Voor Liverpool en zijn fans is het titelfeest aanstaande

Veel Liverpool-fans zullen de datum al genoteerd hebben: 21 maart 2020. Een aantal van de fanatiekste én meest optimistische aanhangers van de Engelse cultclub zal ‘21-3-20’ na afgelopen zondag misschien al op hun lichaam hebben laten tatoeëren. Waarom 21 maart? Op die eerste (astronomische) lentedag van het jaar kan Liverpool op Anfield Road voor het eerst in dertig jaar kampioen van Engeland worden.

Voor het binnenhalen van de eerste landstitel sinds 1990 moet de ploeg van trainer Jürgen Klopp wel eerst (op 16 maart) stadgenoot Everton verslaan. Vijf dagen later wacht dan in eigen stadion Crystal Palace. Normaal gesproken is het winnen van dat duel niet meer dan een formaliteit voor de dit seizoen ongenaakbare koploper van de Premier League, die zaterdag tegen Bournemouth de 27ste zege in 29 competitieduels behaalde.

Dat Liverpool de negentiende landstitel in de clubgeschiedenis niet meer zou kunnen mislopen, daar twijfelde niemand al meer aan. En door de 2-0 nederlaag van nummer twee Manchester City tegen stadgenoot United van zondag kan het kampioensfeest nog eerder dan verwacht gevierd worden. Liverpool zag de voorsprong op City groeien tot 25 punten en is nog twee zeges verwijderd van het realiseren van de belangrijkste doelstelling van dit seizoen: de landstitel, waar de fans al zo lang naar snakken. (NRC)