De schoonheidsspecialist was een gewaarschuwd mens

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto Yulkapopkova/Getty images

Ze werkt al ruim vierenhalf jaar als schoonheidsspecialist in een salon als in 2019 een aantal incidenten plaatsvinden. Zo neemt de vrouw voor eigen gebruik producten uit de salon mee naar huis zonder af te rekenen. In een gesprek dat volgt, betuigt ze spijt. De meegenomen producten worden met het salaris verrekend. Enkele weken later gebeurt iets soortgelijks: de vrouw rekent producten af zonder btw te laten betalen. Als de eigenaar van de salon dit hoort, vindt een tweede gesprek plaats en volgt ontslag op staande voet. Want inmiddels is ook gebleken dat de vrouw haar moeder anderhalf uur heeft behandeld, en slechts 20 euro heeft afgerekend.

De vrouw vecht haar ontslag bij de rechter aan en eist een (transitie)vergoeding. Ze verweert zich door te stellen dat ze zich heeft vergist in de prijzen – ze begreep de prijslijst niet. Bovendien zou de eigenaar het op haar gemunt hebben omdat ze bezig was een eigen salon op te zetten. De rechter ziet het anders: „De prijslijst is ook niet zodanig ingewikkeld dat een vergissing, en dan ook nog viermaal in een relatief kort tijdbestek, aannemelijk is.” Bovendien had de vrouw na het eerdere gesprek over de meegenomen producten „een gewaarschuwd mens” moeten zijn. Het ontslag op staande voet blijft staan. Een (transitie)vergoeding krijgt de vrouw niet.