Thuiskok

Gebakken linzensalade

We beginnen onze vegetarische reis door Zuid-Europa net als auteur Erin Gleeson in Spanje. In Barcelona at Gleeson deze salade met gebakken linzen en uien. Linzen (lentejas) worden in Spanje traditioneel veel gebruikt in stoofpotten en soepen, maar in deze zomerse lauw-warme salade misstaat het ook niet.

Snijd een grote ui in dunne ringen en bak ze op laag tot middelhoog vuur in royaal olijfolie (circa drie eetlepels), met het paprikapoeder en een snuf zout en peper. Bak ze circa vijftien minuten tot ze goudbruin zijn en schep ze regelmatig om. Voeg het blik van uitgelekte linzen toe plus de gehalveerde cherrytomaatjes. Bak alles drie minuten. Maak twee handenvol jonge boerenkool aan met olijfolie en een kneepje citroensap en bekleed een schaal met de kool. Schep het warme linzenmengsel over de boerenkool en sprenkel nog wat citroensap over het gerecht plus een snufje zout, peper en paprikapoeder. Eet het nog warm.