Brieven

Brieven 11/3/2020

Vluchtelingencrisis

Vingertje wijzen

Europa vangt veel kritiek voor haar rol in de vluchtelingencrisis (‘Mensenrechten? Waar is jullie menselijkheid?’, 7/3), maar waar ik niemand over hoor is de rol van schatrijke moslimlanden als Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Brunei. Wat doen deze landen voor hun geloofsbroeders en -zusters? Qatar betaalt bijna 200 miljard om het WK voetbal te organiseren. Het is een schande als wij erheen gaan.

Vliegende bom

Beangstigend geratel

Je kunt je afvragen of de V1 een „straalvliegtuig” is, zoals NRC dit Duitse wapen noemt (Explosievendienst ontmantelt ‘vliegende bom’ langs A1 bij Deventer, 8/3). De V1 had geen straalmotor maar een ramjet. Duidelijk te herkennen door het beangstigende geratel van de ‘jalousieën’ als zo’n ding overkwam, en dat was dikwijls. Het ergste was dat je niet kon voorspellen waar hij neer zou storten: vele haalden Londen niet!

Adyen

Eerlijk aan de pomp

Hoe kan Adyen-topman Pieter van der Does met droge ogen zeggen „Ik ben helemaal niet bezig met geld”, en in het zelfde artikel zeuren dat het „niet eerlijk” is als hij 30 eurocent per liter brandstof extra moet betalen als je aan een bediende pomp tankt (‘Ja maar jongens, hoe gaaf is dit wat ik nu doe?’, 6/3)? Adyen, dat honderden betaalmethoden wereldwijd ondersteunt, is in feite een soort ‘dozenschuiver’. Op een omzet van een half miljard euro verdiende het liefst 279 miljoen (56 procent). Zulke marges zijn net zo ‘oneerlijk’ als aan die bediende pomp.

flexitariërs (1)

Matigen is moeilijker

Flexitariërs doen niet wat ze zeggen (Eerder meer dan minder vlees, 7/3). Dit komt voor mij niet als verrassing. Toen ik ruim dertig jaar geleden pardoes stopte met vlees eten, was dat in het begin moeilijk. Iedere dag hunkerde ik toch naar dat lekkere stukje vlees. Maar na een maand of drie taalde ik er niet meer naar. Vlees is, net als een verslaving, iets waar je van af moet kicken. Dus flexitariërs: kwel jezelf niet langer en stop helemaal met vlees eten. Dat is makkelijker.

Flexitariërs (2)

Verklein de porties

Het zal helpen als voedselproducenten kleinere porties aanbieden. We hebben allemaal geleerd ons bordje op te eten. Dus ook dat stuk voorverpakt vlees uit de supermarkt dat eigenlijk veel te groot is.

Luisteren

Inspiratie in meesjes

Veel dank voor het artikel Wie nooit luistert, wordt ook nooit gehoord (5/3). Over dat we twee oren hebben en maar één mond, en toch niet stilvallen, niet luisteren. Over technologie die de stilte zo goed als uitgebannen heeft. Welnu, na een boswandeling en een poosje – letterlijk – stil te hebben gestaan om te luisteren en kijken naar spelende meesjes, snap ik des te beter hoe goed het is om eens te zwijgen.

Correcties/aanvullingen

Luchtvervuiling China

In het artikel Luchtvervuiling: meetbaar corona-effect (7 maart, p. W9) stond in het bijschrift over de stikstofdioxideconcentraties een fout. Het vermeldde een concentratie van mol per vierkante meter. Dat moet micromol per vierkante meter zijn.

Tefaf

In het artikel Twijfels bij Tefaf: zijn oudheden op kunstbeurs legaal? (7 maart, p. W2-3) stond dat er in 2017 een Assyrisch reliëf uit Persepolis op de Tefaf in New York in beslag is genomen. Dat klopt niet. Het gaat om een Achaemenidisch reliëf. Persepolis was de hoofdstad van het Oud-Perzische of Achaemenidische Rijk (tussen 550 en 300 V.C).

Voetbal

In het artikel Met 1,3 miljard kocht ‘PSG’ alleen Franse heerschappij (10 maart, p. E10-11) stond dat Manchester City ook in Qatarese handen is. De eigenaar van de Engelse club komt uit de Verenigde Arabische Emiraten.