Afghanistan Twee presidenten

De zittende president Ashraf Ghani.
De zittende president Ashraf Ghani. Foto Mohammad Ismail / Reuters

Terwijl de eerste Amerikaanse troepen maandag volgens de afspraken met de Taliban het land verlieten, was de Afghaanse politiek in chaos. Maar liefst twee mannen lieten zich tot president beëdigen: de zittende president Ashraf Ghani, winnaar volgens de officiële uitslag, en Abdullah Abdullah, die ervan overtuigd is dat hij slachtoffer is van stembusfraude en zegt een eigen regering te zullen vormen. Ghani’s ceremonie werd opgeschrikt door twee raketten, maar er vielen geen gewonden. Deze dinsdag moet de vredesdialoog beginnen tussen de Taliban en een Afghaanse vertegenwoordiging. De Taliban eisen echter eerst vrijlating van 5.000 strijders. Ghani weigerde dat, maar zou nu toch bereid zijn een aamtal te laten gaan.

Abdullah Abdullah tijdens de eedaflegging. Foto Omar Sobhani / Reuters