Covid-19

EU tuigt investeringsfonds op vanwege coronavirus

In Nederland zijn tot dusver vier mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Wereldwijd zijn meer dan vierduizend doden gevallen. Ook zijn meer dan 64.000 mensen hersteld van de ziekte. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Maatregelen tegen coronavirus in Wuhan versoepeld

Britse staatssecretaris van Volksgezondheid besmet met Covid-19

De Britse staatssecretaris van Volksgezondheid Nadine Dorries heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dorries zit sinds vrijdag in quarantaine. De berichten over haar besmetting hebben voor onrust gezorgd in het Britse parlement.

De gezondheidsdiensten gaan nu na met wie Dorries contact heeft gehad en proberen de bron van haar besmetting te achterhalen. De staatssecretaris was vorige week aanwezig op een receptie op Downing Street, waar de Britse premier Boris Johnson woont. Johnson was ook aanwezig op die bijeenkomst.

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot zover 382 besmettingen van Covid-19 vastgesteld. Zes patiënten zijn aan het virus overleden.

Twitter avatar NadineDorries Nadine Dorries 🇬🇧 Thanks for so many good wishes. It’s been pretty rubbish but I hope I’m over the worst of it now. More worried about my 84yo mum who is staying with me and began with the cough today. She is being tested tomorrow. Keep safe and keep washing those hands, everyone.

Eerste geval van Covid-19 in Turkije

In Turkije is de eerste besmetting van Covid-19 geregistreerd, zo melden de Turkse gezondheidsautoriteiten. De patiënt, een man, is besmet geraakt in Europa en is in quarantaine geplaatst. Familieleden en mensen met wie de man contact heeft gehad worden gescand op het coronavirus.

Als extra maatregel roept Turkije medisch personeel terug van vakantie, terwijl vluchten uit Italië, Zuid-Korea en Irak al eerder waren gestaakt. Daarnaast had Turkije de grens met Iran gesloten.

Trump wil coronavirus economisch te lijf

President Donald Trump heeft dinsdag maatregelen voorgesteld om de impact die het coronavirus heeft op de Amerikaanse economie tegen te gaan. Onder andere wil hij de loonbelasting verlagen. Het is nog de vraag of er overeenstemming zal worden bereikt over het economische pakket. Er wordt gevreesd dat het de staatsschuld verder zal doen oplopen, schrijft onze correspondent Frank Kuin.

Lees de analyse: Trump wil coronavirus economisch te lijf

Rally's afgezegd

Zowel Bernie Sanders als Joe Biden hebben een campagnebijeenkomst in de staat Ohio op dinsdagavond afgezegd. In de staat zijn zorgen over het houden van grote evenementen nu ook in de VS het virus zich steeds verder verspreid. Het is nog onduidelijk of de twee, die in de race zijn om de Democratische presidentskandidaat te worden, ook andere bijeenkomsten zullen afzeggen.

EU tuigt investeringsfonds op vanwege coronavirus

De Europese Commissie zet een investeringsfonds op ter compensatie van de economische gevolgen van het coronavirus, zegt voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag. Het fonds zal 25 miljard euro bevatten, waarvan direct 7,5 miljard wordt ingezet.

Het fonds zal onder andere worden gebruikt om bedrijven te steunen, waarmee de EU de instabiliteit wil tegengaan. Aan het einde van de week zal Von der Leyen met concrete voorstellen komen over een flexibeler benadering van economische EU-afspraken. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: „Wij zullen alle middelen die ons ter beschikking staan aangrijpen.” Michel heeft hierover overlegd met de leiders van de 27 EU-landen.

Door reisbeperkingen om de verspreiding van het virus te vertragen en door de onderbreking van productieketens hebben veel bedrijven financieel te lijden. Tevens hebben de beurzen flinke klappen gekregen, wat ook te maken heeft met de onstuimige olieprijs.

Lees ook: Eerst de storm, nu corona: de carnavalsoptocht gaat opnieuw niet door

Europese Commissie wil lege vluchten voorkomen

De Europese Commissie stelt voor om wetgeving door te voeren waarmee tijdelijk de slotregels op vliegvelden zullen vervallen. Als vliegmaatschappijen op drukke luchthavens geen gebruik maken van hun tijdsslot, kunnen ze dit in het volgende seizoen verliezen. Hierdoor voelden maatschappijen zich genoodzaakt om veel vluchten toch te blijven uitvoeren, ook al zijn er maar weinig passagiers. Naar verwachting wordt het voorstel van de Commissie snel goedgekeurd door de 27 EU-landen en het Europees Parlement.

Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen lijden onder thuisblijvende passagiers

Hiermee wil de Europese Commissie de druk op vliegmaatschappijen verlichten, die te maken hebben met minder passagiers vanwege het coronavirus. Ook moet de maatregel voorkomen dat er vliegtuigen vertrekken die niet volzitten, wat onnodige uitstoot veroorzaakt. Beelden van vrijwel lege vliegtuigen deden de ronde op sociale media.

Een dergelijke ontheffing was al ingesteld voor de periode tot eind april voor vluchten naar Hongkong en China. Internationale brancheorganisatie IATA verwacht dat het verlies in de luchtvaartsector in 2020 tussen de 63 en 113 miljard dollar (57 en 100 miljard euro) zal liggen, afhankelijk van het tempo waarin het virus zich blijft verspreiden.

Correctie (10 maart 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het tijdelijk opschorten van de slotregels moet worden goed gekeurd door de Europese Raad (van regeringsleiders). De regeling moet worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie, waarin vakministers van de 27 EU-landen zitten. Dat is hierboven aangepast.

In Vietnam wordt een vliegtuig ontsmet voor vertrek. Foto Nhac NGUYEN/AFP

Vanwege coronavirus liever pinnen in supermarkt

De Nederlandse supermarkten en groothandels roepen klanten op om voorlopig met de pin te betalen, aangezien er dan minder contact is tussen klant en verkoper dan bij het gebruik van contant geld. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De oproep is een toevoeging van de branche op de oproep van premier Mark Rutte (VVD) om geen handen te schudden. Wie niet kan of wil pinnen, wordt verzocht om het geld bij de kassa neer te leggen en daarmee te voorkomen dat handen elkaar raken.

Ook Slovenië sluit grens met Italië

Slovenië heeft dinsdag de grenzen met Italië gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eerder op de dag sloot ook Oostenrijk de grens met het land al. In Italië is het aantal besmettingsgevallen als het dodental door het virus sterk opgelopen.

De Pest van Camus verkoopt fiks in tijden van corona

De roman De Pest van Albert Camus uit 1947, waarin de uitbraak van de pest in een Algerijnse stad wordt beschreven, ziet een flinke verkoopstijging in Italië en Frankrijk. In Italië is het boek in de toptien terechtgekomen en bij Amazon staat het op de vijfde plaats in de lijst meestverkochte boeken. In de laatste week van januari werden in Frankrijk 1.600 exemplaren verkocht.

Onze boekendeskundige Michel Krielaars raadde onder andere De Pest aan voor tijdens de thuisisolatie

Camus beschrijft in de klassieker hoe mensen in de stad Oran steeds meer in de ban raken van de ziekte wanneer deze is uitgebroken. De pest trekt zich niets aan van de sociale status, waarbij iedereen zich opeens bewust wordt van de sterfelijkheid.

Dodental Italië stijgt sterk

Het aantal mensen dat in Italië aan de gevolgen van Covid-19 is overleden, is gestegen naar 631, meldt Reuters. Dat is een sterke toename ten opzichte van het dodental van 463 op maandag.

Het totale aantal besmettingen is met ongeveer duizend gevallen toegenomen tot 10.149. Er zijn 877 mensen opgenomen op de intensive care in het land. Het kost de Italianen moeite om genoeg bedden en personeel beschikbaar te houden op de intensive care. De Italiaanse vereniging van anesthesie en intensive care publiceerde een aantal ethische richtlijnen, waarin onder andere wordt aangeraden op de leeftijd van de patiënt te letten bij de keuze wie er voorrang krijgt.

Reisadvies Israël aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor Israël aangescherpt. Niet-noodzakelijke reizen in het land afgeraden. Aanleiding voor de wijziging is de maatregel die Israël heeft genomen dat iedereen die het land binnenkomt eerst veertien dagen in quarantaine moet.

Eerder op dinsdag werd bekend dat toeristen die in Israël verblijven, verzocht worden het land binnen enkele dagen te verlaten. Er zijn intussen 58 besmettingen in het land gemeld.

Ook in buurland Jordanië worden nieuwe strengere maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het land heeft de grens met de Westelijke Jordaanoever, Libanon, Irak en Syrië afgesloten. Ook kunnen reizigers uit Duitsland, Spanje en Frankrijk het land niet meer binnenkomen.

Brabant scherpt maatregelen rondom coronavirus aan

In Brabant worden scherpere maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarbij de burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven spraken. De aanleiding is dat het niet bij iedereen meer bekend is hoe zij aan het virus komen.

Grotere evenementen worden verboden. Hieronder vallen alle wedstrijden in het betaalde voetbal, een aantal dancefestivals, carnavalsoptochten en concerten. Ook wordt een beurs op de universiteit in Eindhoven per direct stopgezet. Hiermee hopen de veiligheidsregio’s verdere verspreiding van het virus binnen de provincie te voorkomen. Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma (VVD): „Brabant gaat niet op slot. Maar neem wel je verantwoordelijkheid.”

Beperk sociaal contact

Naast het afgelasten van evenementen wordt er opgeroepen tot beperking van sociale contacten in de komende week. De burgemeester van Tilburg Theo Weterings (VVD): „Daar waar het kan minder nieuwe sociale contacten aangaan. Terughoudendheid is strikt noodzakelijk.”

„Zeven dagen van sociale onthouding in Brabant, dat moet toch mogelijk zijn en is nodig om het virus een halt toe te roepen.”

Voor de voetbalwedstrijden binnen de eredivisie die worden afgelast, zal het gaan om: Willem II - SC Heerenveen, PSV - Emmen, RKC - FC Groningen.

Lees ook: ‘Met een goed boek en mooie muziek is het niet zo’n probleem’

4 procent van onderzochte medewerkers Brabantse ziekenhuizen heeft coronavirus

Bijna 4 procent van de onderzochte medewerkers in de Brabantse ziekenhuizen heeft het coronavirus. Wel zijn er regionale verschillen. Dat heeft het RIVM dinsdag bekendgemaakt op basis van een steekproef in zes ziekenhuizen. Dit vraagt volgens het RIVM om extra maatregelen. Later op de dag wordt bekendgemaakt om welke maatregelen het gaat.

28 besmettingen onder medewerkers Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg

Bij een steekproef onder 301 medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn 28 besmettingen van Covid-19 ontdekt, maakt het ziekenhuis dinsdag bekend. De proef werd afgelopen weekend uitgevoerd, onder medewerkers die lichte luchtwegklachten hadden. Opmerkelijk is dat het geteste ziekenhuispersoneel niet in risicogebied zijn geweest en ook geen contact heeft gehad met patiënten bij wie een besmetting is vastgesteld.

Medewerkers van het ziekenhuis die positief zijn getest moeten in thuisisolatie blijven. Daarnaast zijn er maatregelen genomen: er worden al ongeveer een week geen handen geschud in het ziekenhuis en er staan pompjes met desinfecterend middel. In een van de vestigingen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werd Covid-19 voor het eerst bij een Nederlandse patiënt vastgesteld.

De steekproef is uitgevoerd op verzoek van het RIVM. Ook bij vijf andere ziekenhuizen is een steekproef gedaan. Alle bevinden ze zich in Noord-Brabant, aangezien de meeste patiënten van wie onduidelijk is hoe zij besmet zijn geraakt hier vandaan komen.

De steekproef is uitgevoerd bij zes ziekenhuizen. Foto Sem van der Wal/ANP

Twee coronapatiënten uit Den Haag weer hersteld

Terwijl het aantal vastgestelde coranabesmettingen in Nederland dagelijks toeneemt, zijn ook al patiënten hersteld van het virus. Zo hebben twee mensen uit Den Haag geen klachten meer, meldt GGD Haaglanden dinsdagmiddag. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders in totaal zijn genezen van het coronavirus.

Het RIVM houdt geen cijfers bij over genezingen, omdat hier in Nederland geen meldingsplicht voor bestaat. Hoe snel een coronapatiënt weer beter is, hangt af van de ernst van de klachten. Zo is de een al na enkele dagen hersteld, terwijl dit bij iemand anders meerdere weken kan duren, aldus het instituut. Als iemand 24 uur lang geen klachten meer heeft, wordt aangenomen dat hij of zij is genezen van het virus.

Andere landen houden wel cijfers bij van het aantal genezingen, die onder meer worden verzameld door de Amerikaanse Johns Hopkins University. Wereldwijd is van ruim 64.000 patiënten bekend dat zij geen klachten meer hebben - op een totaal van ruim 116.000 vastgestelde besmettingen.

Lees ook: Hoe ziek word je van Covid-19? En 26 andere vragen over het coronavirus

Aantal vastgestelde besmettingen coronavirus in Nederland loopt op tot 382

Het aantal Nederlandse Covid-19-gevallen is opgelopen tot 382. In de afgelopen 24 uur werd het virus bij 61 nieuwe patiënten vastgesteld, meldt het RIVM dinsdag. Vier besmette mensen zijn nu overleden. Dat een vierde patiënt was overleden, was al bekendgemaakt door de gemeente Goirle.

De provincie met de meeste coronapatiënten (157) is Noord-Brabant. De helft van de besmettingen vond plaats in het buitenland. Van 156 patiënten, van wie ruim de helft uit Noord-Brabant komt, is nog onduidelijk hoe zij het virus hebben opgelopen.

Het RIVM vroeg Brabanders vrijdag thuis te blijven als zij verkouden zijn, koorts hebben of hoesten. Maandag werden alle inwoners van de provincie, ook degenen zonder klachten, geadviseerd zo veel mogelijk thuis te werken. Dit advies geldt tot en met zeker maandag 16 maart. Alle Nederlanders wordt verzocht voorlopig geen handen te schudden.

In Noord-Brabant was niet van alle patiënten duidelijk hoe zij besmet zijn geraakt. Daarom werd afgelopen weekend met een steekproef onderzocht in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in de provincie. Het RIVM heeft de resultaten hiervan nog niet bekendgemaakt.

'Spaans parlement zeker week opgeschort wegens diagnose parlementariër'

Het Spaanse parlement komt zeker een week niet bijeen om te voorkomen dat een parlementariër die besmet is met het coronavirus, anderen aansteekt. Dat meldt El País dinsdag. Eerder op de dag bleek dat een parlementariër besmet is met het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Premier Pedro Sanchez in het lagerhuis. Foto Ballesteros/EPA

De besmette politicus is Javier Ortega Smith van de extreem-rechtse partij Vox. Het is niet duidelijk hoe hij eraan toe is. Alle medewerkers van deze partij werken voorlopig vanuit huis.

Spanje heeft dinsdag ook bekendgemaakt alle vluchten van en naar Italië, de grootste brandhaard in Europa, voor de komende twee weken te annuleren. In heel Spanje zijn momenteel 1.500 besmettingen bekend. 35 patiënten zijn overleden.

Hoogste dagelijkse stijging dodental Iran

In Iran zijn in de afgelopen vierentwintig uur 54 patiënten overleden die besmet waren met het coronavirus, de hoogste dagelijkse stijging sinds de uitbraak van het virus in het land. Daarmee stijgt het dodental in de islamitische republiek naar 291, meldt persbureau Reuters op basis van Iraanse autoriteiten. Alleen in China en Italië kostte het coronavirus tot nu toe aan meer mensen het leven.

Het aantal besmettingen in Iran nam afgelopen etmaal met 881 toe tot 8.042, van wie 2.700 patiënten inmiddels zijn hersteld. De provincie Teheran is met bijna een kwart van de besmettingen de grootste brandhaard in het land.

Iraniërs zijn de afgelopen dagen verzocht niet te reizen, vooral met het oog op de viering van het Perzisch nieuwjaar over tien dagen. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak vanwege de uitbraak van het coronavirus afgezegd.

Partijcongres GroenLinks uitgesteld vanwege coronavirus

Het partijcongres van GroenLinks dat aanstaande zaterdag zou plaatsvinden in Den Bosch is uitgesteld. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt. Zij zegt „geen onnodige risico's” te willen nemen.

GroenLinks benadrukt dat er nog geen formeel advies is afgegeven om grote evenementen in Nederland af te zeggen. Toch wil de partij het zekere voor het onzekere nemen. Ook wil zij dat zoveel mogelijk leden naar het congres kunnen komen om te stemmen. Er is nog geen nieuwe datum bekendgemaakt.

Op het congres zouden GroenLinks-leden stemmen over een motie die de partijleiding oproept meer samen te werken met de PvdA. De motie wordt ondersteund door meerdere partijprominenten. Eerder stemden PvdA-leden al in met eenzelfde motie.

Twitter avatar groenlinks GroenLinks Nieuws: het #GroenLinksCongres van deze zaterdag in Den Bosch wordt uitgesteld in verband met het coronavirus. We zoeken een nieuwe datum en hopen ergens in de komende drie maanden het congres alsnog plaats te laten vinden. Lees meer op onze website: https://t.co/fcc4SvlC7z

Hoewel er dus geen formeel advies is om evenementen af te zeggen, nemen sommige organisatoren dit besluit toch uit voorzorg. Eerder werd het World Boxing Event dat op 4 april zou plaatsvinden in Rotterdam afgelast. Ook het Haagse festival Kings World dat op Koningsdag zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege de uitbraak van het virus. De organisatoren vrezen dat er een verbod op evenementen komt waar zij zich niet tegen kunnen verzekeren.

'Laatste noodziekenhuis coronavirus in China gesloten'

Alle veertien noodziekenhuizen die vanwege het coronavirus werden gebouwd in Chinese stad Wuhan zijn gesloten, melden Chinese staatsmedia. Dinsdag gingen de deuren van het laatste ziekenhuis dicht. In totaal zijn in 35 dagen meer dan 12.000 patiënten behandeld op de tijdelijke locaties.

De noodziekenhuizen waren nodig omdat het aantal besmettingen in Wuhan, waar het virus voor het eerst uitbrak, eind januari snel opliep. Daardoor konden bestaande ziekenhuizen de toestroom patiënten met Covid-19 niet meer aan. In anderhalve week tijd werd het eerste noodziekenhuis gebouwd en in gebruik genomen. De veertien locaties zijn maximaal een maand open geweest.

De sluiting van de ziekenhuizen is een signaal dat China ervan uitgaat dat de uitbraak van het coronavirus onder controle is. De Chinese president Xi Jinping bracht dinsdag bovendien voor het eerst sinds de uitbraak een bezoek aan Wuhan, dat eind januari goeddeels werd afgesloten van de buitenwereld.

Ruim 60.000 patiënten in China bij wie het coronavirus is vastgesteld, zijn inmiddels genezen. Het aantal besmettingen in het land, dat gestaag terugloopt, nam maandag met negentien toe tot 80.754. De afgelopen weken overleden ruim 3.100 mensen in China aan het virus.

Bekijk ook deze fotoserie: In slechts tien dagen van modderpoel naar noodziekenhuis

Buitenlandse Zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen Italië af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af naar Italië te gaan, behalve als dit noodzakelijk is. Het reisadvies geldt sinds dinsdag voor vrijwel het hele land. In drie gebieden, onder meer rondom Milaan en Venetië, raadt het ministerie alle reizen af. Mensen die momenteel in deze 'rode' gebieden zijn, wordt aangeraden te vertrekken.

Het advies is aangepast in navolging van de maatregelen die Italië maandag heeft doorgevoerd. Mensen wordt onder meer aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven en minstens een meter afstand van elkaar te houden. Ook ligt het openbare leven vrijwel volledig stil.

Oostenrijk sluit grens voor mensen uit Italië

Oostenrijk heeft zijn grenzen gesloten voor iedereen die uit Italië komt. Dat heeft bondskanselier Sebastian Kurz dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Dit is een van de maatregelen van het noodplan dat het land heeft ingesteld om de verdere verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt tegen te gaan.

Goederen mogen de grens nog wel passeren, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Verder zullen onder meer colleges op universiteiten geschrapt worden. Ook worden bedrijven aangemoedigd hun medewerkers thuis te laten werken. In Oostenrijk zijn tot dusver 157 mensen positief getest op het virus.

Ondertussen heeft paus Franciscus priesters opgedragen langs mensen die lijden aan het coronavirus te gaan. „Laten we bidden, opdat onze priesters naar buiten kunnen gaan om de medische staf en vrijwilligers te begeleiden in het werk dat ze doen”, zei de paus tijdens de ochtendmis. Inwoners van Italië, het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus, zijn maandag opgeroepen zo min mogelijk hun huis te verlaten.

Paus Franciscus deed de mis via een livestream. Foto Vatican Media/Reuters

Kwart minder files in Noord-Brabant, ook minder reizigers op stations

Dinsdagochtend stond in Noord-Brabant 25 procent minder file dan normaal, meldt de ANWB. Onder meer de dagelijkse files rond Eindhoven en Den Bosch waren „beduidend minder lang”. De verkeersdienst vermoedt dat dit het gevolg is van het advies van het kabinet aan alle Brabanders om thuis te werken.

Ook in het openbaar vervoer was de invloed van de oproep te zien. Op Brabantse treinstations waren volgens NS „een stuk minder reizigers” dan gebruikelijk, meldt persbureau ANP. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar over het precieze aantal reizigers.

'High five en boks veiliger dan handdruk'

Premier Rutte heeft Nederlanders maandag opgeroepen geen handen meer te schudden, in de hoop daarmee de uitbraak van het coronavirus te kunnen beperken. Hij vertelde daarbij echter niet welke groet de handdruk het beste kan vervangen.

The Economist heeft de oplossing boven water gekregen. Het blad schreef vorige week dat onderzoekers in 2014 al bekeken hoe groot de kans was dat een infectieziekte wordt overgedragen bij verschillende groeten. Wat blijkt: bij high fives worden twee keer zo weinig bacteriën overgedragen als bij een handdruk. Maar de absolute winnaar is de fist bump of 'boks': daarbij wordt nog geen vijfde van het aantal bacteriën van een handdruk overgedragen.

Beurshandelaren begroeten elkaar met een boks. Foto Richard Drew/AP

De kans dat je het coronavirus overdraagt door de knokkels tegen elkaar aan te stoten, is dus tamelijk klein. Hoe het zit met de besmettingskans bij elleboog-bumps (die de Amerikaanse vicepresident Mike Pence tegenwoordig gebruikt als begroeting) of voet-bumps (wat op sommige scholen gebeurt), is voor zover bekend nog niet onderzocht.

Echtpaar besmet in Friesland, Groningen laatste provincie zonder besmettingen

Een echtpaar uit het Friese Gorredijk is besmet met Covid-19. Dat heeft GGD Fryslân dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat het virus de kop opsteekt in de provincie Friesland. Alleen in Groningen zijn nu nog geen besmettingen bekend.

Twitter avatar ggdfryslan GGD Fryslân Bij een echtpaar uit Gorredijk is het coronavirus (COVID-19) bevestigd. Om 10.00 uur wordt er een persconferentie gehouden in Gemeente Opsterland. Deze is te volgen via @OmropFryslan. Na de persconferentie is ook op onze website meer informatie te vinden. https://t.co/ps07CagHuW

Volgens de burgemeester van de overkoepelende gemeente Opsterland Ellen van Salm gaat het goed met het stel. Het gaat om een man en een vrouw van rond de vijftig jaar oud. Zij zouden langere tijd griepsymptomen hebben gehad en zijn inmiddels weer herstellende. Het duo verblijft in thuisisolatie, net als hun 17-jarige zoon. Momenteel wordt onderzocht of hij ook besmet is.

Het RIVM brengt iedere dag rond 14.00 uur naar buiten hoeveel nieuwe besmettingen met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bekend zijn. Soms treden gemeenten eerder naar buiten met nieuws. Volgens de officiële telling van het RIVM zijn er tot dusver 321 mensen positief getest in Nederland. Daar zit het stel uit Gorredijk dus niet bij.

De zoon van het besmette stel wordt nog getest. Foto Rob Engelaar/ANP

Olympische kwalificatietoernooien judo tot mei afgezegd om coronavirus

Alle olympische kwalificatie-evenementen voor judo zijn tot 30 april afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de Internationale Judo Federatie (IJF) maandagavond bekendgemaakt. Onder meer het grandslamtoernooi in de Russische stad Jekaterinenburg dat later deze week zou plaatsvinden, is afgezegd.

Negen Nederlandse topjudoka's zouden meedoen aan het toernooi in Jekaterinenburg. Het evenement gold als een belangrijke stap in de selectieprocedure voor de Olympische Spelen in Tokio. In een verklaring spreekt de IJF over een „drastisch besluit”, dat nodig is om de „judofamilie te beschermen”.

Twitter avatar judobond Judo Bond Nederland De internationale judobond (IJF) cancelt alle evenementen tot eind april die onderdeel zijn van het Olympisch kwalificatietraject. Dit betekent onder meer dat de Grand Slam Jekatarinenburg van aankomend weekend geen doorgang zal vinden.
https://t.co/F19cIYZ6Hv

Nu de wedstrijden afgelast zijn, zal de kwalificatie voor de Olympische Spelen alleen gebaseerd worden op de wedstrijden die in mei gepland zijn. De judobonden zijn nog in overleg over wat er gebeurt als ook deze worden afgelast, vertelt een woordvoerder van de Nederlandse Judobond desgevraagd. „Niemand was hierop voorbereid, we hebben echt te maken met een nieuwe waarheid.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus wordt gespeculeerd of de Olympische Spelen wel kunnen doorgaan. De organisatie zegt er tot dusver vanuit te gaan dat het evenement van 24 juli tot 9 augustus zal plaatsvinden. Wel is een commissie aangesteld die in de gaten houdt hoe de uitbraak zich ontwikkelt en welke maatregelen moeten worden genomen.

Lees ook: ‘De Olympische Spelen gaan altijd door; het draait om zaken, niet om sport’

Kwart minder passagiers KLM naar Azië in februari

KLM heeft in februari bijna een kwart minder passagiers naar Azië vervoerd dan vorig jaar. Dat was het gevolg van reisbeperkingen ingesteld vanwege het coronavirus. Hierdoor werden veel vluchten naar bestemmingen in China geschrapt.

Ook de totale passagiersstroom nam vorige maand af. De luchtvaartmaatschappij vervoerde 2,7 procent minder mensen dan in dezelfde maand een jaar eerder. KLM-topman Pieter Elbers vreest dat de invloed van het coronavirus in maart nog sterker te merken zal zijn. Dit heeft te maken met het feit dat veel vluchten naar andere Aziatische landen en Italië zijn geschrapt.

KLM-vliegtuigen op Schiphol. Foto Robin Utrecht/ANP

Elbers spreekt over een „crisis” en stelt dat KLM „naar bevinding van zaken het netwerk verder zal aanpassen en andere passende maatregelen zal nemen”. Het is onbekend om welke maatregelen het gaat. „De luchtvaart en ook KLM is in een moeilijke en onzekere periode terechtgekomen”, schrijft de topman dinsdag in een persbericht.

Air France-KLM vervoerde als groep zeven miljoen passagiers in februari, 0,5 procent minder dan in dezelfde maand in 2019. Zowel Air France als KLM verwacht deze maand 13 procent minder langeafstandsvluchten uit te voeren. Ook veel Europese vluchten en binnenlandse vluchten zullen geschrapt worden.

Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen lijden onder thuisblijvende passagiers

Wereldwijde dodental coronavirus overschrijdt vierduizend

Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt heeft meer dan vierduizend dodelijke slachtoffers geëist. Deze grens werd maandagnacht overschreden toen China bekendmaakte dat nog zeventien mensen aan het virus zijn overleden. Het dodental is daarna verder opgelopen en staat nu op 4.026. Meer dan 64.000 mensen die de ziekte hadden, zijn inmiddels weer hersteld.

Maandagnacht maakten ook Panama en Mongolië de eerste gevallen van het coronavirus bekend. In Mongolië is een Fransman positief getest op het virus, in Panama een vrouw die onlangs in Spanje is geweest. Het is niet bekend welke nationaliteit zij heeft.

De Panamese minister van Volksgezondheid Rosario Turner (derde van rechts) tijdens een persconferentie over het coronavirus. Foto Luis Acosta/AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier ons vorige blog terug: Xi brengt eerste bezoek aan Wuhan sinds uitbraak begon