Thuiskok.

Vegetarische reis

Een halve kip, 130 liter water en 75 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot. Zoveel bespaar je door een week geen vlees te eten, aldus de organisatie van de Nationale Week Zonder Vlees, die deze week voor de derde maal op rij plaatsvindt.

Ondanks de vorige twee edities bleken wij Nederlanders in 2018 meer vlees te zijn gaan eten dan in 2017. Jaarlijks eten we meer dan 77 kilo per persoon. Je kunt wel stellen dat men in kookboekenland wat voorloopt: er verschijnen bijna wekelijks nieuwe vegetarisch of veganistisch kookboeken, maar we hebben nog een lange weg te gaan als we met zijn allen milieuvriendelijker en minder vleesverslindend willen gaan leven.

Omdat het toch een toepasselijke week ervoor is, bekijken we deze week Het mediterrane forest feast kookboek van kunstenares en foodfotograaf Erin Gleeson. Gleeson woonde eerst in New York en verhuisde toen naar een Californisch bos. Daar kookt ze gerechten zonder vlees, die ze kunstzinnig opmaakt en fotografeert.

Voor haar nieuwste loot ging Gleeson drie maanden met haar man en kinderen naar Zuid-Europa, waar ze Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal aandeed. U kunt de inleidende reisverhalen en landengids achterin gerust overslaan, want schrijven is niet Gleesons forte. Dan de recepten: de lokale keukens heeft ze gebruikt als basis voor haar eigen vegetarische creaties. Je kunt dus Spaanse tapas en pintxos verwachten, Italiaanse risotto’s en pasta’s, Provençaalse salades en Portugese bladerdeegbaksels. Er staan heel veel recepten met zoete aardappel, linzen en aubergine in.

Gleeson heeft de naam feeërieke kookboeken te maken, maar op mij komen haar pagina’s rommelig en onoverzichtelijk over. Ingrediëntenlijsten zijn er nauwelijks, foto’s, teksten en anekdotes staan dwars door elkaar en een register die recepten schikt op basis van land van oorsprong – toch handig in een reiskookboek – ontbreekt.

Bovenal lijkt dit boek te zijn gemaakt door en voor Amerikanen. Tapas zoals pan con tomate, salades met meloen en ander fruit en allerlei soorten pasta zoals rigatoni of orecchiette zijn bij ons een stuk meer ingeburgerd dan in de VS. Maar Gleesons recepten zijn (soms bijna te) simpel en lekker zomers – het kan allemaal weinig kwaad in een week zonder vlees.