizend besmettingen met Covid-19 in VS

Bij meer dan duizend mensen in de Verenigde Staten is nu een besmetting vastgesteld met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Het virus heeft mensen ziek gemaakt aan zowel de oost- als westkust en in de meeste oostelijke staten.

Zeker zeventig gevallen kunnen worden teruggebracht naar een biotechconferentie die plaatsvond in Boston. In Seattle en omgeving zijn zeker 279 besmettingen vastgesteld en gaat het virus rond in tien verzorgingstehuizen.

In een poging verdere verspreiding te voorkomen zal de gouverneur van Washington woensdag een verbod op bijeenkomsten met meer dan 250 mensen afkondigen voor de hele regio Seattle, meldt Reuters. In California zijn sinds maandag alle evenementen met meer dan duizend mensen opgeschort. De Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders en Joe Biden hebben meerdere campagne-evenementen afgelast.

In de VS zijn meer dan dertig mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Er zijn in totaal acht mensen hersteld, zo blijkt uit de gegevens die zijn verzameld door de John Hopkins Universiteit in Baltimore. Die universiteit heeft vanaf woensdag alle colleges geschrapt tot en met 12 april en raadt studenten op de campus aan deze te verlaten. Lessen zullen online worden voortgezet. Meerdere Amerikaanse universiteiten namen deze stap, waaronder de bekende Harvard, Berkeley, Princeton en Stanford universiteiten.

Maatregelen tegen coronavirus in Wuhan versoepeld

Op steeds meer plekken in China worden maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld. In de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst uitbrak, wordt het werk in de belangrijkste sectoren weer hervat. Dat heeft de regering van de provincie Hubei woensdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Het openbare leven in Wuhan werd eind januari goeddeels stilgelegd.

Mensen die werkzaam zijn in het openbaar vervoer en de productie van medische voorzieningen en dagelijkse benodigdheden mogen per direct weer aan het werk. Voor werknemers in andere sectoren moet eerst toestemming worden gevraagd. De scholen in de provincie Hubei blijven nog wel gesloten. Ook blijven de reisrestricties onveranderd: iedereen die nu in Wuhan of Hubei is, moet daar blijven.

Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in China ligt al dagenlang aanzienlijk lager dan in andere landen. Het aantal bevestigde gevallen in het land nam dinsdag met 24 toe tot bijna 81.000, het dodental steeg met 22 naar 3.158. Bijna de helft van de patiënten bij wie Covid-19 de afgelopen 24 uur is vastgesteld, is vermoedelijk in het buitenland besmet geraakt. Ruim 61.500 patiënten in China zijn inmiddels hersteld van het coronavirus.

Straten in Wuhan worden gedesinfecteerd vanwege het coronavirus. Foto STR/AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het vorige blog terug: Britse staatssecretaris van Volksgezondheid besmet met Covid-19