Kort geding

‘Waalse wapenexport naar Saoedi-Arabië ondeugdelijk’

De Waalse export van wapens en ander defensiematerieel naar Saoedi-Arabië voldoet niet aan de regels. De Belgische Raad van State bepaalde maandag in een kort geding dat de motivatie in een reeks exportvergunningen in strijd is met het internationaal humanitair recht. De zaak was aangespannen door vredes- en mensenrechtenorganisaties. Die willen de uitvoer stoppen, mede omdat de wapens zouden kunnen worden ingezet in de oorlog met Jemen. Zij spreken van een „beslissing van kapitaal belang.” Wallonië voert vooral vuurwapens uit naar Saoedi-Arabië, de grootste klant van wapenproducent FN Herstal. Volgens het Vlaamse Vredesinstituut ging het in 2018 om 196 miljoen euro. De Waalse minister-president Elio Di Rupo neemt „nota van het besluit. We zullen dit analyseren met collega’s en vervolgens bepalen of er specifieke maatregelen nodig zijn.” Het Europees Parlement riep eerder tevergeefs op tot een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Ondanks de verdwijning in 2018 van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul voeren onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nog veel wapens uit naar Riad. (ANP)