Recensie

Recensie Film

Australische rebel Ned Kelly in een jurk

Biopic Het verhaal van de legendarische Australische struikroversbende van Ned Kelly is al vele malen verfilmd. De nieuwe versie, ‘True History of the Kelly Gang’, creëert een geheel eigen versie van de geschiedenis, met desoriënterende details.

In ‘True History of the Kelly Gang’ trekt Ned Kelly (George MacKay, tweede van links) met zijn bende ten strijde tegen het Britse gezag.
In ‘True History of the Kelly Gang’ trekt Ned Kelly (George MacKay, tweede van links) met zijn bende ten strijde tegen het Britse gezag.

Was Ned Kelly (1854-1880) een moordenaar of een Ierse rebel tegen Engelse repressie? Een struikrover of de Robin Hood van de door veebaronnen onderdrukte keuterboertjes in de Australische deelstaat Victoria? In 1906 inspireerde hij ’s werelds eerste speelfilm – The Story of the Kelly Gang – nadien werd hij vertolkt door onder anderen Mick Jagger en Heath Ledger.

‘Niets wat u gaat zien is de waarheid’, opent True History of the Kelly Gang. Want alles is inmiddels legende: hoe een bende Ierse struikrovers tot een soort beweging uitgroeide die zijn grote finale beleefde bij het dorp Glenrowan in 1880. Daar trotseerde Ned Kelly in de ochtendmist als een eenmans-tank in een harnas gemaakt van ploegscharen een treinlading politieagenten. „Such is life”, berustte hij op weg naar de galg.

Regisseur Justin Kurzel (Snowtown, Macbeth) laat Kelly’s bende vechten in travestie; ze dragen allemaal jurken. Het is een van de desoriënterende details in deze broeierige biopic die geen Robin Hood-verhaal is en ook geen postmoderne deconstructie van man en mythe. Kurzel schept met opvallend, extravagant acteerwerk een geheel eigen punkversie van de geschiedenis.

Russell Crowe imponeert als de hartverwarmende én manipulatieve vaderfiguur Harry Power, de ‘bushranger’ die Ned in de misdaad inwijdt. Onder het cynische pragmatisme van moeder Ellen Kelly (Essie Davis) zindert fiere razernij, Nicholas Hoult tranformeert als politieman Fitzpatrick van vriend in arrogant flemende onderdrukker. Zoals iedereen in zijn slechtste versie vervalt: het extreme True History of the Kelly Gang mist de morele klaarheid van een western.

Lees ook een interview met hoofdrolspeler George MacKay: ‘Aan hypermasculiniteit zit een erotische kant’

Kurzels Australië is een dreigend, kwaadaardig landschap waar goed en kwaad afhangen van tijd, plaats en omstandigheid, geweld intens en intiem is en onrecht slechts wordt getemperd door de vrees voor wraak. De leden van de Kelly-clan zijn fiere rebellen én asociale Tokkies tegelijk. Acteur George MacKay overtuigt volledig als charismatische borderliner: een acteur met bereik in een onevenwichtige, maar nimmer saaie biopic.