Premier Rutte roept Nederlanders op: stop met handen schudden

Nederland Extra maatregelen zijn volgens premier Rutte nog niet nodig. Brabanders wordt verzocht indien mogelijk thuis te werken.

Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad.
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad. Foto Bart Maat / ANP BART

Het moment om vergaande maatregelen tegen het coronavirus te nemen is nog niet aangebroken, maar „we stoppen met handenschudden”. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond na crisisberaad in Den Haag bekendgemaakt. Vrijdag vond Rutte het nog niet nodig om het handenschudden af te raden, maar „in deze fase lijkt het een verstandige maatregel’, aldus de premier. „U kunt voetzoenen en elleboogstoten.”

Het crisisberaad werd maandag met spanning gevolgd, omdat zware maatregelen werden verwacht, met name in Noord-Brabant, met 134 bekende besmettingen met het coronavirus de zwaarst getroffen provincie. Maar daar is het te vroeg voor, zei Rutte tijdens een persconferentie. Wel wordt Brabanders opgeroepen waar het kan nog zeven dagen extra, tot aanstaande maandag, thuis te werken.

Dinsdagochtend leken velen daar gehoor aan te geven. Volgens ANWB staat er in de provincie een kwart minder file dan normaal. Vooral gezien het regenachtige weer noemt de verkeersinformatiedienst dat „opvallend”. Ook op stations door Noord-Brabant signaleerden lokale media minder reizigers dan gebruikelijk.

Evenementen in de provincie kunnen in principe doorgaan, maar worden de komende dagen wel onder het vergrootglas gelegd. In sommige, specifieke gevallen kan afgelasten alsnog zinvol zijn. De scholen blijven vooralsnog open, al is er veel uitval door thuisblijvende leraren. De meeste besmettingen met corona zijn gemeld in Tilburg (27), gevolgd door Breda (19).

Het ‘verbod’ op handenschudden komt bovenop het advies om vaak handen te wassen, in de elleboog te niezen en papieren zakdoeken te gebruiken. Overigens hield Rutte zich er zelf meteen al niet aan: na afloop van de persconferentie schudde hij spontaan de hand van Jaap van Dissel, de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het was het tweede crisisberaad rondom het coronavirus en Rutte benadrukte dat er nog veel vaker zulke bijeenkomsten zullen volgen („dit gaat nog wel een tijdje duren”) en dat daar niet telkens „uitgebreide persconferenties” op zullen volgen. „We willen niet de verwachting wekken dat we elke keer met hele grote aankondigingen komen.”

Volgens Rutte zijn extra maatregelen niet nodig, omdat Nederland nog steeds in de zogenoemde „indamfase” zit. „Dit is een serieus probleem en dat kunnen we alleen met z’n allen oplossen”, zei de premier. „Daar past een zekere Hollandse nuchterheid bij. Dat we alleen die dingen doen die nodig zijn.”

Garanties dat de situatie niet erger wordt, kon Rutte niet geven. „We bereiden ons voor op alle denkbare scenario’s, maar er zijn geen garanties dat we ook in die indamfase blijven.” Maar aan „symboolmaatregelen” - die heel daadkrachtig overkomen, maar weinig tegen de crisis uithalen - heeft niemand iets, zei de premier.

Ook de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, was maandag aanwezig op het crisisberaad. Hij heeft tevens de leiding over een van de drie veiligheidsregio’s waarin de provincie in geval van crisis wordt opgedeeld. Volgens RIVM-baas Van Dissel wordt Noord-Brabant extra goed geobserveerd, omdat infecties daar niet altijd goed te herleiden zijn, naar bijvoorbeeld een bezoek aan Noord-Italië. „Buiten Brabant kunnen we alles herleiden naar Noord-Italië”, zei Van Dissel. „In Brabant is er sinds eind vorige week onzekerheid over hoe de infectieketen verlopen is.”

Van Dissel riep mensen op om niet meteen naar de huisdokter te gaan bij milde klachten, zoals een plotselinge neusverkoudheid in combinatie met koorts en hoesten. Alleen „als het ernstiger wordt” dan dat.

Dit stuk is dinsdag 10 maart 2020 geüpdatet met nieuwe informatie.